Genel: Selekoksib metabolizması, karaciğerde ağırlıklı olarak sitokrom P450 2C9 aracılığıyla yürütülür. Selekoksib sitokrom P450 2C9'u inhibe ettiği bilinen ilaçlarla eş zamanlı olarak uygulanırken dikkatli olunmalıdır.
İn vitro çalışmalar selekoksibin substratı olmadığı halde, sitokrom P450 2D6'nın bir inhibitörü olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, sitokrom P450 2D6'yla metabolize olan ilaçlarla bir in vivo ilaç etkileşimi potansiyeli mevcuttur.
ADE-inhibitörleri: NSAİ ilaçlar Anjiotensin Dönüştürücü Enzim (ADE) inhibitörlerinin antihipertansif etkilerini azaltabilirler. ADE-inhibitörleriyle eş zamanlı olarak selekoksib alan hastalarda, bu etkileşim göz önüne alınmalıdır. Ancak lisinopril ile yapılan bir klinik çalışmada kan basıncı kontrolünde farmakodinamik herhangi bir etkileşim görülmemiştir.
Diüretikler: NSAİ ilaçlar, furosemid ve tiazidlerin natriüretik etkilerini azaltabilir.
Aspirin: Selekoksib düşük doz aspirinin antiagregan etkisine engel olmaz. Bununla birlikte, selekoksibin aspirinle eş zamanlı uygulanması, tek başına selekoksib kullanımına kıyasla Gİ ülserasyon ya da diğer komplikasyonların oranını artırır.
Trombositler üzerinde etkisi olmadığından selekoksib kardiyovasküler profilakside aspirin yerine geçmez.
Flukonazol ve ketokonazol: Günde bir defa 200 mg flukonazolün eş zamanlı kullanımı selekoksib plazma konsantrasyonunun iki kat artmasıyla sonuçlanmıştır. Bu artış, flukonazol tarafından sitokrom P450 2C9 yoluyla selekoksib metabolizmasının inhibe edilmesine bağlıdır. Flukonazol alan hastalarda selekoksib önerilen en düşük dozda uygulanmalıdır (bkz. Kullanım Şekli ve Dozu). Bir sitokrom P450 3A4 inhibitörü olan ketokonazol ise, selekoksib metabolizmasında klinik olarak anlamlı bir inhibisyona yol açmamıştır.
Lityum: Lityumla birlikte selekoksib kullanan sağlıklı gönüllülerde lityum plazma seviyelerinde yaklaşık %17 oranında bir artış gözlenmiştir. Lityum tedavisi gören hastalar, selekoksib verildiği ya da kesildiği sırada yakından izlenmelidir.
Metotreksat: Metotreksat alan romatoid artritli hastalarla yapılan bir etkileşim çalışmasında, selekoksibin metotreksatın farmakokinetiği üzerinde anlamlı bir etkisi olmamıştır.
Varfarin: Varfarin ya da benzeri ilaçları alan hastalarda, özellikle selekoksib tedavisini başlattıktan ya da değiştirdikten sonraki ilk birkaç gün boyunca antikoagülan etkinlik izlenmelidir; çünkü bu hastaların kanama komplikasyonu riski yüksektir. Selekoksibin varfarinin antikoagülan etkisi üzerine etkisi, günlük 2-5mg'lık dozlarda varfarin alan sağlıklı bir gönüllü grubunda incelenmiştir. Bu gönüllülerde selekoksib, varfarinin protrombin zamanıyla saptanan antikoagülan etkisini değiştirmemiştir. Bununla birlikte, pazarlama sonrası deneyime bakıldığında, ağırlıklı olarak yaşlılarda, varfarinlle eş zamanlı olarak selekoksib alan hastalarda, protrombin zamanındaki artışlarla birlikte kanama olayları bildirilmiştir.
Oral kontraseptifler: Bir etkileşim çalışmasında selekoksib, prototip oral kontraseptif kombinasyonu (1mg noretidroen/0.035mg etinil östradiol) ile klinik olarak anlamlı farmakokinetik etkileşim göstermemiştir.
Diğer: Selekoksib ile antasidler (alüminyum ve magnezyum), omeprazol, glibenklamid (gliburid), fenitoin veya tolbutamid arasında klinik olarak anlamlı bir etkileşim gözlenmemiştir.
|
Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur. |
|
Sırt Ağrısı Sırt ağrısı birden bire ortaya
çıkıp şiddetli (akut) olabilir veya zamanla gelişip daha uzun
süreli sorunlara (kronik) neden olabilir. |