Makrolid grubu antibiyotiklerde olduğu gibi azitromisin kullanımına bağlı, çok nadir de olsa anjiyoödem, anaflaktik reaksiyonlar ve Stevens-Johnson sendromu ve toksik epidermal nekrolizis gibi dermatolojik reaksiyonlar geliştiği bildirilmiştir. Azitromisin bağlı oluşan bu reaksiyonların bazıları, tekrarlayan semptomlara sebep olmuş ve daha uzun bir gözlem ve tedavi süresi gerektirmiştir. Azitromisinin etiyolojisinde sadece Haemophilus influenza yada Streptococcus pneumoniae bulunan toplumda edinilmiş bulaşıcı pnömonilerin tedavisinde, oral ilaç almaya uygun hastalarda güvenli ve etkili olduğu gösterilmiştir. Orta ve şiddetli enfeksiyonların tedavisinde oral ilaç tedavisi uygulanamayan yada kistik fibrozisli, hastane enfeksiyonu bulaşmış, bakteriyemili olduğu bilinen yada olma ihtimali olan, hastanede tedavi edilmesi gereken, yaşlı ve güçsüz, immun yetmezlik ve fonksiyonel aspleni gibi altta yatan önemli bir problemi olan hastalarda azitromisin kullanılmamalıdır. Pseudomembranöz enterokolit hemen hemen tüm antibakteriyel ajanlarla yapılan tedavilerde gelişme ihtimali olan bir durumdur. Antibakteriyel ajan ile tedaviye başlandıktan sonra gelişen diyarelerde bu ihtimal de göz önüne alınmalıdır. Azitromisin primer olarak karaciğer yolu ile elimine edildiği için karaciğer yetmezliği olan hastaların tedavi sırasında yakın takibi gereklidir. Böbrek yetmezliği olan hastalara azitromisin kullanımına dair bir veri yoktur. Bu nedenle böyle hastalara uygulanacağı zaman dikkatli olunmalıdır. Karsinojenik potansiyeli tam olarak bilinmemektedir. Standart laboratuar testlerde mutajenik potansiyel görülmemiştir. Tüm antibiyotik preparatlarında olduğu gibi, mantarlarda dahil duyarlı olmayan organizmalardan kaynaklanan süperenfeksiyon için gözlem yapılması önerilir.
Gebe kadınlarda ve emziren annelerde kullanımı: Gebelikte kullanılabilen ilaçlar arasında B kategorisindedir. Bu kategorideki ilaçlar hakkında gebe kadınlarda yapılmış kontrollü inceleme yoktur veya gebe kadınlara ilk trimestrde yapılan kontrollü incelemeler fototoksik etkiyi doğrulamamıştır ve daha sonraki trimestrlerde ilacın zararlı olduğu hakkında kanıt yoktur. Azax Film Tablet gebe kadınlarda gerekiyorsa kullanılabilir. Azitromisinin insan sütüne geçip geçmediği tam olarak bilinmemektedir. Birçok ilacın anne sütüne geçtiği bilindiğinden emziren annelerde azitromisin tedavisi uygulanırken dikkatli olunmalıdır.
Yaşlılarda kullanımı: Normal böbrek ve karaciğer fonksiyonlarına sahip yaşlı hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur.
Pediyatrik hastalarda kullanım: Kontrollü klinik çalışmalarda 6 aylık ve 12 yaş arasındaki pediyatrik hastalara uygulanmıştır.
Azitromisin önerilen dozlarda sifilizin tedavisini sağlamaz. Non-gonokokal üretrit tedavisi sırasında kısa bir zaman süresinde, yüksek dozda uygulanan antimikrobiyal ajanların sifilizin kuluçka dönemindeki işaret ve bulgularını maskeleyebileceği veya geciktirebileceği bildirilmiştir. Cinsel yolla bulaşmış tüm üretrit ve servisitli hastalarda sifiliz için de serolojik testler uygulanmalı, teşhis sırasında gonore için de uygun kültürler yapılmalıdır. Eğer enfeksiyonun varlığı doğrulanırsa uygun bir antibakteriyel tedavi uygulanmalı ve spesifik testlerle de hastalığın seyri izlenmelidir.
|
Belsoğukluğu, Chlamydia ve Frengi Belsoğukluğu, bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Cinsel ilişki
yoluyla bulaşır ve dölyatağı boynunda, idrar yollarında, anüste, makatta ve
boğazda enfeksyona sebep olabilir. |
|
Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. |