Moksifloksasin klinik çalışmalarında, advers ilaç reaksiyonlarının çoğunluğu (%90'ın üzerinde), hafif ile orta dereceli olarak tanımlanmıştır.
%1 -%10 oranında: karın ağrısı, baş ağrısı, enjeksiyon bölgesinde reaksiyon (örn.: ödem, aşırı duyarlılık, enflamasyon, ağrı), baş dönmesi, tat bozukluğu, bulantı, diyare, kusma, dispepsi, karaciğer fonksiyon testi bozukluğu, hipokalemisi olan hastalarda QT uzaması; %0.1 - %1 oranında: asteni, moniliyazis, ağrı, göğüs ağrısı, kırıklık, taşikardi, hipertansiyon, çarpıntı, infüzyon bölgesinde flebit, ağız kuruluğu, gaz, kabızlık, oral moniliyazis, anoreksi, stomatit, gastrointestinal bozukluk, glossit, gGT artışı, lökopeni, protrombin azalması, eozinofili, trombositemi, amilaz artışı, artralji, miyalji, uykusuzluk, vertigo, sinirlilik, uyuklama hali, anksiyete, tremor, parestezi, dispne, döküntü, kaşıntı, terleme, vajinal moniliyazis, vajinit bildirilmiştir.
Nadiren, pelvik ağrı, yüz ödemi, sırt ağrısı, laboratuvar bulgularında normalden sapma, alerjik reaksiyon, bacak ağrısı, hipotansiyon, vazodilatasyon, periferik ödem, gastrit, dilde renk değişikliği, disfaji, sarılık, diyare (clostridium difficile), tromboplastin azalması, protrombin artışı, trombopeni, anemi, hiperglisemi, hiperlipidemi, hiperürisemi, LDH artışı (karaciğer fonksiyon testleri bozukluğu ile birlikte), artrit, tendon bozukluğu, halüsinasyonlar, depersonilizasyon, hipertoni, koordinasyon bozukluğu, ajitasyon, amnezi, afazi, duygusal kararsızlık, uyku bozuklukları, konuşma bozuklukları, anormal düşünme, hipestezi, anormal rüyalar, konvülsiyon, konfüzyon, depresyon, astım, ürtiker, kulak çınlaması, anormal görme, tat kaybı, parozmi (koku bozukluğu, az koku alma ve koku kaybı), ambliopi, böbrek fonksiyon bozukluğu (kreatinin ya da üre artışı) bildirilmiştir.
Çok nadiren, anafilaktik reaksiyon, şok (anafilaktik; muhtemelen yaşamı tehdit edici), psödomembran kolit, tendon rüptürü görülebilir.
İlaçla ilişkisinden bağımsız olan ve yukarıda advers ilaç etkileri olarak sıralanmayan, en sık rastlanan laboratuvar parametrelerindeki değişiklikler şunlardır:
Hematokrit artışı ve azalması, lökosit artışı, eritrosit artışı ve azalması, kan şekerinde azalma, hemoglobin azalması, alkalen fosfataz artışı, SGOT/AST artışı, SGPT/ALT artışı, bilirubin artışı, üre artışı, kreatinin artışı, BUN (kan üre azotu) artışı.
Bu anormalliklerin ilaçtan mı, yoksa tedavi edilmekte olan altta yatan hastalıktan mı kaynaklandığı bilinmemektedir.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
|
Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur. |
|
Belsoğukluğu, Chlamydia ve Frengi Belsoğukluğu, bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Cinsel ilişki
yoluyla bulaşır ve dölyatağı boynunda, idrar yollarında, anüste, makatta ve
boğazda enfeksyona sebep olabilir. |