Tablet : Gliclazide,80 mg;
MR (modifiye salınımlı) tablet, 30 mg.
Tip II diyabette, kan glukoz kontrolünde tek başına diyetin yeterli olmadığı durumlarda diyetle beraber kullanılır.
Hamilelik,emzirme, insüline bağımlı Tip 1 diyabet, ketoasidoz, prekoma, şiddetli böbrek ve karaciğer yetmezliği, mikonazol ile kombinasyon kontrendikedir.
Sülfonilüre kullanımı sırasında hipoglisemi görülebilir, hastaya göre doz ayarı ve hastanın bilgilendirilmesi hipogliseminin önlenmesinde yararlıdır.Bulantı,kusma,diyare,kabızlık gibi gastrointestinal şikayetler Diamicron-MR'in kahvaltıda verilmesiyle önlenebilir. Nadiren anemi, lökopeni,trombositopeni,cilt reaksiyonları,baş ağrısı, kolestatik sarılık görülebilir.Bu durumlarda tedavi kesilmelidir, semptomlar tedavi kesildiğinde ortadan kalkar.
Sulfonamidler, fenilbutazon,salisilatlar, dikumarol ve MAO inhibitörleri hipoglisemik etkiyi arttırabilir; kortikosteroidler, oral kontraseptifler, tiyazif diüretikleri, fenotiyazinler, tiroid hormonu ve laksatifler etkiyi azaltabilir.Beta bloker, salbutamol, terbutalin ile dikkatli kullanılmalıdır.
Tablet: Yetişkinlerde günlük total doz 40-320 mg arasındadır. Tedaviye 40-80 mg ile başlanır ve giderek artırılır. Bir defada alınacak doz 160 mg'ı geçmemelidir.
MR Tablet: Önerilen başlangıç dozu yaşlılarda dahil olmak üzere 1 tablettir(30 mg). Ortalama günlük doz 30-120 mg arasındadır. Tabletlerin kahvaltıda alınması önerilir. Renal yetmezliği olanlarda da aynı doz kullanılır. Tabletler kesinlikle bölünmeden kullanılmalıdır.
|
Diyabet Hastalığı Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır. |
|
Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur. |