Beher tablet 80mg Gliclazide içerir.
İnsülin bağımlı olmayan olgunluk çağı diabetinde endikedir.
Gençlerde ve çocuklarda görülen diabetler, beslenme eksikliği ile görüler ağır diabet vakaları, ketoasidoz, prekoma veya koma durumları sadece BETANORM ile tedavi edilemez, başka tedbirler ve insülinle glisemik dengenin tekrar elde edilmesi gereklidir.
BETANORM, sülfonilüre bileşiklerine aşırı duyarlılık, ciddi enfeksiyon, üremi, ciddi karaciğer, böbrek, tiroid ve endokrin hastalarında kontrendikedir.
BETANORM, insülin tedavisi gören hastalarda, insülin tedavisiyle birlikte kullanılabilir, fakat bu gibi vakalarda devamlı tıbbi gözlem ve laboratuar kontrolu gereklidir.
Laboratuar kontrolü sıklaştırmak şartı ile BETANORM, antikoagülen tedavi ile birlikte verilebilir.
Böbrek yetmezliğinde, dozaj azaltmak veya oral tedaviyi tamamen durdurmak gerekebilir.
Hamilelerde kullanımı önerilmez. Süt veren annelerde, gliclazide’in anne sütüne geçip geçmediği belirlenmemiştir. Yinede diğer sülfonilüre grublarının anne sütüne geçtiği belirlendiği için gliclazide de süt veren annelerde kullanılmamalıdır. İlaca bağlı olarak cilt reaksiyonları, baş ağrısı ve mide barsak şikayetleri gibi yan etkilerin görüldüğü bildirilmiştir. Alkol alındıktan sonra nefret veya tiksinti gibi bir etki gözlenmemiştir.
Gliclazide tedavisi esnasında karaciğer enzimlerinde yükselme görülmesi seyrek değildir. Nadiren karaciğer yetmezliği, hepatit ve sarılık bildirilmiştir. Anemi, trombositopeni, lökopeni ve granülositopeni gözlemlenmiştir ama bunların gliclazide tedavisine bağlı olduğu direkt olarak atfedilemez.
Antibakteriyel sülfonamidler, fenilbutazon, salisilatlar, probenecid, dikumarol, MAO inhibitörleri ve propranolol gibi kardio-selektif olmayan betablokerlerle birlikte kullanımında BETANORM’un hipoglisemik etkisi artacağından böyle durumlarda doz ayarlaması yapılmalıdır.
Kortikosteroid, oral kontraseptif, tiazid diüretikler, fenotiazin deriveri, tiroid hormonları ve laksatifler ise gliclazide etkisini azaltabilirler.
Gliclazide dozu; hastanın kliniğine göre, hiperglisemi normal sınırlara ininceye kadar tedricen arttırılmalıdır.
Genellikle önerilen başlangıç dozu 40-80 mg (1/2-1 tablet) dır. Günlük maksimum gliclazide dozu ise 320 mg dır. Günlük toplam dozun ikiye alınarak kullanılması önerilmekle birlikte, 160 mg’a (2tablet) kadar olan dozlar bir kerede alınabilir.
DOZ AŞIMI VE TEDAVİSİ:
Doz aşımında beklediğimiz semptom hipoglisemidir. Hipoglisemi hayatı tehdit eden acil bir durumdur. Hasta acilen hastaneye kaldırılmalıdır. Tedavisinde öncelikle mide lavajı yapılmalıdır. Daha sonra ise, gliclazide vücuttan elimine olana kadar, kan şekerinin normal sınırlarda tutulması için medikal tedavi uygulanır.
|
Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur. |
|
Belsoğukluğu, Chlamydia ve Frengi Belsoğukluğu, bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Cinsel ilişki
yoluyla bulaşır ve dölyatağı boynunda, idrar yollarında, anüste, makatta ve
boğazda enfeksyona sebep olabilir. |