EMSELEX 15 mg 28 uzatılmış salım tablet {Novartis} Klinik Özellikler
{ Darifenasin Hidrobromur }
4.1. Terapötik endikasyonlar
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
Pozoloji/Uygulama sıklığı ve süresi:
Yetişkinler için önerilen başlangıç dozu, bütün hastalarda günde 7.5 miligramdır. Semptomların giderilmesine daha fazla ihtiyaç duyan hastalarda bu doz, her hastada elde edilen bireysel terapötik yanıt temel alınarak, tedavi başlangıcından 2 hafta sonrası kadar erken bir sürede günde 15 miligrama yükseltilebilir.
Uygulama şekli:
EMSELEX uzatılmış salımlı tabletler günde bir defa, bir miktar sıvıyla yutularak alınmalıdır.
Aç ya da tok karnına alınabilen tabletler, bütün olarak yutulmalı, çiğnenmemeli, bölünmemeli veya ezilmemelidir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek yetmezliği: Böbrek yetmezliği olan hastalarda herhangi bir doz ayarlanmasına ihtiyaç yoktur (bkz. Bölüm 5.2).
Karaciğer yetmezliği: Bu popülasyonda artmış bir maruziyet riski mevcuttur (bkz. Bölüm 5.2), ancak hafif karaciğer yetmezliği (Child Pugh A) olan hastalarda herhangi bir doz ayarlamasına gerek yoktur. Orta şiddette (Child Pugh B) karaciğer yetmezliği olan hastalarda günlük EMSELEX dozu, 7.5 miligramı aşmamalıdır. Şiddetli karaciğer yetmezliği (Child Pugh C) olan hastalarda EMSELEX kullanılması önerilmez.
Pediyatrik popülasyon: Çocuklarda herhangi bir çalışma gerçekleştirilmemiştir. Bu nedenle, daha fazla bilgi elde edilene kadar, EMSELEX’in çocuklarda kullanılması önerilmemektedir.
4.3. Kontrendikasyonlar
• Etkin madde darifenasin hidrobromüre ya da içeriğindeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı alerjisi olanlarda,
• İdrar retansiyonunda,
• Mide retansiyonunda
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
EMSELEX, klinik bakımdan önemli mesane çıkım obstrüksiyonu, idrar retansiyonu riski, şiddetli kabızlığı, pilor stenozu gibi gastrointestinal obstrüktif hastalıkları (bkz. Bölüm 4.3) veya düşük gastrointestinal motilite riski olan hastalara ihtiyatla verilmelidir.
EMSELEX, dar açılı glokom nedeniyle tedavi görmekte olan hastalarda ihtiyatla kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 4.3).
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Diğer ilaçların darifenasin üzerindeki etkileri
Darifenasin başlıca, CYP2D6 ve CYP3A4 adlı sitokrom P450 enzimleri aracılığıyla metabolize edildiğinden bu enzimlerin inhibitörleri, darifenasin farmakokinetiğini değiştirebilir (ayrıca bkz. Bölüm 5.2).
CYP2D6 inhibitörleri:
CYP2D6 inhibitörlerinin de kullanıldığı hastalarda herhangi bir doz ayarlanmasına ihtiyaç yoktur. Günde bir kere 30 mg alımı (önerilen günlük dozun iki misli daha yüksek doz) takiben kararlı durumdaki darifenasin maruziyeti, güçlü bir CYP2D6 inhibitörü olan paroksetin 20 mg’ın varlığında %33 daha yüksek bulunmuştur.
CYP3A4 inhibitörleri:
Orta şiddette etkili CYP3A4 inhibitörlerinin de (örneğin flukonazol, eritromisin) kullanıldığı hastalarda, herhangi bir doz ayarlanmasına ihtiyaç yoktur. Ancak darifenasin, güçlü CYP3A4 inhibitörleriyle (örneğin: ketokonazol, itrakonazol, mikonazol, troleandomisin, nefazodon ve ritonavir) birlikte verildiğinde günlük dozu, 7.5 miligramı aşmamalıdır.
Mikst CYP450 inhibitörü:
Kararlı durumda günde bir kere 30 mg’ı takiben darifenasinin ortalama Cmaks ve EAA değeri, bir mikst CYP450 enzim inhibitörü olan simetidinin varlığında sırasıyla %42 ve %34 daha yüksek olmuştur.
P-glikoprotein inhibitörleri:
Darifenasin, ilaç eflüks taşıyıcı P-glikoproteinlerin bir substratıdır. P-glikoproteinlerin inhibisyonunun darifenasin maruziyeti üzerindeki in vivo etkisi araştırılmamıştır.
Darifenasinin diğer ilaçlar üzerindeki etkileri
CYP2D6 tarafından metabolize edilen ilaçlar:
Darifenasin; flekainid, tiyoidazin ya da trisiklik antidepresanlar (örneğin imipramin) gibi, başlıca CYP2D6 tarafından metabolize edilen ve terapötik penceresi dar olan ilaçlarla birlikte kullanırken dikkatli olunmalıdır.
CYP3A4 tarafından metabolize edilen ilaçlar:
Darifenasinin, CYP3A4 tarafından metabolize edildiği bilinen midazolamın maruziyet değerleri üzerine klinik olarak anlamlı bir etkisi yoktur ve levonorgestrel veya etinilestradiol gibi doğum kontrol haplarının farmakokinetiği üzerinde etkili değildir.
Diğer ilaçlar
Varfarin:
Varfarin kullanmakta olan hastalardaki standart protrombin zamanı izlenmesine devam edilmelidir. Darifenasinle birlikte kullanıldığında varfarinin protrombin zamanı üzerindeki etkisinde değişiklik olmamıştır.
Digoksin:
Digoksin kullanmakta olan hastalardaki standart terapötik ilaç takibi devam ettirilmelidir. Digoksin ile birlikte uygulanan günde 1 defa 30 mg darifenasin (önerilen günlük dozun iki misli daha yüksek doz), kararlı düzeyde digoksin maruziyetini hafifçe artırmıştır.
Darifenasin dozunun değiştirilmesinin yanı sıra tedavi başlatılırken ve sonlandırılırken digoksin için terapötik ilaç takibi gerçekleştirilmelidir.
Antimuskarinik ajanlar:
EMSELEX’in diğer antimuskarinik ajanlarla eş zamanlı kullanımı ağız kuruluğu, kabızlık ve görüş bulanıklığı gibi antimuskarinik farmakolojik etkilerin sıklığını ve/veya şiddetini artırabilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Özel popülasyonlara ilişkin hiçbir klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.
4.6. Gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi: C.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / ve-veya / embriyonal / fetal gelişim / ve-veya / doğum / ve-veya / doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
EMSELEX gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Gebelik dönemi
Darifenasinin gebe kadınlarda incelendiği herhangi bir çalışma yoktur. Gebelik sırasında EMSELEX yalnızca, anne adayında elde edilmesi beklenen faydalar, fetusun karşılaşacağı risklerden daha fazlaysa kullanılmalıdır.
Laktasyon dönemi
Darifenasinin insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, darifenasinin sütle atıldığını göstermektedir. Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da EMSELEX tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına/tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve EMSELEX tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır. Emzirmeye karar verilirse dikkatli bir şekilde izleme gereklidir.
Üreme yeteneği / Fertilite
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
4.8. İstenmeyen etkiler
İlacın farmakolojik profili ile tutarlı olarak, üç adet Faz III çalışmasında (n=1069) en sık bildirilen advers olaylar ağız kuruması (7,5 mg ve 15 mg dozları için sırasıyla %20.2 ve %35, plasebo için ise %8’dir) ve kabızlıktır (7,5 mg ve 15 mg dozları için sırasıyla %14.8 ve %21.0, plasebo için ise %5.4’tür). Ancak, bu advers ilaç reaksiyonlarına bağlı olarak hastaların ilaca devam etmeme oranları düşük olmuştur (ağız kuruması: 7,5 mg ve 15 mg dozları için sırasıyla %0 ve %0.9, kabızlık: 7,5 mg ve 15 mg dozları için sırasıyla %0.6 ve %1.2).
7,5 ve 15 miligramlık darifenasin dozlarının kullanıldığı temel çalışmalar sırasında gözlenen advers ilaç reaksiyonları MedDRA’daki sistem organ sınıfına göre listelenmiştir. Her bir sistem organ sınıfı içinde advers ilaç reaksiyonları sıklığa göre sıralanmakta ve en sık olay birinci sırada bulunmaktadır. Her bir sıklık gruplaması içinde advers ilaç reaksiyonları azalan ciddiyete göre sunulmaktadır. Ayrıca her bir advers ilaç reaksiyonu için aşağıdaki sistem (CIOMS III) kullanılarak ilgili sıklık sunulmuştur: çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100, <1/10); yaygın olmayan (>1/1,000, <1/100); seyrek (>1/10,000, <1/1,000); çok seyrek (<1/10,000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Bu advers ilaç reaksiyonlarının çoğu hafif ve orta şiddettedir ve hastaların çoğunda tedavinin bırakılmasıyla sonuçlanmamıştır. Günde 1 defa 7,5 mg veya 15 mg darifenasine eşlik eden ciddi advers olay insidansının, plaseboya eşlik edene benzer olduğu görülmüştür.
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar:
Yaygın olmayan: İdrar yolu infeksiyonu
Psikiyatrik hastalıklar:
Yaygın olmayan:
Uykusuzluk, düşünce anormallikleri.
Sinir sistemi hastalıkları:
Yaygın: Baş ağrısı.
Yaygın olmayan:
Baş dönmesi, tat alma duygusundaki bozukluk (disguzi), uykuya meyil.
Göz hastalıkları
Yaygın: Göz kuruması.
Yaygın olmayan: Görme bozukluğu.
Vasküler hastalıklar:
Yaygın olmayan: Hipertansiyon.
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları
Yaygın:
Burunda kuruma.
Yaygın olmayan: Rinit, öksürük, dispne.
Gastrointestinal hastalıkları
Çok yaygın:
Ağız kuruması, kabızlık. Yaygın:
Karın ağrısı, dispepsi, bulantı Yaygın olmayan:
İshal, barsaklarda aşırı gaz bulunması, ağız ülserasyonu
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın olmayan:
Deri kuruması, deri döküntüsü, kaşıntı, hiperhidroz.
Böbrek ve idrar hastalıkları
Yaygın olmayan:
İdrar retansiyonu, idrar yolu bozuklukları, mesane ağrısı.
Üreme sistemi ve meme bozuklukları
Yaygın olmayan: Erektil disfonksiyon, vajinit.
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları
Yaygın olmayan:
Periferik ödem, asteni, yüz ödemi, ödem.
Araştırmalar
Yaygın olmayan:
Alanin aminotransferaz (SGPT) yükselmesi, aspartat aminotransferaz (SGOT) yükselmesi
Yaralanma, zehirlenme ve prosedürle bağlantılı komplikasyonlar
Kaza sonucu yaralanma.
Pazarlama için onaylanan doz rejimini değerlendiren bir esnek doz titrasyon çalışmasında (n=395) en anlamlı farklılık, çok yaygın advers olaylarda olmak üzere, genel advers olay profili üç temel sabit doz çalışmasının birleştirilmiş analizinde gözlenenle benzer bulunmuştur. Darinefasin ile tedavi edilen hastaların %18.7’sinde ve plasebo verilenlerin %8.7’sinde ağız kuruluğu bildirilmiştir. Kabızlık, darifenasin ve plasebo ile tedavi edilenlerin sırasıyla %20.9 ve %7.9’unda bildirilmiştir. Darifenasin ile tedavi edilen hastalarda bu advers olaylara bağlı ilaca devam etmeme oranları düşük bulunmuştur (ağız kuruluğu: %0.7; kabızlık: %2.2).
EMSELEX 7,5 mg ve 15 mg dozlarıyla gözlenen advers olayların insidansı 6 aya kadar olan tedavi sürecinde azalmıştır. İlaca devam etmeme oranları için de benzer bir eğilim gözlenmektedir.
Pazarlama sonrası deneyim
Pazarlama sonrası spontan raporlara dayalı olarak aşağıdaki advers ilaç reaksiyonları olaylar tanımlanmıştır:
• Jeneralize aşırı duyarlılık reaksiyonları.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
) bildirilmiştir
Darifenasin doz aşımı, şiddetli antikolinerjik etkilere yol açabilir ve buna göre tedavi edilmelidir. Tedavide antikolinerjik semptomların, dikkatli tıbbi gözetim altında ortadan kaldırılması hedef alınmalıdır. Fizostigmin gibi ilaçlar, bu gibi semptomların tersine çevrilmesinde yardımcı olabilir.
Tiroid Kanseri En sık görülen tiroid kanseri türü olan papiller tiroid kanseri, tüm tiroid kanserlerinin yaklaşık %70'ini oluşturur. | Kalp Krizi Kalbe giden kan akışı durduğunda kalp krizi meydana gelir. |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Novartis Sağlık,Gıda ve Tarım Ürünleri San. Tic. A.Ş.Geri Ödeme Kodu | A09664 |
Satış Fiyatı | TL |
Önceki Satış Fiyatı | |
Original / Jenerik | Original İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8699504030419 |
Etkin Madde | Darifenasin Hidrobromur |
ATC Kodu | G04BD10 |
Birim Miktar | 15 |
Birim Cinsi | MG |
Ambalaj Miktarı | 28 |
Ürogenital Sistem ve Cinsiyet Hormonları > DİĞER ÜROLOJİK ÜRÜNLER > Darifenasin |
İthal ( ref. ülke : Yunanistan ) ve Beşeri bir ilaçdır. |
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
---|---|---|
Eşdeğer bir ilaç bulunamadı |
Yüksek Tansiyon Hipertansiyon sürekli anormal derecede yüksek olan kan basıncıdır. Tansiyon atardamarlarınızdaki kanın basıncıdır. |
|
Parkinson Hastalığı Hastalık ilk kez 1817 de İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı “sallayıcı felç” olarak kaleme almış. |
|
Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur. |