Dramamine, şuursuz bir durumda olduğundan veya bulantı ve kusmadan dolayı ilacı alamayan, geri çıkaran veya kısa sürede etki eden bir ilaca ihtiyacı olan hastalara paranteral olarak tatbik edilebilir. Dramamine normal olarak intramüsküler olarak tatbik edilmelidir. Meniere hastalığında akut ataklarda 50 mg. I M olarak uygulanır. Dramamine I.M veya gerektiğinde serum fizyolojik ilavesiyle intravenöz olarak da uygulanabilir. Bunun için 50 mg. dimenhydrınate içeren 1 cc lik bir ampul, serum fizyolojik ilavesiyle asgari 10 cc’ye sulandırılmalıdır. İki dakikalık sure içinde yavaş yavaş tatbik edilmelidir. Uygun vakalarda intravenöz olarak da uygulanabilir.
Yetişkinlerde her 4 saatte bir 50-100 mg. verilebilir. (400 mg. ‘lık günlük doz aşılmamalıdır.)
Çocuklarda günde 1.25 mg/kg 4 kez I.M olarak, günlük 300 mg ‘lık doz geçilmemek üzere kullanılır. IV uygulama çocuklara önerilmez.
DOZAŞIMI VE TEDAVİSİ:
Yanlışlıkla alınan fazla dozun en çok görülen klinik belirtisi sedasyon ve uyku halidir. Spesifik bir antidotu yoktur.
Normalin çok üstünde fazla doz alanlarda ise konvülsiyonlar, koma ve solunum depresyonu görülebilir.
Solunum depresyonunda suni solunum yaptırılır ve oksijen verilir.
Konvülsiyon durumlarında ise uygun dozda diazepam verilir. Çocuklarda konvülsiyon meydana gelecek olursa 5-6 mg/kg fenobarbital tatbik edilir.
|
Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. |
|
Astım Astımlı kişilerin akciğerlerindeki hava boruları (bronşlar) hassastır. Bu kişiler belirli tetikleyici faktörlere maruz kaldıklarında, hava boruları nefes almalarını güçleştirecek şekilde daralır. |