Doktor tarafından başka bir şekilde önerilmediği takdirde;
Yetişkinlerde Herpes simpleksin tedavisinde :
Günde 4 saat ara ile 5 defa 200 mg (l ölçek) alınmalıdır. Uygulama esnasında doz uyku saatleri dışında kalan süre içinde verilmelidir.
Tedaviye 5 gün devam edilmelidir. Şiddetli akut enfeksiyonda tedavi süresi 10 güne kadar uzatılabilir. Bağışıklık sistemi çok zayıf veya barsak absorbsiyonu azalmış olan hastalarda aynı süre içinde bir defada 400 mg (2 ölçek) verilebilir.
Bağışıklık sistemi normal hastalarda Herpes simpleks enfeksiyonlarının baskılanmasında 6 saatte bir 200 mg Aklovir (l ölçek) verilebilir.
Yetişkinlerde Herpes simpleks Enfeksiyonlarında Profilaktik Olarak Kullanımı:
Bağışıklık sistemi bozulmuş hastalarda günde 6 saatte bir 4 kez 200 mg (l ölçek) uygulanabilir.
Bağışıklık sistemi çok zayıf yada barsak absorpsiyonu çok azalmış olanlarda bir defada 400 mg (2 ölçek) 6 saat ara ile 4 defa alınmalıdır.
Profilaktik dönemin süresi riskli dönemin süresine göre belirlenir.
Su çiçeğinin (Varicella) tedavisi ; 40 kg üzeri çocuklar ve yetişkinlerde 800 mg yaklaşık 6 saatlik aralarla günde 4 kez verilmelidir.
2 yaş üzeri çocuklarda günde 4 kez 20 mg/kg şeklinde uygulanır. Tedaviye 5 gün devam edilir.
Çocuklarda kullanımı:
Herpes simpleks enfeksiyonlarının tedavisi için ve bağışıklık sistemi normal olmayan, baskılanmış hastalarda Herpes simpleks enfeksiyonlarının profilaksisi için : 2 yaşın üzerindeki çocuklara erişkin dozu, 2 yaşın altındaki çocuklarda da erişkin dozunun yarısı verilmelidir.
Şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda doktor tarafından başka bir doz önerilmemişse, 12 saat ara ile günde 2 defa 200 mg (1 ölçek) Aklovir alınabilir.
AŞIRI DOZ VE TEDAVİSİ:
Asiklovirin intratübüler sıvıdaki çözünürlüğünün artması (2.5mg/ml), böbrek tübüllerinde asiklovir’in çökmesine neden olabilir. Bu durumda peritoneal diyalize başvurulabilir. Ancak bu pek etkin bir yöntem değildir. Bunların yanısıra akut böbrek yetmezliği ve anüri oluşabilir. Tedavisi için böbrek fonksiyonları normale dönünceye kadar hasta hemodiyaliz ünitesine bağlanmalıdır. Ayrıca semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanabilir.
|
Diyabet Hastalığı Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır. |
|
Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. |