CLEOCIN %2 vaginal krem Kısa Ürün Bilgisi
{ Klindamisin Fosfat }
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
CLEOCIN® %2 vajinal krem
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM
Etkin madde
Her 1 gram kremde 20 mg klindamisine eşdeğer miktarda (23,8 mg) klindamisinfosfat bulunur.
Yardımcı maddeler
Propilen glikol 50 mg/g
Setostearil alkol 32,1 mg/g
Benzil alkol 10 mg/g
Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORMU
Krem.
Beyaz, yarı katı krem.
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
CLEOCIN, bakteriyel vajinozis tedavisi için antibiyotiktir.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
CLEOCIN, gece yatarken bir aplikatör dolusu ve 7 gün peş peşe olmak üzere kullanılır. Kısa süreli tedavi uygulanması arzu edilen hastalarda 3 günlük tedavi de etkindir.
Uygulama şekli:
Vajina içine uygulanır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Pediyatrik popülasyon:
Çocuklarda güvenliliği ve etkililiği ortaya konamamıştır.
Geriyatrik popülasyon:
60 yaş üstü yaş grubunda klinik çalışma yürütülmemiştir.
4.3. Kontrendikasyonlar
CLEOCIN, klindamisine, linkomisine ya da kremin içeriğindeki yardımcı maddelerden
herhangi birine karşı aşırı duyarlılığıolanhastalardakontrendikedir.
lit
CLEOCIN, medikal geçmişinde inflamatuvar barsak hastalığı veya antibiyotik ilişkili ko bulunan hastalarda kontrendikedir.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Klindamisin ile tedaviye başlamadan önce veya başladıktan sonra, Trichomonas vaginalis, Candida albicans, Chlamydia trachomatis ve gonokok enfeksiyonları gibi diğer enfeksiyonların uygun laboratuvar testleri ile araştırılması gerekebilir.
CLEOCIN, özellikle maya mantarları gibi ilaca duyarlı olmayan mikroorganizmaların miktarında artışa yol açabilir.
Psödomembranöz koliti düşündüren semptomların başlangıcı, antimikrobiyal tedavi sırasında veya sonrasında ortaya çıkabilir (Bkz. Bölüm 4.8). Psödomembranöz kolit, klindamisin dahil hemen hemen tüm antibakteriyel ajanlarla bildirilmiştir ve şiddeti, hafiften yaşamı tehdit ediciye kadar değişebilir. Bu nedenle, antibakteriyel ajanların uygulanmasının ardından diyare olan hastalarda bunun dikkate alınması önemlidir. Orta dereceli vakalar ilacın kesilmesini takiben iyileşebilir.
Psödomembranöz diyare meydana gelirse klindamisin tedavisi durdurulmalıdır. Uygun antibakteriyel tedavi reçetelendirilmelidir. Bu durumda, peristaltizmi inhibe eden ilaçlar kontrendikedir.
Crohn hastalığı veya ülseratif kolit gibi iltihabi bağırsak hastalığı olan hastalara klindamisin
reçetelendirilirken dikkatli olunması önerilir.
Tüm vajinal enfeksiyonlarda olduğu gibi, CLEOCIN ile tedavi sırasında cinsel ilişki önerilmemektedir. Lateks prezervatiflerin ve diyaframların etkinlikleri, CLEOCIN'de kullanılan supozituvar bazına maruz kalırsa zayıflayabilir. Bu tür ürünlerin CLEOCIN ile tedaviyi takip eden 72 saat içinde kullanılması tavsiye edilmez, çünkü bu tür bir kullanım, kontraseptif etkinliğinin azalması veya cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın azalması ile ilişkili olabilir.
CLEOCIN ile tedavi sırasında diğer vajinal ürünlerin (tampon ve antiseptik suyla yıkamak gibi) kullanılması tavsiye edilmez.
Pediyatrik popülasyon
Pediyatrik hastalarda güvenlilik ve etkililik belirlenmemiştir (Bkz. Bölüm 4.2).
CLEOCIN propilen glikol, setostearil alkol ve benzil alkol içerir (bkz. Bölüm 2). Bu tıbbi ürün setostearil alkol içerdiğinden lokal deri reaksiyonlarına (kontak dermatit gibi) sebebiyet verebilir. Benzil alkol alerjik reaksiyonlara ve hafif lokal irritasyona neden olabilir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Sistemik klindamisin diğer nöromusküler bloke edici ajanların etkisini artırıcı özelliklere sahiptir. Bu nedenle, nöromusküler bloke edici ajanlarla birlikte kullanılırken dikkatli olunmalıdır (Bkz. Bölüm 4.9).
Diğer vajinal ilaçların klindamisin ile aynı anda kullanımına dair bilgi mevcut değildir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Veri mevcut değildir.
Veri mevcut değildir.
4.6. Gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye
Gebelik Kategorisi: İlk trimesterde C, ikinci ve üçüncü trimesterde B
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda ve doğum kontrolü (kontrasepsiyon) uygulayanlarda ilacın kullanımı yönünden bir öneri bulunmamaktadır. CLEOCIN kullanan kadınlar uygun bir doğum kontrolü yöntemi uygulamalıdır.
Gebelik dönemi
CLEOCIN'in gebeliğin ilk trimesterinde kullanımı ile ilgili yeterli ve kontrollü çalışma bulunmadığından, bu dönemde kullanımı önerilmez.
Klinik çalışmalarda, gebe kadınlarda; ikinci trimesterde intravajinal klindamisin vajinal ürünleri kullanımı ve ikinci ve üçüncü trimesterde sistemik klindamisin fosfat kullanımı, konjenital anormalliklerle ilişkilendirilmemiştir.
Klindamisin, gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde, kesinlikle gerekliyse gebe kadınları tedavi etmek için kullanılabilir.
100 ila 600 mg/kg/gün arasında değişen oral ve parenteral dozlarda klindamisin kullanan sıçanlarda ve farelerde yapılan üreme çalışmaları, klindamisinin fetüse zarar verdiğine dair hiçbir kanıt ortaya koymamıştır (Bkz. Bölüm 5.3). Bir fare suşunda, tedavi edilen fetüs türlerinde yarık damak gözlenmiştir; bu cevap diğer fare türlerinde veya diğer türlerde görülmemiştir ve bu nedenle suşa özgü bir etki olarak kabul edilir. Hayvanlarda yapılan üreme çalışmaları, insan cevapları konusunda her zaman belirleyici değildir.
CLEOCIN gebeliğin ikinci trimesterindeki kadınlarda yapılan klinik çalışmalarda, bakteriyel vajinozların tedavisinde etkili bulunmuştur ve yenidoğan üzerinde ilaç ile ilişkili medikal bir olay rapor edilmemiştir. Hamilelik esnasında her ilaçta geçerli olduğu gibi, risk-yarar değerlendirilmesi dikkatle yapılmalıdır.
Laktasyon dönemi
CLEOCIN uygulamasını takiben klindamisinin anne sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Klindamisinin sistemik kullanımı takiben <0,5-3,8 µg/ml konsantrasyonlarında anne sütünde görüldüğü bildirilmiştir.
Klindamisin, emzirilen bebeğin gastrointestinal florası üzerinde ishal, dışkıda kan veya döküntü gibi yan etkilere neden olma potansiyeline sahiptir. Emziren bir annenin oral veya intravenöz klindamisin kullanması gerekiyorsa, bu durum emzirmenin durdurulması için bir neden değildir. Ancak alternatif bir ilaç tercih edilebilir. Emzirmenin gelişimsel ve sağlık açısından yararları ile annenin klindamisine olan klinik ihtiyacı ve klindamisinin ya da temel maternal durumun bebeğe olası olumsuz etkileri birlikte değerlendirilmelidir.
Üreme yeteneği/ Fertilite:
Oral yolla klindamisin ile tedavi edilen sıçanlarda yapılan fertilite çalışmalarında, fertilite veya üreme yeteneği üzerinde hiçbir etki görülmemiştir. Vajinal yolla uygulanarak tedavi edilen hayvanlarda hiçbir fertilite çalışması yapılmamıştır.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Klindamisinin araç ve makine kullanımına etkisini saptayacak bir çalışma yapılmamıştır.
4.8. İstenmeyen etkiler
Bildirilen advers reaksiyonlar, klinik çalışmaları ve pazarlama sonrası deneyimleri içermekte olup sistem organ sınıfına, sıklık kategorisine ve şiddetinin derecesine göre listelenmektedir. Pazarlama sonrası bildirilen advers reaksiyonlar italik olarak belirtilmiştir. Sıklık kategorileri şu şekilde tanımlanmaktadır: Çok yaygın (≥l/10); yaygın (≥l/100 ile <1/10); yaygın olmayan (≥l/1.000 ile <1/100); seyrek (≥l/10.000 ile <1/1000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor). Her bir organ sistem sınıfındaki yan etkiler azalan ciddiyet durumuna göre sıralanmıştır.
CLEOCIN'in güvenliliği hem hamile olmayan hastalarda hem de gebeliklerinin ikinci ve üçüncü trimesterindeki hastalarda değerlendirilmiştir.
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Yaygın : Mantar enfeksiyonu, kandida enfeksiyonu Yaygın olmayan : Bakteriyel enfeksiyon
Bilinmiyor : Deri kandidası
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Yaygın olmayan : Hipersensitivite
Endokrin hastalıkları
Bilinmiyor : Hipertiroidizm
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın : Baş ağrısı, baş dönmesi, disguzi
Kulak ve iç kulak hastalıkları
Yaygın olmayan : Vertigo
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar Yaygın : Üst solunum yolu enfeksiyonu Yaygın olmayan : Epistaksis
Gastrointestinal hastalıklar
Yaygın : Karın ağrısı, kabızlık, ishal, mide bulantısı, kusma Yaygın olmayan : Karın şişliği, nefes kokusu, şişkinlik
Bilinmiyor : Gastrointestinal bozukluk, psödomembranöz kolit*, dispepsi
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın : Pruritus (uygulanabilir olmayan bölge), döküntü Yaygın olmayan : Eritem, ürtiker
Bilinmiyor : Makulopapüler döküntü
Kas iskelet ve bağ dokusu hastalıkları
Yaygın : Sırt ağrısı
Böbrek ve idrar yolu hastalıkları
Yaygın : İdrar yolu enfeksiyonu, glikozüri, proteinüri Yaygın olmayan : Disüri
Gebelik, pueperiyum ve perinatal hastalıklar
Yaygın : Anormal doğum
Üreme sistemi ve meme hastalıkları
Çok yaygın : Vulvovajinal kandidiyazis
Yaygın : Vulvovajinit, vulvovajinal bozukluk, menstrüel bozukluk, vulvovajinal ağrı, metroraji, vajinal akıntı
Yaygın olmayan : Trichomonas vulvovajiniti, vajinal enfeksiyon, pelvik ağrısı
Bilinmiyor : Endometriyozis
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Bilinmiyor : Ağrı, iltihap
Araştırmalar
Yaygın olmayan : Anormal mikrobiyoloji testi sonucu
*Advers ilaç reaksiyonları pazarlama sonrasında tanımlanmıştır. Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi'ne (TÜFAM) bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Klindamisin ile aşırı doz bildirimi yoktur. Vajinal yoldan uygulanan CLEOCIN, sistemik etkiler oluşturmaya yetecek miktarda absorbe edilebilir.
Doz aşımı durumunda, genel semptomatik ve destekleyici tedbirler gerektiği gibi alınır.
Yanlışlıkla oral alım, oral yoldan uygulanan klindamisinin terapötik konsantrasyonları ile karşılaştırılabilir etkilere yol açabilir.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapotik grup: Jinekolojik antiinfektifler ve antiseptikler ATC Kodu: G01AA10
Etki mekanizması
Klindamisin, bakteriyel ribozom seviyesinde bakteri protein sentezini inhibe eden bir linkozamid antibiyotiktir. İlaç daha çok ribozomlardaki 50S alt birimine bağlanır ve translasyonu etkiler. Klindamisin fosfat, in vitro olarak inaktif olmasına rağmen, hızlı in vivo hidroliz bu bileşiği antibakteriyel olarak aktif klindamisine dönüştürür.
Direnç mekanizması
Klindamisine direnç, en çok ribozom üzerindeki hedef bölgenin modifikasyonundan, genellikle de RNA bazlarının kimyasal modifikasyonundan veya RNA'daki nokta mutasyonlarından ya da nadiren proteinlerdeki mutasyonlardan kaynaklanır. Bazı organizmalarda linkozamidler, makrolidler ve streptogramin B arasında çapraz direnç in vitro olarak gösterilmiştir.
Klindamisin ve linkomisin arasında çapraz direnç gösterilmiştir
Kırılma noktaları
Potansiyel bakteriyel vajinozis patojenleri, Gardnerella vaginalis ve Mobiluncus türlerinin duyarlılık testi için standart metodoloji tanımlanmamıştır. Bacteroides türleri ve Gram-pozitif anaerob kokların yanı sıra Mycoplasma türleri için duyarlılığı belirleme metodları Klinik ve Laboratuar Standartları Enstitüsü (CLSI) tarafından tanımlanmıştır ve Gram-negatif ve Gram- pozitif anaeroblar için klindamisin duyarlılık kırılma noktaları hem EUCAST hem de CLSI tarafından yayınlanmıştır. Bununla birlikte, kırılma noktaları lokalizeden ziyade sistemik antibiyotik tedavisinde yol göstermeye yöneliktir.
Mikrobiyolojik duyarlılık
Klindamisin, bakteriyel vajinoza neden olduğu bildirilen aşağıdaki mikroorganizmaların çoğuna karşı in vitro olarak etkilidir:
Bacteriodes türleri
5.2. Farmakokinetik özellikler
Genel özellikler:Emilim:
Altı sağlıklı kadın gönüllüye 7 gün boyunca günde bir kez intravajinal 100 mg klindamisin fosfat vajinal krem %2 uygulanmasının ardından, uygulanan dozun yaklaşık %4'ü (aralık %0,6 ila %11) sistemik olarak emilime uğramıştır. Tedavinin ilk gününde ulaşılan en yüksek serum klindamisin konsantrasyonunun ortalama 18 ng/mL (aralık 4 ila 47 ng/mL) ve 7. günde ise ortalama 25 ng/mL (aralık 6 ila 61 ng/mL) olduğu bulunmuştur. Bu en yüksek konsantrasyonlara uygulamadan yaklaşık 10 saat sonra (aralık 4-24 saat) ulaşılmıştır.
Bakteriyel vajinozlu hastalarda, 7 gün boyunca günde bir kez 100 mg klindamisin fosfat vajinal krem %2 uygulamasını takiben, emilimin sağlıklı kadınlarda gözlenenden daha düşük ve daha az değişken olduğu saptanmıştır. Verilen dozun yaklaşık %4'ü (aralık %2 ila %8) sistemik olarak emilime uğramıştır. Tedavinin ilk gününde ulaşılan en yüksek serum klindamisin konsantrasyonunun ortalama 13 ng/mL (aralık 6 ila 34 ng/mL) , 7. günde ise ortalama 16 ng/mL (aralık 7 ila 26 ng/mL) olduğu bulunmuştur. Bu en yüksek konsantrasyonlara uygulamadan yaklaşık 14 saat sonra (aralık 4-24 saat) ulaşılmıştır.
Dağılım:
Klindamisin fosfatın %2'lik vajinal kreminin tekrarlanan (7 gün) uygulamalarından sonra çok az miktarda sistemik ilaç birikimi olmuş ya da hiç olmamıştır.
Biyotransformasyon:
Klindamisin, aktif N-demetil ve sülfoksit metabolitlerine ve bazı inaktif metabolitlerine metabolize olur.
Eliminasyon:
Biyolojik aktivitenin %10'u idrarla atılır. Sistemik yarılanma süresi 1,5-2,6 saattir. Böbrek işlevleri azalmış hastalarda klindamisininserumdakiyarılanma süresi hafifçe uzar.
Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:
Klindamisinin serum konsantrasyonu, dozla doğru orantılı olarak yükselir.
Hastalardaki karakteristik özellikler
Geriyatrik popülasyon:
CLEOCIN ile yapılan klinik çalışmalar, 65 yaş ve üzeri hastaların genç hastalardan daha farklı yanıt verip vermediklerini saptamak için yeterli değildir.
Farmakokinetik / Farmakodinamik İlişkiler
Diğer protein sentez inhibitörlerine benzer şekilde, etkililik klindamisin konsantrasyonunun etken organizmanın minimum inhibitör konsantrasyonun (MİK) üzerinde kaldığı sürenin uzunluğu ile ilişkilidir.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
KarsinojeniteKlindamisin'in karsinojenik potansiyelinin değerlendirildiği uzun süreli hayvan çalışmaları yapılmamıştır.
Mutajenite
Bir sıçan mikro çekirdek testi ve bir Ames Salmonella reversiyon testinin dahil olduğu genotoksisite testleri yapılmıştır. Her iki test de negatif sonuç vermiştir.
Üreme toksisitesi
Sıçanlarda, oral yolla günde 300 mg/kg'a kadar çıkan dozlarda (mg/m2 ye göre insanlar için dozun yaklaşık 31 katı) yapılan fertilite çalışmalarında, fertilite ve çiftleşme yeteneği üzerine herhangi bir etki gözlenmemiştir.
Hamilelik
Sıçanlardaki oral embriyo-fetal gelişim çalışmalarında ve tavşan ile sıçanlarda yapılan subkutanöz embriyo-fetal gelişim maternal toksisite oluşturan dozlarda embriyo-fetal toksisite gözlenmiştir. Sıçanlar, hasta insan dozunun yaklaşık 400 katına maruz bırakıldığında anne ölümü meydana gelmiştir. Tavşanlar, hasta insan dozunun yaklaşık 50 katına maruz bırakıldığında kürtaj da dahil olmak üzere anne toksisitesi meydana gelmiştir. Tavşanlarda, hasta insan dozunu 120 katına maruziyet durumunda, implantasyon sonrası kayıp ve viyabilitede azalma dahil olmak üzere embriyo-fetal toksisite ortaya çıkmıştır.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER
6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Sorbitan monostearat
Polisorbat 60
Propilen glikol (E490) Stearik asit
Setostearil alkol Setil palmitat Mineral yağ
Benzil alkol (E1519)
Saf su
6.2. Geçimsizlikler
Mevcut değil.
6.3. Raf ömrü
18 ay.
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
tedbirler
15-30°C arasındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır. Preparatın donmamasına dikkat edilmelidir.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
CLEOCIN, her gramda 20 mg klindamisine eşdeğer miktarda klindamisin fosfat içeren ağzı polipropilen kapaklı 40 g'lık lamine tüpte 7 adet tek kullanımlık aplikatörü ile birlikte dış karton kutu içinde.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği†ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği†ne uygun olarak imha edilmelidir.
Sırt Ağrısı Sırt ağrısı birden bire ortaya çıkıp şiddetli (akut) olabilir veya zamanla gelişip daha uzun süreli sorunlara (kronik) neden olabilir. | HIV ve Aids HIV, Human Immunodeficiency Virus’dür (İnsanlarda Bağışıklık Sistemini Bozan Virüsdür). Bu virüs AIDS hastalığına sebep olur. |
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
---|---|---|
CLEOCIN-T | 8699502650206 | |
KLINOKSIN | 8699525150868 | |
KLIVOCIN | 8680186490523 | 221.73TL |
Diğer Eşdeğer İlaçlar |
Ruh ve Akıl Sağlığımızı Geliştirmek İyi akıl ve ruh sağlığı sahip olmaktan ziyade, yaptığınız şeylerdir. Akıl ve ruhsal olarak sağlıklı olmak için kendinize değer vermeli ve kendinizi kabul etmelisiniz. |
|
Depresyonu Anlamak Depresyon farklı kişileri farklı biçimlerde etkiler. Duygusal veya fiziksel olmak üzere geniş alanda belirtilere sebep olabilir.Depresyona neler sebep olur? |
|
Kolon, Rektum yada Bağırsak Kanseri Bağırsak kanseri kolon veya rektumda (arka geçit) herhangi bir bölgede ortaya çıkabilir.Kolorektal kanser erken safhalarda teşhis edilmesi halinde daha kolay ve daha başarılı bir şekilde tedavi edilir. |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Pfizer İlaçları Ltd.Şti.Geri Ödeme Kodu | A01897 |
Satış Fiyatı | TL |
Önceki Satış Fiyatı | |
Original / Jenerik | Jenerik İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8699532364807 |
Etkin Madde | Klindamisin Fosfat |
ATC Kodu | G01AA10 |
Birim Miktar | 2 |
Birim Cinsi | % |
Ambalaj Miktarı | 40 |
Ürogenital Sistem ve Cinsiyet Hormonları > Jinekolojik Antiinfektif ve Antiseptikler > Klindamisin |
Yerli ve Beşeri bir ilaçdır. |