BASAGLAR KWIKPEN 100 U/ml SC kullanım için enj. çözelti içeren hazır kalem (6 kalem) Saklanması
{ Insulin Glarjin }
Sindirim Sistemi ve Metabolizma > İnsülinler ve Analogları > İnsülin Glargine Lilly İlaç Ticaret Ltd.Şti. | Güncelleme : 10 May 2016BASAGLAR KwikPen'in saklanması
BASAGLAR KwikPen'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra BASAGLAR KwikPen'i kullanmayınız.
Kullanılmayan kalemler
2 °C – 8 °C arası sıcaklıklarda buzdolabında saklayınız. Dondurmayınız. BASAGLAR KwikPen'i buzdolabının dondurucu bölmesinin yanına veya soğutma paketine koymayınız. Kullanıma hazır dolu kalemleri ışıktan korumak için karton kutusunda saklayınız.
Kullanımdaki kalemler
Kullanılmakta olan kullanıma hazır dolu enjeksiyon kalemleri veya yedek olarak taşınan kartuşlar en fazla 28 gün süre ile 30 °C'nin altındaki oda sıcaklığında direkt ışıktan ve ısıdan korunmak şartıyla saklanabilir. Kullanımdaki kalem buzdolabında saklanmamalıdır. Bu süreden sonra kullanmayınız. Her enjeksiyondan sonra ışıktan korumak için kalem kapağı kaleme takılmalıdır.
Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.
Ruhsat sahibi:
Lilly İlaç Ticaret Ltd Şti
Acıbadem Mah. Çeçen Sokak Akasya Acıbadem Kent Etabı A Blok Kat: 3
34660 Üsküdar / İstanbul
Tel : 0 216 554 00 00
Faks: 0 216 474 71 99
Üretim yeri:
Lilly France S.A.S. Rue de Colonel Lilly,
67604 Fegersheim/Fransa
Bu kullanma talimatı ../../ tarihinde onaylanmıştır.
HİPERGLİSEMİ VE HİPOGLİSEMİ
Her zaman yanınızda şeker (en az 20 gram) taşıyınız.
Yanınızda diyabetli olduğunuzu gösteren bir belge taşıyınız.
HİPERGLİSEMİ (yüksek kan şekeri düzeyi)
Eğer kan şekeriniz çok yüksekse (hiperglisemi), yeterli insülini enjekte etmemiş olabilirsiniz.
Hiperglisemi neden meydana gelir?
Örnekler:
insülininizi enjekte etmemiş ya da yeterli dozda enjekte etmemiş olabilirsiniz ya da uygun saklanmaması nedeniyle etkisi azalmış olabilir.
insülin kaleminiz düzgün çalışmıyor olabilir.
normaldekinden daha az egzersiz yapmış olabilirsiniz, stres altında olabilirsiniz (duygusal stres, heyecan) ya da yaralanma, ameliyat, ateşli hastalık ya da bazı diğer hastalıklar söz konusu olabilir.
Bazı başka ilaçlar alıyor ya da almış olabilirsiniz (bkz. Bölüm 2, "Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı").
Hipergliseminin uyarıcı semptomları
Susama, idrar yapma ihtiyacında artma, yorgunluk, kuru deri, yüzde kızarma, iştah kaybı, kan basıncının düşmesi, hızlı kalp çarpıntısı ve idrarda şeker ve keton cisimlerinin artması kan şekerinizin çok yüksek olduğunu gösteren belirtilerdir. Mide ağrısı, hızlı ve derin soluma, uyku hali ya da hatta bilinç kaybı insülin yetmezliğinin sonucu oluşan ciddi koşulların (ketoasidoz) belirtisi olabilir.
Hiperglisemi durumunda ne yapmanız gerekir?
Yukarıda tanımlanan hiperglisemi belirtilerinden herhangi birinin ortaya çıkması halinde hemen kan şekerinizi ve idrardaki keton cisimlerini ölçünüz. Ciddi hiperglisemi veya ketoasidoz her zaman bir doktor tarafından ve normal olarak bir hastanede tedavi edilmelidir.
HİPOGLİSEMİ (düşük kan şekeri düzeyi)
Kan şekeri düzeyiniz çok düşerse şuurunuzu kaybedebilirsiniz. Ciddi hipoglisemi kalp krizi veya beyin hasarına yol açabilir ve yaşamı tehdit edici olabilir. Doğru önlemleri alabilmek için kan şekerinizin çok düştüğünü farkedebilecek durumda olabilmeniz gerekir.
Hipoglisemi neden meydana gelir?
Örnekler:
çok fazla insülin enjekte etmiş olabilirsiniz.
öğünü kaçırmış ya da geciktirmiş olabilirsiniz.
yeterince yememiş ya da normalden daha düşük karbonhidrat içeren yemek yemiş olabilirsiniz (şeker ve şekere benzer maddelere karbonhidrat denir; yapay tatlandırıcılar karbonhidrat DEĞİLDİR).
kusma veya ishal nedeniyle karbonhidrat kaybetmiş olabilirsiniz.
yeterince yemek yemeksizin alkol almış olabilirsiniz.
normalden daha fazla veya farklı bir egzersiz yapmış olabilirsiniz.
yaralanma, ameliyat ya da stres sonrası iyileşme döneminde olabilirsiniz.
ateşli hastalık ya da başka bir hastalık sonrası iyileşme döneminde olabilirsiniz.
bazı başka ilaçlar almış ya da alırken kesmiş olabilirsiniz (bkz. Bölüm 2, "Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı").
Kan şekeri düşüklüğü aşağıdaki durumlarda daha sık görülebilir:
insülin tedavisine yeni başlamış ya da başka bir insülin preparatından BASAGLAR'a geçmişseniz (daha önceki bazal insülin tedavisinden BASAGLAR'a geçerken hipoglisemi oluşursa, bu durumun geceden daha çok sabah görülmesi beklenir) .
kan şekeri düzeyiniz neredeyse normal ya da değişkense.
insülin enjeksiyonu yaptığınız bölgeyi değiştirdiyseniz (örn. uyluktan ön kola).
ciddi böbrek ya da karaciğer hastalığı ya da hipotiroidizm gibi başka hastalıklarınız varsa.
Hipogliseminin uyarıcı semptomları
-Vücudunuzda
Kan şekerinizin çok düşük olduğunu ya da çok hızlı düştüğünü gösteren belirtiler: terleme, nemli deri, endişe, hızlı kalp atışı, kan basıncı yüksekliği, çarpıntı ve kalp atımında düzensizlik olabilir. Bu belirtiler sıklıkla beyinde şeker düşüklüğü belirtilerinden önce gelişir.
-Beyninizde
Aşağıdaki belirtiler beyinde şeker düzeyinin düşük olduğunu gösterir: baş ağrısı, aşırı açlık, bulantı, kusma, halsizlik, uyku hali, uyku bozuklukları, hareketsiz duramama, saldırgan davranışlar, dikkat dağınıklığı, tepkisizlik, depresyon, zihin karışıklığı, konuşma bozukluğu (bazen konuşma kaybı), görme bozukluğu, titreme, felç, duyu bozukluğu (parestezi), hissizlik ve ağız bölgesinde his bozukluğu, sersemlik, kontrol kaybı, kendine bakamama, nöbet ve bilinç kaybı.
Hipogliseminin ilk belirtileri (“uyarıcı belirtilerâ€) aşağıdaki durumlarda değişebilir, daha hafif olabilir ya da her ikisinin birden kaybı söz konusu olabilir:
yaşlı iseniz, uzun süredir şeker hastalığınız varsa veya diyabet nedeniyle gelişen belli bir sinir sistemi hastalığına (diyabetik otonomik nöropati) sahipseniz,
yakın zamanda hipoglisemi geçirmiş iseniz (örneğin bir gün önce) veya yavaş şekilde gelişmiş ise,
hemen hemen normal ya da normale yakın kan şekeri düzeyine sahip iseniz,
yakın zamanda hayvan insülininden BASAGLAR gibi insan insülinine geçmiş iseniz,
başka ilaçlar alıyorsanız veya almış iseniz (bkz. Bölüm 2, "Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı")
psikiyatrik bir hastalığınız varsa.
Böyle durumlarda sorunu anlayamadan hipoglisemi (hatta bilinç kaybı) gelişebilir. Uyarıcı belirtilere karşı dikkatli olunuz. Gerektiğinde daha sık kan şekeri ölçümü yapılması, gözden kaçabilecek hafif hipoglisemi ataklarının fark edilmesini sağlar. Uyarıcı belirtileri tanıma
konusunda kendinize güvenmediğiniz durumlarda, sizi ve başkalarını hipoglisemi nedeniyle riske atacak hareketlerden (örn. araç kullanmak) kaçınınız.
Hipoglisemide ne yapmalısınız?
İnsülin enjekte etmeyiniz. Hemen glukoz, küp şeker ya da şekerli içecek şeklinde 10-20 g şeker alınız. Dikkat: Yapay tatlandırıcılar ve bunlarla tatlandırılmış besinlerin (örneğin diyet içecekler) hipoglisemi tedavisinde yararlı olmadığını unutmayınız.
Bundan sonra kan şekerinizin yükselmesinde uzun süre etkili olacak besinler alın (örn. ekmek veya makarna). Doktorunuz bunu sizinle konuşmuş olacaktır.
BASAGLAR uzun süre etkili bir ilaç olduğundan hipogliseminin düzelmesi zaman alabilir.
Hipoglisemi tekrarlarsa yeniden 10-20 g şeker alın.
Hipoglisemiyi kontrol edemiyorsanız ya da tekrarlar ise hemen doktorunuzla konuşunuz. Akrabalarınıza, arkadaşlarınıza ve yakınlarınıza aşağıdakileri söyleyiniz:
Yutamayacak durumdaysanız ya da bilinciniz kapalı ise glukoz ya da glukagon (kan şekerini artıran bir ilaç) enjeksiyonuna ihtiyacınız olacaktır. Bu enjeksiyonlar hipogliseminiz olduğu kesinleşmemiş olsa da yapılmalıdır.
Şeker (glukoz) aldıktan sonra hipogliseminin doğrulanması için hemen kan şekeri ölçümü yapılması önerilmektedir.
KwikPen İnsülin Uygulama Kalemi
BASAGLAR KwikPen 100U/mL SC Kullanım İçin Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Kullanıma Hazır Kalem
İnsülin Glarjin
KULLANMADAN ÖNCE AŞAĞIDAKİ TALİMATLARI OKUYUNUZ.
BASAGLAR'ı ve her yeni BASAGLAR KwikPen'i kullanmadan önce kullanım talimatlarını okuyunuz. Talimatta yeni bir bilgi olabilir. Bu bilgi sizin medikal durumunuz veya tedavinizle ilgili olarak doktorunuzla konuşmanızın yerine geçmez.
BASAGLAR KwikPen 300 ünite (3 ml) insülin glarjin içeren tek kullanımlık (disposabl) bir kalemdir. Bir kalemi kullanarak kendinize çoklu doz uygulayabilirsiniz. Her seferinde kalemde 1 ünite çevirilir. Bir enjeksiyonla 80 üniteye kadar insülin uygulayabilirsiniz. Eğer almanız gereken doz 80 üniteden fazla ise, bunu birden fazla enjeksiyonla almanız gerekebilir. Her enjeksiyonda piston biraz hareket eder ve siz hareket ettiğini fark edemeyebilirsiniz. Kalemdeki 300 ünitenin tamamını kullandığınızda piston kartuşun sonuna gelecektir.
Enfeksiyon bulaşma riski oluşturabileceğinden iğne uçlarınızı tekrar kullanmayınız, iğne uçlarınızı ya da iğne uçları değişmiş olsa bile kaleminizi başkalarıyla paylaşmayınız.
Görme engelliler veya görme bozukluğu olan kişilerin, kalemin doğru kullanımı için eğitim almış bir kişinin yardımı olmaksızın kalemi kullanmaları önerilmemektedir.
KwikPen Parçaları
Kalem kapağı
Kartuş Haznesi Etiket
Doz İbresi
Lastik Conta
Kapak klibi
Piston
Kalem Gövdesi Doz Penceresi
Doz Düğmesi
İğne Ucu Parçaları Yeşil Halkalı(İğneler kutuya dahil değildir) Doz Düğmesi
İğne
Dış iğne kapağı
İç iğne kapağı
Kağıt bant
BASAGLAR 100 U/ml KwikPen'i nasıl tanırsınız:
Kalem rengi: Açık gri
Doz düğmesi: Ucunda yeşil halkası olan açık gri düğme
Etiket: Açık gri üzeri yeşil renk çizgiler
Enjeksiyonunuzu yapmak için gerekli olan malzemeler:
BASAGLAR KwikPen
BASAGLAR KwikPen'e uyumlu iğne ucu (BD [Becton, Dickinson and Company] kalem iğne uçları önerilmektedir)
Alkollü gazlı bez
KwikPen'in Hazırlanması
Ellerinizi su ve sabun ile yıkayınız.
Doğru tipteki insülin kullanıp kullanmadığınızdan emin olmak için kaleminizi kontrol ediniz. Eğer birden fazla tipte insülin kullanıyorsanız bu özellikle önemlidir.
Etiket üzerindeki son kullanma tarihinden sonra ya da ilk kullanımdan sonra 28 günden fazla kalemi kullanmayınız.
İğne uçlarının tıkanmasını ve enfeksiyonları önlemeye yardımcı olmak için her enjeksiyon için yeni bir iğne ucu kullanınız.
Adım 1:
- Kalem etiketini çıkartmayınız.
BASAGLAR berrak ve renksiz görünmelidir. Eğer bulanık, renkli, ya da partikül içeriyorsa ya da içerisinde kümeler varsa kullanmayınız.
Adım 2:
Adım 3:
Adım 4:
Saklayınız Atınız
Kalem kapağını düz olarak çekip çıkartınız.
Lastik contayı alkollü gazlı bez ile siliniz.
Yeni bir iğne ucu alınız.
Dış iğne kapağından kağıt bantı çıkartınız.
Kapaklı iğne ucunu dik olarak kaleme takınız ve iğne ucunu tam sıkışana kadar çevirerek vidalayınız.
Dış iğne kapağını çıkartınız. Atmayınız.
İç iğne kapağını çıkartıp atınız.
KwikPen'in Kullanıma Hazır Hale Getirilmesi
Her enjeksiyondan önce kaleminizi kullanıma hazır hale getiriniz.
Kalemin kullanıma hazır hale getirilmesi normal kullanım sırasında iğne ucu ve insülin kartuşunda birikmiş havanın çıkarılması anlamına gelir ve kalemin doğru çalıştığından emin olmanızı sağlar.
Her enjeksiyon öncesi kaleminizi kullanıma hazır hale getirmezseniz, gerektiğinden çok fazla veya çok az insülin alabilirsiniz.
Adım 5:
Adım 6:
Kaleminizi iğne ucu tam yukarı işaret edecek şekilde tutunuz. Hava kabarcıklarının yukarıda toplanması için kartuş haznesine parmağınızla hafifçe vurunuz.
Adım 7:
İğne ucunda insülin görmelisiniz.
Küçük hava kabarcıkları normaldir ve insülin dozunuzu etkilemez.
Kaleminizi kullanıma hazır hale getirmek için doz düğmesini 2 ünite çeviriniz.
Kaleminizi iğne ucu yukarı gelecek şekilde tutmaya devam ediniz. Doz düğmesine duruncaya kadar ve doz penceresinde “0†görününceye kadar basınız. Doz düğmesini basılı tutunuz ve yavaşça 5'e kadar sayınız.
Eğer insülin görmezseniz, 4 kezden fazla olmamak şartıyla kullanıma hazır hale getirme basamaklarını tekrarlayınız.
İnsülin akışını hala görmezseniz, iğne ucunu değiştirip kullanıma hazır hale getirme basamaklarını tekrarlayınız.
Dozunuzun seçilmesi
Bir enjeksiyonda 80 üniteye kadar insülin enjeksiyonu yapabilirsiniz.
Eğer dozunuz 80 üniteden fazlaysa, birden fazla enjeksiyon yapmanız gerekecektir.
Dozunuzu nasıl böleceğiniz konusunda yardıma ihtiyaç duyuyorsanız, sağlık görevlinize danışınız.
Her enjeksiyon öncesi yeni bir iğne ucu kullanmalısınız ve kullanıma hazır hale getirme adımlarını tekrarlamalısınız.
Adım 8:
olabileceğinden dozununuzu klik seslerini sayarak ÇEVİRMEYİNİZ.
(Örnek: 12 ünite doz penceresinde gösterilmektedir.)
(Örnek: 25 ünite doz penceresinde gösterilmektedir.)
Doz düğmesini enjekte edeceğiniz ünite sayısı kadar çeviriniz. Doz ibresi dozunuzla aynı çizgide olmalıdır.
Kalem bir seferde 1 ünite çevirilir.
Çevirirken doz düğmesi klik sesi çıkartır.
Yanlış doz çevirmenize neden
Doz düğmesini doğru doz ibresi ile aynı çizgide oluncaya kadar her iki yöne çevirerek düzeltebilirsiniz.
Çift sayılar doz penceresinden görülmektedir.
Tek sayılar,1 sayısından sonra tam çizgiler ile gösterilmektedir.
Doğru dozu çevirdiğinizden emin olmak için her zaman doz penceresindeki numarayı kontrol ediniz.
Kaleminiz, kalem içinde kalan ünite sayısından daha fazla doz çevirmenize izin vermeyecektir.
Eğer kalem içinde kalan ünite sayısından daha fazla doz enjekte etmeye ihtiyacınız varsa;
kalemde kalan miktarı enjekte edip sonra yeni bir kalem kullanarak dozunuzu tamamlayabilirsiniz veya
dozunuzun tamamını yeni bir kalemle enjekte edebilirsiniz.
Kalem içerisinde enjekte edemeyeceğiniz az miktarda insülin görmeniz normaldir.
Dozunuzun enjekte edilmesi
Sağlık görevlinizin gösterdiği şekilde insülininizi enjekte ediniz.
Her enjeksiyon için enjeksiyon bölgenizi değiştiriniz (rotasyon uygulayınız).
Enjeksiyon sırasında dozunuzu değiştirmeye çalışmayınız.
Adım 9:
Enjeksiyon bölgenizi seçiniz.
kalçanızdaki, bacakların ve kolların üst
kısımlarındaki deri altına (subkütan) enjekte edilir.
Adım 10:
tutup iğneyi çıkartmadan
önce yavaşça 5'e kadar
sayınız.
Doz düğmesini çevirerek insülininizi enjekte etmeyi denemeyiniz. Doz düğmesini çevirerek insülininizi ALAMAZSINIZ.
Adım 11:
çevirdiğiniz dozun tamamını almışsınızdır.
tamamlayınız.
Her enjeksiyonda piston biraz hareket eder ve siz hareket ettiğini fark edemeyebilirsiniz.
İğne ucunu cildinizden çıkarttıktan sonra kan görürseniz, enjeksiyon bölgesine gazlı bez ya da alkollü gazlı bez ile hafifçe bastırınız. Bu bölgeyi ovalamayınız.
BASAGLAR karın bölgenizdeki,
Enjeksiyon bölgesini sağlık görevlinizin önerdiği şekilde hazırlayınız.
İğne ucunu cildinize batırınız.
Baş parmağınızı doz düğmesi üzerine yerleştirip doz düğmesi duruncaya kadar sıkıca basınız.
Doz düğmesini basılı
İğne ucunu cildinizden çıkartınız.
İğne ucundaki insülin damlası normaldir. Bu dozunuzu etkilemeyecektir.
Doz penceresindeki sayıyı kontrol ediniz.
Eğer doz penceresinde “0â€ı görüyorsanız
Eğer doz penceresinde “0â€ı görmezseniz, yeniden çevirmeyiniz. İğne ucunu cildinize batırınız ve enjeksiyonunuzu
Eğer hala tüm dozu aldığınızı düşünmüyorsanız, enjeksiyonunuzu baştan almayınız veya tekrarlamayınız. Sağlık görevlinizin gösterdiği şekilde kan şekerinizi izleyiniz.
Eğer normalde dozunuzun tamamı için 2 enjeksiyona ihtiyaç duyuyorsanız, ikinci enjeksiyonu yaptığınızdan emin olunuz.
Enjeksiyondan sonra:
Adım 12:
Adım 13:
Adım 14:
Dikkatlice dış iğne kapağını takınız.
Kapaklı iğneyi çıkartıp sağlık görevlinizin önerdiği şekilde imha ediniz.
Sızıntı oluşmasını, iğne ucunun tıkanmasını ve kaleme hava girmesini önlemek için kalemi üzerinde iğne ucu takılı olarak saklamayınız.
Doz göstergesi ile kapak klibi bir hizaya getirildikten sonra düz olarak iterek kalem kapağını takınız.
Kalemlerin ve iğne uçlarının atılması:
Kullanılmış iğne uçlarını kapatılabilir, delinmeye karşı dayanıklı iğne atık kutularına koyunuz.
Dolu iğne atık kutularını tekrar kullanmayınız.
Kalemlerin ve iğne atık kutularının düzgün olarak atılması konusunda sağlık görevlinize başvurunuz.İğne kullanımına dair burada verilen talimatlar, lokal, sağlık çalışanı veya kurumsal politikaları değiştirmeyi amaçlamamaktadır.
Kalemin saklanması
Kullanılmamış kalemler
Kullanılmamış kalemleri buzdolabında (2°C - 8°C arasında) saklayınız.
BASAGLAR'ı dondurmayınız. Donmuşsa kullanmayınız.
Kullanılmamış kalemler, eğer kalem buzdolabında saklanıyorsa, etiketi üzerinde belirtilen son kullanma tarihine kadar kullanılabilir.
Kullanımdaki kalemler
Kullanmakta olduğunuz kaleminizi oda sıcaklığında (30 C altında) , ısı ve ışıktan koruyarak saklayınız.
Kullanmakta olduğunuz kalem 28 gün kullanımdan sonra içinde hala insülin kalsa bile atılmalıdır.
Kaleminizin güvenli ve etkili kullanımı ile ilgili olarak genel bilgiler
Kalemi ve iğne uçlarını çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde saklayınız.
Kaleminizin herhangi bir parçası kırık veya hasarlı gibi görünüyorsa, kalemi kullanmayınız.
Kaleminizin kaybolması veya hasar görmesi ihtimaline karşı yanınızda daima yedek bir kalem bulundurunuz.
Sorun giderme
Eğer kalem kapağını çıkaramazsanız, kapağı hafifçe ileri ve geri çevirip ardından kapağı dik olarak çekiniz.
Doz düğmesini itmek eğer zorsa:
Düğmeye daha yavaşça basmak itmeyi daha kolaylaştırabilir.
İğne ucu tıkanmış olabilir. Yeni bir iğne ucu takınız ve kalemi yeniden kullanıma hazır hale getiriniz.
Kaleminizin içinde toz, yiyecek ya da sıvı olabilir. Bu kalemi atıp yeni bir kalem alınız.
BASAGLAR KwikPen'inizle ilgili herhangi bir sorunuz veya sorununuz olduğunda yardım için sağlık görevlinizle iletişime geçiniz.