Her tablet; 275mg-550mg Naproksen sodyum içerir.
Ağrılı durumlar : Nevralji, siyatalji, bel fıtığı, diş çekimi, ağız içi operasyonları, epizyotomi, post partum ağrılar, ameliyat sonrası ağrılar, dismenore, rahim içi araç yerleştirilmesine bağlı ağrılar, migren profilaksisi ve akut migren krizi tedavisinde.
Romatizmal hastalıklar : Romatoid artritis, osteoartritis, ankilozan spondilitis, abartiküler romatizma.
Travmatolojik : Burkulma, kas kopması ve travması, travmatik ve ortopetik kemik ameliyatları.
Akut gut nöbetleri
KBB ve ürolojik iltihabi ağrılarda.
Enfeksiyon hastalıklarında : Spesifik tedaviye ilave olarak analjezik, antienflamatuar ve ateş düşürücü olarak.
Naproksen sodyum’a duyarlı olan kişilerde, aktif mide-duodenum ülseri olanlarda, ülserasyona ve kanamaya eğilimi olanlarda, asetilsalisilik asit ve/veya diğer nonsteroid antienflamatuarlardan herhangi birine karşı astım, rinit ya da ürtiker gibi reaksiyonlar gösterenlerde kontrendikedir.
Diğer nonsteroid antienflamatuar ajanlara göre çok daha hafif ve seyrek olmakla
birlikte naproksen sodyum, mide-bağırsak kanamasına ve ülserasyona neden olabilir. Bu nedenle anamnezinde mide-duodenum ülserinden söz eden hastalar yakından izlenmelidir.
Böbrek fonksiyonları ileri derecede bozuk olanlarda, naproksen sodyum çok dikkatli kullanılmalı ve kreatinemi, kreatin klirensi ve albüminüri kontrol edilmelidir.
Tedavi sırasında karaciğer fonksiyonları bozulursa ya da bozukluğu gösteren testler kötüleşirse ilaç kesilmelidir.
Kalp yetmezliği bulunan hastalar yakından takip edilmeli, gerekirse doz ayarlaması yapılmalıdır.
Sürrenal fonksiyon testleri yapılacak hastalarda, naproksen sodyum tedavisine testten 48 saat önce geçici olarak ara verilmelidir. Naproksen sodyum, 17 keto-steroid testlerini ve idrarda 5 hidroksi indol asetik asit tayini sonuçlarını bozabilir.
Çocuklarda Kullanımı : 16 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır. Ancak juvenil artritte, 5 yaşından büyük çocuklarda 10mg/kg/gün dozda 12 saat ara ile kullanılabilir.
Hamilelikte Kullanımı : Hayvanlarda teratojenik etki saptanmamış olmakla birlikte, Aprowell® tablet hamilelikte denenmemiş olduğundan kullanılmamalıdır. Ayrıca nonsteroid antienflamatuarların fetus’ta duktus arteriozusun kapanmasına yol açabileceği, doğumu geciktirebileceği ve fetusta sarılığa neden olabileceği göz önüne alınarak hamileliğin son dönemlerinde kesinlikle kullanılmamalıdır.
Emzirenlerde Kullanımı : Naproksen sodyum, anne sütüne plazmadakinin %1’lik oranında geçebileceğinden ve yeni doğmuş bebeklerde aksi reaksiyonlar verebileceğinden, emziren kadınlarda kullanılmamalıdır.
Yaşlılarda Kullanımı : Nonsteroid antienflamatuar ajanların yan etkileri, yaşlı kimselerde daha sık görülebileceğinden, bu gibi hastalarda etkili olan en düşük doz kullanılmalıdır.Bulantı, hafif periferal ödem, kulak çınlaması, baş dönmesi görülebilir. Seyrek olarak granülositopeni, trombositopeni, hemolitik anemi, aplastik anemi, alerjik deri döküntüleri ve gastrointestinal kanama olabilir.
- Naproksen sodyum, kan proteinlerine yüksek oranda bağlanan ilaçları (hidantoin, sülfonamidler, sülfonilüre, furosemid, beta blokerler, lityum tuzları, vb) bağlarından koparıp kendisi yerleşebileceğinden, onları serbest hale getirerek etkilerini güçlendirebilir. Bu durumda doz ayarlaması yapmak gerekebilir.
- Oral antikoagülanlar ile birlikte kullanıldığında doz ayarlaması gerekebilir.
- Probenecid ile birlikte kullanıldığında, naproksen sodyumun plazma konsantrasyonu ve yarılanma ömrü artar.
- Naproksen sodyum’un metotreksat ile birlikte kullanılması gerektiğinden çok dikkatli davranılmalıdır. Metotreksat’ın tübüler sekresyonunu azalttığından,toksisitesi artabilir.
- Hafif ve orta şiddetli ağrı, primer dismenore, akut tendinit ve bursit :
Başlangıç dozu 2 tablet, 6 ila 8 saat sonra 1 tablet.
Günlük doz 1375 mg’ı aşmamalıdır.
- Romatoid artrit, osteoartrit ve ankilozan spondilit :
Erişkinler için tavsiye edilen başlangıç dozu, günde 2 kez (sabah ve akşam)
275 mg’lık 2’şer tablettir. Uzun süre kullanmak gerektiğinde, hastanın klinik cevabına göre doz düşürülebilir. Sabah ve akşam dozları eşit olmayabilir.
Günde 2 kezden daha sık verilmesine gerek yoktur.
- Juvenil artrit:
5 yaşından büyük çocuklarda günlük doz, 10mg/kg olarak 12 saat ara ile 2 defada verilir.
- Akut gut nöbetleri :
Başlangıç dozu 275mg’lık 3 tablettir. Daha sonra nöbet dininceye kadar 8 saatte bir 275 mg’lık 1 tablet ile tedaviye devam edilir.
- Migren tedavisi :
Akut migren krizinde başlangıç dozu 275 mg 3 tablettir. Gerekirse yarım saatlik aralarla
2 kez daha 1 tablet alınabilir. Migren profilaksisinde günde 2 kez (sabah-akşam)
2 tablet alınır. 4-6 hafta içinde düzelme olmazsa, ilaç kesilmelidir.
|
Kalp Krizi Kalbe giden kan akışı durduğunda kalp krizi meydana gelir. |
|
Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. |