Kullanım Şekli ve Verme Yolları:
Adrenelin 1 mg./ml.ampül tercihen subkütan olarak enjekte edilir.Kas içine de yapılabilir ancak gluteus kasları kullanılmamalıdır.Acil durumlarda Adrenalin 1 mg./ml ampül dilüe edilerek çok yavaş intrabenoz enjeksiyon şeklinde verilebilir.
Kalp durması halinde dilüe Adrenalin solüsyonu intrakardiyak enjeksiyon veya endotrakeal instilasyonla verilebilir.Kalbi enjekte edildiğinde kalo masajı da uygulanmalıdır.Bu şekilde ilacın koroner sirkülasyona katılması sağlanır.Adrenalin aerosol,vaporizor,İPPB cihazına oral inholasyon şeklinde verilebilir.
Bu amaçla kullanılan Adrenalin solüsyonları daha konsantire olup bunları sistemeik olarak enjekte etmekten kaçınılmalıdır.Adrenalin 1 mg./ml ampül dilüe edilerek lokal olarak deri,mukoza ve doku yüzeylerine uygulanabilir.Bunun için ıslak pansuman veya siprey şekilleri kullanılır.
Doz :
Adrenalin dozu adrenalin tuzları içindeki adrenalin mikteri ile ifade edilir.
Bronkospazm ve hipersensitivite reaksiyonları:
Büyüklerde:
Akut anafilaksi,ağır astma ve allerjik reaksiyonlarda büyükler için mutad başlangıç dozu 0.1-0.5mg.(0.1-0.5ml) Adrenalin olup,subkütan veya intramüsküler yolla verilir. Allerji nedeni deri altına veya kas içine yapılan bir ilaç ise,absorbsiyonu geciktirmek veya azaltmak için Adrenalin enjeksiyonu aynı yerlere yapılabilir.
Adrenalinin başlangıç dozlarıküçük olmalıdır,gerekirse bunlar arttırılabilir.Ancak bir defada verilen doz 1mg.'ı geçmemelidir.Anafilaktik şokta subkütan dozlar 10-15 dakika aralarla tekrarlanabilir.Ağır astma krizlerinde ise subkütan dozlar hastanın cevabına göre 20 dakika ile 4 saat aralarla tekrarlanabilir.
Kronik obstrüktif akciğer hastalığında 0.3mg.(0.3 ml.) Adrenalin 20 dakika ara ile 3 kez verilir ve her 2 saatte bir buşema tekrarlanabilir.Ağır anafilaktik şokta ilacın dolaşıma girmesini sağlamak intravenös yol kullanılmalıdır.Bunun için 0.1-0.2mg.(0.1-0.2ml.) Adrenalin 8-10 kısım enjeksiyonluk su ile dilüe edilir. Ve yavaş olarak intravenöz enjeksiyonla verilir.Gerekiyorsa bu her 5-15 dakikada bir tekrarlanabilir.
Pediatrik Hastalarda :
Ağır astma ve anafilaksi vakalarında çocuklara subkütan olarak 0.01 mg./kg( 0.01ml /kg) veya 0.3mg./m² (0.3ml./m² ) Adrenalin yapılır.Birdefalık periatrik doz 0.5mg.(0.5ml.) 'ı geçmemelidir.Hastanın durumuna göre ve alınan cevaba göre dozlar 20 dakika ile 4 saatlik aralarla tekrarlanabilir.
Kalp durması:
Büyüklerde kalp reanimasyonu için 0.5-1 mg (0.5-1 ml) Adrenalin dilüe edilerek intravenöz veya intrakardiyak yolla enjekte edilir.Kalp masajını engellemek için i.v. yol tercih edilir. 1-2 mg (1-2 ml) Adrenalin 10ml steril distile suya katılarak endotrakeal tüp aracılığıyla tırakeaya instile edilir yada ilk i.v. enjeksiyondan sonra 0.3 mg (0.3 ml) Adrenalin supkütan olarak yapılır.Veya intravenöz enfüzyon şeklinde 1-4 mcg/ dak. hızıyla verilir.Çocuklarada 0.005-0.01 mg /kg Adrenalin İntrakardiyak olarak enjekte edilir veya 0.01 mg/kg Adrenalin i.v. olarak verilir. Bu amaçla 1:10.000 konsantrasyonda hazır ampul kullanılmalıdır. Bü şekilde dilüsyon hatalarından kaçınılmış olnur.
|
Omurilik zedelenmeleri Omurilik zedelenmesini takip eden birkaç gün içinde, hiçkimse hasarin ne kadar olacagini tahmin edemez. Buradaki sorun, omuriligin herhangi bir zedelenmesinden hemen sonra, bir omurilik sokunun olusmasidir. |
|
Kalp Krizi Kalbe giden kan akışı durduğunda kalp krizi meydana gelir. |