Alcon İlaçları CILOXAN 3.5 gr oftalmik pomad KUBFarmakolojik Özellikler

CILOXAN 3.5 gr oftalmik pomad Farmakolojik Özellikler

Siprofloksasin }

Duyu Organları > Antienfektifler
Alcon Laboratuarları Tic. A.Ş. | 30 December  1899

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Oftalmolojikler, antienfektifler, diğer antienfektifler ATC kodu : S01 A X13
Etki Mekanizması:

Siprofloksasin

CILOXAN kinolon siprofloksasin hidroklorür içerir. Kinolonların birincil etki yeri bakteriyel DNA sentezidir. Bu bileşikler bakterisidal etkilerini DNA giraz enzimini inhibe ederek gösterirler.

Siprofloksasin in vitro olarak Pseudomonas aeruginosa dahil aerobik Gram-negatif bakterilerin çoğuna karşı etkilidir. Stafilokoklar ve Streptokoklar gibi aerobik Gram-negatif bakterilere karşı da etkilidir.

Duyarlılık

Siprofloksasinin aşağıdaki organizmaların çoğu bakteri türlerine karşı hem in vitro ve hem de klinik oküler enfeksiyonlarda etkin olduğu gösterilmiştir:

Aerobik Gram-Pozitif Mikroorganizmalar:

Staphylococcus aureus (metisiline duyarlı ve metisilene dirençli bakteri türleri dahil)

Staphylococcus epidermidis

Staphylococcus spp., diğer koagülaz-negatif Staphylococcus spp., S.

Haemolyticus ve S. Hominis dahil

Corynebacterium spp.

Streptococcus pneumoniae

Streptococcus, Viridans grubu

Aerobik Gram-Negatif Mikroorganizmalar:

Acinetobacter spp. Haemophilus influenzae Pseudomonas aeruginosa Moraxella spp. (M. catarrhalis dahil)

Kırılma Noktaları:

In vitro, siprofloksasinin aşağıdaki organizmaların çoğu bakteri türlerine karşı aktif olduğu gösterilmiştir; ancak oftalmik enfeksiyonlarda bu verilerin

klinik anlamlılığı bilinmemektedir. Korneal ülserlerin veya bu mikroorganizmaların neden olduğu konjunktivitlerin tedavisinde siprofloksasinin güvenlik ve etkinliği uygun ve iyi kontrol edilmiş klinik çalışmalarla onaylanmamıştır.

Sistemik kırılma noktaları kullanılarak değerlendirildiğinde aşağıdaki bakteriler duyarlı olarak kabul edilir. Ancak in vitro sistemik kırılma noktası ve oftalmolojik etkinlik arasında bir korelasyon ispatlanmamıştır. Siprofloksasinin aşağıdaki oküler patojenlerin çoğuna (%90) karşı in vitro minimal inhibitör konsantrasyonu (MİK) 1 ^g/ml veya daha azdır.

Aerobik Gram-Pozitif Mikroorganizmalar:

Bacillus species

Aerobik Gram-Negatif Mikroorganizmalar:

Acinetobacter calcoaceticus Enterobacter aerogenes Escherichia coli Haemophilus parainfluenzae Klebsiella pneumoniae Neisseria goorrhoeae Proteus mirabilis Proteus vulgaris Serratia marcescens

Diğerleri

Peptococcus spp., Peptostreptococcus spp., Propionibacterium acnes, ve Clostridium perfringens duyarlıdır.

Duyarlı olmayan

Bazı anaerob bakteriler, Burkholderia cepacia ve Stenotrophomonas maltophilia’nın bazı türleri özellikle Bacteroides fragilis siprofloksasine dirençlidir.

Diğer bilgiler

Minimal bakterisit konsantrasyonu (MBC) genellikle MİK 2 katından daha fazla olmaz.

Genellikle siprofloksasine direnç yavaş gelişir. Ancak bu grup giraz enzimi inhibitörleri ile çapraz dirence rastlanmıştır.

Bakteriyel duyarlılık çalışmaları göstermiştir ki, siprofloksasine dirençli çoğu mikroorganizmalar diğer florokinolonlara da dirençlidir. Klinik çalışmalarda siprofloksasine direnç kazanmış bakteri türlerinin izolasyon sıklığı düşüktür.

Özel etki mekanizması gereği ve siprofloksasin ile beta-laktam antibiyotikler, aminoglikozitler, tetrasiklinler, makrolid ve peptit antibiyotikler, sülfonamidler, trimetoprim ve nitrofuran türevleri gibi farklı kimyasal maddelerle diğer antibakteriyel bileşikler arasında çapraz direnç

5.2. Farmakokinetik özellikler

CILOXAN göz pomadı ile yapılmış klinik farmakokinetik çalışmalar yapılmamıştır. Ancak CILOXAN göz damlası ile yapılmış çalışmalar mevcuttur.

Siprofloksasin insanlarda topikal oküler uygulamayı takiben çok iyi penetrasyona sahiptir. Göz yaşı filmi, kornea ve ön odacıkta tespit edilebilen siprofloksasin konsantrasyonları duyarlı oküler patojenlerin MIC90 değerinden on ila birkaç yüz kat daha fazladır.

Topikal oküler uygulamadan sonra siprofloksasinin sistemik absorpsiyonu düşüktür. Yedi gün topikal doz uygulama takvimini takiben siprofloksasinin plazma düzeyi <1.25 ng/ml’den 4.7 ng/ml’ye kadar değişiklik göstermiştir. Topikal oküler siprofloksasin uygulamasını takiben elde edilen ortalama pik siprofloksasin plazma düzeyi, 250 mg siprofloksasinin tek doz uygulamasını takiben görülenden yaklaşık 450 kat daha azdır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Oral uygulamayı takiben test edilen çoğu türlerin olgunlaşmamış hayvanlarında artropatiye sebep olduğu gösterilmiştir. Ancak CILOXAN göz damlası, solüsyonu ile yapılan bir aylık bir topikal oküler çalışmada erişkin olmayan köpeklerde herhangi bir artiküler lezyon gözlenmemiştir. Benzer şekilde topikal dozaj şeklinde ağırlık taşıyan eklemlerde herhangi bir etki yarattığını gösteren bir kanıt bulunmamaktadır. Oral olarak siprofloksasinle tedavi edilen 634 çocukta klinik ve radyolojik incelemede herhangi bir iskelet toksisitesi görülmemiştir.

Maksimum günlük insan oküler dozunun 50 katından fazla dozlarda sıçanlar ve farelerde yapılan üreme çalışmalarında siprofloksasinin üreme kaybına veya fetusa zararlı etkisi olduğuna dair bir kanıt elde edilmemiştir.

Siprofloksasin, 30 ve 100 mg/kg, oral olarak uygulandığında her iki dozda ciddi maternal toksisite gözlenmişse de tavşanlarda herhangi bir teratojenik

etkiye yol açmamıştır. 20 mg/kg’a dek olan intravenöz dozlardan sonra maternal toksisite gelişmemiştir ve embriyotoksisite veya teratojenite gözlenmemiştir.

Emziren sıçanlarda oral yolla verilen siprofloksasinin süte geçtiği bilinmektedir ve oral Siprofloksasin tek bir 500mg’lık dozdan sonra insan sütünde bulunduğu rapor edilmiştir.

Belsoğukluğu, Chlamydia ve Frengi Belsoğukluğu, Chlamydia ve Frengi Belsoğukluğu, bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Cinsel ilişki yoluyla bulaşır ve dölyatağı boynunda, idrar yollarında, anüste, makatta ve boğazda enfeksyona sebep olabilir. Lösemi Kan Kanseri Lösemi Kan Kanseri Lösemi, kan kanseridir ve vücudunun kan oluşturan dokularının hastalanması anlamına gelir. Birçok lösemi türü vardır; bazı lösemi türleri çocuklarda bazıları da yetişkinlerde sık görülür.