AVAMYS 27.5 mcg 120 doz burun spreyi Klinik Özellikler

Flutikazon Furoate }

Solunum Sistemi > Topikal Dekonjestanlar ve Diğer Nazal İlaçlar > Flucticasone furoate
Glaxo Smith Kline İlaçları San.Ve Tic.A.Ş | 30 December  1899

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    Yetişkinler ve 12 yaşından büyük ergenlerde:

    Mevsimsel alerjik rinitin nazal ve oküler belirtilerinin tedavisinde endikedir. Yıl boyu devam eden alerjik rinitin nazal belirtilerinin tedavisinde endikedir.

    Çocuklar (2 - 11 yaş):

    Mevsimsel ve yıl boyu devam eden alerjik rinitin nazal belirtilerinin tedavisinde endikedir.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    Pozoloji:

    Yetişkinlerde ve 12 yaşından büyük ergenlerde:

    Önerilen başlangıç dozu, her burun deliğine günde bir kez uygulanan iki spreydir (her spreyde 27,5 mikrogram flutikazon furoat, günlük toplam doz 110 mikrogram). Belirtiler yeterince kontrol altına alındıktan sonra her burun deliğine günde bir kez uygulanan birer sprey (toplam günlük doz 55 mikrogram), idame tedavisinde etkilidir.

    Uygulama sıklığı ve süresi:

    Tedavi süresi hekim tarafından belirlenmelidir.

    Tam terapötik fayda sağlanması için, düzenli kullanım önerilir. Etkisi, başlangıçtaki uygulamayı izleyen 8. saat gibi erken bir dönemde gözlenmiştir. En üst düzeyde fayda sağlayabilmek için, daha uzun süreli tedavi gerekmektedir. Düzenli kullanım ile belirtilerin düzeleceği konusunda hasta bilgilendirilmelidir. Tedavi süresi alerjene maruz kalınan süre ile sınırlı olmalıdır.

    Uygulama şekli:

    AVAMYS Burun Spreyi, sadece intranazal uygulama içindir.

    Cihaz kullanıma hazırlandığında (ince bir duman çıkıncaya kadar yaklaşık 6 kez aktive edildiğinde) her sprey, 27,5 mikrogram etkin madde (flutikazon furoat) verir. Kapak, kullanım sonrası kapatılmalıdır.

    AVAMYS spreyin test edilmesi:

    Eğer AVAMYS ilk kez kullanılacaksa, sprey cihazının hatasız çalışıp çalışmadığı test edilmelidir.

      Uç parçasının kapağı üzerindeyken, burun spreyi çalkalanmalıdır. Kapak, baş ve işaret parmaklarla yanlarından hafifçe bastırıp çekerek yerinden çıkarılmalıdır. Kapak çıkarılırken yan taraftaki düğmeye basmamaya dikkat edilmelidir (Bkz. Şekil 1).

      image

      Şekil 1

      Burundan soluk alınırken, düğmeye bir kez basılarak ilacın buruna püskürmesi sağlanır (Bkz. Şekil 4). Uç parçası burundan çıkarılır ve ağızdan soluk verilir.

      image

      Şekil 4

      4.3. Kontrendikasyonlar

      AVAMYS içeriğindeki etkin maddeye veya Bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.

      4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

      Sistemik kortikosteroid etkileri

      Özellikle uzun periyotlarda ve yüksek dozlarda reçete edilen nazal kortikosteroidlerle sistemik etkiler meydana gelebilir. Oral kortikosteroidlerle kıyaslandığında bu etkilerin meydana gelme ihtimali çok daha düşüktür ve bu etkiler her hastada ve çeşitli kortikosteroid preparatları arasında değişiklik gösterebilir. Potansiyel sistemik etkiler Cushing sendromu, Cushingoid özellikler, adrenal supresyon, çocuklarda ve ergenlerde büyüme geriliği, katarakt, glokom ve daha seyrek olarak psikomotor hiperaktivite, uyku bozuklukları, anksiyete, depresyon veya agresyon (özellikle çocuklarda) içeren bir dizi psikolojik veya davranışsal etkileri içerebilir. Önerilenden daha yüksek dozlarda kullanılan nazal kortikosteroidler klinik olarak anlamlı adrenal supresyon ile sonuçlanabilir. Önerilenden yüksek dozların kullanıldığına dair bir kanıt varsa, stres veya elektif ameliyat dönemlerinde ilave sistemik kortikosteroid ile takviye düşünülmelidir. Günde bir kez flutikazon furoat 110 mikrogram yetişkin, ergen veya pediyatrik gönüllülerde hipotalamus-hipofiz-böbreküstü (HPA) aksı baskılanması ile ilişkilendirilmemiştir. Bununla birlikte intranazal flutikazon furoat dozu rinit semptomlarının etkili kontrolünün korunduğu en düşük doza azaltılmalıdır. Tüm intranazal kortikosteroidler ile olduğu gibi, eşzamanlı olarak diğer kortikosteroid tedavisi formlarının reçete edildiği her seferinde kortikosteroidlerin toplam sistemik yükü dikkate alınmalıdır.

      Böbreküstü bezi fonksiyonunun bozulduğundan şüphe etmek için bir neden varsa, hastalar sistemik steroid tedavisinden flutikazon furoata geçirilirken dikkatli olunmalıdır.

      Görme bozukluğu

      Sistemik ve topikal kortikosteroid kullanımı ile görme bozukluğu bildirilebilir. Bir hasta bulanık görme veya diğer görme bozuklukları gibi semptomlarla başvurursa, hastanın sistemik ve topikal kortikosteroidlerin kullanımından sonra bildirilmiş katarakt, glokom veya santral seröz koryoretinopati (CSCR) gibi nadir hastalıkları içerebilecek olası nedenlerin değerlendirilmesi için bir oftalmoloji uzmanına sevki düşünülmelidir.

      Büyüme geriliği

      Ruhsatlı dozlarda nazal kortikosteroid alan çocuklarda büyüme geriliği bildirilmiştir. Bir yıl boyunca günde bir kez 110 mikrogram flutikazon furoat ile tedavi edilen çocuklarda büyüme hızında bir azalma gözlenmiştir (Bkz. Bölüm 4.8 ve 5.1). Bu nedenle çocuklar yeterli semptom kontrolü sağlayan en düşük olası etkili dozda idame ettirilmelidir (Bkz. Bölüm 4.2). Nazal kortikosteroidlerle uzun süreli tedavi alan çocukların büyümesinin düzenli olarak izlenmesi önerilir. Büyüme yavaşlarsa, mümkün olduğunda nazal kortikosteroid dozunun semptomların etkili kontrolünün sürdürüldüğü en düşük doza azaltılması amacıyla tedavi gözden geçirilmelidir. Buna ilaveten, hastanın bir pediyatri uzmanına sevk edilmesi düşünülmelidir (Bkz. Bölüm 5.1).

      Ritonavir kullanan hastalar

      Artmış sistemik flutikazon furoat maruziyeti riskinden dolayı ritonavir ile eşzamanlı uygulama önerilmemektedir (Bkz. Bölüm 4.5).

      Yardımcı maddeler

      AVAMYS benzalkonyum klorür içerir. Uzun süreli kullanımı nazal mukozada ödeme sebep olabilir.

      4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

      CYP3A inhibitörleri ile etkileşim

      Flutikazon furoat, karaciğerdeki sitokrom P450 3A4 izoenzimi ile gerçekleştirilen ilk geçiş metabolizmasıyla dolaşımdan hızla temizlenir.

      CYP3A4 yoluyla metabolize olan başka bir glukokortikoidden (flutikazon propionat) elde edilen verilere dayalı olarak, ritonavir ile eşzamanlı uygulama, flutikazon furoata artmış sistemik maruziyet riski nedeniyle önerilmemektedir.

      Sistemik yan etki riskinde bir artış beklendiğinden, flutikazon furoatın, kobisistat içeren ürünler dahil olmak üzere potent CYP3A inhibitörleri ile eşzamanlı uygulanması sırasında dikkatli olunması önerilmektedir. Fayda, sistemik kortikosteroid yan etkileri riskindeki artıştan daha ağır basmadıkça eşzamanlı uygulamadan kaçınılmalıdır; eşzamanlı uygulama durumunda hastalar sistemik kortikosteroid yan etkileri açısından takip edilmelidir. İntranazal flutikazon furoat ile potent CYP3A4 inhibitörü ketokonazolün incelendiği bir ilaç etkileşimi çalışmasında, plasebo (20 gönüllünün 1'inde) ile karşılaştırıldığında ketokonazol grubunda (20 gönüllünün 6'sında) ölçülebilir flutikazon furoat konsantrasyonlarının olduğu gönüllü sayısı daha fazla olmuştur. Maruziyetteki bu küçük artış, iki grup arasında 24 saatlik serum kortizol düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığa yol açmamıştır.

      Enzim inhibisyonu ve indüksiyonu verilerine göre klinikte kullanılan dozlarda flutikazon furoat ile diğer bileşiklerin sitokrom P450 enzimleri tarafından gerçekleştirilen metabolizmaları arasında teorik olarak ilaç-ilaç etkileşimi beklenmez. Bu nedenle flutikazon furoatın diğer ilaçlar üzerindeki etkilerini araştırmak için klinik çalışmalar yürütülmemiştir.

      Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

      Bu yaş grubunda herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

      Pediyatrik popülasyon

      Bu yaş grubunda herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

      4.6. Gebelik ve laktasyon

      :

      Gebelik Kategorisi C

      Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):

      Veri bulunmamaktadır.

      Gebelik dönemi:

      AVAMYS'in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri yoktur. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / ve-veya / embriyonal / fetal gelişim / ve-veya / doğum / ve-veya / doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir.

      Flutikazon furoatın gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvan çalışmalarında glukokortikoidlerin yarık damak ve intrauterin büyüme geriliği dahil malformasyonları indüklediği gösterilmiştir. Bu durum, minimum sistemik maruziyetle sonuçlanan önerilen nazal dozlar verilen insanlar için ilişkili değildir (Bkz. Bölüm 5.2). Flutikazon furoat hamilelik sırasında yalnızca anne adayında elde edilmesi beklenen faydalar, fetusun karşılaşabileceği risklerden fazlaysa kullanılmalıdır.

      AVAMYS gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

      Laktasyon dönemi:

      Nazal olarak uygulanan flutikazon furoatın insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir.

      Emziren kadınlarda flutikazon furoat kullanımı, yalnızca annede elde edilmesi beklenen fayda çocukta oluşturduğu herhangi bir olası risklerden fazla olduğunda düşünülmelidir.

      Üreme yeteneği / Fertilite

      İnsanlarda fertilite verisi bulunmamaktadır.

      4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

      AVAMYS'in araç veya makine kullanma yeteneği üzerinde bir etkisi yoktur ya da önemsiz düzeydedir.

      4.8. İstenmeyen etkiler

      Güvenlilik profilinin özeti

      Flutikazon furoat tedavisi sırasında en yaygın bildirilen advers reaksiyonlar epistaksis, nazal ülserasyon ve baş ağrısıdır. En ciddi istenmeyen etkiler seyrek olarak bildirilen anafilaksi dahil aşırı duyarlılık reaksiyonlarıdır (1000 hastada 1 vakadan daha az).

      Advers reaksiyonların listesi

      Flutikazon furoatın güvenlilik ve etkililik çalışmalarında mevsimsel ve pereniyal alerjik rinit için tedavi gören 2700'den fazla hasta yer almıştır. Flutikazon furoatın güvenlilik ve etkililik çalışmalarında mevsimsel ve pereniyal alerjik rinitte pediyatrik maruziyet, 12 ila <18 yaşta 243 hasta, 6 ila <12 yaşta 790 hasta ve 2 ila <6 yaşta 241 hasta olmuştur.

      Advers reaksiyonların sıklığını belirlemek amacıyla, büyük klinik çalışmalarda elde edilen veriler kullanılmıştır. Advers olay sıklığı, aşağıdaki gibi değerlendirilmiştir:

      Çok yaygın (1/10), yaygın (1/100, <1/10), yaygın olmayan (1/1000, <1/100), seyrek (1/10.000, <1/1000), çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

      Bağışıklık sistemi hastalıkları

      Seyrek: Anaflaksi, anjiyoödem, deri döküntüsü ve ürtikeri de kapsayan aşırı duyarlılık reaksiyonları

      Sinir sistemi hastalıkları

      Yaygın: Baş ağrısı

      Göz hastalıkları

      Bilinmiyor: Gözle ilgili geçici değişiklikler (Bkz. Bölüm 5.1), bulanık görme (Bkz.

      Bölüm 4.4)

      Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

      Çok yaygın: Burun kanaması*

      Yaygın: Nazal ülserasyon, dispne**

      Yaygın olmayan: Rinalji, burun rahatsızlıkları (burunda yanma, burunda tahriş ve burunda ağrı gibi), burun kuruluğu.

      Çok seyrek: Nazal septal perforasyon Bilinmiyor: Bronkospazm

      *Burun kanaması, genellikle hafif-orta şiddette olmuştur. Burun kanamasının yetişkinlerdeki ve ergenlerdeki insidansı uzun süreli (>6 hafta) kullanımda, kısa süreli (≤6 hafta) kullanıma kıyasla daha yüksek olmuştur. Pediyatrik hastalarda yapılan süresi 12 haftaya varan çalışmalardaki burun kanaması insidansı, flutikazon furoat veya plasebo kullanan hastalarda birbirine yakın bulunmuştur.

      **Flutikazon furoat ile yapılan klinik çalışmalar sırasında hastaların %1'inden fazlasında dispne vakaları bildirilmiştir; benzer oranlar plasebo gruplarında da gözlenmiştir.

      Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

      Bilinmiyor: Çocuklarda büyüme geriliği*** (Bkz. Bölüm 5.1)

      ***Puberte öncesi günde bir kez 110 mikrogram flutikazon furoat kullanan çocuklarda büyümeyi değerlendiren bir yıllık klinik çalışmada, plasebo ile karşılaştırıldığında ortalama yıllık büyüme hızı farkı -0,27 cm olarak gözlenmiştir (Bkz. Bölüm 5.1).

      Pediyatrik popülasyon

      6 yaşın altındaki çocuklarda güvenlilik tam olarak belirlenmemiştir. Pediyatrik popülasyonda gözlemlenen advers reaksiyonların sıklığı, tipi ve ciddiyeti yetişkin popülasyondakilere benzerdir.

      Sistemik etkiler

      Nazal kortikosteroidlerin sistemik etkileri özellikle uzun periyotlarda yüksek dozlarda reçete edildiğinde meydana gelebilir (Bkz. Bölüm 4.4). Nazal kortikosteroidleri alan çocuklarda büyüme geriliği bildirilmiştir.

      Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

      Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye

      Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

      4.9. Doz aşımı ve tedavisi

      Bir biyoyararlanım çalışmasında, günde 2640 mikrograma varan intranazal dozların 3 gün boyunca kullanılmasına eşlik eden hiçbir advers sistemik etki gözlenmemiştir (Bkz. Bölüm 5.2). Akut doz aşımı, hastanın gözlem altında tutulmasının dışında genellikle herhangi bir tedavi gerektirmez.

      Mide Kanseri Mide Kanseri Mide kanseri genellikle mideyi tümüyle kaplayan ve mukus üretmekle görevli hücrelerde başlar. Bu kanser tipine adenokarsinom denir. Şizofrenlik Şizofrenlik Şizofrenliğin psikiatrik teşhisi hakkında çok fazla anlaşmazlık vardır. Bu sayfadaki bilgiler, şizofrenliğin teşhisi, nedenleri ve tedavisi hakkındaki faklı teoriler hakkında bilgi verecektir.