Sefuroksimin günlük dozu ve uygulama yolu; hastanın yaşına, enfeksiyonun şiddetine ve enfeksiyona neden olan mikroorganizmaların hassasiyetine göre ayarlanır. Doktor tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde CEFAKS aşağıda belirtilen dozlarda kullanılmalıdır. Erişkinler ve 12 yaş üstü çocuklar: Hafif ve orta şiddetli enfeksiyonlarda: 8 saatte bir 750 mg (İV veya İM). Ağır enfeksiyonlarda bu doz günde 3 kez İV olarak 1.5 g' a kadar arttırılmalıdır. Gerektiğinde İM ya da İV enjeksiyonlar günlük 3-6 g total doz verilerek 6 saatlik aralarla yapılabilir.
Bebek ve çocuklar:
Günlük doz, vücut ağırlığının her kg’ı için 30-100 mg’dır. Bu doz 3 veya 4 eşit kısma bölünerek eşit aralıklarla uygulanır. Bu yaş grubunda birçok enfeksiyonun tedavisi için 60 mg/kg/günlük doz yeterli olacaktır.
Yenidoğanlar:
Doğumdan sonraki ilk haftalarda, bebeklerde sefuroksimin serum yarılanma ömrü erişkinlere göre 3-5 kez daha fazla olabilir. Bu sebeple yenidoğan grubunda mutad günlük doz 30-100 mg/kg’dır ve bu doz 2 veya 3 eşit kısma bölünerek eşit aralıklarla uygulanır. Ancak doğumdan sonraki ilk üç ay içerisinde sefuroksimin kullanım güvenliğinin olmadığı unutulmamalıdır. Gonore:
Gonore tedavisinde CEFAKS, 1.5 g tek doz olarak uygulanmalıdır ve bu doz farklı yerlerden örneğin her bir kalçadan iki adet 750 mg CEFAKS’ın İM yoldan uygulanmasıyla yapılabilir.
Menenjit:
CEFAKS, duyarlı türlerin sebep olduğu bakteriyel menenjitin tedavisinde aşağıda belirtilen dozlarda kullanılabilir : Erişkinler ve 12 yaş üstü çocuklarda 8 saatte bir 3 g (İV), Bebek ve çocuklarda günlük doz vücut ağırlığının her kg’ı için 150-250 mg olarak hesaplanır ve bu doz 3 veya 4 eşit kısma bölünerek İV yoldan verilebilir. Yenidoğanlarda ise menenjit tedavisinde mutad günlük doz 100 mg/kg'dır ve bu doz İV yoldan uygulanabilir.
Cerrahi Profilaksi: Abdominal, pelvik ve ortopedik operasyonlarda anestezinin indüksiyon safhasında 1.5 g CEFAKS Enjektabl flakon İV olarak uygulanır. Bu doza operasyondan 8 ve 16 saat sonra İM olarak iki kez daha 750 mg'lık dozlar ilave edilebilir. Kardiyak, pulmoner, özofajiyal ve vasküler operasyonlarda anestezinin indüksiyon safhasında 1.5 g CEFAKS enjektabl flakon İV olarak uygulanır. Profilaksiye operasyondan sonraki 24-48 saat içinde günde 3 defa 750 mg İM CEFAKS enjektabl flakon ile devam edilir.
Artroplasti (Total eklem replasmanı) ameliyatlarında: Likid monomer ilavesinden önce kuru metilmetakrilat alçısının her paketine toplam 1.5 g sefuroksim toz ilave edilebilir.
Renal fonksiyon bozukluğunda dozun ayarlanması: Kreatinin klerensi 20 ml/dak’a veya altına düşünceye kadar doz ayarlaması yapılması gerekmez ve mutad dozlar (750 mg-1.5 g 3x1) uygulanabilir. Kreatinin klerensi 10-20 ml/dak. olan erişkinlerde dozun günde 2 kez 750 mg’a düşürülmesi tavsiye edilir. Kreatinin klerensi 10 ml/dak.'dan daha düşük olan ağır böbrek yetmezliği olan hastalarda ise günde tek doz 750 mg yeterlidir.
Hemodiyalizdeki hastalara, her diyaliz sonunda ilave 750 mg İV veya İM olarak verilmelidir. CEFAKS, peritonal diyaliz sıvısına da katılabilir. Bu amaçla her iki litre diyaliz sıvısına 250 mg CEFAKS ilave edilebilir. Sefuroksimin, (CEFAKS Enjektabl Flakon) aynı zamanda oral uygulama için sefuroksim aksetil ester formu (CEFAKS Film Tablet) mevcuttur. Bu parenteral tedavinin oral uygulamaya değiştirilmesinin klinik olarak endike olduğu durumlarda, sefuroksim parenteral tedavisine oral tedavi ile devam olanağı sağlar.
Enjeksiyonun Hazırlanmasında ve Uygulanmasında Dikkat Edilecek Hususlar: Sefuroksim, beyazımsı açık sarı renkler arasında bir tozdur. Yeterli miktarda su ilave edilip intramüsküler veya intravenöz uygulama için hazırlandığında grimsi-beyaz süspansiyon ya da sarımtırak çözelti halini alır. Renkteki bu değişiklikler müstahzarın yarar ve güvenirliğini etkilemez.
İM Uygulama: CEFAKS 250 mg enjektabl flakona 1 ml ve CEFAKS 750 mg enjektabl flakona 3 ml enjeksiyonluk su ilave ediniz. Hafifçe opak bir süspansiyon oluşuncaya kadar çalkalayınız.
|
Lösemi Kan Kanseri Lösemi, kan kanseridir ve vücudunun kan oluşturan dokularının hastalanması anlamına gelir. Birçok lösemi türü vardır; bazı lösemi türleri çocuklarda bazıları da yetişkinlerde sık görülür. |
|
Diyabet Hastalığı Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır. |