Adrenalin olağan olarak cilt altı veya kas içinde uygulanır. Acil durumlarda çok dikkatli ve azaltılmış dozlarda damar içine verileilir. Lokal etki için Adrenalin mükoz membranlara yahut kapiller kanamayı kontrol altına almak için kesilen yerlere direkt olarak uygulanır. Kalp durması halinde itrakardiyal olarak kalbe direkt enjeksiyonu 0.25 ml. 1/1000 Adrenalin solüsyonu tevsiye edilir. Dozu hekim tavsiyesine göre kullanılır. Genel olarak maksimum doz subkutan bir defada 0.0005 g, 24 saatte 0.002 g. dır. Ciddi yabancı seruma gösterilen allerji veya nefes darlığı tedavisinde doz 0.1-0.5 mg. deri altına veya i.m. verilir. Nefes darlığı olan hastalarda deri altındaki dozlar hastanın tepkisine ve şiddetli durumlarda ihtiyaca göre 20 dakika ile 4 saat ara ile verilebilir. Şiddetli, astım veya anaphylaxis için pediatric hastalarda deri altına 0.01 mg/kg (0.01 ml/kg 1/1000'lik solüsyondan) dozda verilir. Tek pediatric dozlar 0.5 mg'ı geçmemelidir. Cardiac Arreste olağan erişkin i.v. dozu 0.5-1 mg'dır. Gerektiğinde i.v. dozlar her 5 dakikada bir tekrarlanabilir. Adrenalin direkt tesirini sempatomimetik ajanlar ile alfa ve beta adrenerjik reseptörlerle hemen olur. Bu tesirler sempatik nervös stimulasyonu taklit ederler. Akut bronşiyel spazma neticesindeki bronşiyel astımlarda subkütanöz enjeksiyonlar; Büyükler için doz 0.2 - 0.5 ml. 1/1000 solüsyon, Çocuklar için doz 0.1 - 0.3 ml. 1/1000 solüsyon 3-5 dakikada kullanılır. Bu miktarlar 15-30 dakikalardaki entervallerde tekrar edilebilirler. 4-24 saatler arasındaki enjeksiyon yapımı takip edilir. 1/1000'lik subkütanöz enjeksiyonu semptomatik olarak allerjik şok, allerjik olarak örneğin; ürtikariada, allerjik egzemada, saman nezlesi, anjiyoneurotik ödem, serum ve röntgen şuasında meydana getirdiği hastalıklarda 0.25 ml. yavaşça enterevenöz enjeksiyon yapılır. Stokes-Adams ataklarda 0.3-0.6 ml 1/1000'lik Adrenalin subkutan enjeksiyonu yapılır. Adrenalin intravenöz enjeksiyonu tehlikelidir. Çok yavaş damara zerk edilmelidir. Bu 1/500.000 konsantrasyonunda olmalıdır. 1/100.000'lik konsantrasyonu olmamalıdır. Aksi taktirde kolaps ve kalp blokajı olabilir.
Toksik tesirler ve Tedavisi: Sürdozajda çabuk başlayıp ve kısa zamanda Adrenalin ciddi toksik tesiri neticesindeki aşırı hassasiyet durumunda hemen entrevenöz enjeksiyonu 6-10 mg. phentolamine mesylat veya 10-20 mg. phenoxybenzamine HCI yapılır. Takiben sonra tedavi 2.5-5 mg. propranolol, amylnitrite, chlorpromarin veya tolazoline acilen verilir.
|
Kalp Krizi Kalbe giden kan akışı durduğunda kalp krizi meydana gelir. |
|
Omurilik zedelenmeleri Omurilik zedelenmesini takip eden birkaç gün içinde, hiçkimse hasarin ne kadar olacagini tahmin edemez. Buradaki sorun, omuriligin herhangi bir zedelenmesinden hemen sonra, bir omurilik sokunun olusmasidir. |