BRIOP %0.15 göz damlası. çözelti (5 ml) Kısa Ürün Bilgisi

Brimonidin Tartarat }

Duyu Organları > Göz Tansiyonu İlaçları (Glokom) ve Miyotikler > Brimonidin
World Medicine İlaç San. ve Tic. Ltd.Şti | 9 March  2021

  • 1.   BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

    BRİOP %0.15 Göz Damlası, Çözelti Steril

  • 2.   KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

    Etkin madde

    Her 1 ml;

    1.0 mg brimonidine eşdeğer 1.5 mg brimonidin tartarat içerir.

    Yardımcı maddeler

    Her 1 ml'de;

    Benzalkonyum klorür 0.05 mg

    Yardımcı maddelerin tüm listesi için 6.1'e bakınız.


  • 3.   FARMASÖTİK FORMU

    Göz damlası, çözelti.

    Berrak, sarı renkli, pratik olarak partikülsüz çözelti.


    4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

      4.1. Terapötik endikasyonlar

      4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

      Önerilen BRİOP dozu; etkilenen göze yaklaşık 8 saat arayla olmak üzere günde 3 kez 1 damladır. BRİOP, intraoküler basıncın düşürülmesi için diğer topikal oftalmik ilaçlarla eş zamanlı olarak kullanılabilirler. Birden fazla topikal oftalmik ilaç kullanılıyorsa ilaçlar en azından 5 dakika arayla uygulanmalıdır.

      Uygulama şekli:

      Göze damlatılarak kullanılır. Diğer göz damlaları ile olduğu gibi, sistemik absorbsiyonu en aza indirmek için her damladan sonra bir dakika süreyle medial kantustaki lakrimal keseye

      Bu beplgae r5m070askayuılcı EuleiklteronbikaİsmzraıKlmanuansuıuöyanenrcaileilre.ktronik olarak imzalanmıştır. nden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır.

      Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

      Böbrek yetmezliği/karaciğer yetmezliği:

      BRİOP, böbrek yetmezliği olan hastalarda çalışılmamıştır. Böbrek yetmezliği olan hastalarda diyalizin brimonidinin farmakokinetiği üzerindeki etkisi bilinmemektedir.

      Pediyatrik popülasyon:

      BRİOP, 2 yaş altındaki çocuklarda kontrendikedir (bkz. Kontrendikasyonlar). Pazarlama sonrası araştırmalarda brimonidin tartarat verilen bebeklerde apne, bradikardi, koma, hipotansiyon, hipotermi, hipotoni, letarji, solgunluk, solunum depresyonu ve somnolans rapor edilmiştir. Brimonidin tartaratın güvenlik ve etkililiği, 2 yaş altı çocuklarda çalışılmamıştır.

      Pediyatrik glokom hastalarıyla (2-7 yaşında) yapılan iyi kontrollü bir klinik çalışmada, günde üç kere kullanılan %0.2'lik brimonidin tartarat oftalmik çözeltisi ile gözlemlenen en yaygın yan etki somnolans (2-6 yaşındaki hastaların %50-83'ünde) ve artmış uyanıklıktır.7 yaşındaki (> 20kg) pediyatrik hastalarda somnolans daha seyrek gibidir (%25). Hastaların yaklaşık

      %16'sı, somnolansa bağlı olarak çalışmayı bırakmıştır.

      Güvenlilik ve etkililik çocuklarda ve 8-17 yaş arasında adolesanlarda kanıtlanmamıştır.

      Geriyatrik popülasyon:

      Genel olarak yaşlı ve diğer yetişkin hastalarda güvenlik veya etkililikte fark görülmemiştir.

      4.3. Kontrendikasyonlar

      BRİOP yeni doğanlarda ve bebeklerde (2 yaş altı) kontrendikedir.

      BRİOP, geçmişte brimonidin tartarata veya bileşimindeki maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık göstermiş olanlarda kontrendikedir.

      BRİOP, monoamin oksidaz (MOA) tedavisi gören hastalarda kontrendikedir.

      4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

      BRİOP, vasküler yetmezlikle ilgili sendromları arttırabilir.

      BRİOP, depresyon, serebral veya koroner yetmezlik, Raynaud fenomeni, ortostatik hipotansiyon veya tromboangitis obliterans olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

      Klinik çalışmalarda brimonidin tartarat oftalmik çözeltisinin hastaların tansiyonu üzerinde minimal etkisi olmuş olsa da, ciddi kardiyovasküler hastalığı olan hastalarda kullanılırken

      dndieknkkaonntttlrioloelduilenbmilira. lGıüdvıern.li elektronik imza aslı ile aynıdır.

      .

      Topikal oftalmik ürünlerin çoklu doz ambalajlarının kullanımıyla ilgili bakteriyel keratit bildirilmiştir. Bu ambalajlar, çoğu vakada eşzamanlı kornea hastalığı veya oküler epitel yüzey bozulması olan hastalar tarafından yanlışlıkla kontamine edilmiştir.

      Hastalar, oftalmik çözeltilerin uygun şekilde kullanılmadığında veya şişeenin ucunun göz veya çevresindeki yapıyla temas ettiginde oküler enfeksiyona sebep olduğu bilinen bakterilerle kontamine olabileceği konusunda bilgilendirilmelidir. Kontamine çözeltilerin kullanılması, gözde ciddi hasara ve buna baglı olarak görme kaybına neden olabilir. Uygulamadan sonra her seferinde kapağı kapatınız. Eğer çözelti renk değiştirir veya bulanıklaşırsa kullanmayınız.

      Ürünü şişede belirtilen son kullanma tarihinden sonra kullanmayınız.

      Hastalar ayrıca eğer oküler ameliyat geçirmişlerse veya interküran oküler durum (örn: travma veya enfeksiyon) gelişirse anında mevcut multidoz şişenin kullanımının devamıyla ilgili olarak doktorlarıyla görüşmeleri konusunda bilgilendirilmelidir.

      2-7 yaş ve/veya 20 kg altındaki çocuklar, ciddi somnolans nedeniyle dikkatle takip edilmelidir.

      Bu tıbbi ürün benzalkonyum klorür içerir. Benzalkonyum klorür gözlerde tahriş meydana getirebilir. Yumuşak lenslerle temastan kaçınılmalıdır. Benzalkonyum klorür yumuşak lenslerde renk değişimi meydana getirebilir. Lensler uygulama öncesi çıkartılmalı ve uygulamadan en az 15 dakika sonra takılmalıdır.

      4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

      BRİOP ile spesifik ilaç etkileşim çalışmalarının yürütülmemiş olmasına rağmen santral sinir sistemi depresanları ile (alkol, barbitüratlar, opiatlar, sedatifler veya anestezikler) additif ya da potansiyelize edici bir etki gözönünde bulundurulmalıdır.

      Trisiklik antidepresanların sistemik klonidinin hipotansif etkisini körelttiği bildirilmiştir. Bu ajanların insanlarda BRİOP ile eşzamanlı kullanımının GİB'ı düşürme etkisiyle etkileşip etkileşmediği bilinmemektedir. Dolaşımdaki aminlerin metabolizmasını ve emilimini etkileyen trisiklik antidepresanlar kullanan hastalarda dikkatli olunması tavsiye edilmektedir.

      BndRenİkOonPtrolteadnilesbiiyliro. nGuüvednlüi eşleükrtreobniikleimczeağasiiillçeianynn, ıdBır.RDoİOkümPaniınledoğbriurlalmikatkeoduan: 1tRihGi8p3Mer0tFaynMs0iFfyMv0eF/yvZe1Ayxaakk1UaSr3dki0yak

      glikozidleri gibi ilaçların kullanımında dikkatli olunmalıdır.

      Monoamin oksidaz (MAO) inhibitörleri teorik olarak brimonidin metabolizmasıyla etkileşirler ve potansiyel olarak hipotansiyon gibi artmış sistemik yan etkiyle sonuçlanırlar. Dolaşımdaki aminlerin metabolizmasını ve emilimini etkileyebilen MAO inhibitörü kullanan hastalarda dikkatli olunması tavsiye edilmektedir.

      Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

      Bildirilmemiştir.

      Pediyatrik popülasyon:

      Bildirilmemiştir.

      4.6. Gebelik ve laktasyon

      Gebelik kategorisi: B

      Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

      Brimonidin tartaratla ilgili gebelikte maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir. Doğum kontrolüyle ilgili klinik veri mevcut değildir.

      Gebelik dönemi

      Teratojenik çalışmalar, hayvanlar üzerinde yapılmıştır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/embriyonal/fetal gelişim/doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir (bkz. Bölüm 5.3).

      Brimonidin tartarat oral olarak uygulandığında, gestasyon süresince ratlarda 6. ile 15. günlerde, tavşanlarda ise 6. ile 18. günlerde teratojenik etki göstermemiştir. Ratlarda en yüksek brimonidin tartarat dozu (2.5 mg/kg/gün) ve tavşanlarda en yüksek brimonidin tartarat dozu (5.0 mg/kg/gün) ile elde edilen AUC değerleri, günde üç kere iki göze 1 damla brimonidin tartarat %0.1 ve %0.15 damlatılarak tedavi edilen insanlarda tahmin edilen benzer değerlere göre sırasıyla 360 ve 20 kat veya 260 ve 15 kat daha yüksekti.

      Gebe kadınlarda uygun ve iyi kontrollü çalışma mevcut değildir, ancak hayvan çalışmalarında brimonidin sınırlı miktarda plasentayı geçmiş ve fetal dolaşıma girmiştir. Hayvanlarda yapılan reproduktif çalışmalar ile her zaman insan tepkisi öngörülemeyeceği için, BRİOP gebe

      Bu beklgae d50ı77n0lsaaryaılı vElleerkitrloinrikk eİmnzadKikankunautluiyaolnucanemlekatrloındikıro.laSraakdimezcaelanamnışntıre. yDeoküomlaannhtptpos:t//awnwswi.ytuerkliyye.agroav.rtrı/,safgelik-tistckü-ezbeyrsine

      adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır.

      potansiyel zararı geçerse kullanılmalıdır.

      Laktasyon dönemi

      BBRİOP tartaratın anne sütüne geçişi bilinmediğinden, emzirenlerde kullanılamamalıdır.

      Üreme yeteneği/Fertilite

      Bildirilmemiştir.

      4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

      Diğer benzer ilaçlarda olduğu gibi, BRİOP bazı hastalarda araba veya makine kullanımını etkileyecek şekilde yorgunluk ve/veya halsizliğe neden olabilir. Araç ve makine kullanacak hastalar, mental uyanıklığın potansiyel olarak azalabileceği konusunda dikkatli olmalıdır. BRİOP bazı hastalarda bulanık görme veya görme bozukluklarına neden olabilir. Hastalar, araç veya makine kullanmadan önce bu belirtilerin geçmesini beklemelidir.

      4.8. İstenmeyen etkiler

      Çok yaygın (≥ 1/10); yaygın (≥ 1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥ 1/1.000 ila <1/100); seyrek (≥ 1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000) ve bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)

      Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar:

      Yaygın: Bronşit, nezle sendromu, faranjit, rinit, sinüs enfeksiyonu, sinüzit, başlıca soğuk algınlığı ve solunum enfeksiyonları olmak üzere enfeksiyonlar

      Kan ve lenf sistemi hastalıkları:

      Yaygın: Hiperkolesterolemi

      Bağışıklık sistemi hastalıkları:

      Yaygın: Alerjik reaksiyon

      nden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır.

      Psikiyatrik hastalıklar:

      Yaygın olmayan: İnsomni

      Sinir sistemi hastalıkları

      Yaygın: Başağrısı, baş dönmesi

      Yaygın olmayan: Somnolans, oryantasyon bozukluğu, insomni, parestezi, tat alma bozukluğu, anormal tat alma

      Göz hastalıkları

      Çok yaygın: Alerjik konjunktivit, konjunktival hiperemi, oküler pruritis

      Yaygın: Oküler irritasyon (yanma/batma, oküler kaşıntı, yabancı cisim hissi, foliküller konjunktivit, konjunktival ödem), lokal irritasyon (göz kapağında ödem ve eritem, oküler akıntı, oküler irritasyon, blefarit, oküler ağrı), göz kuruluğu, epifora, fotofobi, yüzeyel noktalı keratopati, bulanık görme ve görme keskinliğinde azalma, ödem, göz kapağında kaşıntı, konjunktivit, papiller hipertrofi, konjunktival kistler, konjunktival hemoraji, iritis, astenopi, konjunktival foliküloz, görme bozukluğu, görüş alanı kusuru, vitreus yüzer noktalar, blefarokonjunktivit, katarakt, göz kapağı bozukluğu, göz yaşarması, vitreus dekolmanı, vitreus bozuklukları, oküler alerjik reaksiyonlar

      Yaygın olmayan: Korneal erozyon, hordeolum

      Vasküler hastalıklar

      Yaygın: Hipertansiyon, hipotansiyon

      Solunum, göğüs hastalıkları ve mediastinal hastalıklar:

      Yaygın: Rinit, öksürük, dispne

      Yaygın olmayan: Farenjit, burunda kuruluk

      Gastrointestinal hastalıklar:

      Yaygın: Ağız kuruluğu, dispepsi, gastrointestinal bozukluk

      Deri ve deri altı doku hastalıkları:

      Yaygın: Göz kapağında ödem, göz kapağında eritem, raş

      Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

      Yaygın: Asteni, bitkinlik

      nden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır.

      Aşağıdaki olaylar, brimonidin tartarat'ın pazarlama sonrası kullanımında klinik uygulamada belirlenmiştir. Büyüklüğü bilinmeyen bir popülasyon tarafından gönüllü olarak bildirildiğinden sıklık tahmini yapılamamaktadır. Ciddiyet, bildirilme sıklığı, brimonidin tartarat ile nedensel bağı veya bu faktörlerin bir kombinasyonuna bağlı olarak dahil edilmesi seçilen yan etkiler şunlardır: bradikardi, depresyon, aşırı hassasiyet, iritis, keratokonjunktivit sicca, miyozis, bulantı, deri reaksiyonu (eritem, göz kapağında pruritis, raş ve vazodilatasyon dahil), senkop ve taşikardi. Brimonidin tartarat kullanılan infantlarda apne, bradikardi, koma, hipotansiyon, hipotermi, hipotoni, letarji, solgunluk, respiratuar depresyon ve somnolans bildirilmiştir.

      Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

      Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

      4.9. Doz aşımı ve tedavisi

    Oftalmik doz aşımı (Yetişkinler):

    Bildirilen vakalarda raporlanan olaylar, genelde istenmeyen etkilerde listenen advers reaksiyonlardır.

    Kazara yutulma sonucu sistemik doz aşımı (Yetişkinler):

    Yetişkinlerde brimonidinin kazara yutulmasıyla ilgili çok sınırlı veri mevcuttur. Günümüze kadar raporlanan tek advers olay hipotansiyondur. Hipotansiyon epizodunu takiben posthipotansif hipertansiyon rapor edilmiştir.

    Doz aşımının tedavisi, destekleyici ve semptomatik tedaviyi içermektedir, hastanın hava yollarının açık olmasına dikkat edilmelidir.

    Pediyatrik popülasyon:

    Konjenital glokom tedavisinin bölümü olarak brimonidin tartarat verilen veya yanlışlıkla brimonidin tartarat yutan yenidoğan, bebek ve çocuklarda brimonidin doz aşımı semptomları bildirilmiştir.

    nden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır.

      5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

        5.1. Farmakodinamik özellikler

        Farmakoterapötik grup: Oftalmik-glokom tedavisinde kullanılan sempatomimetikler ATC kodu: S01EA05

        Etki mekanizması:

        Brimonidin tartarat, uygulamadan 2 saat sonra beliren pik oküler hipotansif etkili oldukça selektif bir alfa-2 adrenerjik reseptör agonistidir.

        Hayvanlarda ve insanlarda yapılan florofotometrik çalışmalar, brimonidin tartaratın hümör aköz yapımını azaltıp, uveoskleral yoldan atılımını artırarak çift etki mekanizması olduğunu ileri sürmektedir. Brimonidin tartaratın kardiyovasküler veya pulmoner parametreleri minimal şekilde etkileyerek göziçi basıncını düşürme etkisi vardır.


        5.1. Farmakodinamik özellikler

        Farmakoterapötik grup: Oftalmik-glokom tedavisinde kullanılan sempatomimetikler ATC kodu: S01EA05

        Etki mekanizması:

        Brimonidin tartarat, uygulamadan 2 saat sonra beliren pik oküler hipotansif etkili oldukça selektif bir alfa-2 adrenerjik reseptör agonistidir.

        Hayvanlarda ve insanlarda yapılan florofotometrik çalışmalar, brimonidin tartaratın hümör aköz yapımını azaltıp, uveoskleral yoldan atılımını artırarak çift etki mekanizması olduğunu ileri sürmektedir. Brimonidin tartaratın kardiyovasküler veya pulmoner parametreleri minimal şekilde etkileyerek göziçi basıncını düşürme etkisi vardır.

        5.2. Farmakokinetik özellikler

        Genel özellikler

        Emilim:

        %0.2 veya %0.1'lik çözeltinin oküler uygulanmasından sonra plazma konsantrasyonu 0.5 ila

        2.5 saat içinde pik yapmıştır ve yaklaşık 2 saat içinde sistemik yarı ömür ile azalmıştır. Çoğul uygulamadan sonra plazmada hafif bir birikim gözlenir, ancak %0.15'lik solüsyonun günde 2 kez uygulanmasından sonra sistemik birikim mümkün görünmemektedir, zira brimonidinin eliminasyon yarı ömrü kısadır. Kararlılık durumundaki AUC, %0.1 ve %0.2'lik çözeltiler için sırasıyla 0.14 ng.saat/ml ve 0.25 ng.saat/ml'dir.

        Dağılım:

        Brimonidinin proteine bağlanması çalışılmamıştır.

        Biyotransformasyon:

        Brimonidinin insanda metabolizasyonu başlıca karaciğerde gerçekleşir.

        Eliminasyon:

        Üriner boşaltım, brimonidin ve metabolitlerinin başlıca eliminasyon yoludur. Oral uygulanan radyoaktif brimonidin dozunun yaklaşık %87'si 120 saat içinde elimine edilmiştir, %74'ü idrarda bulunmuştur.

        nden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır.

        Hastalardaki karakteristik özellikler

        Yaşlı hastalardaki özellikler:

        Brimonidin tartaratın tek dozundan sonra genç erişkinlerle karşılaştırıldığında C, AUC ve görünür yarı ömür yaşlılarda aynıdır ve dolayısıyla sistemik emilim ve eliminasyon yaştan etkilenmediği görülmektedir.

        5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

        Güvenlilik farmakolojisi, tekrarlanan doz toksisitesi, genotoksisite, karsinojenik potansiyel, üreme toksitesine ilişkin konvansiyonel çalışmalara dayandırılan preklinik veriler, insanlar için özel hiç bir tehlike göstermemektedir.

        6.1. Yardımcı maddelerin listesi

        Benzalkonyum klorür Borik asit

        Kalsiyum klorür dihidrat Magnezyum klorür heksahidrat Potasyum klorür

        Sodyum borat dekahidrat Hidroksipropil metilselüloz Sodyum klorür

        Sodyum hidroksit Hidroklorik asit Enjeksiyonluk su

        6.2. Geçimsizlikler

        Uygulanabilir değildir.

        6.3. Raf ömrü

        48 ay.

        6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

        25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır. Açıldıktan sonra 25°C'nin altında tutularak 4 hafta içinde kullanılmalıdır.

        nden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır.

        6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

        BRİOP %0.15 Göz Damlası, Çözelti LDPE- HDPE kapak ile kapatılmış, LDPE damlalıklı, 5 ml çözelti içeren 5 ml'lik opak LDPE şişeler içerisinde kullanma talimatı ile birlikte karton kutuda ambalajlanır.

        6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

        Özel bir koşul gerektirmez.

        Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği"ne uygun olarak imha edilmelidir.

          7. RUHSAT SAHİBİ

          World Medicine Ophthalmics İlaçları Limited Şirketi Bağcılar/İstanbul

          Şizofrenlik Şizofrenlik Şizofrenliğin psikiatrik teşhisi hakkında çok fazla anlaşmazlık vardır. Bu sayfadaki bilgiler, şizofrenliğin teşhisi, nedenleri ve tedavisi hakkındaki faklı teoriler hakkında bilgi verecektir. Travma Sonrası Bunalımı Travma Sonrası Bunalımı Travmatik bir olay, günlük olağan olayların dışında olan ve kişiyi derinden rahatsız eden bir olaydır.Birçok olay böyle bir etki gösterebilir.

    İLAÇ GENEL BİLGİLERİİlaç Bilgileri

    World Medicine İlaç San. ve Tic. Ltd.Şti
    Satış Fiyatı 543.62 TL [ 19 Nov 2024 ]
    Önceki Satış Fiyatı 543.62 TL [ 8 Nov 2024 ]
    Original / JenerikOriginal İlaç
    Reçete DurumuNormal Reçeteli bir ilaçdır.
    Barkodu8680030190999
    Etkin Madde Brimonidin Tartarat
    ATC Kodu S01EA05
    Birim Miktar % 0,15
    Birim Cinsi MG
    Ambalaj Miktarı 5
    Duyu Organları > Göz Tansiyonu İlaçları (Glokom) ve Miyotikler > Brimonidin
    Yerli ve Beşeri bir ilaçdır. 
    BRIOP %0.15 göz damlası. çözelti (5 ml) Barkodu