1 tablet; 5-10 mg. Amlodipin’e eşdeğer Amlodipin besilat içerir.
Hipertansiyon :
Amlodipin hipertansiyon tedavisinde monoterapi olarak veya başka bir antihipertansif ajanla birlikte kullanılabilir. Tiazid grubu diüretikler, betablokerler veya ACE inhibitörleri ile kombine olarak kullanılmıştır.
Angina pectoris :
Amlodipin hem stabil anjinada, hem de koroner vazokonstriksiyon veya vazospazma bağlı anjina pektoris tedavisinde endikedir. Klinik tablonun muhtemel bir vazospastik / vazokonstriksiyon komponenti düşündürdüğü ancak kanıtlanamadığı durumlarda kullanılabilir. Nitratlara ve/veya yeterli dozda uygulanan beta-blokerlere cevap vermeyen anjina pektorisi olan hastalarda monoterapi olarak veya diğer antianjinal ilaçlarla kombine olarak kullanılabilir.
Amlodipin, dihidropiridinlere karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır. Stabl olmayan anjinada, akut miyokard infarktüsünde ve bunu takip eden 4 hafta içinde kontrendikedir.
Hamilelik ve emzirme döneminde kullanım : Amlodipin’in hamilelik ve emzirme döneminde güvenirliliği kanıtlanamadığından kullanılmamalıdır.
Yaşlılarda kullanım : Amlodipin yaşlılarda ve gençlerde benzer dozlarda uygulandığında eşit olarak iyi tolere edilmiştir. Yaşlılarda normal dozun aşılmaması tavsiye edilir.
Çocuklarda kullanım : Çocuklarda emniyet ve kullanımı hakkında yeterli klinik çalışma olmadığından kullanılmamalıdır.
Böbrek yetmezliği olanlarda kullanım : Amlodipin’in plazma konsantrasyonları renal bozukluk derecesi ile orantılı değildir. Bu nedenle böbrek hastalarında normal dozlarda uygulanabilir.
Karaciğer fonksiyon bozukluğu olanlarda kullanım : Amlodipin’in yarı ömrü karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda uzamaktadır. Bu nedenle bu hastalarda dikkatle kullanılması tavsiye edilmektedir. Tüm kalsiyum kanal blokörlerinde olduğu gibi kalp yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.Amlodipin genellikle iyi tolere edilir. En sık görülen yan etkiler; baş ağrısı, baş dönmesi, palpitasyon, ödem, yorgunluk hissi, karında ağrı, bulantı ve yüz kızarmasıdır. Nadiren görülen yan etkiler şunlardır;
Kardiovasküler : Aritmi, göğüs ağrıları, hipotansiyon, taşikardi, postural baş dönmesi, postural hipotansiyon.
Merkezi ve periferik sinir sistemi : Hipoestezi, parastezi, titreme, baş dönmesi,
Gastrointestinal : Anoreksiya, konstipasyon, dispepsiya, diyare, flatulens,
Genel etkiler : Asteni, sırt ağrıları, kilo artışı
Muskulo-skeletal sistemi : Artralji, adale krampları, miyalji.
Psikiyatrik etkiler : Seksüel disfonksiyon, sinirlilik, depresyon, abnormal rüyalar uykusuzluk, huzursuzluk.
Solunum sistemi : Dispne, epistaksi.
Cilt : Pruritus, rash.
Ayrıca abnormal vision, konjuktivit, mikturisyon sıklığı ve düzensizliği, purpura, hazımsızlık, gingival hiperplazi, eritema ve multiforme nadir olarak görülebilen yan etkilerdendir. Angina pectoris teşhisi konmuş bazı hastalarda özellikle tedavinin başında anjina pectoris ataklarının sıklığında, süresinde ve şiddetinde artma görülebilir.
Amlodipin, digoxin ile birlikte alındığında digoxinin serum konsantrasyonunda hiçbir değişme gözlenmemiştir. Yine Amlodipin’nin Simetidin ile birlikte alımından sonra Amlodipin’in farmakokinetiğinde değişme olmamıştır. Amlodipin; tiazid diüretikleri, beta blokerler, ACE inhibitörleri, uzun etkili nitratlar, dil altı nitrogliserinleri digoxin, warfarin, nonsteroidal antienflamatuar ilaçlar, antibiyotikler ve oral hipoglisemik ilaçlarla birlikte emniyetle kullanılır.
Doktor tarafından başka şekilde önerilmemişse; Hem hipertansiyon hem de Angina pektoris için başlangıç dozu; günde bir kez 5 mg.’dır. Bu doz alınan bireysel cevaba göre 10mg/gün’e çıkartılabilir. Tiazid diüretikerler, beta-blokerler veya konversiyon enzim inhibitörleri ile birlikte alındığında dozajın ayarlanmasına gerek yoktur.
DOZ AŞIMI VE TEDAVİSİ:
Amlodipin’in doz aşımı konusunda yeterli klinik deneyim yoktur. Yavaş absorbe olduğundan dolayı bazı durumlarda mide yıkanması yararlı olabilmektedir. Aşırı dozun, kuvvetli bir periferik vazodilatasyon ve belirgin, uzun süreli sistemik bir hipotansiyona yol açabileceği düşünülmektedir. Aşı doz nedeniyle ortaya çıkan hipotansiyon durumunda, solunum ve kalp fonksiyonlarının, kan basıncının izlenmesi, bacakların kaldırılması dolaşım ve çıkan idrar hacminin kontrolü gereklidir. Vasküler tonusu arttırmak ve kan basıncını yükseltmek için, eğer bir kontrendikasyon söz konusu değilse, bir vazokonstriktör ajan uygulanması yararlı olabilir. Amlodipin plazma proteinlerine yüksek oranda bağlandığından, dializ yararlı görülmemektedir.