DOBUTASEL 250mg/20ml IV konsantre infüzyon çözeltisi1 flakon { Magna Pharma } Farmakolojik Özellikler

Dobutamin Hcl }

Kalp Damar Sistemi > Kardiyak Stimülanlar > Dobutamin HCL
Magna Pharma İlaç Sanayi Anonim Şirketi | 10 April  2015

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup: Adrenerjik ve dopaminerjik ilaçlar ATC kodu: C01CA07

    Yetişkin popülasyon:

    Dobutamin doğrudan β-adrenerjik reseptörleri uyarır ve genellikle selektif bir β-adrenerjik agonisti olarak değerlendirilir ancak ilacın etki mekanizması daha karmaşıktır. β-adrenerjik etkilerinin adenil siklaz aktivitesi stimülasyonu sonucunda oluştuğu düşünülmektedir.

    Terapötik dozlarda dobutaminin ayrıca hafif β- ve α- adrenerjik reseptör agonist etkileri de vardır ve bunlar göreceli olarak dengede olup, sistemik damarsal yapıda minimal net bir etki oluştururlar. Dopaminin aksine dobutamin endojen norepinefrin salınımına neden olmaz. Dobutaminin terapötik dozlarının başlıca etkisi kardiyak stimülasyondur. İlacın miyokardium üzerindeki pozitif inotropik etkisi temel olarak β- adrenerjik stimülasyon yolu ile oluşuyorsa da deneysel veriler α- adrenerjik etkilerinin de bu konuda rol oynadığını ve bu α- adrenerjik etkinin temel olarak ilacın (-)-steroizomeri üzerinden olduğunu göstermektedir.

    Sağlıklı bireylerde ve konjestif kalp yetmezliği olan hastalarda dobutaminin β- adrenerjik etkileri miyokard üzerinde pozitif bir inotropik etki göstererek artmış miyokardiyal kontraktilite ve atım hacmine bağlı olarak kardiyak outputta bir artışa neden olur. Konjestif kalp yetersizliği olan hastalarda artmış olan sol ventrikül dolum basıncı azalır. Terapötik dozlarda, dobutamin periferik dirençte bir azalmaya neden olur, bununla beraber sistolik kan basıncı ve nabız basıncı değişmeden kalır veya iyileşen kardiyak outputa bağlı olarak yükselebilir. Genelde kullanılan dozlarda, kalp hızı genellikle önemli ölçüde değişmez. Koroner kan akımı ve miyokardiyal oksijen tüketimi artan miyokardiyal kontraktiliteye bağlı olarak genellikle artar.

    Dobutamin atriyoventriküler iletiyi kolaylaştırır ve intraventriküler iletide bir kısalmaya neden olur veya önemli derecede bir değişiklik yapmaz. Dobutaminin kardiyak aritmi oluşturabilme eğilimi, dopaminden daha azdır ve izoproterenol ve diğer katekolaminlerden çok daha düşüktür. Eğer başlangıçta artmışsa, pulmoner vasküler direnç azalabilir ve ortalama pulmoner arter basıncı azalır veya değişmeden kalır. Dobutamin dopaminerjik reseptörleri etkilemediği görülmektedir ve renal veya mezanterik vazodilatasyona neden olmaz, ancak artmış kardiyak outputa bağlı olarak idrar akımı artar.

    Pediyatrik popülasyon:

    Dobutamin çocuklarda da inotropik etki göstermektedir, ancak yetişkinlere kıyasla hemodinamik etkisi biraz daha farklıdır. Çocuklarda kardiyak debi artmasına rağmen, yetişkinlere göre sistemik vasküler direnç ve ventriküler dolum basıncında daha az düşme, ayrıca kalp atış hızında ve arteryel basıncında daha fazla artma eğilimi vardır. 12 aylık ya da daha küçük bebeklerde dobutamin infüzyonu sırasında pulmoner wedge basıncı artabilir.

    Kardiyak debisindeki artışlar 1 mikrogram/kg/dak, sistolik kan basıncındaki artışlar 2.5 mikrogram/kg/dak ve kalp atış hızındaki değişiklikler 5.5 mikrogram/kg/dak düzeydeki intravenöz infüzyon hızında başlıyor gibi görünmektedir.

    Dobutamin infüzyon hızlarının 10-20 mikrogram/kg/dak artışı, genellikle kardiyak debisinde daha fazla artışlara neden olmaktadır.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Yetişkin popülasyon

    Emilim:

    IV uygulama sonrası dobutaminin etkisinin başlaması 2 dakika içerisinde gerçekleşir. İlacın doruk plazma konsantrasyonları ve doruk etkileri I.V. infüzyonun başlamasından 10 dakika sonra görülür. İnfüzyon kesildikten kısa bir süre sonra ilacın etkileri kaybolur.

    Dağılım:

    Dobutaminin plasentaya veya süte geçip geçmediği bilinmemektedir.

    Biyotransformasyon:

    Dobutaminin plazma yarılanma ömrü 2 dakikadır. Dobutamin karaciğer ve diğer dokularda katekol-O-metiltransferaz ile inaktif bir bileşik olan 3-O-metildobutamine metabolize olur ve glukronik asit ile konjuge edilir.

    Eliminasyon:

    Dobutamin konjugatları ve 3-O-metildobutamin başlıca idrarla ve az miktarda da feçesle atılır.

    Pediyatrik popülasyon

    Pediyatrik hastaların çoğunda, eşik değeri modeli ile sabit olan dobutamin konsantrasyonu ve hemodinamik yanıt arasında bir log-doğrusallık ilişkisi mevcuttur.

    Dobutaminin klirensi 0.5-20 mikrogram/kg/dak aralığındaki dozun üstünde birinci derece kinetiği ile sabittir. Pediyatrik hastalarda dobutaminin plazma konsantrasyonu aynı infüzyon hızında 2 katı kadar farklılık gösterir. Gerek hemodinamik yanıtı başlatmak için gerekli plazma dobutamin konsantrasyonunda gerekse plazma konsantrasyonlarını artıran hemodinamik yanıtın hızında oldukça büyük farklılık bulunmaktadır. Bu nedenle, klinik durumlarda infüzyon hızlarının hastaya göre ayarlanması gereklidir.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Dobutamin ile ayrıntılı klinik öncesi güvenlilik çalışmaları yapılmamıştır.

    Tavşan ve sıçanlarda yapılan üreme çalışmalarında dobutaminin fetüs üzerine olumsuz etkisine dair bulgu saptanmamıştır.

    Lösemi Kan Kanseri Lösemi Kan Kanseri Lösemi, kan kanseridir ve vücudunun kan oluşturan dokularının hastalanması anlamına gelir. Birçok lösemi türü vardır; bazı lösemi türleri çocuklarda bazıları da yetişkinlerde sık görülür. Tiroid Kanseri Tiroid Kanseri En sık görülen tiroid kanseri türü olan papiller tiroid kanseri, tüm tiroid kanserlerinin yaklaşık %70'ini oluşturur.