Glaxo Smithkline İlaçları DUACT 30 kapsül KT Kullanmadan Önce

DUACT 30 kapsül Kullanmadan Önce

Akrivastin + Pseudoephedrine Hcl }

Solunum Sistemi > Sistemik Nazal Dekonjestanlar > Psödoefedrin Kombinasyon Glaxo Smith Kline İlaçları San.Ve Tic.A.Ş | Güncelleme : 30 December  1899

  • DUACT'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler DUACT'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ Eğer;

    • Akrivastin, psödoefedrin veya triprolidine (akrivastinin yapısal analoğudur) karşı aşırı duyarlılığınız varsa,

    • Yüksek tansiyon ve kalp çarpıntınız varsa,

    • Damar sertliği nedeni ile kalp damarlarınızda daralma varsa,

    • DUACT tedavisine başlamadan 2 hafta öncesinde ya da halen Monoamino Oksidaz İnhibitörleri (MAOİ-bir çeşit antidepresan) grubundan bir ilaç alıyorsanız,

    • Şiddetli böbrek fonksiyon bozukluğunuz varsa,

    • Antibakteriyel olarak kullanılan oksazolidinon sınıfı antibiyotikler (furazolidon dahil), kullanıyorsanız,

    • 12 yaşın altındaki çocuklarda.

    • Böbrek üstü bezleri hastalığı (feokromositoma) olanlarda

    • Diyabet hastası (şeker hastası) iseniz,

    • Hipertiroidizm (vücutta tiroid hormonunun gereğinden fazla üretilmesi ) olanlarda

    • Göz tansiyonun artması (glokom) durumunda

      Diğer sempatik sinir sistemi uyarıcı ilaçlar (burun mukozasındaki damarları büzerek mukozada kanlanmayı ve ona bağlı şişkinliği gideren ilaçlar, iştah bastırıcı ilaçlar ya da amfetamin benzeri merkezi sinir sistemini uyaran ilaçlar) ve sempatik sinir sisteminin bazı etkilerini bloke ederek kalbin atışını kontrol altına alan beta-blokörlerle birlikte kullanım.

      DUACT'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

      Eğer;

    • Kalp ritm bozukluğunuz varsa,

    • Kalp hastalığınız varsa,

    • Yüksek tansiyon hastalığınız varsa,

    • Prostat büyümeniz varsa,

    • Orta derecede böbrek yetmezliğiniz varsa,

    • Artmış göz içi (intraoküler) kan basıncınız varsa,

    • 60 yaş üzerindeki hastalarda. Bu yaş grubundaki hastaların böbrek fonksiyonlarında azalma (bkz. Kontrendikasyonlar) nedeniyle advers reaksiyon riski daha yüksektir ve sempatomimetik ajanları kullanırken advers etkiler yaşama olasılığı daha yüksektir.

    • Şiddetli derecede karaciğer yetmezliği olanlarda ve böbrek yetmezliği olanlarda, özellikle birlikte kardiyak (kardiyovasküler) bir hastalığı olanlarda,

    • İskemik (yeteri kadar kan ve oksijen gitmemesi) kalp hastalığınız varsa,

    • Tiroid fonksiyon bozukluğunuz varsa,

    • Psödoefedrin ile iskemik kolit (kalın bağırsağa giden kan akımında azalmaya bağlı oluşan hasar) bildirimleri olmuştur. Şayet karın ağrısı, makattan kanama ya da iskemik kolitin diğer semptomları gelişirse, psödoefedrin derhal durdurulmalı ve doktora başvurulmalıdır.

    • Tanısı konmuş veya şüpheli konjenital uzamış QT sendromu veya Torsades de Pointes (ölümcül olabilecek bir kalp ritm bozukluğu) hastalığınız varsa,

    • Seyrek olarak psödoefedrinin dahil olduğu ilaç grubu ile geri dönüşlü bir beyin hastalığı posterior geri dönüşlü ensefalopati (PRES) / geri dönüşlü serebral vazokonstriksiyon sendromu (RCVS) bildirilmiştir. Bildirilen semptomlar ani başlangıçlı şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve görme bozukluğudur. Olguların çoğu uygun tedavi ile birkaç günde düzelmiştir. PRES/RCVS belirti ve semptomların gelişmesi halinde psödoefedrin hemen kesilmelidir.

    • Volatil halojene anestetikler (halojenlenmiş inhalasyon anesteziği, solunumla anestezi sağlayan) ile eş zamanlı olarak indirekt etkili sempatomimetik olarak adlandırılan ilaçları kullanan hastalarda ameliyat süreçlerinde ani ortaya çıkan yüksek tansiyon (akut perioperatif hipertansiyon) gelişebilir. Ameliyat planlanırken, anestezi almadan 24 saat önce DUACT tedavisinin kesilmesi önerilir.

    • Kan basıncı düşürücü (antihipertansif) ilaçlar (bretilyum, betanidin, guanetidin, debrizokin, metildopa, alfa ve beta blokörler), uyarıcı ya da iştah baskılayıcı ilaçlar, astım ilacı, depresyon ilaçları, uyku ilaçları kullanıyorsanız.

    • Akrivastin kapsülü içerisinde bulunan psödoefedrin, spor ile ilişkili doping testlerinde pozitif sonuç verir.

    • Eş zamanlı damar daraltıcı ilaç (vazokonstriktif ajan) kullanan (bromokriptin, pergolid, lisurid, kabergolin, ergotamin veya dihidroergotamin gibi) hastalarda ergot zehirlenmesi (ergotizma) riskinin artması nedeniyle tedavide dikkatli olunmalıdır.

    • Halüsinasyonlar (hayal görme), huzursuzluk, uyku düzensizliği oluştuğunda kesilmelidir.

    • DUACT kullanımı ile optik sinire kan akışında azalma meydana gelebilir. Ani görme kaybı gelişirse, DUACT almayı bırakınız ve derhal doktorunuza başvurunuz veya tıbbi yardım alınız (bkz. Bölüm 4).

    • Ciddi deri reaksiyonları: Psödoefedrin içeren ürünlerin kullanımına bağlı olarak nadiren akut jeneralize ekzantematöz püstülozis (AGEP-yaygın kızarık deri üzerinde, içi iltihaplı bir sıvı içeren deri kabarcığı (püstül) ile karakterize, yüksek ateşin eşlik ettiği, sıklıkla ilaç kullanımı sonrası, hızlı ve kısa sürede gelişen klinik tablo) gibi ciddi deri reaksiyonları gözlenebilir. Eğer ateş, kızarıklık veya küçük (yaygın şekilde) içi iltihap ile dolu kabarcıklar gibi belirti ve bulgular gözlerseniz, ilacı kullanmayı bırakıp, derhal doktorunuza danışınız. Bu döküntüler, tedavinin ilk 2 günü içinde, gövde ve kollarda ortaya çıkabilir. Eğer ateş, deride kızarıklık gibi belirti ve semptomlar ya da çok sayıda küçük püstüller gözlemlenirse, bu ilacın uygulanması kesilmeli ve eğer gerekiyorsa uygun önlemler alınmalıdır.

      Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

      DUACT'ın yiyecek ve içecek ile kullanılması

      Yiyecek ve içeceklerle bilinen bir etkisi yoktur. Akrivastin, alkol ve merkezi sinir sistemi depresanlarının sedatif etkilerini artırabilir.

      Hamilelik

      İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

      İnsanlarda gebelik sırasında aktrivastin ve psödoefedrin verilmesi hakkında kısıtlı bilgi mevcuttur. DUACT gerekli olmadıkça hamilelik döneminde kullanılmamalıdır.

      Diğer birçok ilaç gibi, akrivastin ve psödoefedrin gebe kadınlarda eğer annenin tedaviden sağlayacağı potansiyel yarar fetüste ortaya çıkacak herhangi bir riskten daha fazla ise kullanılmalıdır

      Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz, hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

      Emzirme

      İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

      DUACT uygulanmasının ardından anne sütünde görülebilecek akrivastin düzeyleri hakkında herhangi bir bilgi olmamasına rağmen, psödoefedrin anne sütü ile küçük miktarlarda atılır (24 saat içinde tek doz psödoefedrin dozundan sonra yaklaşık 0,5%-0,7%'si anne sütünden atılır). Anne sütü alan bebeklerdeki risk dışlanamaz.

      Akrivastin ve psödoefedrin, eğer hekim ilacın emziren anneye sağlayacağı yararın emzirilen bebek üzerindeki potansiyel riskinden fazla olacağına inanmıyorsa emziren annelerde kullanılmamalıdır.

      Araç ve makine kullanımı

      DUACT, bazı kişilerde, araba kullanma veya makine kullanma gibi zihinsel uyanıklık gerektiren görevlerde bozulma yaratabilir. Bu nedenle bu gibi faaliyetleri yapacak kişiler DUACT'ın kendilerini etkileyip etkilemeyeceği hakkında dikkatli olmalıdırlar.

      Alkol veya merkezi sinir sistemi depresanlarının etkisi altındayken genellikle hastaların zihinsel uyanıklık gerektiren faaliyetleri gerçekleştirmesi önerilmemektedir.

      DUACT'ın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler DUACT laktoz içermektedir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı tahammülsüzlüğünüz (intolerans) olduğu söylenmişse, bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.

      Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

      DUACT'ı burun tıkanıklığını gideren ilaçlar, başta depresyon olmak üzere kaygı bozuklukları, obsesif kompülsif bozukluk (takıntı hastalığı), travma sonrası stres bozukluğu gibi çok sayıda psikiyatrik hastalığın tedavisinde kullanılan trisiklik antidepresanlar, iştah kesici ilaçlar ve bazı sinir sistemi uyarıcı ilaçlar veya MAOİ'ler/geri dönüşümlü MAOİ'ler (depresif bozuklukların tedavisinde), sempatomimetik aminlerin (sempatik sinir sisteminin uyarılmasıyla ortaya çıkan etkilere benzer etki oluşturan) metabolizmasını etkileyen ilaçlar (ör; okzazolidinon sınıfı antibiyotikler- furazolidon (gastroenterit ve kolera tedavisinde kullanır), linezolid (aerobik gram pozitif bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanır) dahil ve damar daraltıcı (vazokonstriktif) ilaçlar (ör; bromokriptin, pergolid, lisurid, kabergolin, ergotamine veya dihidroergotamin) ile beraber kullanılması bazen tansiyon yükselmesine neden olabilir.

      İçeriğinde bulunan psödoefedrin, tansiyonu düşüren bazı ilaçların (ör: bretilyum, betanidin, guanitidin, debrizokin, metildopa ve alfa- ve beta-adrenerjik blokörler) ilaçlar gibi tansiyonu düşüren ilaçların etkisini kısmen tersine çevirebilir.

      Depresyon ve sosyal fobi tedavisinde kullanılan antidepresan ilaçlardan moklobemid içerenlerle birlikte kullanımı hipertansif kriz (ciddi kan basıncı yükselmesi) riski oluşturur. Doğumu kolaylaştırmak için kullanılan oksitosin ile birlikte hipertansiyon riskini artırır.

      Kardiyak glikozidlerle (kalp yetmezliğinde kullanılır) birlikte kullanım kalp ritmi bozukluğu riskini artırır.

      Ergot alkaloidleri (ergotamin ve dihidroergotamin; migren tedavisinde kullanılır) ile birlikte kullanılması yan etki riskini artırır.

      Akrivastin, alkol, sedatifler ve sakinleştiricileri içeren merkezi sinir sistemi depresanlarının sedatif etkilerini artırabilir.

      Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınızsa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.

  • Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük  Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır.
    HIV ve Aids HIV ve Aids  HIV, Human Immunodeficiency Virus’dür (İnsanlarda Bağışıklık Sistemini Bozan Virüsdür). Bu virüs AIDS hastalığına sebep olur.
    Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır.
    Travma Sonrası Bunalımı Travma Sonrası Bunalımı Travmatik bir olay, günlük olağan olayların dışında olan ve kişiyi derinden rahatsız eden bir olaydır.Birçok olay böyle bir etki gösterebilir.
    Astım Astım Astımlı kişilerin akciğerlerindeki hava boruları (bronşlar) hassastır. Bu kişiler belirli tetikleyici faktörlere maruz kaldıklarında, hava boruları nefes almalarını güçleştirecek şekilde daralır.

    İLAÇ GENEL BİLGİLERİİlaç Bilgileri

    Glaxo Smith Kline İlaçları San.Ve Tic.A.Ş
    Geri Ödeme KoduA02524
    Satış Fiyatı 113.62 TL [ 19 Nov 2024 ]
    Önceki Satış Fiyatı 113.62 TL [ 8 Nov 2024 ]
    Original / JenerikOriginal İlaç
    Reçete DurumuNormal Reçeteli bir ilaçdır.
    Barkodu8699522155255
    Etkin Madde Akrivastin + Pseudoephedrine Hcl
    ATC Kodu R01BA52
    Birim Miktar 8+60
    Birim Cinsi MG
    Ambalaj Miktarı 30
    Solunum Sistemi > Sistemik Nazal Dekonjestanlar > Psödoefedrin Kombinasyon
    Yerli ve Beşeri bir ilaçdır. 

    İLAÇ FİYATLARIİlaç Fiyatları

    DUACT 30 kapsül Barkodu
    Tarihi İlaç Fiyatı
    19 Nov 2024113.62 TL
    8 Nov 2024113.62 TL
    1 Nov 2024113.62 TL
    25 Oct 2024113.62 TL
    18 Oct 202492.01 TL
    11 Oct 202492.01 TL
    4 Oct 202492.01 TL
    27 Sep 202492.01 TL
    2024 / 2008 İlaç Fiyatları