DEXIREN 25 mg 20 film kaplı tablet Farmakolojik Özellikler

Deksketoprofen Trometamol }

Kas İskelet Sistemi > Non-steroid > Deksketoprofen
İlko İlaç San. ve Tic. A.Ş. | 3 January  2014

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup; Propiyonik asit türevleri ATC Kodu: M01AE17

Deksketoprofen trometamol S-(+)-2-(3-benzoilfenil) propiyonik asidin trometamin tuzu, non-steroid antiinflamatuvar ilaç grubuna (M01A) dahil analjezik, antiinflanjatuvar ve antipiretik bir ilaçtır.

Non-steroid antiinflamatuvar ilaçların etki mekanizması, siklooksijenaz jyolağının inhibisyonuyla prostaglandin sentezinin azaltılmasıyla ilgilidir. Özellikle, prostaglandinler PGEı, PGE2, PGF2Ö ve PGD2 ve aynı zamanda prostasikliı) PGI2 ve tromboksanları (TxA2 ve TxEI2) oluşturan, araşidonik asidin siklik endopefoksitlere, PGG2 ve PGH2, transformasyonunun inhibisyonu söz konusudur. Ayrıca, prostaglandin sentezinin inhibisyonu, kinin gibi diğer inflamasyon mediyatörlerini de etkileyecek, direkt etkiye ilaveten indirekt bir etkiye de neden olur.

Deksketoprofenin hayvan ve insanlar üzerindeki deneylerde COX-l vÇ COX-2 aktivitelerinin inhibitörü olduğu gösterilmiştir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

3

] Emilim:

Deksketoprofen trometamolün insanlara oral uygulanmasından 30 dakika sonra (aralık 15-60 dakika) CWa ulaşır. Yiyeceklerle birlikte uygulandığında, EAA (eğri altlıda kalan alan) değişmemekte, buna karşın deksketoprofen trometamolün Cmax’ı düşhıekte ve absorpsiyon hızı gecikmektedir (artmış tmax).

Dağılım:

Deksketoprofen trometamolün dağılım yanlanma-ömrü 0.35 saattir. Plazma prdteinlerine yüksek bağlanma (%99) gösteren diğer ilaçlarda olduğu gibi dağılım hacminirj ortalama değeri 0.25 1/kg’dan düşüktür.

Bivotransformasvon:

Deksketoprofen trometamolün uygulanmasından sonra idrarda sadece S-(+) enaiıtiomerin elde edilmesi, insanlarda R-(-) enantiomere dönüşüm olmadığını göstermektedir. Çok dozlu farmakokinetik çalışmalarında, son uygulamadan sonraki EAA’nın j tek doz uygulamadan sonra elde edilenden farklı olmadığının gözlenmesi, ilaç birikiminin oluşmadığına işaret etmektedir.

Eliminasyon:

Deksketoprofen trometamolün eliminasyon yarı-ömrü değeri 1.65: saattir.

Deksketoprofenin başlıca eliminasyon yolu glukuronid konjugasyonunu izleVen renal atılımdır. i

| Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:

| Deksketoprofen trometamol, oral dozu takiben sistemik maruziyet sırasında d^za bağlı

i bir artış ile doğrusal farmakokinetik gösterir.

Yaslılar:

25 mg deksketoprofen trometamolün oral yolla verilmesinin ardından, genç gönüllülerle karşılaştırıldığında, yaşlı gönüllülerin EAA ve yarı ömür değerlerinde yaklaşık %50’lik bir artış görülmüştür ve tek veya tekrar eden dozlardan sonra, klirenste %40’lık bir düşüş görülmüştür; Tmaks ve Cmaks’da bir değişim meydana gelmemiştir. Tekrar eden dozları takiben plazmada önemli oranda ilaç birikimi gözlenmese de yaşlı hastalardaki böbrek yetersizliğinde, bu popüiasyon için dikkatli bir doz ayarlaması gerekmektedir (Bkz. Bölüm 4.2. Pozoloji ve uygulama şekli).

Böbrek yetmezliği:

Hafıf-orta şiddette böbrek bozukluğu olan gönüllülerde, 12.5 mg deksk trometamolün tek dozunun alınmasının ardından, sağlıklı gönüllülerle karşılaştı sadece Cmaks’da sırasıyla %22 ve %37 oranında artışlar gözlenmiştir. Genel olara yetersizliği olan hastalarda deksketoprofen için doz ayarlaması önerilmekte Bölüm 4.2. Pozoloji ve uygulama şekli).

etoprofen rıldığmda k, böbrek dir (Bkz.


Karaciğer yetmezliği:

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Preklinik veriler, güvenlilik farmakolojisi, tekrarlanan doz toksisitesi, genotoksisite, üreme toksisitesi ve immunofarmakolojinin klasik çalışmalarına dayanarak insanlar için özel bir tehlike göstermemiştir. Fareler ve maymunlar üzerinde yürütülen kronik toksisite çalışmalarında, Advers Etki Gözlemlenmemiş Düzey (No Observed Adverse Ef’ect Level (NOAEL) 3 mg/kg/gün olarak tespit edilmiştir. Yüksek dozlarda gözlenen başlıca istenmeyen etki doza bağlı olarak gelişen gastrointestinal erozyonlar ve ülserlerdir.

Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. Sırt Ağrısı Sırt Ağrısı Sırt ağrısı birden bire ortaya çıkıp şiddetli (akut) olabilir veya zamanla gelişip daha uzun süreli sorunlara (kronik) neden olabilir.