BONVIVA ROCHE 3 mg/3 ml enjeksiyonluk çözelti içeren kullanıma hazır şırınga Klinik Özellikler

Ibandronik Asit }

Kas İskelet Sistemi > Kemik İlaçları > İbandronik Asit
Roche Müstahzarları Sanayi A.Ş. | 7 February  2013

4.1. Terapötik endikasyonlar

Bonviva kırık riski yüksek postmenapozal kadınlarda kırıkların önlenmesi için osteoporoz tedavisinde endikedir.

4.2.   Pozoloji ve uygulama yöntemi Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi

Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;

Tavsiye edilen doz her üç ayda bir 15-30 saniyelik intravenöz enjeksiyon şeklinde uygulanan 3 mg’dır.

Hastalar destekleyici kalsiyum ve D vitamini almalıdırlar.

Bir dozun atlanması durumunda uygun olan ilk durumda enjeksiyon uygulanmalıdır. Daha sonraki enjeksiyonlar, son enjeksiyon gününden itibaren 3’er ay arayla olacak şekilde programlanmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Karaciğer yetmezliği:

Doz ayarlaması gerekli değildir (bkz. bölüm 5.2.).
Böbrek yetmezliği:

Serum kreatinini <200 mol/l (2.3 mg/dl)’ye eşit ya da daha az olan veya kreatinin klerensi (ölçülen veya tahmin edilen) 30 ml/dk’ya eşit ya da daha fazla olan hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir.

Serum kreatinini >200 mol/l (2.3 mg/dl)’den fazla olan veya kreatinin klerensi (ölçülen veya tahmin edilen) 30 ml/dk’dan az olan hastalarda yapılan çalışmalardan elde edilen klinik verinin sınırlı olmasından dolayı 3 ayda bir 3 mg intravenöz enjeksiyon şeklinde verilen Bonviva kullanımı önerilmemektedir (bkz. bölüm 5.2.).

Pediyatrik popülasyon:

18 yaşın altındaki hastalarda Bonviva’nın güvenlik ve etkinliği araştırılmamıştır.

Geriyatrik polülasyon:

4.3. Kontrendikasyonlar

- Bonviva ibandronata veya ilacın içerdiği yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık gösteren hastalarda kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Diğer intravenöz uygulanan bisfosfonatlar gibi Bonviva da serum kalsiyum değerlerinde geçiçi düşüşlere neden olabilir.

Hipokalsemi ve diğer kemik ve mineral metabolizma rahatsızlıkları Bonviva enjeksiyon tedavisine başlamadan önce etkili şekilde tedavi edilmelidir. Bütün hastalar için yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini alımı önemlidir. Hastalar destekleyici kalsiyum ve D vitamini almalıdırlar.

Serum kreatini 200 >mol/l (2.3 mg/dl)’den fazla olan veya kreatinin klerensi (ölçülen

veya tahmin edilen) 30 ml/dk’dan az olan hastalarda, yapılan çalışmalardan elde edilen klinik verinin sınırlı olmasından dolayı 3 ayda bir 3 mg intravenöz enjeksiyon şeklinde verilen Bonviva kullanımı önerilmemektedir (bkz. bölüm 5.2.).

Tedavi sırasında, böbrek üzerine potansiyel yan etkiye sahip ilaç tedavisi görenler veya hastalığı bulunanlar tıbbi açıdan düzenli olarak kontrol edilmelidir.
Doku hasarına neden olabileceği için Bonviva kullanıma hazır şırıngayı intra-arteriyal veya paravenöz uygulamamaya özel dikkat gösterilmelidir.

Bisfosfonatlarla tedavi edilen hastalarda çene osteonekrozu vakaları rapor edilmiştir. Bu vakalar çoğunlukla dental tedavi gören kanser hastalarında görülmekle birlikte, bazıları da postmenopozal osteoporoz hastalarında ve diğer vakalarda görülmüştür. Kanser teşhisi, birlikte sürdürülen tedaviler (örn. kemoterapi, radyoterapi, kortikosteroidler) ve birlikte görülen hastalıklar (örn. anemi, koagülopati, enfeksiyon, önceden var olan dental rahatsızlık) çene osteonekrozu için bilinen risk faktörleridir. Vakaların büyük çoğunluğu intravenöz bisfosfonatlarla tedavi gören hastalarda raporlanmıştır ancak bazıları oral tedavi gören hastalarda da görülmüştür.

Bisfosfonat tedavisi sırasında çene osteonekrozu gelişen hastalarda, dental ameliyat durumu kötüleştirebilir. Dental prosedürlere ihtiyaç duyan hastalarda bisfosfonat tedavisinin kesilmesinin çene osteonekrozu riskini azalttığına dair veri bulunmamaktadır. Tedaviyi sürdüren hekim, her hasta için yarar/risk değerlendirmesini yaparak tedavi planına karar vermelidir.

4.5.   Diğer tıbbi ürünler ile etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri

İlaç-İlaç Etkileşmeleri

İbandronat insan hepatik P450 izoenzimlerini inhibe etmediğinden ve sıçanlarda hepatik sitokrom P450 sistemini uyarmadığı görüldüğünden klinik olarak anlamlı ilaç etkileşimleri olası görünmemektedir. Ayrıca, plazma proteinlerine bağlanması terapötik konsantrasyonlarda düşüktür ve bu nedenle diğer ilaçlarla yer değiştirmesi beklenmez. İbandronat yalnızca renal atılıma uğrar ve herhangi bir biyotransformasyondan geçmez. Atılım yolu, diğer bazı ilaçların atılımında yer aldığı bilinen asidik ya da bazik transport sistemlerini içermemektedir.

Postmenopozal kadınlarda yapılan farmakokinetik etkileşim çalışmaları tamoksifen ya da hormon replasman tedavisi (östrojen) ile etkileşim potansiyelinin olmadığını kanıtlamıştır.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Emniyeti ve etkililiği gösterilmediğinden gebelerde kullanılmamalıdır.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

3 aylık doz rejimine özel çalışmalar yapılmamıştır. Bonviva’nın gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Gebelik dönemi

Bonviva gebelik ve emzirme dönemi boyunca kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Hamile kadınlarda Bonviva ile edinilmiş klinik deneyim yoktur. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik veya fetal gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. Günlük intravenöz doz rejimiyle tedavi edilen sıçanlarda ve tavşanlarda ibandronik asidin direkt bir fetal toksik veya teratojenik etkisi olduğu yönünde bir kanıt yoktur. Vücut ağırlığı artışı sıçanlarda 1. jenerasyon yavrularda azalmıştır.

Laktasyon dönemi

0.08 mg/kg/gün i.v. ibandronat ile tedavi edilen emziren sıçanlarda, anne sütündeki en yüksek ibandronat konsantrasyonu 8.1 ng/mL’dir ve i.v. uygulamadan sonraki ilk 2 saat içinde görülmüştür. 24 saat sonra, süt ve plazmadaki konsantrasyon benzerdir ve 2 saat sonra ölçülen konsantrasyonun yaklaşık %5’i kadardır. Bonviva’nın anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Emziren kadınlarda kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Üreme toksisite çalışmalarında ibandronik asidin sıçanlardaki vucüt ağırlığı artışının azalması dışında diğer advers etkileri, bir sınıf olarak bisfosfonatlarda gözlenenlerdir. Bunlar implantasyon bölgelerinin sayısındaki düşüş, doğal doğumun engellenmesi (distosi) ve visseral varyasyonlardaki artıştır (renal pelvis üreter sendromu).

4.7.   Araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkiler

4.8. İstenmeyen etkiler

Postmenopozal osteoporoz tedavisi

2.5 mg günlük oral doz: Günlük Bonviva 2.5 mg’nin güvenilirliği 4 plasebo kontrollü klinik çalışmada tedavi edilen 1251 hastada değerlendirilmiştir; bu hastaların %73’ü pivotal üç-yıllık tedavi çalışmasından (MF 4411) gelmektedir. Günlük Bonviva 2.5 mg’nin genel güvenilirlik profili tüm bu çalışmalarda plasebo ile benzer olmuştur. Bir advers ilaç reaksiyonu, yani çalışma ilacı ile olası veya muhtemel ilişki içindeki advers olay yaşayan hastaların oranı pivotal tedavi çalışmasında (MF 4411) Bonviva için %19.8 ve plasebo için %17.9 olmuştur.

Üç ayda bir 3 mg intravenöz doz:

Osteoporozlu postmenopozal kadınlarda yapılan iki yıllık pivotal çalışmada (BM16550) her üç ayda bir 3 mg intravenöz Bonviva enjeksiyonu ile günlük 2.5 mg oral Bonviva’nın genel güvenliliklerinin benzer olduğu gösterilmiştir. Advers etki görülen hastaların oranı her üç ayda bir 3 mg Bonviva enjeksiyonu için bir yıl ve iki yıl sonra sırasıyla % 26 ile % 28.6 iken, günlük 2,5 mg oral Bonviva için sırasıyla % 20.4 ile % 22.6 olmuştur. Advers ilaç reaksiyonlarının çoğunluğu şiddet açısından hafif ile orta şiddette olmuştur. Çoğu vakada tedavinin kesilmesine gerek olmamıştır.

En sık rapor edilen advers reaksiyon grip benzeri rahatsızlık olmuştur.

Tablo 1 ve Tablo 2’de, pivotal faz III çalışma BM 16550’da sırasıyla bir ve iki yıllık tedavilerden sonra, üç ayda bir 3 mg Bonviva veya intravenöz plasebo enjeksiyonu artı günlük oral 2.5 mg Bonviva ile tedavi edilen hastaların %1’inden fazlasında rapor edilen olası veya muhtemel, çalışma tıbbi ürününe bağlı advers etkiler listelenmektedir. Bonviva 3 mg enjeksiyon ile tedavi edilen hastalarda rapor edilen advers etkilerde görülme sıklığı, oral olarak tedavi edilen hastalar ile eşit yada daha az olanlar dahil edilmemiştir. Tablo 1 ve 2 aynı zamanda anti-kmk çalışmasında (MF4411) günlük 2.5 mg Bonviva ile 3 sene tedavi edilen hastalardaki advers ilaç reaksiyonlarını da göstermektedir. Her iki çalışma için, çalışma MF 4411’da plasebo alan hastalara kıyasla Bonviva ile tedavi edilen hastalarda daha yüksek bir insidans ile meydana gelen advers ilaç reaksiyonları listelenmiştir. Her sıklık gruplaması içinde, istenmeyen etkiler azalan ciddiyet sırasına göre sunulmaktadır.

Tablo 1: Bir yıllık tedaviden sonra faz III osteoporoz çalışmasında (BM16550) ve faz III kırığa karşı çalışmada (MF 4411, üç yıllık çalışma) araştırmacının muhtemelen veya olasılıkla çalışma ilacı ile bağlantılı olduğunu düşündüğü yaygın görülen advers ilaç reaksiyonları (>1/100, <1/10)

Bir yıllık çalışma (BM 16550)

Üç yıllık çalışma (MF 4411)

Sistem Organ

Bonviva intravenöz

Plasebo

Günlük oral

Plasebo

Sınıfı/Advers ilaç

enjeksiyon

enjeksiyon +

Bonviva 2.5 mg

reaksiyonu

3 ayda bir 3 mg

günlük oral Bonviva 2.5 mg

(N=469)

(N=465)

(N=977)

(N=975)

Advers ilaç reaksiyonu

Advers ilaç

Advers ilaç

Advers

reaksiyonu

reaksiyonu

ilaç reaksiyonu

No. (%)

No. (%)

No. (%)

No. (%)

Gastrointestinal

hastalıklar

Gastrit

5 (1.1)

4 (0.9)

7 (0.7)

5 (0.5)

Diyare

5 (1.1)

2 (0.4)

14 (1.4)

10 (1.0)

Karın ağrısı

13 (2.8)

15 (3.2)

21 (2.1)

28 (2.9)

Hazımsızlık

12 ( 2.6)

18 (3.9)

40 (4.1)

26 (2.7)

Bulantı

8 (1.7)

12 (2.6)

18 (1.8)

22 (2.3)

Konstipasyon

5 (1.1)

7 (1.5)

3 (0.3)

9 (0.9)

Kas-lskelet

Bozuklukları, bağ

doku ve kemik

hastalıkları

Kas-kemik ağrısı

5 (1.1)

2 (0.4)

-

-

Artralji

11 (2.3)

4 (0.9)

4 (0.4)

4 (0.4)

Miyalji

8 (1.7)

4 (0.9)

18 (1.8)

8 (0.8)

Genel Sistem

Bozuklukları

Grip-benzeri

22 (4.7)

4 (0.9)

3 (0.3)

2 (0.2)

hastalık1

Halsizlik

5 (1.1)

2 (0.4)

3 (0.3)

4 (0.4)

Sinir Sistemi

Hastalıkları

Baş ağrısı

5 (1.1)

3 (0.6)

8 (0.8)

6 (0.6)

Deri ve Deri Altı

Doku Hastalıkları

Döküntü

4 (0.9)

3 (0.6)

12 (1.2)

7 (0.7)

MedDRA versiyon 7.0

Tablo 2: İki yıllık tedaviden sonra faz III osteoporoz çalışmasında (BM16550 (kümülatif veri) ve faz III kırığa karşı çalışmada (MF 4411, üç yıllık çalışma) araştırmacının muhtemelen veya olasılıkla çalışma ilacı ile bağlantılı olduğunu düşündüğü sık görülen advers ilaç reaksiyonları (>1/100, <1/10)

İki yıllık çalışma

(BM 16550)

Üç yıllık çalışma (MF 4411)

Sistem Organ Sınıfı/Advers ilaç

Bonviva

Plasebo

Günlük oral

Plasebo

reaksiyonu

intravenöz

enjeksiyon +

Bonviva

enjeksiyon

günlük oral

2.5 mg

3 ayda bir 3 mg

Bonviva 2.5 mg

(N=469)

(N=465)

(N=977)

(N=975)

Advers ilaç

Advers ilaç

Advers ilaç

Advers ilaç

reaksiyonu

reaksiyonu

reaksiyonu

reaksiyonu

No. (%)

No. (%)

No. (%)

No. (%)

Gastrointestinal hastalıklar

Gastrit

6 (1.3)

4 (0.9)

7 (0.7)

5 (0.5)

Diyare

5 (1.1)

3 (0.6)

14 (1.4)

10 (1.0)

Karın ağrısı

17 (3.6)

21 (4.5)

21 (2.1)

28 (2.9)

Hazımsızlık

14 (3.0)

19 (4.1)

40 (4.1)

26 (2.7)

Bulantı

8 (1.7)

13 (2.8)

18 (1.8)

22 (2.3)

Konstipasyon

5 (1.1)

7 (1.5)

3 (0.3)

9 (0.9)

Kas-İskelet

Bozuklukları, bağ doku ve kemik

hastalıkları

Kas-kemik ağrısı

5 (1.1)

2 (0.4)

-

-

Artralji

13 (2.8)

4 (0.9)

4 (0.4)

4 (0.4)

Miyalji

8 (1.7)

4 (0.9)

18 (1.8)

8 (0.8)

Sırt ağrısı

5 (1.1)

1 (0.2)

3 (0.3)

2 (0.2)

Genel Sistem Bozuklukları

Grip-benzeri

21 (4.5)

4 (0.9)

3 (0.3)

2 (0.2)

hastalık*

Halsizlik

5 (1.1)

2 (0.4)

3 (0.3)

4 (0.4)

Sinir Sistemi Hastalıkları

Baş ağrısı

6 (1.3)

3 (0.6)

8 (0.8)

6 (0.6)

Deri ve Deri Altı Doku

Hastalıkları

Döküntü

4 (0.9)

4 (0.9)

12 (1.2)

7 (0.7)

MedDRA version 8.0

* 3 ayda bir intravenöz Bonviva 3 mg alan hastalarda geçici, gribe benzer semptomlar, tipik olarak ilk dozla bağlantılı olarak, rapor edilmiştir. Gribe benzer hastalıklar, miyalji, artralji, ateş, üşüme, bitkinlik, bulantı, iştah kaybı veya kemik ağrısını kapsayan akut faz reaksiyonu veya semptomları olarak rapor edilir. Bu semptomlar genel olarak kısa süreli, hafif veya orta şiddette olmuş ve ek önlemler almaya gerek kalmadan, tedavinin devamı sırasında ortadan kalkmıştır.

Çalışma BM16650’de < %1 sıklıkla meydana gelen ve araştırmacının muhtemelen veya olasılıkla çalışma ilacı ile ilgili olduğunu düşündüğü advers ilaç reaksiyonları:

Her sıklık gruplaması içinde, istenmeyen etkiler azalan ciddiyet sırasına göre sunulmaktadır.

Yaygın olmayan (>1/1,000 ve <1/100)
Kas-iskelet bozuklukları:

Kemik ağrısı

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

Asteni

Enjeksiyon bölgesi reaksiyonları

Damar bozuklukları:

Flebit/tromboflebit

Aşırı duyarlılık reaksiyonları

Seyrek (>1/10,000 ve <1/1,000)
Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Deri ve Deri Altı Doku Hastalıkları:

Laboratuar Anormallikleri

3 ayda bir i.v. olarak verilen Bonviva 3 mg’nin hepatik veya renal işlev bozukluğu, hematolojik sistem bozukluğu, hipokalsemi veya hipofosfatemiye işaret eden laboratuar anormalliklerini indüklediğine dair herhangibir kanıt yoktur.

Pazarlama Sonrası Deneyim

İskelet-kas ve bağ dokusu bozuklukları:

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Bonviva ile tedavide doz aşımı ile ilgili özel bir bilgi bulunmamaktadır. Bu bileşik sınıfı hakkındaki bilgiler doğrultusunda intravenöz doz aşımı hipokalsemi, hipofosfatemi ve hipomagnezemi ile sonuçlanabilir. Kalsiyum, fosfor ve magnezyum serum değerlerinde klinik olarak düşüşler olduğunda, sırasıyla intravenöz kalsiyum glukonat, potasyum veya sodyum fosfat ve magnezyum sülfat uygulanmalıdır.

Diyabet Hastalığı Diyabet Hastalığı Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır. Mide Kanseri Mide Kanseri Mide kanseri genellikle mideyi tümüyle kaplayan ve mukus üretmekle görevli hücrelerde başlar. Bu kanser tipine adenokarsinom denir.