EKIPERTA 1 G IM/IV enjeksiyon için liyofilize toz (5 flakon) Klinik Özellikler

Ertapenem }

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    Tedavi

    EKİPERTA, ertapeneme duyarlı olduğu bilinen veya olma olasılığı yüksek olan bakterilerin neden olduğu ve parenteral tedavinin gerekli olduğu durumlarda, pediyatrik hastalarda (3 ay ila 17 yaş arası) ve yetişkinlerde aşağıdaki enfeksiyonların tedavisinde endikedir (Bkz. Bölüm 4.4 ve 5.1):

      İntra-abdominal enfeksiyonlar

      4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

      Pozoloji

      Tedavi

      Yetişkinler ve ergenlerde (13 ila 17 yaş): EKİPERTA dozu intravenöz yolla günde bir kez 1 gramdır (g) (bkz. Bölüm 6.6).

      Bebekler ve çocuklar (3 ay ila 12 yaş): EKİPERTA dozu intravenöz yolla günde iki kez 15 mg/kg'dır (günde 1 g'ı geçmemelidir) (bkz. bölüm 6.6).

      Profilaksi

      Yetişkinler: Elektif kolorektal cerrahi sonrası enfeksiyonu önlemek için operasyondan 1 saat önce intravenöz yolla 1 g (tek doz) ertapenem verilir.

      Böbrek yetmezliği

      EKİPERTA, hafif ila orta şiddette böbrek yetmezliği olan yetişkin hastalardaki enfeksiyonların tedavisi için kullanılabilir. Kreatinin klerensi > 30 mL/dk/1,73 m olan hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir. Şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda ertapenemin güvenliliği ve etkililiği ile ilgili bir doz önerisini destekleyecek yeterli veri yoktur. Bu nedenle ertapenem bu hastalarda kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 5.2). Böbrek yetmezliği olan çocuk ve ergenlere ilişkin veri bulunmamaktadır.

      Hemodiyaliz

      Ertapenem'in hemodiyaliz hastalarındaki güvenliliği ve etkililiğine ilişkin bir doz önerisini desteklemek için yeterli veri yoktur. Bu nedenle bu hastalarda ertapenem kullanılmamalıdır.

      Karaciğer yetmezliği

      Karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda doz ayarlaması önerilmemektedir (bkz. Bölüm 5.2).

      Pediyatrik popülasyon

      EKİPERTA'nın 3 aylıktan küçük çocuklarda güvenliliği ve etkililiği henüz belirlenmemiştir. Veri yoktur.

      Geriyatrik popülasyon

      Şiddetli böbrek yetmezliği vakaları dışında önerilen EKİPERTA dozu uygulanmalıdır (Böbrek yetmezliğine bakınız).

      Uygulama şekli:

      İntravenöz uygulama: EKİPERTA 30 dakika içinde infüze edilmelidir.

      EKİPERTA ile olağan tedavi süresi 3 ila 14 gündür ancak enfeksiyonun tipine ve ciddiyetine ve neden olan patojen(ler)e bağlı olarak değişebilir. Klinik olarak endike olduğunda, klinik iyileşme gözlenirse uygun bir oral antibakteriyel ajana geçiş uygulanabilir.

      Uygulamadan önce tıbbi ürünün hazırlanmasına ilişkin talimatlar için bkz. Bölüm 6.6. İntravenöz veya intramusküler yoldan uygulanır.

      EKİPERTA, 14 güne kadar intravenöz infüzyon ya da 7 güne kadar intramusküler enjeksiyon şeklinde uygulanabilir.

      İntravenöz yoldan uygulanırken EKİPERTA 30 dakika içinde infüze edilmelidir.

      EKİPERTA IM, intramusküler uygulamanın uygun olduğu enfeksiyonlarda, intravenöz uygulamaya alternatif olarak kullanılabilir.

      4.3. Kontrendikasyonlar

        4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

        Hipersensitivite

        Beta-laktamlar ile tedavi edilen hastalarda ciddi ve bazen ölümle sonuçlanan aşırı duyarlılık (anafilaksi) reaksiyonları bildirilmiştir. Bu reaksiyonlar çoklu alerjenlere karşı duyarlılık öyküsü olan kişilerde daha fazla ortaya çıkma eğilimi gösterir. Ertapenem ile tedaviye başlanmadan önce penisilinler, sefalosporinler, diğer beta-laktamlar ve diğer alerjenlere karşı geçmişteki aşırı duyarlılık reaksiyonları dikkatle araştırılmalıdır (bkz. Bölüm 4.3). Alerjik bir reaksiyon geliştiğinde ertapenem hemen kesilmelidir (bkz. Bölüm 4.8). Ciddi anaflaktik reaksiyonlar acil tedavi gerektirir.

        Süper enfeksiyon

        Ertapenemin uzun süre kullanımı duyarlı olmayan organizmaların aşırı üremesine yol açabilir. Hastanın durumunun izlenerek tekrar değerlendirilmesi gereklidir. Tedavi sırasında süperenfeksiyon gelişirse uygun önlemler alınmalıdır.

        İntramusküler uygulama

        EKİPERTA'yı intramusküler olarak uygularken, yanlışlıkla damar içine enjeksiyondan kaçınılmalıdır.

        Lidokain HCl, EKİPERTA'nın intramusküler uygulamasında kullanılan çözücüdür. İlave önlemler için lidokain HCl'nin ürün bilgilerine bakınız.

        Antibiyotikle ilişkili kolit

        Ertapenem ile antibiyotikle ilişkili kolit ve psödomembranöz kolit rapor edilmiştir ve şiddeti hafif ila yaşamı tehdit edici arasında değişebilir. Bu nedenle, antibakteriyel ajanların uygulanmasından sonra ishal görülen tüm hastalarda bu tanının değerlendirilmesi önemlidir. EKİPERTA ile tedavinin kesilmesi ve Clostridioides difficile için belirli bir tedavinin uygulanması düşünülmelidir. Peristaltizmi inhibe eden tıbbi ürünler verilmemelidir.

        Nöbetler

        Tedavi sırasında veya 14 günlük takip döneminde, ertapenem (günde bir kez 1 g) ile tedavi edilen yetişkin hastalara yönelik klinik inceleme sırasında nöbetler rapor edilmiştir. Nöbetler, en yaygın olarak yaşlı hastalarda ve önceden merkezi sinir sistemi (MSS) bozuklukları (örn. beyin lezyonları veya nöbet hikayesi) olan ve/veya böbrek fonksiyonu bozulmuş hastalarda ortaya çıkmıştır. Pazarlama sonrası ortamda benzer bulgular görülmüştür.

        Ensefalopati

        Ertapenem kullanımı ile ensefalopati bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Ertapenem kaynaklı ensefalopatiden şüpheleniliyorsa (örneğin; miyoklonus, nöbetler, mental durum değişikliği, bilinç düzeyinde azalma), ertapenem tedavisinin kesilmesi düşünülmelidir. Böbrek yetmezliği olan hastalarda ertapenem kaynaklı ensefalopati riski daha yüksektir ve rezolüsyon uzayabilir.

        Valproik asit ile eşzamanlı kullanım

        Ertapenem ve valproik asit/sodyum valproatın eşzamanlı kullanımı önerilmemektedir (bkz. Bölüm 4.5).

        Optimum düzeyin altında maruziyet

        Mevcut verilere dayanarak, 4 saati aşan cerrahi müdahalelere ilişkin birkaç vakada, hastaların optimum düzeyin altında ertapenem konsantrasyonlarına ve sonuç olarak da potansiyel tedavi başarısızlığına ilişkin riske maruz kalma olasılığı göz ardı edilemez. Bu nedenle, bu tür olağandışı vakalarda dikkatli olunmalıdır.

        Özel popülasyonlarda kullanıma yönelik hususlar

        Şiddetli enfeksiyonların tedavisinde ertapenem kullanımına ilişkin deneyim sınırlıdır. Toplumdan edinilen pnömoninin tedavisine yönelik klinik çalışmalarda, ertapenem ile tedavi edilen, değerlendirilebilir hastaların %25'inde yetişkinlerde şiddetli hastalık görülmüştür (pnömoni şiddeti indeksi > III olarak tanımlanır). Akut jinekolojik enfeksiyonların tedavisine yönelik bir klinik çalışmada, ertapenem ile tedavi edilen, değerlendirilebilir hastaların

        %26'sında, yetişkinlerde şiddetli hastalık görülmüştür (≥39°C vücut sıcaklığı ve/veya bakteriyemi); on hastada ise bakteriyemi görülmüştür. İntra-abdominal enfeksiyonların tedavisine yönelik bir klinik çalışmada ertapenem ile tedavi edilen değerlendirilebilir hastaların

        %30'unda, yetişkinlerde yaygın peritonit, %39'unda ise mide, duodenum, ince bağırsak, kolon ve safra kesesi dahil apandis dışındaki bölgeleri içeren enfeksiyonlar görülmüştür. APACHE II skorları ≥15 olan, çalışmaya kaydedilmiş, değerlendirilebilir nitelikte sınırlı sayıda hasta mevcuttur ve bu hastalarda etkililik belirlenmemiştir.

        Penisiline dirençli Streptococcus pneumoniae'den kaynaklanan, toplumdan edinilen pnömoninin tedavisinde ertapenemin etkililiği belirlenmemiştir.

        Eşzamanlı osteomiyelit ile birlikte diyabetik ayak enfeksiyonlarında, ertapenemin etkililiği belirlenmemiştir.

        2 yaşından küçük çocuklarda, ertapenem ile nispeten az sayıda deneyim mevcuttur. Bu yaş grubunda, enfekte eden organizma(lar)nın ertapeneme duyarlılığını belirlemek için özel dikkat gösterilmelidir. 3 aylıktan küçük çocuklara yönelik veri mevcut değildir.

        Sodyum

        Bu tıbbi ürün, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından bir yetişkin için önerilen günlük maksimum 2 g sodyum alımının % 6,85'ine eşdeğer, her 1,0 g doz için yaklaşık 137 mg sodyum içerir. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

        İntramusküler uygulama

        EKİPERTA'yı intramusküler olarak uygularken, yanlışlıkla damar içine enjeksiyondan kaçınılmalıdır.

        Lidokain HCl, EKİPERTA'nın intramusküler uygulamasında kullanılan çözücüdür. İlave önlemler için lidokain HCl'nin ürün bilgilerine bakınız.

        4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

        Tıbbi ürünlerin CYP aracılı klerensinin veya P-glikoprotein aracılı klerensinin inhibisyonundan kaynaklanan etkileşim olasılığı çok düşüktür (bkz. Bölüm 5.2). Valproik asit düzeylerinde terapötik aralığın altına düşebilecek azalmalar, valproik asit karbapenem ajanlarıyla birlikte uygulandığında rapor edilmiştir. Düşük valproik asit düzeyi, nöbet kontrolünün yetersiz olmasına yol açabilir; bu nedenle, ertapenem ile valproik asit/sodyum valproatın eşzamanlı kullanımı önerilmemektedir ve alternatif antibakteriyel veya antikonvülzan tedaviler düşünülmelidir.

        4.6. Gebelik ve laktasyon

        Gebelik kategorisi B.

        Ertapenemin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

        Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

        Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

        Gebelik dönemi

        Gebe kadınlarda yeterli ve iyi kontrollü çalışmalar gerçekleştirilmemiştir. Hayvanlarda yapılan çalışmalarda gebelik, embriyofetal gelişim, doğum sırasında veya sonrasında gelişim açısından doğrudan veya dolaylı zararlı etkileri görülmemektedir. Bununla birlikte, potansiyel yarar fetüse yönelik olası riske ağır basmadığı sürece, ertapenem gebelik sırasında kullanılmamalıdır.

        Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.

        Laktasyon dönemi

        Ertapenem anne sütüne geçer. Bebeğe yönelik advers reaksiyon potansiyeli nedeniyle, anneler ertapenem alırken bebek emzirmemelidir.

        Üreme yeteneği/ Fertilite

        Ertapenem kullanımının erkek ve kadınlarda fertilite üzerindeki etkisine ilişkin yeterli ve iyi kontrollü bir çalışma mevcut değildir. Klinik öncesi çalışmalar, fertilite açısından doğrudan veya dolaylı zararlı etkileri belirtmemektedir (bkz. Bölüm 5.3).

        4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

        4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

        4.8. İstenmeyen etkiler

        Güvenlilik profilinin özeti

        Erişkinler

        Klinik çalışmalara ertapenem ile tedavi edilen toplam hasta sayısı 2.200'ün üzerindedir; bu hastaların 2.150'sinden fazlası 1 g ertapenem dozu almıştır. Ertapenem ile tedavi edilen hastaların yaklaşık %20'sinde advers reaksiyonlar (yani, araştırıcı tarafından büyük olasılıkla, muhtemelen veya kesinlikle tıbbi ürünle ilişkili olduğu kabul edilen) rapor edilmiştir. Tedavi, hastaların %1,3'ünde advers reaksiyonlar nedeniyle kesilmiştir. 476 hasta daha, kolorektal cerrahi sonrası cerrahi bölge enfeksiyonlarının profilaksisi için klinik çalışmada cerrahi öncesi 1 g tek doz halinde ertapenem almıştır.

        Yalnızca ertapenem alan hastalarda tedavi sırasında ve tedavi durdurulduktan sonra 14 günlük takip sırasında en sık bildirilen advers reaksiyonlar diyare (%4,8), infüze edilen damarda komplikasyon (%4,5) ve bulantıdır (%2,8).

        Yalnızca ertapenem alan hastalarda, tedavi sırasında ve tedavi durdurulduktan sonra 14 günlük takip sırasında en sık olarak bildirilen laboratuvar anormallikleri ve ilgili insidans oranları şunlardır: ALT (%4,6), AST (%4,6), alkalin fosfataz (%3,8) ve trombosit sayımında (%3,0) yükselmeler.

        Pediyatrik popülasyon (3 aylık ila 17 yaş arasındaki çocuklar):

        Klinik çalışmalarda ertapenem ile tedavi edilen toplam hasta sayısı 384'tür. Genel güvenlilik profili, yetişkin hastalarınkiyle karşılaştırılabilirdir. Ertapenem ile tedavi edilen hastaların yaklaşık %20,8'inde advers reaksiyonlar (yani, araştırıcı tarafından büyük olasılıkla, muhtemelen veya kesinlikle tıbbi ürünle ilişkili olduğu kabul edilen) rapor edilmiştir. Tedavi, hastaların %0,5'inde advers reaksiyonlar nedeniyle kesilmiştir.

        Yalnızca ertapenem alan hastalarda, tedavi sırasında ve tedavi durdurulduktan sonra 14 günlük takip sırasında en sık olarak bildirilen advers reaksiyonlar şunlardır: diyare (%5,2) ve infüzyon bölgesinde ağrı (%6,1).

        Yalnızca ertapenem alan hastalarda, tedavi sırasında ve tedavi durdurulduktan sonra 14 günlük takip sırasında en sık olarak bildirilen laboratuvar anormallikleri ve ilgili insidans oranları şunlardır: nötrofil sayımında (%3,0) azalmalar ve ALT (%2,9) ve AST'de (%2,8) yükselmeler.

        Advers reaksiyonların tablo halinde listesi

        Yalnızca ertapenem alan hastalarda, tedavi sırasında ve tedavi durdurulduktan sonra 14 günlük takip sırasında aşağıdaki advers reaksiyonlar rapor edilmiştir:

        Yaygın (≥1/100 ila <1/10); Yaygın olmayan (≥1/1.000 ila <1/100); Seyrek (≥1/10.000 ila

        <1/1.000); Çok seyrek (<1/10.000); Bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

        18 yaş ve üzeri yetişkinler

        Çocuklar ve adolesanlar (3

        aylık ila 17 yaşında)

        Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

        Yaygın olmayan: Oral kandidiyazis, kandidiyazis, fungal enfeksiyon,

        psödomembranöz enterokolit, vajinit

        Seyrek: Pnömoni, dermatomikoz, operasyon sonrası yara enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu

        Kan ve lenf sistemi hastalıkları

        Seyrek: Nötropeni, trombositopeni

        Bağışıklık sistemi hastalıkları

        Seyrek: Alerji

        Bilinmiyor: Anafilaktoid reaksiyonlar dahil anafilaksi

        Metabolizma ve beslenme hastalıkları

        Yaygın olmayan: Anoreksi

        Seyrek: Hipoglisemi

        Psikiyatrik hastalıklar

        Yaygın olmayan: Uykusuzluk, zihin karışıklığı

        Seyrek: Ajitasyon, anksiyete, depresyon

        Bilinmiyor: Zihinsel durumda değişiklik (agresyon, deliryum, oryantasyon bozukluğu,

        zihinsel durumda değişiklikler dahil)

        Bilinmiyor:

        Zihinsel

        durumda değişiklik (agresyon dahil)

        Sinir sistemi hastalıkları

        Yaygın: Baş ağrısı

        Yaygın olmayan: Baş dönmesi, somnolans, tat almada anormallik, nöbet (bkz. Bölüm 4.4)

        Seyrek: Titreme, senkop Bilinmiyor: Halüsinasyonlar, bilinçte inhibisyon, diskinezi,

        miyoklonus, yürüme güçlüğü, ensefalopati (bkz. Bölüm 4.4)

        Yaygın olmayan: Baş ağrısı Bilinmiyor:

        Halüsinasyonlar

        Göz hastalıkları

        Seyrek: Skleral bozukluk

        Kardiyak hastalıklar

        Yaygın olmayan: Sinüs bradikardi

        Seyrek: Aritmi, taşikardi

        Vasküler hastalıklar

        Yaygın: İnfüze edilen damarda komplikasyon, flebit/tromboflebit Yaygın olmayan: Hipotansiyon Seyrek: Kanama, kan basıncında yükselme

        Yaygın olmayan: Sıcak basması, hipertansiyon.

        Solunum, göğüs bozuklukları ve mediyastinal hastalıklar

        Yaygın olmayan: Dispne, farengeal rahatsızlık

        Seyrek: Burun tıkanıklığı, öksürük, epistaksis, raller/ronkus, hırıltı

        Gastrointestinal hastalıklar

        Yaygın: Diyare, bulantı, kusma.

        Yaygın olmayan: Konstipasyon, asit regürjitasyonu, ağız kuruluğu, dispepsi, abdominal ağrı

        Seyrek: Disfaji, fekal inkontinans, pelvik peritonit

        Bilinmeyen: Dişlerde renk değişimi

        Yaygın: Diyare

        Yaygın olmayan:

        Dışkıda renk

        değişimi, melena

        Hepatobiliyer hastalıklar

        Seyrek: Kolesistit, sarılık, karaciğer bozukluğu

        Deri ve deri altı doku hastalıkları

        Yaygın: Döküntü, kaşıntı

        Yaygın olmayan: Eritem, ürtiker Seyrek: Dermatit, deskuamasyon, hipersensitivite vasküliti Bilinmiyor: Akut generalize

        ekzantematöz püstüloz (AGEP), Eozinofili ile birlikte ilaç döküntüsü ve sistemik semptomlar (DRESS sendromu)

        Yaygın: Bez dermatiti

        Yaygın olmayan: Eritem, döküntü, peteşi

        Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

        Seyrek: Kas krampı, omuz ağrısı.

        Bilinmiyor: Kas güçsüzlüğü

        Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

        Seyrek: Böbrek yetmezliği, akut renal yetmezlik

        Gebelik, puerperiyum durumları ve perinatal hastalıklar

        Seyrek: Abortus

        Üreme sistemi ve meme hastalıkları

        Seyrek: Genital kanama

        Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

        Yaygın olmayan: Ekstravazasyon, asteni/bitkinlik, ateş, ödem/şişme, göğüs ağrısı Seyrek: Enjeksiyon yerinde

        sertleşme, halsizlik

        Yaygın: İnfüzyon yerinde ağrı

        Yaygın olmayan: İnfüzyon yerinde yanma, infüzyon yerinde kaşıntı,

        infüzyon yerinde eritem, enjeksiyon yerinde eritem ve infüzyon yerinde sıcaklık

        Araştırmalar/Laboratuvar teknikleri

        Biyokimya

        Yaygın: ALT, AST, alkalin fosfatazda yükselmeler

        Yaygın olmayan: Total serum bilirubinde, direkt serum

        bilirubinde, dolaylı serum bilirubinde, serum kreatininde,

        serum ürede ve serum glikozunda artışlar

        Seyrek: Serum bikarbonat, serum kreatinin ve serum potasyumda azalmalar; serum LDH düzeyinde, serum fosfor ve serum potasyumda artış

        Yaygın: ALT ve AST'de

        yükselmeler

        Hematoloji

        Yaygın: Trombosit sayımında yükselme

        Yaygın olmayan: Beyaz kan

        hücrelerinde, trombosit sayımında, segmentli nötrofillerde, hemoglobinde ve hematokritte azalmalar; eozinofillerde, aktive parsiyel tromboplastin zamanında, protrombin zamanında, segmentli nötrofillerde ve beyaz kan

        hücrelerinde artışlar

        Seyrek: Lenfositlerde azalma;

        band nötrofillerde, lenfositlerde metamiyelositlerde, monositlerde, miyelositlerde, atipik lenfositlerde artışlar

        Yaygın: Nötrofil sayımında azalmalar

        Yaygın olmayan:

        Trombosit

        sayımında, aktive parsiyel tromboplastin zamanında, protrombin

        zamanında artışlar;

        hemoglobinde azalmalar

        İdrar analizi

        Yaygın olmayan: İdrarda bakterilere, idrarda beyaz kan hücrelerine, idrarda epitelyal hücrelere ve idrarda kırmızı

        kan hücrelerine ilişkin artışlar; idrarda maya varlığı

        Seyrek: Ürobilinojende artış

        Muhtelif

        Yaygın olmayan: Pozitif

        Clostridioides difficile toksini

        Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

        Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

        4.9. Doz aşımı ve tedavisi

        Ertapenem ile doz aşımının tedavisi için spesifik bir bilgi bulunmamaktadır. Ertapenem ile doz aşımı pek muhtemel değildir. Sağlıklı erişkin gönüllülere 8 gün boyunca 3 gram tek doz ertapenemin intravenöz uygulanması anlamlı toksisiteye yol açmamıştır. Erişkinlerde yapılan klinik çalışmalarda, günde en fazla 3 g yanlışlıkla uygulama, klinik açıdan önemli advers reaksiyonlara yol açmamıştır. Çocuklarda yürütülen klinik çalışmalarda 40 mg/kg ve maksimum 2 grama kadar tek doz IV toksisiteye yol açmamıştır.

        Ancak doz aşımı halinde, EKİPERTA ile tedavi kesilmeli ve ilaç böbreklerden atılana kadar genel destekleyici tedavi yapılmalıdır.

        Ertapenem büyük ölçüde hemodiyalizle uzaklaştırılabilir (bkz. Bölüm 5.2); ancak doz aşımı tedavisi için hemodiyaliz kullanımına ilişkin hiçbir bilgi yoktur.

        HIV ve Aids HIV ve Aids HIV, Human Immunodeficiency Virus’dür (İnsanlarda Bağışıklık Sistemini Bozan Virüsdür). Bu virüs AIDS hastalığına sebep olur. Mesane Kanseri Mesane Kanseri Mesane kanseri her zaman mukozada başlar. Erken safhalarda bu tabakada sınırlı kalır ve hücre içindeki karsinom olarak nitelendirilir.