1 ml’lik 1 ampul 50 mg Dimenhydrinate, % 5 benzil alkol, % 50 propilen glikol ve qs. su içerir.
Bulantı, kusma ve vertigonun kontrolü için tavsiye edilir. Etki mekanizması bilinmemekle birlikte antiemetik etkinin bir antihistaminik olan diphenhydramine’den geldiği sanılmaktadır. Vasıta tutmalarında profilaktik ve tedavi edici olarak, Menlere hastalığı ve diğer vestibüler sistem hastalıklarında kullanılır.Vestibüler Stimülasyonla ilşkisi olmayan bulantı ve kusmanın kontrolünde fenotiyazinlerden daha az etkilidir.
Dimenhydrinate veya türevlerine aşırı duyarlı olan hastalarda kontrendikedir.
Emziren anneler Dramamine kullanmaya başladıkları takdirde emzirmeye son vermelidirler. Dramamine kullanan annenin sütünde az miktarda Dimenhydrinate’a rastlanmıştır. Ayrıca Dimenhydrinate süt veren annelerin sütünde azalmaya da yol açabilir. Hamilelikte de emniyetle kullanıldığı rapor edilmemiştir. Apandisit sancısının ortaya çıkmasını önleyebilir. Stenozlu peptik ülser, prostatik hipertrofi, dar açılı glokom, bronşiyal astma , kardiyak aritmi, piloroduodenal obstruksiyon, mesane boyu obstruksiyonunda ve antikolinerjik kullananlarda dikkatle kullanılmalıdır. Çocuklarda fazla alınan antihistaminikler halusinasyonlara, konvülsiyonlara hatta ölüme yol açabilir. Küçük çocuklarda dimenhydrinate eksitasyona neden olabilir.
Sedasyon yaptığından, dikkat gerektiren işlerde çalışanlar veya araba kullananlar bu konuda uyarılmalıdır.
Dramamine konsantre solüsyon, venler üzerinde tahriş edici bir etki yapabileceğinden ‘kullanım şekli ve dozu’ bölümünde önerilen sulandırma yapılmadan I.V. olarak tatbik edilmemelidir.
Birçok klinik araştırmada entramüsküler enjeksiyondan dolayı kayda değer bir irritasyon görülmemiştir.
Dramamine genelde antihistaminik amaçla pek kullanılmamasına rağmen, antihistaminik grubundan bir ilaçtır. Bunun için özellikle yüksek dozlarda bazı hastalarda uyku hali meydana gelebilir. Bu etki paranteral şeklin tatbik edildiği bazı vakalarda ekseriyetle arzu edilen bir haldir.Uyku hali ,sinirlilik, yorgunluk, baş ağrısı, uykusuzluk (özellikle çocuklarda), taşikardi, kusma, kulak çınlaması, halsizlik, baş dönmesi, görme bozukluğu, diplopi, palpitasyon, ağız, burun ve genizde kuruluk, zor ve ağrılı ürinasyon, iştahsızlık, deri döküntüleri, bronşiyal sekresyonda koyulaşma epigastrik rahatsızlıklar, eksitasyon ve ishal görülebilir.
Alkol ve santral sinir sistemi depresanları, trisiklik antidepresanlar dahil olmak üzere antikolinerjik etkili ilaçlar Dramamine’in etkisini arttırabilir. Ototoksisite oluşturan antibiyotiklerle kullanımında dikkatli olunmalıdır. Dramamine ototoksisite semptomlarını maskeleyebileceğinden irreversibl bir harabiyete neden olabilir.
Dramamine, şuursuz bir durumda olduğundan veya bulantı ve kusmadan dolayı ilacı alamayan, geri çıkaran veya kısa sürede etki eden bir ilaca ihtiyacı olan hastalara paranteral olarak tatbik edilebilir. Dramamine normal olarak intramüsküler olarak tatbik edilmelidir. Meniere hastalığında akut ataklarda 50 mg. I M olarak uygulanır. Dramamine I.M veya gerektiğinde serum fizyolojik ilavesiyle intravenöz olarak da uygulanabilir. Bunun için 50 mg. dimenhydrınate içeren 1 cc lik bir ampul, serum fizyolojik ilavesiyle asgari 10 cc’ye sulandırılmalıdır. İki dakikalık sure içinde yavaş yavaş tatbik edilmelidir. Uygun vakalarda intravenöz olarak da uygulanabilir.
Yetişkinlerde her 4 saatte bir 50-100 mg. verilebilir. (400 mg. ‘lık günlük doz aşılmamalıdır.)
Çocuklarda günde 1.25 mg/kg 4 kez I.M olarak, günlük 300 mg ‘lık doz geçilmemek üzere kullanılır. IV uygulama çocuklara önerilmez.
DOZAŞIMI VE TEDAVİSİ:
Yanlışlıkla alınan fazla dozun en çok görülen klinik belirtisi sedasyon ve uyku halidir. Spesifik bir antidotu yoktur.
Normalin çok üstünde fazla doz alanlarda ise konvülsiyonlar, koma ve solunum depresyonu görülebilir.
Solunum depresyonunda suni solunum yaptırılır ve oksijen verilir.
Konvülsiyon durumlarında ise uygun dozda diazepam verilir. Çocuklarda konvülsiyon meydana gelecek olursa 5-6 mg/kg fenobarbital tatbik edilir.
|
Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. |
|
Astım Astımlı kişilerin akciğerlerindeki hava boruları (bronşlar) hassastır. Bu kişiler belirli tetikleyici faktörlere maruz kaldıklarında, hava boruları nefes almalarını güçleştirecek şekilde daralır. |