DORIBAX 500 mg IV inf.çöz. için toz içeren 10 flakon Klinik Özellikler

Doripenem Monohidrat }

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar > Diğer BetaLaktam Antibakteriyeller > Doripenem
Johnson & Jonhson Sıhhi Malzeme San. ve Tic.Ltd.Şti. | 7 October  2011

4.1. Terapötik endikasyonlar

DORIBAX, karbapenem grubu bir antibiyotik olan doripeneme duyarlı bakteri suşlarının neden olduğu aşağıdaki enfeksiyonların tedavisinde, tek ajan olarak endikedir (bkz. 4.4 ve 5.1).

• Ventilatör ilişkili pnömoni (VİP) dahil, nozokomiyal pnömoni

• Komplike intra-abdominal enfeksiyonlar

• Komplike ve komplike olmayan piyelonefrit ve bakteriyeminin eşlik ettiği olgular dahil komplike idrar yolu enfeksiyonları (İYE)

Gram-pozitif ve gram-negatif aerobik ve anaerobik bakterilere karşı geniş spektrumlu bir bakterisid aktiviteye sahip olması nedeniyle, DORIBAX komplike ve karma (mikst)

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Erişkinler/yaşlılar:

Pozoloji, uygulama s
ı

kl

ı

ğ

ı

ve süresi:

DORIBAX’ın önerilen dozu, 8 saatte bir intravenöz infüzyon yoluyla 500 mg’dır. Enfeksiyona göre önerilen dozaj ve uygulama şekli aşağıda Tablo 1’de verilmektedir:

Tablo 1: Enfeksiyona Göre DORIBAX Dozajı

Enfeksiyon

Dozaj

Uygulama Sıklı
ğ

ı

İ
nfüzyon Süresi (saat)

Uygulama Süresi

Ventilatör ilişkili pnömoni dahil nozokomiyal pnömoni

500 mg

Sekiz saatte bir

1 ya da 4 saat*

7-14 gün**

Komplike intra-abdominal enfeksiyon

500 mg

Sekiz saatte bir

1

5-14 gün**

Piyelonefrit dahil komplike İYE

500 mg

Sekiz saatte bir

1

10 gün**§

* Bir saatlik infüzyonlar nozokomiyal pnömonisi olan hastaların tedavisi için önerilmektedir. Daha az duyarlı patojenler ile enfeksiyon riski taşıyan hastalar için, dört saatlik infüzyonlar önerilmektedir. İnfüzyon sırasındaki raf ömrü için Bölüm 6.3’e bakınız.

** Bu süre, en az 3 günlük parenteral tedaviden sonra ve klinik gelişme görüldüğünde, uygun bir oral tedaviye muhtemel bir geçişi de kapsamaktadır. § Bakteriyeminin eşlik ettiği hastalarda bu süre 14 güne kadar uzatılabilir.

Sekiz saatte bir 1 g dozunda dört saatlik infüzyonlar ile edinilen sınırlı deneyim bu dozajın iyi tolere edildiğini göstermiştir. Ancak bu uygulama şekli, böbrek yetmezliği olan hastalarda incelenmemiştir ve bu hastalarda uygulanmamalıdır.

Uygulama şekli:

DORIBAX, 1 ya da 4 saat süreli intravenöz infüzyon şeklinde uygulanır (bkz. 6.6).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler: Böbrek yetmezliği:

Kreatinin klerensi (CrCl) > 50 ml/dk olan hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir. Orta derecede böbrek yetmezliği olan hastalarda (CrCl >30 ile <50 ml/dk), DORIBAX dozajı 8 saatte bir 250 mg olmalıdır.

Ağır böbrek yetmezliği olan hastalarda (CrCl > 10 ile < 30 ml/dk), DORIBAX dozajı 12 saatte bir 250 mg olmalıdır.

CrCl değerinin hesaplanmasında aşağıdaki formül kullanılabilir. Formülde kullanılan serum kreatinin değeri, kararlı durumdaki böbrek fonksiyonunu temsil etmelidir.

ağırlık (kg) x (140-yaş)

Erkekler: Kreatinin klerensi (ml/dk) = -

72 x serum kreatinin (mg/dl)

Kadınlar: Kreatinin klerensi (ml/dk) = 0.85 x erkekler için hesaplanan değer

Diyaliz hastalarında dozaj:

DORIBAX diyalizle uzaklaştırılabilir; ancak, hemodiyalizdeki hastalarda doz ayarlamasına yönelik önerilerde bulunmak için yeterli bilgi mevcut değildir.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir.
Pediyatrik popülasyon:

Çocuklarda DORIBAX ile deneyim bulunmamaktadır.
Geriyatrik popülasyon:

Böbrek fonksiyonları yaşlarına göre normal olan geriyatrik hastalarda, sadece yaşa bağlı doz ayarlaması gerekli değildir.

Diğer:

4.3. Kontrendikasyonlar

DORIBAX, doripenem ya da karbapenem grubu ilaçlara karşı ciddi aşırı duyarlılığı olan veya beta-laktamlara karşı anafilaktik reaksiyonlar göstermiş olan hastalarda kontrendikedir.

4.4.   Özel kullanım uyarılarıve önlemleri

Aşırı duyarlılık reaksiyonları:

Beta-laktam grubu antibiyotik almakta olan hastalarda ağır ve zaman zaman ölümcül olabilen aşırıduyarlılık reaksiyonları (anafilaksi) görülmüştür. Bu reaksiyonların ortaya çıkma olasılığı, çok sayıda allerjen maddeye karşı duyarlılık öyküsü olanlarda daha yüksektir. DORIBAX ile tedavi başlatılmadan önce, diğer karbapenemlere, sefalosporinlere, penisilinlere ya da diğer allerjenlere karşı hastanın aşırı duyarlılık reaksiyonu hikayesine yönelik dikkatli bir araştırma yapılmalıdır. DORIBAX eğer penisilinlere veya başka beta-laktam antibiyotiklere karşı allerjisi olan hastalara uygulanıyorsa dikkatle kullanılmalıdır, çünkü beta-laktam antibiyotikleri arasındaki çapraz hiperreaktivite net bir şekilde belgelendirilmiştir. DORIBAX’a karşı bir aşırı duyarlılık reaksiyonu ortaya çıkarsa, ilaca son verilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Ciddi akut aşırıduyarlılık reaksiyonları (anafilaksi), derhal acil tedavi uygulanmasını gerektiren bir durumdur ve klinik tabloya göre endike olduğu şekilde, epinefrin veya oksijen, IV sıvılar, IV antihistaminikler, kortikosteroidler, pressör aminler ve hava yolu açıklığının sağlanması gibi diğer acil önlemler kullanılmalıdır.

Psödomembranöz kolit:

Hemen hemen bütün antibakteriyel ajanların kullanımıyla ilişkili olarak C. difficile’ye bağlı psödomembranöz kolit bildirilmiştir ve şiddeti hafiften hayatı tehdit ediciye kadar değişebilmektedir. Bu nedenle, DORIBAX verilen ve diyare ile başvuran hastalarda bu tanının dikkate alınması önem taşır.

Duyarlı olmayan bakterilerin üremesi:

Kanıtlanmış ya da kuvvetli bir şekilde kuşkulanılan bir bakteriyel enfeksiyonun yokluğunda veya profilaktik bir endikasyon için DORIBAX kullanılması, hastaya muhtemelen yarar sağlamayacaktır; ayrıca ilaca dirençli bakteri gelişme riskini de artıracaktır.

Duyarlı olmayan organizmaların aşırı üremelerine bağlı süperenfeksiyonları önlemek için, uzun süreli DORIBAX kullanımından kaçınılmalıdır.

İnhalasyon yoluyla kullanım sonucunda pnömonit:

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Probenesid:

Probenesid aktif renal tübüler sekresyon için doripenem ile yarışır ve doripenemin renal klerensini azaltır, dolayısıyla doripenemin EAA ve plazma yarı ömür değerlerini artırır. Probenesid ile DORIBAX’ın birlikte uygulanması önerilmemektedir.

Valproik asit:

Doripenem sağlıklı gönüllülerde serum valproik asit konsantrasyonlarını sub-terapötik düzeylere düşürmüştür. Bu nedenle, eğer DORIBAX valproik asit ile eş-zamanlı uygulanıyorsa, serum valproik asit konsantrasyonları izlenmeli ve alternatif tedaviler gündeme getirilmelidir.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye : Gebelik kategorisi C’dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kad
ı

nlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar, tedavi süresince tıbben etkili olduğu kabul edilen doğum kontrol yöntemleri kullanmalıdır.

Gebelik dönemi : Hayvan çalışmalarında gebelik, embriyonal/fetal gelişim, doğum ya da postnatal gelişime yönelik direkt ya da indirekt zararlı etkilere işaret edilmemektedir (bkz. 5.3). Doripenem klinik öncesi çalışmalarda teratojen bulunmamış; osifikasyon ya da fetal ağırlık üzerinde etki oluşturmamış ve gelişme geriliğine yol açmamıştır. Gebelik sırasında doripenem kullanılmış sınırlı sayıda olguda elde edilen veriler, doripenemin gebelik ya da fetus veya yeni doğan bebeğin sağlığı üzerinde advers etkiler gösterdiğine işaret etmemektedir. Gebe kadınlar üzerinde yürütülmüş yeterli ve iyi kontrollü çalışmalar bulunmamaktadır. Hayvanlardaki üreme çalışmaları, insanlardaki yanıt için, her zaman öngörü niteliğinde olmadığından, bu ilaç gebelikte sadece çok açık bir gereklilik olduğunda kullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi : Doripenemin insanlarda anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Sıçanlardaki bir çalışmada doripenem ve metabolitinin süte geçtiği gösterilmiştir. Çok sayıda ilaç insan sütüne geçtiği için, emziren bir kadına DORIBAX uygulanırken dikkatli olunmalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite : Yürütülen üreme toksisitesi çalışmaları, doripenem nedeniyle fertilitede bozulma olduğunu göstermemektedir.

4.7.   Araç ve makine kullanımıüzerindeki etkiler

4.8. İstenmeyen etkiler

Klinik araşt
ı

rmalardaki advers ilaç reaksiyonlar

ı

Faz 2 ve faz 3 klinik araştırmalarda güvenlilik yönüyle değerlendirilen 3142 erişkin hastada (1817’sine DORIBAX verilmişti), sekiz saatte bir DORIBAX 500 mg uygulamasına bağlı advers reaksiyonlar, hastaların %32’sinde ortaya çıkmıştır. Bütünüyle hastaların %0.1’inde advers ilaç reaksiyonları nedeniyle DORIBAX’a son verilmiştir. DORIBAX’a son verilmesini gerektiren advers ilaç reaksiyonları, bulantı (%0.1), diyare (%0.1), kaşıntı (%0.1), vulvomikotik enfeksiyon (%0.1), karaciğer enzimlerinde artış (%0.2) ve döküntü (%0.2) olmuştur.

En sık karşılaşılan advers reaksiyonlar, baş ağrısı (%10), diyare (%9) ve bulantı (%8) idi. Aşağıdaki advers ilaç reaksiyonları bildirilmiştir:

S
ı

kl

ı

k tan

ı

mlamalar

ı:

Çok yayg

ı

n: > 1/10; Yayg

ı

n: > 1/100 ile < 1/10; Yayg

ı

n olmayan: > 1/1,000 ile < 1/100; Seyrek: > 1/10,000 ile < 1/1,000

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar : Yayg
ı

n

Oral kandidiyazis, vulvomikotik enfeksiyon

Bağ
ı

ş

ı

kl

ı

k sistemi hastal

ı

klar

ı

: Yayg

ı

n olmayan

Aşırıduyarlılık reaksiyonları

Sinir sistemi hastal
ı

klar

ı

: Çok yayg

ı

n

Baş ağrısı

Vasküler hastal
ı

klar : Yayg

ı

n

Flebit

Gastrointestinal hastal
ı

klar : Yayg

ı

n

Bulantı, diyare

Yayg
ı

n olmayan

C. difficile koliti

Hepatobiliyer hastal
ı

klar : Yayg

ı

n

Hepatik enzimlerde artış

Deri ve derialt
ı

dokusu hastal

ı

klar

ı

: Yayg

ı

n

Kaşıntı, döküntü *

*Alerjik ve bülöz dermatit, eritema, maküler/papüler erüpsiyon ve eritema multifom olarak bildirilen reaksiyonlar dahil.

Spontan bildirimlerden edinilen advers reaksiyon bilgileri

DORIBAX’ın ruhsatlandırma sonrası kullanımı sırasında, nötropeni ve anafilaksi bildirilmiştir.

Bu reaksiyonların, büyüklüğü belli olmayan bir popülasyondan isteğe bağlı olarak bildirilmiş olması nedeniyle, sıklık derecesinin güvenilir bir şekilde tahmin edilmesi mümkün değildir.

4.9.   Doz aşımıve tedavisi

Hiçbir doz aşımı olgusu bildirilmemiştir. Doz aşımı durumunda, DORIBAX tedavisine son verilmeli ve böbrek yoluyla eliminasyon gerçekleşinceye kadar genel destekleyici tedavi uygulanmalıdır.

DORIBAX hemodiyaliz ile uzaklaştırılabilir; ancak, doz aşımı tedavisinde hemodiyaliz kullanımı üzerinde bilgi bulunmamaktadır.

Sırt Ağrısı Sırt Ağrısı Sırt ağrısı birden bire ortaya çıkıp şiddetli (akut) olabilir veya zamanla gelişip daha uzun süreli sorunlara (kronik) neden olabilir. Kalp Krizi Kalp Krizi Kalbe giden kan akışı durduğunda kalp krizi meydana gelir.