Antasidler: Alüminyum ve magnezyum içeren antasidler ile birlikte alındığında azitromisinin plazma doruk konsantrasyonunun düşmesine rağmen genel biyoyararlılık üzerinde bir değişiklik gözlenmemiştir. Azax Film Tablet ile birlikte antasid ilaç kullanılması gerekiyorsa aynı zamanda alınmamalıdır.
Simetidin: Azitromisin'den iki saat önce uygulanan tek doz simetidin'in (800 mg) ilacın absorbsiyonu üzerine etkisi yoktur.
Teofilin: Azitromisin intravenöz yolla tek doz olarak verilen teofilin'in farmakokinetik özelliklerini ve plazma seviyelerini etkilememiştir.
Warfarin: Azitromisin tek doz warfarin'in protrombin zamanı üzerine olan etkisini değiştirmez. Bununla birlikte azitromisin ile birlikte warfarin tedavisi uygulanan tüm hastalarda protrombin zamanının dikkatle takip edilmesi gereklidir.
Digoksin: Bazı hastalarda makrolid grubu antibiyotiklerin digoksin'in barsaklardaki metabolizmasını etkilediği gösterilmiştir. Azitromisin digoksin'in serum seviyesini yükseltir.
Ergotamin ve Dihidroergotamin: Şiddetli periferik vazospazm ve disestezi ile karakterize akut ergo toksisitesi gelişme riski olduğu için iki ilaç birlikte kullanılmamalıdır.
Triazolam: Trlazolam'ın klerensini azaltarak farmakolojik etkilerini artırır.
Sitokrom P450 enzim sistemi tarafından metabolize olan ilaçlar: Birlikte kullanıldığında karbamazepin, terfenadin, heksobarbital, siklosporin, fenitoin gibi ilaçların kan konsantrasyonlarında yükselme meydana gelir.
Laboratuvar test sonuçları üzerine etkileri: İnsidansı yaklaşık % 1–2 kadar olanlar: Serum kreatin fosfokinaz, potasyum, ALT (SGPT), GGT ve AST (SGOT) değerlerinde artış. Insidansı % 1 den az olanlar: Lökopeni, nötropeni, trombositopeni, alkalen fostataz, bilurubin, BUN, kreatinin, kan glukozu, LDH ve fosfat değerlerinde yükselme. Yapılan gözlemler laboratuvar testlerindeki bu değişikliklerin tedavinin sona ermesinden itibaren normale döndüğünü göstermiştir.
|
Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur. |
|
Lösemi Kan Kanseri Lösemi, kan kanseridir ve vücudunun kan oluşturan dokularının hastalanması anlamına gelir. Birçok lösemi türü vardır; bazı lösemi türleri çocuklarda bazıları da yetişkinlerde sık görülür. |