Lorazepam,1-2.5 mg
Anksiyete, nevrozlara bağlı insomnia ve status epileptikusda endikedir.
Benzodiazepinlere karşı duyarlı kişilerde kontrendikedir 12 yaşından küçük çocuklarda kullanılmaz.
Motorlu araçlar vb. kullanan hastalar uyarılmalıdır. Alkol ve santral sinir sistemi depresyonu ilaçların etkisini arttırır. Akut glokomda böbrek ve karaciğer bozukluğu olan hastalarda dikkatle kullanılır. Bağımlılık yapabilir. Gebeliğin ilk üç ayında ve laktasyonda kullanılmaz.Asetilsalisilik asitin en sık görülen yan etkileri; sindirim sistemi üzerinedir. Gastrointestinal kanamaya, ülserasyona neden olabilir.
Kulakta, çınlama, vertigo, reversible duyma kaybı; Hematolojik; kanama zamanının uzaması, lökopeni, trombositopeni, plazma demir konsantrasyonunda düşme.
Dermatolojik ve hassasiyet, ürtiker, pürurit, anjiyo-ödem, astma anaflaksisi görülebilir.
“BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.”
Asetilsalisilik asit plazma protrombin konsantrasyonunu azaltması nedeniyle antikoagülanların etkisini potansiyelize eder.
Oral hipoglisemiyanların etkilerini potansiyelize eder.
Salisilatlar küçük dozlarda probenesid ve sulfinpirazonun ürikozürik etkisini azaltır. Spiranolaktonla oluşan sodyum itrahı, salisilat mevcudiyetinde azalabilir. Alkolle, kortikosteroidlerle birlikte kullanımı gastrointestinal sistemde kanama ihtimalini arttırır. Pirazolan türevleriyle birlikte kullanımı gastrointestinal ülserasyon riskini arttırır. Üriner alkalileştiriciler salisilatın böbrekten atılım hızını artırarak; Fenobarbital enzim indüksiyonuyla, asetilsalisilik asitin etkisini azaltırlar. Asetilsalisilik asit ile birlikte kullanıldığında metotreksat’ın toksisitesi artabilir.
Anksiyetede günde bölünmüş dozlar halinde 2-3mg/gün dozda kullanılır. Ancak bu doz 1-10mg arasında değişebilir.
|
Asperger Sendromu Asperger sendromu, otistik gurubun bir bölümü olan bir özürdür. Bu genelde,
gurubun daha ”yüksek” tarafında yer aldığı düşünülen kişilere uygun bir tanıdır. |
|
Parkinson Hastalığı Hastalık ilk kez 1817 de İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı “sallayıcı felç” olarak kaleme almış. |