Organon İlaçları DESOLETT 150 mcg/30 mcg tablet KUBFarmakolojik Özellikler

DESOLETT 150 mcg/30 mcg tablet Farmakolojik Özellikler

Desogestrel + Etinilestradiol }

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    Farmokodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup: Progestojen ve östrojen kombinasyonları (Sabit kombinasyonlar) ATC kodu: G03AA09

    DESOLETT 150 mikrogram desogestrel ile 30 mikrogram etinilestradiol içeren bir oral

    kontraseptif kombinasyonudur.

    Etinil estradiol iyi bilinen bir sentetik östrojendir.

    Desogestrel sentetik bir progestojendir. Oral uygulamadan sonra, ovülasyonu güçlü biçimde baskılayıcı aktivite ve güçlü bir progestasyonel ve anti-östrojenik aktivite gösterir. Östrojenik aktiviteye sahip değildir. Androjenik/anabolizan aktivitesi zayıftır.

    Pediyatrik popülasyon:

    18 yaş altı adolesanlarda etkililik ve güvenlilikle ilgili klinik veri yoktur.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Genel özellikler

    Desogestrel

    Emilim:

    Oral olarak uygulanan desogestrel hızlı ve tam olarak emilmekte ve etonogestrele dönüştürülmektedir. Doruk serum konsantrasyonlarına yaklaşık 1,5 saat içerisinde ulaşılır. Biyoyararlanım % 62-81 arasındadır.

    Dağılım:

    Etonogestrel serum albüminine ve seks hormon bağlayıcı globüline (SHBG) bağlanır. Toplam serum ilaç konsantrasyonunun yalnızca % 2-4'ü serbest steroid olarak bulunmaktadır ve % 40- 70'i spesifik olarak SHBG'ye bağlıdır. SHBG düzeyinde etinilestradiol nedenli artış, öteki serum proteinlerinin dağılımını etkilemekte ve SHBG'ye bağlı fraksiyonu artırıp albümine bağlı fraksiyonu azaltır. Desogestrelin sanal dağılım hacmi 1,5 L/kg düzeyindedir.

    Biyotransformasyon:

    Etonogestrel, sitokrom P450 3A4 dahil olmak üzere steroid metabolizmasının bilinen yolları üzerinden tamamen metabolize olmaktadır. Serumdan metabolik klerens oranı yaklaşık 2 mL/dak/kg düzeyindedir. Birlikte uygulanan etinilestradiol ile herhangi bir etkileşim saptanmamıştır.

    Eliminasyon:

    Etonogestrel serum seviyesi iki fazda azalmaktadır. Terminal dispozisyon fazı, yaklaşık 30 saatlik bir yarılanma ömrü ile karakterizedir. Desogestrel ve bunun metabolitleri, yaklaşık 6:4'lük bir idrar / safra oranı ile atılmaktadır.

    Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:

    Etonogestrel farmakokinetiği, etinilestradiol tarafından üç katına çıkarılan SHBG düzeyinin etkisi altındadır. Günlük oral alımı takiben, ilaç serum düzeyleri iki ile üç kat arasında artış göstermekte ve uygulama siklusunun ikinci yarısı içerisinde durağan durum koşullarına ulaşmaktadır.

    Etinilestradiol

    Emilim:

    Oral yoldan uygulanan etinilestradiol hızlı ve tam olarak emilmektedir. Doruk serum konsantrasyonlarına 1-2 saat içerisinde ulaşılmaktadır. Presistemik konjügasyon ve ilk geçiş metabolizması sonucunda mutlak biyoyararlanım yaklaşık % 60 düzeyindedir.

    Dağılım:

    Etinilestradiol serum albüminine yüksek düzeyde, fakat spesifik olmayan biçimde bağlanmaktadır (yaklaşık % 98,5) ve serumdaki SHBG konsantrasyonlarında artışa yol açmaktadır. Yaklaşık 5 L/kg düzeyinde bir görünür dağılım hacmi saptanmıştır.

    Biyotransformasyon:

    Etinilestradiol, ince bağırsak mukozasında ve karaciğerde presistemik konjügasyona uğramaktadır. Etinilestradiol birincil olarak aromatik hidroksilasyon ile metabolize olmakla birlikte birçok hidroksillenmiş ve metillenmiş metabolitler oluşmakta ve bunlar serbest metabolit veya glukuronidler ve sülfatlarla konjügatlar şeklinde bulunmaktadır. Metabolik klerens hızı yaklaşık 5 mL/dak/kg düzeyindedir.

    Eliminasyon:

    Etinilestradiol serum düzeyleri iki fazda azalmaktadır; terminal dispozisyon fazı yaklaşık 24 saatlik bir yarılanma ömrü ile karakterizedir. Değişmemiş ilaç atılmamakta, etinilestradiol metabolitleri 4:6 oranında idrar ve safra ile atılmaktadır. Metabolit atılımının yarılanma ömrü yaklaşık 1 gündür.

    Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:

    Kararlı durum konsantrasyonlarına, tek doza kıyasla serum ilaç düzeylerinin % 30-40 oranında daha yüksek olması halinde 3-4 gün sonra ulaşılmaktadır.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Ancak, seks steroidlerinin belli hormonal doku ve tümörlerin büyümesini arttırdığı unutulmamalıdır.

    Sırt Ağrısı Sırt Ağrısı Sırt ağrısı birden bire ortaya çıkıp şiddetli (akut) olabilir veya zamanla gelişip daha uzun süreli sorunlara (kronik) neden olabilir. Belsoğukluğu, Chlamydia ve Frengi Belsoğukluğu, Chlamydia ve Frengi Belsoğukluğu, bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Cinsel ilişki yoluyla bulaşır ve dölyatağı boynunda, idrar yollarında, anüste, makatta ve boğazda enfeksyona sebep olabilir.