Her tablet, 400 mg asetilsalisilik asit, 9.6 mg kodein fosfat, 50 mg kafein içerir.
Dolviran bütün ağrılı durumlarda kullanılır. Özellikle soğuk algınlığı, grip ve ateşli hastalıklarda tavsiye edilir
DOLVİRAN Tablet, terkibine giren maddelere karşı hassasiyeti olan kişilerde, hemorajik diyatez, mide ve duodenum ülserlerinde, bronşiyal astma ve amfizem vakalarında kullanılmamalıdır.
Böbrek harabiyeti olanlar, Dolviran almadan evvel doktora danışmalıdır.
Gebelik esnasında, doktor kontrolü altında ve ilacın sağlayacağı yarar taşıdığı muhtemel riskten daha fazla ise kullanılmalıdır.
Kafein, asetilsalisilik asit ve kodein düşük miktarlarıda anne sütüne geçtiğinden hekim tarafından tavsiye edilmedikçe laktasyon döneminde alınmamalıdır.
Kodein'in güvenirliği 3 yaşın altındaki çocuklarda henüz kanıtlanmamış olduğundan, DOLVİRAN Tablet bu yaş gruplarına verilmemelidir.Bağımlılık yapabileceğinden uzun süre kullanılmamalıdır.Yüksek dozda, uzun süre asetilsalisilik asit kullanımı ile bazı şahıslarda gastroentestinal bozukluklar, gizli gastroentestinal kanamalar, bazen de aşırı duyarlılık reaksiyonları (örn. bronş spazmı, deri reaksiyonları) görülebilir.Kodein kullanımı ile görülebilen belli başlı yan etkiler olarak bulantı, kusma, konstipasyon, sedasyon ve baş dönmesi, kafein'e bağlı olarak uykusuzluk, huzursuzluk, sinirlilik ve taşikardi sayılabilir.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
Asetilsalisilik asit: Non-steroidal antiromatizmal ilaçların etkilerini ve yan etkilerini, metotreksat'ın istenmeyen etkilerini, antikoagulanların (örn. heparin ve kumarin türevleri) etkilerini ve steroidlerle birlikte alındığında gastroentestinal kanama ihtimalini arttırır.Diyabetli hastalarda kullanıldığında, insulin veya oral antidiyabetiklerin (örn. sulfonilüre) dozunun ayarlanması gerekebilir.
Furosemid, spironolakton benzeri diüretiklerin ve ürikozürik ilaçların etkilerini azaltır.
Kafein: Oral kontraseptifler ve simetidin kafein metabolizmasını inhibe ederek farmakolojik etkisini çoğaltır. Sigara, eliminasyonunu arttırabilir.
Kodein: Genel anestezikler, antihistaminikler, fenotiyazinler, barbitüratlar, trankilizanlar, sedatif-hipnotikler, trisiklik antidepresan ve diğer SSS depresanları ile dikkatle kullanılmalıdır ve bu ilaçların dozu azaltılmalıdır.ASA ve kodein kullanımı sırasında bazı laboratuar testlerinde yanıltıcı sonuçlar ile karşılaşılabilir.
Salisilatlar tiroid fonksiyon test neticelerini değiştirebilir.ASA, kanda serum amilaz, glikoz, karbondioksit kolesterol ve ürik asit seviyeleri ile kanama süresini, idrarda ise glikoz, gerhardt keton, vanililmandelik asit ve ürik asit seviyelerini etkileyebilir.
Kodein, serum amilaz seviyesinin artmasına neden olabilir.
Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde, hafif ağrılarda 1 tablet, ihtiyaca göre günde 4 tablete kadar alınabilir. Şiddetli ağrılarda günde 2-3 defa 2'şer tablet uygundur. Tabletler bir miktar mayi ile alınmalıdır.
Doz Aşımı ve Tedavisi :
Asetilsalisilik asit: Yüksek dozda alındığında baş dönmesi, tinnitus, terleme, bulantı, kusma, konfüzyon, hiperventilasyon, hipertermi, ve dehidratasyon gibi salisilizm belirtilerine rastlanabilir.Çok yüksek dozlarda merkezi sinir sistemi depresyonuna bağlı olarak koma, kardiyovasküler kollaps ve solunum yetmezliği görülebilir.Akut intoksikasyonda gastrik lavaj yapılır. Ciddi intoksikasyonlarda kuvvetli alkali diürez sağlanmalıdır (örn. i.v. sodyum bikarbonat ile). Bazı ciddi durumlarda hemodiyaliz gerekli olabilir.
Kodein: Solunum depresyonu, stupor ya da komaya kadar varan aşırı somnolans, miyozis, iskelet kaslarında gevşeme, soğuk ve nemli ciltle karakterizedir. Hipotansiyon, bradikardi, hipotermi, akciğer ödemi, pnömoni, şok gelişebilir. Tedavide, havayolu ve ventilasyon sağlanması, kusturma veya gastrik lavaj, aktif kömür, laksatifler, naloxone (0.4-2 mg tercihan i.v.) yer alır. Ateş ve pulmoner komplikasyonlar açısından hasta dikkatle izlenmelidir.
Kafein: Öncelikle SSS,kardiyovasküler ve gastrointestinal belirtiler görülür. Taşikardi, kardiyovasküler kollaps, aritmi, insomnia, huzursuzluk, tinnutus, delirium, konvülsiyonlar, başağrısı, bulantı, kusma, gastrointestinal hemoraji, masif dozaşımında solunum arresti gelişebilir. Tedavi semptomlara yöneliktir.
|
Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. |
|
Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur. |