ELIZARIA 300 mg/ 30 ml infüzyonluk çözelti hazırlamak için konsantre Klinik Özellikler

Ekulizimab }

Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar > İmmünsupresif Ajanlar > Eculizumab
Salute HC İlaç Pazarlama A.Ş. | 18 July  2023

KLİNİK ÖZELLIKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    ELIZARIA® (eculizumab) erişkinlerde ve çocuklarda aşağıdaki hastalıklarda endikedir:

    - Paroksismal noktümal hemoglobinüri (PNH).

    Klinik semptom ve hemoliz gösteren yüksek hastalık aktivitesi olan hastalarda klinik fayda kanıtı, transfüzyon öyküsünden bağımsız olarak gösterilmiştir (bkz. Bölüm 5.1).

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    ELIZARIA® bir sağlık mesleği mensubu tarafından ve hematolojik ve/veya böbrek bozuklukları olan hastaların yönetiminde tecrübeli bir hekimin gözetiminde uygulanmalıdır.

    Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

    Pozoloji:

    Erişkin hastalar:

    Paroksismal Noktümal Hemoglobinüride (PNH):

    Erişkin (>18 yaş) hastalar için PNH doz uygulaması rejimi, 4 haftalık bir başlangıç fazından ve bunu takip eden idame fazından oluşmaktadır:

      Başlangıç fazı: İlk 4 hafta boyunca, her hafta, 25-45 dakika süreyle intravenöz infüzyon yoluyla uygulanan 600 mg ELIZARIA®.

      4.3. Kontrendikasyonlar

      Eculizumab, mürin proteinleri ya da Bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir.

      Aşağıdaki hastalarda ELIZARIA® tedavisi başlatılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.4):

        iyileşmemiş Neisseria meningitidis enfeksiyonu olan hastalarda,

        4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

        ELIZARIA®, etki mekanizması gereği ciddi veya ölümcül meningokokkal enfeksiyon riskinde artışa neden olmaktadır. Bu nedenle kullanım öncesinde meningokokkal aşılamanın yapılması zorunludur. Aynı nedenle pnömokok aşısı da önerilmektedir. Gerektiğinde korunma amaçlı olarak, antimikrobiyal kemoprofilaksi verilmelidir.

        Kullanım öncesinde hastalara enfeksiyon bulguları anlatılmalı, acilen doktora başvurmaları gerekliliği, tedavileri ile ilgili bilgiyi paylaşmaları gerekliliği mutlaka anlatılmalıdır.

        ELIZARIA®'nın PNH'si olan hastalarda aneminin aplastik bileşenini etkilemesi beklenmemektedir. Meningokokkal Enfeksiyon:

        ELIZARIA® tedavisi, etki mekanizmasından dolayı hastalarda ciddi veya ölümcül meningokokkal (Neisseria meningitidis) enfeksiyona karşı duyarlılığı artırmaktadır. Herhangi bir serogrubun yol açtığı meningokokkal hastalık meydana gelebilir. ELIZARIA® tedavisi geciktirme riski, bir meningokokkal enfeksiyonu geliştirme risklerinden ağır basmadıkça enfeksiyon riskini azaltmak için tüm hastalar ELIZARIA® kullanımından en az 2 (iki) hafta önce aşılanmalıdır. Ayrıca, tetravalan meningokokkal aşı uygulaması sonrasında 2 (iki) hafta haftadan daha az süre içinde ELIZARIA® tedavisine başlayan hastalar aşılamadan sonraki 2 (iki) haftaya kadar uygun profilaktik antibiyotik tedavisi almalıdır. Yaygın patojenik meningokokkal serogruplardan korunmada, uygulanabilir olduğu durumlarda A, C, Y ve W135 ve B serogruplarına karşı aşılama önerilmektedir. Hastalar, aşı kullanımına yönelik mevcut ulusal aşı kılavuzlarına göre aşılanmalıdır.

        Aşılama, komplemanda ek ileri aktivasyona neden olabilir. Bunun sonucunda, PNH dahil kompleman-aracılı hastalıkları olan hastaların, altta yatan hastalıklarının hemoliz (PNH) gibi bulgu ve belirtilerinde artış deneyimleyebilir. Bu nedenle, önerilen aşılama sonrasında hastalık belirtileri açısından hastalar yakından takip edilmelidir.

        Meningokokkal enfeksiyonu önlemek için aşılama yeterli olmayabilir. Antibakteriyel ajanların uygun kullanımına yönelik resmi kılavuzlar göz önünde tutulmalıdır. ELIZARIA® ile tedavi edilen hastalarda ciddi veya ölümcül meningokokkal enfeksiyon olguları bildirilmiştir. Sepsis, ELIZARIA® ile tedavi edilen hastalarda meningokokkal enfeksiyonlarının yaygın bir belirtisidir (bkz. Bölüm 4.8). ELIZARIA® kullanan tüm hastalar meningokokkal enfeksiyonun erken bulguları açısından izlenmeli, enfeksiyondan şüphelenildiği durumlarda acilen değerlendirilmeli ve gerekirse uygun antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. Ayrıca ELIZARIA® kullanan hastalar bu bulgu ve belirtiler ile acilen tıbbi bakım alınması için atılması gereken adımlar konusunda bilgilendirilmelidir. Hekimler ELIZARIA® tedavisinin yararlarını ve risklerini hastalarla tartışmalı ve hastalara bilgi broşürü ve hasta güvenlilik bilgisi kartı vermelidir (bunların tarifi için bkz. Hasta Kullanma Talimatı).

        Diğer Sistemik Enfeksiyonlar:

        Etki mekanizmasından dolayı ELIZARIA® tedavisi, aktif sistemik enfeksiyonların olduğu hastalara dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır. Hastaların enfeksiyonlara, özellikle Neisseria ve kapsüllü bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlara duyarlılığı artmış olabilir. Dissemine gonokokkal enfeksiyonlar dahil Neisseria türleri ile ciddi enfeksiyonlar (Neisseria meningitidis dışında) bildirilmiştir.

        Hastalara, potansiyel ciddi enfeksiyonlar ve bunların bulgu ve belirtileri ile ilgili farkındalıklarının artırılması için Hasta Kullanma Talimatı'ndaki bilgiler sunulmalıdır.

        Hekimler gonoreden korunma konusunda hastalara bilgi vermelidir. İnfüzyon Reaksiyonları:

        ELIZARIA®'in uygulanması infüzyon reaksiyonlarına ya da alerjik veya aşırı duyarlılık reaksiyonlarına (anafılaksi de dahil) yol açabilecek neden olabilecek infüzyon reaksiyonlarına ya da immünojenisiteye neden olabilir. Klinik çalışmalarda, 1 (%0,9) gMG hastası ELIZARIA®'nın durdurulmasını gerektiren bir infüzyon reaksiyonu deneyimlemiştir. PNH hastaları, ELIZARIA®'nın bırakılmasını gerektirecek bir infüzyon reaksiyonu deneyimlememiştir. Şiddetli infüzyon reaksiyonları görülen tüm hastalarda ELIZARIA® uygulaması durdurulmalı ve uygun tıbbi tedavi uygulanmalıdır.

        İmmünojenisite:

        Tüm klinik çalışmalar boyunca ELIZARIA® ile tedavi edilen hastalarda, nadiren, antikor yanıtları tespit edilmiştir. PNH'de plasebo kontrollü çalışmalarda düşük antikor yanıtları bildirilmiş olup, gözlenmiş sıklık değerleri (%3.4) plaseboda gözlenen değerlere (%4.8) benzerdir.

        Antikor gelişimi ile klinik yanıt ya da advers olaylar arasında herhangi bir korelasyon gözlenmemiştir.

        İmmünizasyon:

        ELIZARIA® ile tedaviye başlanmadan önce, PNH hastalarında güncel immünizasyon kılavuzlarına göre immünizasyonun başlatılması önerilmektedir. Ek olarak ELIZARIA® tedavisini geciktirme riski, bir meningokokkal enfeksiyonu gelişme risklerinden ağır basmadıkça, tüm hastalar ELIZARIA® kullanımından en az 2 hafta önce meningokokkal enfeksiyonlara karşı aşılanmalıdır. Tetravalan meningokokkal aşılama sonrasında iki haftadan daha kısa süre içinde ELIZARIA® tedavisine başlayan hastalar, aşılamadan iki hafta sonrasına kadar uygun profilaktik antibiyotik tedavisi almalıdır. Yaygın patojenik meningokokkal serogruplardan korunmada, mevcut olduğu durumlarda serogrup A, C, Y, W135 ve B'ye karşı aşılar önerilmektedir (bkz. Meningokokkal Enfeksiyon).

        18 yaşından küçük olan hastalar, Haemophilus influenza ve pnömokok enfeksiyonlarına karşı aşılanmalıdırlar ve her bir yaş grubu için ulusal aşılama önerilerine kesin suretle uyulması gerekmektedir.

        Aşılama, komplemanda ek aktivasyona neden olabilir. Bunun sonucunda, PNH dahil kompleman- aracılı hastalıkları olan hastalar, altta yatan hastalıklarının hemoliz (PNH) gibi bulgu ve belirtilerinde

        artış deneyimleyebilir. Bu nedenle, önerilen aşılama sonrasında hastalık belirtileri açısından hastalar yakından takip edilmelidir.

        Antikoagülan Tedavi:

        ELIZARIA® tedavisi antikoagülan tedaviyi değiştirmemelidir. PNH Laboratuvar Takibi:

        PNH hastaları, serum laktat dehidrogenaz (LDH) düzeyleri de dahil olmak üzere intravasküler hemoliz bulgu ve belirtileri açısından takip edilmelidir. ELIZARIA® tedavisi gören PNH hastaları da benzer şekilde, LDH düzeyleri ölçülerek intravasküler hemoliz için takip edilmelidir ve bu hastalarda, idame fazı boyunca önerilen 14 ± 2 gün doz uygulaması takvimi içinde doz ayarlaması gerekli olabilir (her 12. güne kadar).

        PNH Tedavisinin Bırakılması:

        Eğer PNH hastaları ELIZARIA® ile tedaviyi bırakırsa, ciddi intravasküler hemolizin bulgu ve belirtileri açısından yakından izlenmelidir. Ciddi hemoliz, aşağıdakilerden herhangi birisi ile birlikte serum LDH düzeylerinin tedavi öncesi düzeyden daha yüksek olması ile tanımlanmaktadır: bir hafta ya da daha kısa bir sürede, (transfüzyon nedeniyle seyrelme yokluğunda) PNH klon büyüklüğünde

        %25'ten daha yüksek bir mutlak azalma; <5 g/dl hemoglobin düzeyi ya da bir hafta veya daha kısa bir sürede >4 g/dl azalma; anjina; zihinsel durumun değişmesi; serum kreatinin düzeyinde %50 artış; ya da tromboz olması. ELIZARIA®'yı bırakan hastalar, ciddi hemoliz ve diğer reaksiyonları belirlemek için en az 8 hafta boyunca takip edilmelidir.

        ELIZARIA® bırakıldıktan sonra ciddi hemolizin meydana gelmesi durumunda, aşağıdaki işlemleri/tedavileri uygulamayı düşününüz: kan transfüzyonu (paketlenmiş eritrositler) ya da akış sitometrisine göre PNH eritrositleri toplam eritrositlerin %50'sinden fazla ise değiş-tokuş transfüzyonu; antikoagülasyon; kortikosteroidler; ya da ELIZARIA® tedavisinin yeniden başlatılması. PNH klinik çalışmalarında, 16 hasta ELIZARIA® tedavi rejimini bırakmıştır. Ciddi hemoliz gözlenmemiştir.

        Eğitim materyalleri:

        ELIZARIA®'yı reçete edecek tüm hekimlerin, reçetelemeye yönelik Kısa Ürün Bilgisi'ne aşina olmaları gerekmektedir. Hekimler ELIZARIA® tedavisinin yararlarını ve risklerini hastalarla tartışmalı ve hastalara hasta kullanma talimatı ve hasta güvenlilik bilgisi kartı vermelidir.

        Hastalara, ateş, ateş ve/veya boyun tutulmasının ya da ışığa duyarlılığın eşlik ettiği baş ağrısı gelişmesi durumunda, acilen tıbbi yardım almaları söylenmelidir; çünkü bu bulgular meningokokkal enfeksiyonun belirtileri olabilir.

        Biyobenzer ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.

        Bu tıbbi ürün her bir flakonda 115 mg sodyum ihtiva eder. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar içinde göz önünde bulundurulmalıdır.

        4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

        ELIZARIA®® ile herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

        ELIZARIA®® sadece %0.9 sodyum klorür çözeltisi, %0.45 sodyum klorür çözeltisi veya %5 dekstroz çözeltisi ile karıştırılabilir.

        Eculizumabın, rituksimabın kompleman-bağımlı sitotoksisitesi üzerindeki potansiyel inhibitör etkisine dayanarak, eculizumab, rituksimabın beklenen farmakodinamik etkilerini azaltabilir.

        Kronik intravenöz insan immünoglobulin (IVIg) tedavisi, eculizumab gibi monoklonal antikorların endozomal neonatal Fc reseptör (FcRn) geri dönüşüm mekanizmasını etkileyebilir ve böylece serumdaki eculizumab konsantrasyonlarını düşürebilir.

        Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

        Özel popülasyonlara ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

        Pediatrik popülasyon:

        Pediatrik popülasyona ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

        4.6. Gebelik ve laktasyon

        :

        Gebelik Kategorisi: C

        Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

        Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda gebeliği önlemek için tedavi sırasında ve eculizumab tedavisinin son dozundan sonra en az 5 ay süreyle uygun bir doğum kontrol yönteminin kullanılması göz önünde bulundurulmalıdır.

        Gebelik dönemi

        ELIZARIA® ile tedavi edilen gebe kadınlarda yeterli çalışma bulunmamaktadır.

        Sınırlı sayıda eculizumaba gebelikte maruz kalma olgularından gelen veriler (300'den az gebelik sonucu), fetal malformasyon veya fetal-neonatal toksisite riskinde artış olmadığını göstermektedir. Bununla birlikte, iyi kontrol edilmiş çalışma bulunmadığından belirsizlikler devam etmektedir. Bu nedenle, gebe kadınlarda eculizumab ile tedaviye başlanmadan önce ve tedavi sırasında her bir birey için risk-yarar analizinin yapılması önerilmektedir. Gebelik sırasında bu tür bir tedavi gerekli görüldüğü takdirde, yerel kılavuzlar doğrultusunda yakından maternal ve fetal takip önerilmektedir.

        Eculizumab ile hayvanlar üzerinde üreme çalışmaları gerçekleştirilmemiştir (bkz. Bölüm 5.3). İnsan IgG'sinin insan plasenta bariyerini geçtiği bilinmektedir ve bu nedenle eculizumab potansiyel olarak fetal dolaşımda terminal kompleman inhibisyonuna yol açabilir. Bu nedenle, ELIZARIA® gebelik döneminde sadece kesin olarak gerekli olduğu durumlarda kullanılmalıdır.

        Laktasyon dönemi

        Mevcut sınırlı veriler eculizumabın insan sütü ile atılmadığımı düşündürdüğünden, emzirilen yenidoğan/bebek üzerinde etki beklenmemektedir. Bununla birlikte, mevcut verilerin sınırlı olmasından dolayı, annenin eculizumaba klinik ihtiyacının yanında emzirenin gelişim ve sağlık açısından yararları ve emzirilen çocuk üzerinde eculizumaba veya altta yatan maternal duruma bağlı muhtemel advers etkileri göz önünde bulundurulmalıdır.

        Üreme yeteneği/Fertilite

        Eculizumab için fertiliteye özgü spesifik bir çalışma yürütülmemiştir.

            4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

            ELIZARIA®'nın araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde etkisi bulunmamaktadır ya da göz ardı edilebilir etkisi bulunmaktadır.

            4.8. İstenmeyen etkiler

            Güvenlilik profilinin özeti:

            Destekleyici güvenlilik verileri, kompleman aracılı hastalık popülasyonlarında eculizumab maruziyeti olan 1503 hastayı içeren 31 tamamlanmış klinik çalışmadan elde edilmiştir.

            En yaygın bildirilen advers reaksiyon; baş ağrısı (çoğunlukla başlangıç fazında görülmüştür) ve en ciddi advers reaksiyon meningokokkal sepsistir.

            Aşağıdaki listede spontan raporlardan ve PNH çalışmaları dahil eculizumab ile tamamlanmış klinik çalışmalardan elde edilen advers reaksiyonlar verilmektedir.

            Eculizumab ile çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1000); çok seyrek (izole raporlar dahil <1/10.000), bilinmeyen (eldeki verilerden yola çıkarak tahmin edilemeyen) sıklıklarda bildirilen advers reaksiyonlar sistem organ sınıfına ve tercih edilen terime göre listelenmiştir. Her bir sıklık grubunda advers reaksiyonlar, azalan ciddiyet sırasına göre sunulmaktadır.

            Pazarlama sonrası deneyimin yanı sıra PNH, hastaları dahil genel eculizumab klinik çalışmalarında yer alan hastalarda bildirilen advers reaksiyonlar

            Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

            Yaygın:

            Pnömoni, üst solunum yolu enfeksiyonu, bronşit, nazofarenjit, idrar yolu enfeksiyonu, ağızda uçuk

            Yaygın olmayan:

            Meningokokkal enfeksiyon, sepsis, septik şok, peritonit, alt solunum yolu enfeks iyonu, mantar enfeksiyonu, viral enfe ksiyon, apse, selülit, influenza, gastrointestinal enfeksiyon, sistit, enfeksiyon, sinüzit

            Seyrek:

            Aspergillus enfeksiyonu, bakteriyel artrit, genitoüriner sistem gonokokkal enfeksiyonu,

            Haemophilus influenzae enfeksiyonu, impetigo, dişeti enfeksiyonu

            (Kist ve polipler de dahil olmak üzere) iyi huylu ve kötü huylu neoplazmlar

            Seyrek:

            Malign melanom, miyelodisplastik sendrom

            Kan ve lenf sistemi hastalıkları

            Yaygın:

            Lökopeni, anemi

            Yaygın olmayan:

            Trombositopeni, lenfopeni

            Seyrek:

            Hemoliz*, anormal pıhtılaşma faktörü, eritrosit aglütinasyonu, koagülopati

            Bağışıklık sistemi hastalıkları

            Yaygın olmayan:

            Anafilaktik reaksiyon, hipersensitivite

            Endokrin hastalıklar

            Seyrek:

            Basedow hastalığı

            Metabolizma ve beslenme hastalıkları

            Yaygın olmayan:

            İştah kaybı

            Psikiyatrik hastalıklar

            Yaygın:

            İnsomnia

            Yaygın olmayan:

            Depresyon, anksiyete, davranış değişiklikleri

            Seyrek:

            Anormal rüyalar, uyku bozukluğu

            Sinir sistemi hastalıkları

            Çok yaygın:

            Baş ağrısı

            Yaygın:

            Sersemlik hali, tat alma duyusunda bozukluk

            Yaygın olmayan:

            Parestezi, tremor

            Seyrek:

            Senkop

            Göz hastalıkları

            Yaygın olmayan:

            Bulanık görme

            Seyrek:

            Konjonktival irritasyon

            Kulak ve iç kulak hastalıkları

            Yaygın olmayan:

            Kulak çınlaması, vertigo

            Kardiyak hastalıklar

            Yaygın olmayan:

            Palpitasyon

            Vasküler hastalıklar

            Yaygın:

            Hipertansiyon

            Yaygın olmayan:

            Akselere hipertansiyon, hipotansiyon, sıcak basması, venöz bozukluk

            Seyrek:

            Hematom

            Solunum, göğüs ile ilgili bozukluklar ve mediastinal hastalıklar

            Yaygın:

            Öksürük, orofaringeal ağrı

            Yaygın olmayan:

            Dispne, epistaksis, boğazda irritasyon, nazal konjesyon, rinore

            Gastrointestinal hastalıklar

            Yaygın:

            Diyare, kusma, bulantı, abdominal ağrı

            Yaygın olmayan:

            Konstipasyon, dispepsi, abdominal distansiyon Seyrek:

            Gastroözofajiyal reflü hastalığı, dişeti ağrısı

            Hepatobilier hastalıklar

            Seyrek:

            Sarılık

            Deri ve deri altı doku hastalıkları

            Yaygın:

            Döküntü, kaşıntı, alopesi

            Yaygın olmayan:

            Ürtiker, eritem, peteşi, hiperhidroz, cilt kuruması

            Seyrek:

            Dermatit, deride pigment kaybı

            Kas-iskelet bozuklukları, bağ dokusu ve kemik hastalıkları

            Yaygın:

            Artralji, miyalji

            Yaygın olmayan:

            Kas spazmları, kemik ağrısı, sırt ağrısı, boyun ağrısı, eklemlerde şişme, ekstremitelerde ağrı

            Seyrek:

            Trismus

            Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

            Yaygın olmayan:

            Böbrek yetmezliği, dizüri, hematüri

            Üreme sistemi ve meme hastalıkları

            Yaygın olmayan:

            Spontan penil ereksiyon

            Seyrek:

            Menstrüel bozukluk

            Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

            Yaygın:

            Ateş, yorgunluk, grip benzeri hastalık

            Yaygın olmayan:

            Ödem, göğüste rahatsızlık, asteni, göğüs ağrısı, infüzyon yerinde ağrı, ürperme

            Seyrek:

            Ekstravazasyon, infüzyon yerinde parestezi, sıcak hissetme

            Araştırmalar

            Yaygın olmayan:

            Alanin aminotransferazda artış, aspartat aminotransferazda artış, gama-glutamil transferazda artış, hematokritte azalma, hemoglobinde azalma

            Seyrek:

            Coombs testi pozitifliği

            Yaralanma, zehirlenme ve prosedürel komplikasyonlar

            Yaygın olmayan:

            İnfüzyonla ilişkili reaksiyon

            * Seçili advers reaksiyonların tanımı alt başlığına bakınız.

            Seçili advers reaksiyonların tanımı:

            Tüm klinik çalışmalarda, en ciddi advers reaksiyon eculizumab ile tedavi edilen hastalarda meningokokkal enfeksiyonların yaygın belirtisi olan meningokokkal sepsistir (bkz. Bölüm 4.4)

            Neisseria gonorrhoeae, Neisseria sicca/subflava, Neisseria spp (belirtilmemiş) ile sepsis dahil

            Neisseria türlerine dair diğer vakalar bildirilmiştir.

            PNH'li hastaların %2'sinde ELISA yöntemi kullanılarak, eculizumaba karşı antikorlar belirlenmiştir. Herhangi bir anti-ilaç antikoru gözlenmemiştir. Tüm proteinlerde olduğu gibi, immünojenisite olasılığı bulunmaktadır.

            PNH klinik çalışmalarında eculizumab dozunun unutulduğu ya da geciktirildiği durumlarda hemoliz olguları bildirilmiştir (ayrıca bkz. Bölüm 4.4).

            Diğer hastalıkları olan hastalar:

            Literatürde mevcut Klinik Çalışmalardan Elde Edilen Güvenlilik Verileri

            PNH, aHÜS, refrakter jMG veya NMOSB dışındaki diğer hastalık popülasyonlarına ait ve eculizumaba maruz bırakılmış 934 hastayı kapsayan 12 tamamlanmış klinik çalışmadan destekleyici güvenlilik verilerinin elde edildiği bildirilmiştir. İdiyopatik membranöz glomerülonefropati tanısı konan ve meningokokkal menenjit geçirmiş aşılanmamış bir hasta mevcuttur. PNH, aHÜS, refrakter jMG veya NMOSB dışındaki hastalıkları olan hastalarda bildirilen advers reaksiyonlar, PNH , aHÜS, refrakter jMG veya NMOSB hastalarında bildirilenler ile benzer olmuştur (bkz. yukarıdaki advers reaksiyon listesi). Bu klinik çalışmalardan herhangi bir spesifik advers reaksiyon ortaya çıkmadığı bildirilmiştir.

            Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

            Pediyatrik popülasyon:

            Pediyatrik PNH çalışmasına dahil edilmiş, çocukluk çağındaki ve ergen PNH hastalarında (11 ila 18 yaş), erişkin PNH hastalarında gözlenene benzer bir güvenlilik profili gözlenmiştir. Pediyatrik hastalarda bildirilen en yaygın advers reaksiyon baş ağrısı olmuştur.

            Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

            Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezine (TÜFAM) bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

            4.9. Doz aşımı ve tedavisi

        Doz aşımı vakası bilinmemektedir.

        Kolon, Rektum yada Bağırsak Kanseri Kolon, Rektum yada Bağırsak Kanseri Bağırsak kanseri kolon veya rektumda (arka geçit) herhangi bir bölgede ortaya çıkabilir.Kolorektal kanser erken safhalarda teşhis edilmesi halinde daha kolay ve daha başarılı bir şekilde tedavi edilir. Ruh ve Akıl Sağlığımızı Geliştirmek Ruh ve Akıl Sağlığımızı Geliştirmek İyi akıl ve ruh sağlığı sahip olmaktan ziyade, yaptığınız şeylerdir. Akıl ve ruhsal olarak sağlıklı olmak için kendinize değer vermeli ve kendinizi kabul etmelisiniz.