COMBIPACK EASYHALER 12 mcg/200 mcg inhilasyon tozu Farmakolojik Özellikler

Budezonid + Formoterol }

Solunum Sistemi > Adrenerjikler (İnhalan) > Formoterol Kombinasyonları
Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. | 17 November  2011

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik Grubu: Obstruktif akciğer hastalıklarında kullanılan ilaçlar ATC Kodu: R03AK07

Formoterol fumarat easyhaler

Formoterol fumarat, bronş düz kaslarında gevşeme sağlayan uzun etkili selektif bir beta2-adrenerjik reseptör agonistidir. Geri dönüşümlü hava yolu obstrüksiyonu olan hastalarda bronkodilatör etki gösterir. Bu etki inhalasyonu takiben hızla (1 - 3 dakika) başlar ve tek dozdan sonra yaklaşık 12 saat süreyle devam eder.

Formoterol’ün farmakolojik etkileri kısmen beta2-adrenerjik reseptörleri aracılığıyla adenozin trifosfatın (ATP), siklik adenozin monofosfata (siklik AMP = cAMP) dönüşümünü kataliz eden adenil siklaz enziminin stimülasyonuna bağlanır. Siklik AMP düzeylerinin artışı bronş düz kaslarının gevşemesini sağlar ve enflamatuar hücrelerden özellikle mast hücrelerinden erken aşırı duyarlılık mediatörlerinin salıverilmesini önler.

Formoterol, pasif olarak duyarlı hale getirilen insan akciğerlerinden lökotrienlerin ve histaminin salınmasını inhibe eder.

İnsanda inhale edilen alerjenlerin, egzersizin, soğuk hava ya da metakolinin neden olduğu bronkospazmı önlemede formoterolün etkili olduğu gösterilmiştir.

Budesonid easyhaler

Budesonid halojen içermeyen bir kortikosteroiddir. Topikal olarak uygulandığında, solunum yolu mukozası üzerinde antienflamatuar etkisi vardır.

Budesonid inhalasyonunu takiben astım kontrolündeki iyileşme tedavi başladıktan sonraki 24 saat içinde kendini gösterir, buna karşın maksimum etki birkaç haftalık sürekli tedavi sonrasında gözlenir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim:

Formoterol fumarat easyhaler

Bu tür inhalerlerden uygulanan diğer ilaçlarda olduğu gibi, formoterolün yaklaşık %80’i yutulacak ve gastrointestinal sistemden emilecektir. Bu bağlamda oral formoterol uygulamasına ilişkin farmakokinetik özellikler inhalasyon tozu için de geçerlidir.

Tedavi dozunun üzerindeki dozlarda (120 mikrogram) maksimum plazma konsantrasyonu, formoterol inhalasyonunu izleyen 5. dakikada gözlenmiştir. 300 mikrograma kadarki oral dozlar 0.5 - 1 saat içinde maksimum plazma konsantrasyonuna ulaşmakta ve formoterol değişikliğe uğramadan sabit kalmaktadır.

Formoterolün oral yoldan 40 - 160 mikrogramlık günlük tekrarlanan dozları, ilacın vücutta birikimine neden olmamıştır. 12 - 96 mikrogram uygulamasını takiben maksimum atılım hızına inhalasyon sonrası 1 - 2 saat içinde ulaşılmıştır.

Formoterol ve/veya (R,R)- ve (S,S)-enantiyomerlerinin kümülatif üriner atılımını inceleyen çalışmalar, kuru toz (12-96 mikrogram) ya da aerosol formülasyonların (12-96 mikrogram) inhalasyonunun ardından emilimin dozla doğrusal bir artış sergilediğini ortaya koymuştur.

Budesonid easyhaler

Bu easyhalerin etkinliği, ana etkin madde olan ve iki epimerin (22R ve 22S) karışımı olarak sunulan budesonid ile ilişkilidir. Glukokortikoid reseptör afinitesi çalışmalarında, 22R formu 22S epimerinden iki kat daha etkin bulunmuştur. Budesonidin bu iki formu biribirine dönüşebilen özellikte değildir. Terminal yarı ömür her iki epimer için de aynıdır (2-3 saat). Astım hastalarında, Easyhaler’den inhale edilen budesonid dozunun yaklaşık %15-25’i (%25-%30) akciğerlere ulaşmaktadır. İnhale edilen dozun çok büyük bir kısmı orofarenkste tutulur ve eğer ağız çalkalanmazsa yutulur.

Budesonidin oral uygulamasından sonra doruk plazma konsantrasyonuna yaklaşık 1-2 saat içinde ulaşılır, mutlak sistemik biyoyararlanım %6-13’tür. Diğer taraftan inhalasyondan sonra plazma doruk konsantrasyonlarına yaklaşık 30 dakika içinde ulaşılır. Akciğerlere ulaşan budesonidin büyük bir kısmı sistemik olarak emilir.

Dağılım:

Formoterol fumarat easyhaler

Formoterolün plazma proteinlerine bağlanma oranı %61-64’tür (%34 oranında başlıca albümine bağlanır). Terapötik dozlarla ulaşılan konsantrasyon aralığında bağlanma bölgelerinin satürasyonu söz konusu değildir.

Budesonid easyhaler

Budesonid emilimi takiben vücutta geniş ölçüde dağılır ve plazma proteinlerine %85-95 oranında bağlanır.

Biyotransformasyon:

Formoterol fumarat easyhaler

Foryxa doğrudan glukuronidasyon ile metabozile olur, bu süreci bir başka yol olan O-demetilasyon ve ardından glukuronidasyon izler. Birden çok sitokrom P450 izoenzimi (CYP2D6, CYP2C19, CYP2C9 ve CYP2A6) formoterolün O-demetilasyonunda rol oynar. Formoterol terapötik konsantrasyonlarda, CYP450 enzimlerini inhibe etmez. Tek doz ve tekrarlanan doz uygulamalarını takiben formoterol kinetikleri benzerdir; bu bulgu oto-indüksiyonun ya da metabolizma inhibisyonunun bulunmadığını göstermektedir.

Budesonid easyhaler

Budesonid başlıca metabolizma yoluyla elimine edilir. Budesonid sitokrom P4503A4 aracılığıyla karaciğerde hızlı ve yoğun bir biçimde iki önemli metabolitine dönüşür. Bu metabolitlerin in vitro glukokortikoid etkinliği ana bileşiğinkinden % 1 oranında daha düşüktür. İnsan akciğerinde ve serum preparatlarında ihmal edilebilir düzeyde metabolik inaktivasyon gözlemlenmiştir.

Eliminasyon:

Formoterol fumarat easyhaler

Formoterolün dolaşımdan eliminasyonunun polifazik olduğu düşünülmektedir. Belirgin plazma eliminasyon yarı ömrü göz önünde bulundurulan zaman aralığıyla ilişkilidir. Oral uygulamayı takiben 6., 8. ya da 12. saatlerde ölçülen plazma ya da kan konsantrasyonları temel alındığında, yaklaşık 2 - 3 saatlik bir eliminasyon yarı ömrü belirlenmiştir. İnhalasyondan 3 ila 16 saat sonra belirlenen idrarla atılım oranları dikkate alındığında ise, yaklaşık 5 saatlik bir yarılanma ömrü hesaplanmıştır.

Oral yoldan alınan tek doz 80 mcg formoterolün, %59 - 62’si idrarda, %32 - 34’ü ise dışkıda saptanmıştır. Formoterolün renal klerensi 150 ml/dakikadır.

Budesonid easyhaler

Budesonid idrar ve dışkı yoluyla, konjuge ve non-konjuge metabolitler şeklinde atılır.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum: Formorterol fumarat easyhaler

Formoterol fumarat’ın doğrusal veya doğrusal olmayan durumu konusunda yeterli çalışma bulunmamaktadır.

Budesonid easyhaler

Budesonid’in doğrusal veya doğrusal olmayan durumu konusunda yeterli çalışma bulunmamaktadır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Budesonid easyhaler

Karaciğer hastalığı olan kişilerde budesonid’in vücutta kalış süresi uzayabilir. Plazma eliminasyon yarı ömrü, erişkinlerle karşılaştırıldığında çocuklarda belirgin biçimde daha düşüktür.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Formoterol fumarat easyhaler

Konvansiyonel güvenilirlik, farmakoloji, tekrarlanan doz toksisitesi, genotoksisite, karsinojenik potansiyel ve üreme toksisitesi çalışmaları temel alındığında, preklinik veriler ilacın insanlar için özel bir tehlike oluşturmadığını göstermektedir.

Budesonid easyhaler

Hayvan çalışmalarında budesonidle gözlenen toksisite, abartılmış farmakolojik etkinlikle ilişkilendirilmiştir.

Alışılmış genotoksisite testlerinde budesonidle ilişkili hiçbir genotoksik etki gözlemlenmemiştir.

Hayvan üreme çalışmalarında, budesonid gibi glukokortikoidlerin malformasyonları (yarık damak, iskeletsel malformasyonlar) tetiklediği gösterilmiştir. Benzer etkilerin insanlarda terapötik dozlarda ortaya çıkması olası değildir.

Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. Belsoğukluğu, Chlamydia ve Frengi Belsoğukluğu, Chlamydia ve Frengi Belsoğukluğu, bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Cinsel ilişki yoluyla bulaşır ve dölyatağı boynunda, idrar yollarında, anüste, makatta ve boğazda enfeksyona sebep olabilir.