Genel: Selekoksibin kortikosteroidlerin yerine geçmesi ya da kortikosteroid yetmezliğini tedavi etmesi beklenemez. Kortikosteroidlerin birdenbire kesilmesi kortikosteroide yanıt veren hastalığın alevlenmesine yol açabilir. Uzun süreli kortikosteroid tedavisi almakta olan hastalarda, kortikosteroidleri kesme kararı alınırsa, tedavi yavaş yavaş azaltılarak kesilmelidir.
Selekoksibin inflamasyonu ve muhtemelen ateşi azaltmadaki farmakolojik etkinliği, bu diyagnostik belirtilerin, infeksiyöz olmadığı varsayılan ağrılı durumların infeksiyöz komplikasyonlarının saptanmasını azaltabilir.
Anafilaktoid reaksiyonlar: Genel olarak NSAİ ilaçlarla olduğu gibi, daha önce selekoksib kullandığı bilinmeyen hastalarda da anafilaktoid reaksiyonlar ortaya çıkmıştır. Aspirin triadı olan hastalara selekoksib verilmemelidir. Bu semptom kompleksi tipik olarak, nasal polipli ya da polipsiz rinit geçiren veya aspirin ya da diğer NSAİ ilaçları aldıktan sonra şiddetli, potansiyel olarak fatal bronkospazm sergileyen astımlı hastalarda ortaya çıkar (bkz. Kontrendikasyonları). Bir anaflaktoid reaksiyonun ortaya çıktığı durumlarda acil yardım çağırılmalıdır.
Karaciğer üzerine etkileri: NSAİ ilaçlarla yapılan klinik çalışmalarda, NSAİ ilaç alan hastaların %15'ine varan oranlarda bir ya da daha fazla karaciğer ile ilişkili enzimler için üst sınıra yükselmeler ve hastaların yaklaşık %1'inde ALT ya da AST'de kayda değer yükselmeler (normalin üst sınırının yaklaşık 3 ya da daha fazla katı) bildirilmiştir. Devam eden tedavi sırasında bu laboratuvar anormallikleri ilerleyebilir, değişmeden kalabilir ya da geçici olabilir. Selekoksibi de içeren NSAİ ilaçlarla sarılık ve fatal fulminan hepatit, karaciğer nekrozu ve hepatik yetmezliği (bazılarının fatal sonuçları olan) de içeren ender ciddi hepatik reaksiyon vakaları bildirilmiştir (bkz. Yan Etkiler/Advers Etkiler). Selekoksible yapılan kontrollü araştırmalarda karaciğer testlerinin üst sınıra yükselmesi insidansı, selekoksib için %6 iken, plasebo için %5 olmuştur; selekoksib alan hastaların yaklaşık %0.2'sinde ve plasebo alan hastaların %0.3'ünde ALT ve AST'de kayda değer yükselmeler mevcuttur.
Ağır karaciğer yetmezliği olan (Child-Pugh Sınıf C) hastalara ilişkin araştırma yapılmamıştır. Ağır karaciğer yetmezliği olan hastalarda selekoksib kullanımı önerilmez. Orta derecede karaciğer yetmezliği (Child-Pugh Sınıf B) olan hastalarda selekoksib dikkatli kullanılmalı ve önerilen en düşük dozda tedaviye başlanmalıdır (bkz. Kullanım Şekli ve Dozu).
Selekoksible tedavi edilirken, karaciğer fonksiyon bozukluğunu düşündüren semptom ve/veya belirtileri olan ya da anormal bir karaciğer test sonucu alınan bir hasta, daha ciddi bir hepatik reaksiyonun gelişmesine ilişkin bulgular bakımından dikkatle izlenmelidir. Eğer karaciğer hastalığıyla uyumlu klinik belirti ve semptomlar gelişirse ya da sistemik belirtiler (ör. eozinofili, döküntü, vb.) ortaya çıkarsa selekoksib kesilmelidir.
Böbrek üzerine etkileri: NSAİ ilaçların uzun süreli kullanımı renal papiller nekroz ve diğer renal hasarlarla sonuçlanmıştır. Renal prostaglandinlerin renal perfüzyonu sürdürmede telafi edici bir rol oynadığı hastalarda, renal toksisite de görülmüştür. Bu hastalarda bir non-steroid antiinflamatuvar ilacın uygulanması, prostaglandin oluşumunda ve ikincil olarak renal kan akımında açık renal dekompansasyonu tetikleyebilecek doza bağımlı bir düşüşe neden olabilir. Bu reaksiyonla karşılaşma riski en yüksek olan hastalar, renal fonksiyon bozukluğu, kalp yetmezliği, karaciğer yetmezliği olan, diüretik ve ADE inhibitörleri kullananlar ve yaşlı olanlardır. NSAİ ilaç tedavisinin kesilmesini çoğu zaman tedavi öncesi duruma geri dönüş izler. Selekoksible yapılan klinik araştırmalarda, diğer NSAİ ilaçlarla gözlenenlere benzer renal etkiler görülmüştür.
Dikkate alınması gerekli düzeyde dehidratasyonu olan hastalarda selekoksib tedavisi başlanırken dikkatli olunmalıdır. Önce hastaları rehidrate edip ardından selekoksib tedavisine başlanması
|
Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. |
|
Travma Sonrası Bunalımı Travmatik bir olay, günlük olağan olayların dışında olan ve kişiyi derinden
rahatsız eden bir olaydır.Birçok olay böyle bir etki gösterebilir. |