Mide Kanseri Nedir?Mide kanseri genellikle mideyi tümüyle kaplayan ve mukus üretmekle görevli hücrelerde başlar. Bu kanser tipine adenokarsinom denir. Mide kanserlerinin çoğu bu kanser tipindedir. Son birkaç on yılda, mide gövdesinde oluşan kanser oranları dünya çapında bir düşüş göstermeye başlamıştır. Aynı dönem içerisinde, midenin üst kısmıyla yemek borusunun alt kısmının birleştiği bölgedeki kanser çok daha yaygın hale gelmiştir. Midenin bu bölgesinde büyüyen kansere gastroözofageal kavşak kanseri denir. |
Mide Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?
Mide kanseri riskleri arasında yaş ve yaşam tarzı da dahil olmak üzere birçok faktör bulunur. Kanser riskinizi artırabilecek her şeye risk faktörü denir. Bahsedilen riski düşürenlere ise koruyucu faktörler denir. Tabi ki bir veya daha fazla risk faktörüne sahip olmak, her zaman mide kanseri olacağınız anlamına gelmez.
Helicobacter Pylori Enfeksiyonu
H. pylori, mide zarının mukozasında yaşayan bir bakteridir. Helicobacter pylori yerleştiği bölgede enfeksiyona neden olur ve mide kanserlerinin yüzde 40’ının da sebebidir. Çoğu H. pylori enfeksiyonu kansere neden olmamakla birlikte bazı durumlarda uzun süreli enfeksiyon iltihaplanmaya ve mide ülserlerine yol açar. Kan, dışkı ve tükürük testleri aracılığıyla Helicobacter enfeksiyonunu tespit edilebilir. Tedavisi genellikle midedeki asit miktarını azaltmak için kullanılan bir antibiyotik karışımını kapsar.
Yaş ve Cinsiyet
Mide kanseri yaşlılarda daha sık görülür ve mide kanserli hastaların yarısından fazlası 75 yaş ve üzeridir. Erkeklerin hastalığa yakalanma olasılığı kadınlara göre daha fazladır.
Sigara İçmek
Tütün ve tütün mamülleri kullanmak mide kanseri riskini artırır. Yaklaşık 5 mide kanserinden 1’i sigara kullanımıyla ilişkilidir.
Tuz
Tuzu oranı yüksek olan yiyecekleri tüketmek mide kanseri riskini artırabilir. Yetişkinlerin günde bir çay kaşığından fazla tuz tüketmemesi gerekir. Günlük gerekli tuz alımının çoğunu ekmek, tahıllar ve hazır yemekler karşılayabilir. Ekstra tuz mide kanserine davetiye çıkarabilir.
Et
Mide kanseri ve işlem görmüş et arasında bir ilişki bulunur. Jambon, pastırma, salam ve sosis zararlı işlenmiş et ürünleridir. Günde 90 gr' dan fazla kırmızı ve işlenmiş et tüketenlerin kansere yakalanma riskinin diğerlerine göre daha fazla olduğu kanıtlanmıştır.
Fazla Kilolu veya Obez olmak
Aşırı kilolu veya obez olmak mide kanseri riskini artırır. 100 özofagus kanserinin % 5'inden fazlası, fazla kilolu veya obez insanlarda görülür. Obezite, 30 ve üzerinde vücut kitle endeksine sahip olmak anlamına gelir. Aktif olarak ve sağlıklı beslenerek sağlıklı bir kiloda kalmaya çalışmak mide kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur.
Alkol
Günde 3 ve üzeri kadeh alkol tüketenlerin mide kanserine yakalanma riski, arada sırada içen ve hiç içmeyenlere göre daha fazladır.
İş Kimyasalları
Bazı meslek grupları ve bu mesleklerin gerekliliği olarak belirli kimyasallarla çalışmak, mide kanseri riskini artırabilir. Örneğin, kauçuk üretim endüstrisinde çalışmak, asbest ve inorganik kurşun bileşiklerine maruz kalınmasına neden olur ve bu bileşiklerin mide kanseriyle ilişkisi bazı sınırlı çalışmalarda görülmüştür.
Kanser ve Radyoterapi Tedavisi Geçmişi
Daha önce kanser olduysanız ve kanser tedavisi için radyoterapi gördüyseniz mide kanseri riskiniz artabilir.
Mide Kanseri Belirtileri
Gastroözofageal kavşak kanseri ve adenokarsinom tipi mide kanseri belirtileri ve semptomları şunlardır:
- Yorgunluk
Mide kanseri midede tıkanıklıklara neden olarak sindirim sistemini olumsuz anlamda etkiler ve bu da sürekli yorgun ve halsiz hissetmenize neden olabilir.
- Yemek yedikten sonra oluşan aşırı şişkinlik
- Az porsiyon yense bile çabuk doymak
- İstenmeyen kilo kaybı
Açıklanamayan kilo kaybınız varsa ve alışılmadık semptomlar mevcut ise bir doktor tarafından kontrol edilmek önemlidir.
- Yutkunma güçlüğü
Yutkunma sırasında şiddetli bir ağrı veya yanma hissi varsa veya yemekler sıklıkla boğaza yapışıyor ise diğer mide kanseri belirtileriyle birlikte bu semptomu da doktorla paylaşmak önemlidir.
- Şiddetli ağrı
Mide kanseri karnın üst kısmında ve göğüs kemiğinin (sternum) arkasında şiddetli ağrılara sebebiyet verebilir. Bu ağrılar belirli aralıklarla ortaya çıkabilir ve kaybolabilir. Vücut ağrıları hareketsizliğe veya yanlış oturuş ve duruş şekillerine bağlı değilse dikkate alınmalı ve ağrı şikayetleri için bir uzmana görünmelidir.
- Kalıcı hazımsızlık (dispepsi) ve mide ekşimesi
Hazımsızlık yaygın bir rahatsızlıktır ve genellikle kanserden kaynaklanmaz ancak uzun süreli hazımsızlık ve mide ekşimesi acı verici boyutlara gelebilir. 3 hafta veya daha uzun bir süredir mide ekşimesiyle gelen geğirme ve gaz, karın bölgesinde şişkinlik gibi hazımsızlık belirtileri devam ediyorsa bir uzmana görünebilirsiniz.
- Sürekli kusma hali ve kusmukta kan
Özellikle mide kanseri ilerlemiş ise açıklanamayan mide bulantısı ve aşırı kusma şikayetleri görülür. Kusmukta nadiren kana rastlanır ve kusmuktaki kan eser miktarda ise tespit etmeniz zor olabilir. Bu kan genellikle parlak kırmızıya çalar ve renginin parlak olması kanın taze olduğuna, yakın bir zamanda gerçekleştiğine işaret eder. Kusmuktaki kan kahverengiye çalıyorsa akan kan uzun bir süre midede kalmış demektir.
- Kansızlık
İlerlemiş mide kanseri, mide içi kanamaya neden olabilir. Bu durum zamanla kanınızdaki kırmızı kan hücrelerinin sayısını azaltır. Kırmızı kan hücrelerinin azalması ile anemi (kansızlık) oluşur.
- Koyu renkli dışkı (dışkıda kan)
Mide kanserine bağlı mide kanaması nedeniyle dışkı koyulaşabilir ve hatta neredeyse siyah olabilir. Dışkı koyuluğu eğer kişi demir tabletleri kullanıyor ise her zaman mide kanseri belirtileri arasında yer almaz.