Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde, hafif ağrılarda 1 tablet, ihtiyaca göre günde 4 tablete kadar alınabilir. Şiddetli ağrılarda günde 2-3 defa 2'şer tablet uygundur. Tabletler bir miktar mayi ile alınmalıdır.
Doz Aşımı ve Tedavisi :
Asetilsalisilik asit: Yüksek dozda alındığında baş dönmesi, tinnitus, terleme, bulantı, kusma, konfüzyon, hiperventilasyon, hipertermi, ve dehidratasyon gibi salisilizm belirtilerine rastlanabilir.Çok yüksek dozlarda merkezi sinir sistemi depresyonuna bağlı olarak koma, kardiyovasküler kollaps ve solunum yetmezliği görülebilir.Akut intoksikasyonda gastrik lavaj yapılır. Ciddi intoksikasyonlarda kuvvetli alkali diürez sağlanmalıdır (örn. i.v. sodyum bikarbonat ile). Bazı ciddi durumlarda hemodiyaliz gerekli olabilir.
Kodein: Solunum depresyonu, stupor ya da komaya kadar varan aşırı somnolans, miyozis, iskelet kaslarında gevşeme, soğuk ve nemli ciltle karakterizedir. Hipotansiyon, bradikardi, hipotermi, akciğer ödemi, pnömoni, şok gelişebilir. Tedavide, havayolu ve ventilasyon sağlanması, kusturma veya gastrik lavaj, aktif kömür, laksatifler, naloxone (0.4-2 mg tercihan i.v.) yer alır. Ateş ve pulmoner komplikasyonlar açısından hasta dikkatle izlenmelidir.
Kafein: Öncelikle SSS,kardiyovasküler ve gastrointestinal belirtiler görülür. Taşikardi, kardiyovasküler kollaps, aritmi, insomnia, huzursuzluk, tinnutus, delirium, konvülsiyonlar, başağrısı, bulantı, kusma, gastrointestinal hemoraji, masif dozaşımında solunum arresti gelişebilir. Tedavi semptomlara yöneliktir.
|
Kalp Krizi Kalbe giden kan akışı durduğunda kalp krizi meydana gelir. |
|
Diyabet Hastalığı Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır. |