DOLOSPAS film tablet (30 tablet) Farmakolojik Özellikler

Otilonyum Bromur + Simetikon }

Sindirim Sistemi ve Metabolizma > Bağırsak Hastalıkları > Simetikon
Tripharma İlaç Sanayi ve Tic. A.Ş. | 21 July  2020

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grubu: Silikonlar

    ATC Kodu: A03AX13

    Otilonyum bromür, sindirim sisteminin düz kasları üzerinde güçlü antispastik bir etki gösterir. Etki mekanizması ise karışıktır: Otilonyum bromür başlıca selüler ve ekstraselüler bölgelerden Ca+ akışını değiştirebilir Ca+ kanalları muskarinik ve taşikinin reseptörlerine bağlanarak Ca+ nun düz kas hücrelerine girişini engeller. Otilonyum bromür aktivitesi Ca+ kanalını bloke etmesi ve hafif anti-muskarinik etkinin kombinasyonu olarak açıklanabilir.

    Simetikon aktive edilmiş bir dimetikon olup, köpük giderici etkisi vardır; bu etki sayesinde mide- bağırsak kanalındaki gaz kabarcıklarını dağıtarak ve mukusla örtülü gaz kabarcıklarının oluşumunu önleyerek şişkinliği giderir.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Genel özellikler

    Emilim

    Yapılan deneyler oral yolla verildikten sonra otilonyum bromürün son derece düşük sistemik absorpsiyonu olduğunu göstermiştir (%3). Bu sebeple plazma konsantrasyonu düşüktür.

    Simetikon fizyolojik olarak inerttir. Oral yolla uygulama sonrasında emilimi göz ardı edilebilecek seviyelerdedir.

    Dağılım

    Otilonyum bromürün kolon düz kaslarında yüksek oranda dağıldığı gösterilmiştir. Simetikonun dağılımı ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır.

    Biyotransformasyon

    Otilonyum bromür'ün son derece düşük sistemik emilimi olup vücutta metabolize olmamaktadır. Simetikon vücutta metabolize olmamaktadır.

    Eliminasyon

    Otilonyum bromür'ün çoğu (%95-97) safra ile atılır.

    Simetikon enterohepatik döngüye katılmadan başlıca dışkı ile atılmaktadır.

    Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:

    Otilonyum sistemik olarak absorbe edilmediğinden, doğrusallık değerlendirilemez.

    Simetikon doğrusal veya doğrusal olmayan durumu konusunda yeterli çalışma bulunmamaktadır.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Otilonyum bromür:

    Akut toksisite: Sıçanlar için LD1500 mg/kg, köpeklere 1000 mg/kg dozda verildiğinde hiçbir ölümcül vaka rapor edilmemiştir.

    Kronik toksisite: Hayvan çalışmalarında, 180 gün 80 mg/kg dozunda otilonyum bromür

    verildiğinde hiçbir histolojik ve hematolojik anormallik görülmemiştir.

    Teratojenite: Sıçanlar ve tavşanlara 60 mg/kg dozlarında verildiğinde embriyotoksik ve teratojenik etki görülmemiştir.

    Mutajenite: Çeşitli testler hiçbir mutajenik etki göstermemiştir. Simetikon:

    Fare, sıçan, tavşan ve kedilerde oral, intravenöz, intramüsküler, intraperitoneal, inhalasyon yoluyla ve topikal uygulamalardan sonra preklinik araştırma sonuçları elde edilmiştir. Akut ve kronik toksisite araştırmalarında anlamlı değişiklikler tespit edilmemiştir. Fare, sıçan ve tavşanlarda mutajenik potansiyel olduğu kanıtlanamamıştır. Tavşan ve sıçanlardaki araştırmalar simetikonun tümör gelişimini sağlama potansiyeline dair kanıt taşımamaktadır.

    Üreme toksikolojisi: Hayvan deneylerinde (fare, sıçan, tavşan) simetikon kullanımı ile teratojenik etkiler ortaya çıkmamıştır.

    Asperger Sendromu Asperger Sendromu Asperger sendromu, otistik gurubun bir bölümü olan bir özürdür. Bu genelde, gurubun daha ”yüksek” tarafında yer aldığı düşünülen kişilere uygun bir tanıdır. HIV ve Aids HIV ve Aids HIV, Human Immunodeficiency Virus’dür (İnsanlarda Bağışıklık Sistemini Bozan Virüsdür). Bu virüs AIDS hastalığına sebep olur.