ENGERIX-B 20 mcg/ 1ML 1 enjektör {8699522967216} Klinik Özellikler
{ Hepatit B Aşısı }
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
ENGERIX B Erişkin, 16 yaş ve üzeri bağışık olmayan kişilerde bilinen tüm alt tiplerin neden olduğu hepatit B virüsü enfeksiyonuna (HBV) karşı aktif bağışıklama için endikedir. Bağışıklanacak popülasyon dahilindeki kategoriler, resmi öneriler esas alınarak belirlenir.
Hepatit D (delta ajanının neden olduğu), hepatit B enfeksiyonu yokluğunda görülmediğinden, ENGERIX B ile bağışıklama yoluyla hepatit D'nin de engelleneceği beklenebilir.
Enfeksiyon riski altında yer alan gruplar:
Sağlık personeli
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
PozolojiENGERIX B Pediyatrik (10 µg/0,5 ml), yenidoğanlar dahil olmak üzere 15 yaş dahil 15 yaşına kadarki tüm hastalarda kullanım içindir. ENGERIX B Erişkin (20 µg/1,0 ml), 16 yaş ve üzeri hastalarda kullanım içindir.
Diğer yandan ENGERIX B Erişkin (20 µg/1,0 ml), aşılama kürü sırasında hepatit B enfeksiyonu riskinin düşük olduğu ve tam aşılama kürüne uyumun garanti edilebileceği durumlarda, 11 ila 15 yaşa kadarki (15 yaş dahil) hastalarda 2 dozluk şema olarak da kullanılabilir (bkz. bölüm 5.1 ve ENGERIX B (20 ïg/1 ml) KÜB'ü).
Uygulama sıklığı ve süresi
Primer aşılama şeması:
- 16 yaş ve üzeri bireylerde:
İki primer bağışıklama şeması önerilebilir:
0, 1 ve 6. aylarda yapılan bağışıklama 7. ayda optimal koruma sağlar ve yüksek antikor seviyelerine ulaşılır.
Bağışıklamanın 0, 1 ve 2. aylarda yapıldığı hızlandırılmış şema ile daha hızlı koruma sağlanır ve hastanın daha iyi uyum göstermesi beklenir. Bu aşılama şemasına göre elde edilen antikor titreleri 0, 1, 6. aylarda yapılan bağışıklanmadan elde edilenlerden daha düşük olduğu için uzun süreli korumanın sağlanması amacıyla 12. ayda dördüncü bir doz uygulanmalıdır.
Yüksek endemik bölgelere seyahat edecek kişiler gibi koruyuculuğun daha hızlı gerektiği istisnai durumlarda gitmeden bir ay önce hepatit B'ye karşı aşılanmaya başlayanlarda, 0, 7 ve
21. günlerde olmak üzere 3 intramüsküler enjeksiyon uygulanabilir. Bu aşılama şeması uygulanırsa 12. ayda dördüncü dozun uygulanması tavsiye edilir (Bkz. Serokonversiyon oranları için Farmakodinamik özellikler).
11-15 yaş arası çocuklarda (15 yaş dahil) :
20 ïg'lık aşı 11-15 yaş arası çocuklarda (15 yaş dahil) 0 ve 6. aylarda yapılan aşı şemasına göre uygulanabilir. Ancak böyle bir durumda hepatit B enfeksiyonuna karşı korunma 2. doz sonrasına kadar sağlanamayabilir (Bkz. Farmakodinamik özellikler). Bu yüzden bu aşılama şeması yalnızca aşılama sırasında hepatit B enfeksiyon riskinin düşük olduğu durumlarda kullanılmalıdır. Eğer bu durumdan emin olunamıyor ise (örneğin hemodiyalize girecek hastalar, endemik bölgelere seyahat, enfekte kişilerle yakın temas) ENGERIX B Pediyatrik (10 ïg/0,5 ml) ile 3 doz ya da hızlandırılmış aşı şeması kullanılmalıdır.
Bu aşılama şemaları, diğer çocukluk çağı aşılarının uygulama zamanlarına bağlı olarak yerel bağışıklama programlarına uyarlanabilir.
Rapel Doz
Mevcut veriler, bağışıklık sistemi sağlam olan ve tam primer aşılama kürüne yanıt veren gönüllüler arasında rapel doz gerekliliğini desteklememektedir (Lancet 2000, 355:561).
Diğer yandan, bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerde (örn. kronik böbrek yetmezliği olan hastalar, hemodiyalize giren hastalar, HIV pozitif kişiler) 10 IU/l'lik kabul edilen koruyucu düzeye eşit ya da bu düzeyden yüksek anti-HBs antikor konsantrasyonlarını
sürdürmek için rapel dozlar uygulanmalıdır. Bağışıklık sistemi zayıflamış olan bu kişilerde her 6-12 ayda bir aşılama sonrası test tavsiye edilir.
Rapel doza ilişkin ulusal öneriler göz önünde bulundurulmalıdır. Hepatit B aşılarının kendi aralarında değiştirilebilirliği:
Diğer ilaçlarla etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri için Bölüm 4.5'e bakınız.
Uygulama şekli
ENGERIX B Erişkin intramüsküler olarak uygulanmalıdır. Enjeksiyon erişkinlerde ve çocuklarda deltoid kasa uygulanmalıdır. Trombositopenisi ya da kanama bozukluğu olan hastalara aşı istisnai olarak olarak deri altına uygulanabilir. Daha düşük immün yanıta neden olacağından ENGERIX B Erişkin gluteal bölgeye ya da deri içine uygulanmamalıdır.
ENGERIX B Erişkin kesinlikle damar içine uygulanmamalıdır. Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Böbrek/karaciğer yetmezliği:
Hemodiyaliz hastalarının da dahil olduğu böbrek yetmezliği olan 16 yaş ve üzerindeki hastalar:
Bu grup hastalarda primer aşılama şeması birinci dozdan 1, 2 ve 6 ay sonra toplam 4 kez olmak üzere çift doz (2x20 ïg) uygulanır. Bağışıklama şeması, anti-HBs antikor titrelerinin koruyucu olduğu kabul edilen 10 IU/l seviyesinde ya da üstünde olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Kronik karaciğer hastalığı olanlar veya hepatit C taşıyıcıları, hepatit B'ye karşı aşılamanın dışında tutulmamalıdır. HBV enfeksiyonu bu hastalarda şiddetli olabileceğinden bu aşı tavsiye edilebilir: bu nedenle HB aşılaması hekim tarafından hasta bazında ele alınmalıdır.
HBV'ye maruz kalındığı bilinen ya da sanılan durumlarda doz önerisi
HBV'ye maruz kalmanın yeni olduğu durumlarda (örn. virüs bulaşmış iğne batması) ENGERIX B Erişkin'in ilk dozu HBIg (Hepatit B immünoglobulin) ile birlikte verilmeli, fakat değişik enjeksiyon bölgelerine uygulanmalıdırlar (Bkz. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler). 0, 1, 2 - 12 aylarda uygulanan şema önerilir.
Pediyatrik popülasyon:
ENGERIX B Erişkin 16 yaş ve üzeri hastalarda kullanım içindir.
Diğer yandan ENGERIX B Erişkin aşılama kürü sırasında hepatit B enfeksiyonu riskinin düşük olduğu ve tam aşılama kürüne uyumun garanti edilebileceği durumlarda, 11 ila 15 yaşa kadar olan (15 yaş dahil) hastalarda 2 dozluk şema olarak da kullanılabilir.
Geriyatrik popülasyon:
Geriyatrik popülasyon üzerinde etkisi bilinmemektedir.
4.3. Kontrendikasyonlar
ENGERIX B Erişkin, etkin maddeye veya bölüm 6.1'de listesi bulunan yardımcı maddelerden herhangi birine aşırı duyarlılığı olan ya da önceki ENGERIX B Erişkin uygulamasından sonra aşırı duyarlılık işaretleri gösteren hastalara uygulanmamalıdır.
Diğer aşılar gibi ENGERIX B Erişkin uygulaması da şiddetli ateşli hastalık geçirmekte olan kişilerde ertelenmelidir. Diğer yandan, minör bir enfeksiyon varlığı bağışıklama açısından bir kontrendikasyon değildir.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Herhangi bir aşılama sırasında ve hatta öncesinde iğne ile enjeksiyona karşı psikojenik cevap olarak özellikle ergenlerde senkop (bayılma) olabilir. Buna iyileşme periyodu sırasında geçici görme bozukluğu, parestezi ve tonik-klonik uzuv hareketleri gibi çeşitli nörolojik belirtiler eşlik edebilir. Bayılmaya bağlı yaralanmalardan kaçınmak için gerekli prosedürlerin hazır olması önemlidir.
Hepatit B'nin uzun inkübasyon dönemi dolayısıyla bağışıklama yapıldığı sırada saptanamamış bir enfeksiyonun varlığı olasıdır. Aşı bu gibi durumlarda hepatit B enfeksiyonunu önlemeyebilir.
Trombositopenisi ya da kanama bozukluğu olan hastalara aşı istisnai olarak olarak deri altına uygulanabilir.
Aşı, hepatit A virüsü, hepatit C virüsü, hepatit E virüsü veya karaciğeri etkilediği bilinen diğer patojenlere karşı koruma sağlamaz.
Hepatit B aşılarına karşı oluşan immün yanıt; ileri yaş, erkek cinsiyeti, obezite, sigara içme alışkanlığı ve uygulama yolu da dahil olmak üzere bir çok faktöre bağlıdır. Tam ENGERIX B Erişkin kürü sonrasında seroproteksiyon elde etmeme riski altında olabilecek kişilerin serolojik testlerden geçirilmesi düşünülmelidir. Bir aşılama kürüne yanıt vermeyen ya da optimumun altında yanıt veren kişilerde ek dozların göz önünde bulundurulması gerekebilir.
Daha düşük immün yanıta neden olacağından ENGERIX B Erişkin gluteal bölgeye ya da deri içine uygulanmamalıdır.
ENGERIX B Erişkin hiçbir koşul altında damar içine uygulanmamalıdır.
Kronik karaciğer hastalığı ya da HIV enfeksiyonu olan hastalar veya hepatit C taşıyıcıları, hepatit B'ye karşı aşılamanın dışında tutulmamalıdır. HBV enfeksiyonu bu hastalarda şiddetli olabileceğinden bu aşı tavsiye edilebilir: bu nedenle HB aşılaması hekim tarafından hasta bazında ele alınmalıdır. Hemodiyaliz hastalarının da dahil olduğu böbrek yetmezliği olan kişilerde, HIV ile enfekte ve bağışıklık sistemi hasar görmüş kişilerde primer aşılama şeması uygulanmasının ardından yeterli anti-HBs antikor titreleri oluşmayabilir. Böyle hastalara ek aşı dozları vermek gerekecektir (Bkz. Kullanım Şekli ve Dozu- hemodiyaliz hastalarının da dahil olduğu böbrek yetmezliği).
Diğer enjektabl aşılarda olduğu gibi, aşının uygulanmasının ardından seyrek olarak anafilaktik reaksiyon görüldüğü takdirde gerekli olabilecek tıbbi tedavi olanakları hazır bulundurulmalıdır.
Tüm aşılarda olduğu gibi, aşılanan tüm kişilerde koruyucu immün yanıt ortaya çıkmayabilir (Bkz. Farmakodinamik özellikleri).
ENGERIX B Erişkin her dozunda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani aslında "sodyum içermez".
Biyoteknolojik tıbbi ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
ENGERIX B Erişkin ve bir standart doz HBIg'nin birlikte uygulanmaları, ayrı enjeksiyon bölgelerine yapıldığı sürece daha düşük anti-HBs antikor titrelerine neden olmaz.
ENGERIX B Erişkin İnsan Papilloma Virüsü (HPV) aşısı, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, Haemophilus influenzae B, hepatit A çocuk felci, difteri, tetanoz, boğmaca ve BCG aşıları ile birlikte uygulanabilir. ENGERIX B Erişkin'in HPV aşısı ile aynı anda uygulanmasının, HPV antijenlerine karşı antikor yanıtını klinik olarak anlamlı şekilde etkilemediği gösterilmiştir. Anti-HBs'nin geometrik ortalama antikor konsantrasyonları birlikte uygulamada daha düşüktür ama seroproteksiyon oranları aynı kaldığı için gözlenen bu durumun klinik önemi bilinmemektedir. Anti-HBs≥10mIU/ml'ye ulaşan kişilerin oranı beraber aşı uygulaması için %97,9, yalnız başına ENGERIX B için %100 olmuştur.
Farklı enjektabl aşılar her zaman için farklı enjeksiyon bölgelerine uygulanmalıdır.
Hepatit B aşılarının kendi aralarında değiştirilebilirliği
ENGERIX B Erişkin ya plazmadan türetilmiş ya da genetik mühendisliği ürünü olan diğer aşılarla başlatılmış bir primer bağışıklama şemasını tamamlamak için ya da bu aşılar ile bir primer bağışıklama şeması uygulanmış kişilere rapel doz olarak uygulanabilir.
4.6. Gebelik ve laktasyon
Gebelik kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
ENGERIX B Erişkin'in çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımı ve doğum kontrolüne ilişkin yeterli veri bulunmamaktadır.
Gebelik dönemi
ENGERIX B Erişkin'in gebelikte kullanımına ilişkin yeterli veri ve yeterli hayvan üreme çalışmaları mevcut değildir. Bununla birlikte bütün inaktif viral aşılarda olduğu gibi fetüse zarar vermesi beklenmemektedir. ENGERIX B Erişkin gebelik döneminde kesin bir nedenle gereksinim duyulduğu durumlarda olası avantajları fetüse olan olası risklerinden fazlaysa kullanılmalıdır.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
Laktasyon:
ENGERIX B Erişkin'in laktasyonda anne sütüne geçme konusunda bilgi bulunmadığından kullanımına ilişkin yeterli veri bulunmamaktadır. Herhangi bir kontrendikasyon saptanmamıştır.
Üreme yeteneği / Fertilite
ENGERIX B Erişkin üreme yeteneği ve fertilite çalışmaları açısından değerlendirilmemiştir.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
ENGERIX B Erişkin'in araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde etkisi yoktur veya göz ardı edilebilir düzeyde etkiye sahiptir.
4.8. İstenmeyen etkiler
Klinik araştırma verileriGüvenlilik profilinin özeti
Aşağıda sunulan güvenlilik profili, 23 çalışmada takip edilen 5329 gönüllüden elde edilen verilere dayanmaktadır.
Mevcut ENGERIX B Erişkin formülasyonu tiyomersal (bir organociva bileşik) içermez.
Tiyomersal içeren ve ayrıca tiyomersal içermeyen formülasyonların kullanımından sonra aşağıdaki istenmeyen etkiler bildirilmiştir.
Mevcut formülasyon (tiyomersal içermeyen formülasyon) ile gerçekleştirilen bir klinik çalışmada ağrı, kızarıklık, şişlik, yorgunluk, gastroenterit, baş ağrısı ve ateş insidansı, tiyomersal içeren önceki aşı formülasyonları ile gerçekleştirilmiş olan klinik çalışmalarda gözlenen insidans ile benzer bulunmuştur.
İstenmeyen etkilerin sıklığı aşağıdaki gibi sınıflandırılmıştır:
Çok yaygın (1/10); yaygın (1/100, <1/10); yaygın olmayan (1/1.000, <1/100); seyrek (1/10.000, <1/1.000), çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)
Kan ve lenf sistemi hastalıkları:
Seyrek: Lenfadenopati (Boyun, koltuk altı ve kasıkta lenf bezlerinin şişmesi)
Metabolizma ve beslenme hastalıkları:
Yaygın: İştah kaybı Psikiyatrik hastalıklar: Çok yaygın: İrritabilite
Sinir sistemi hastalıkları:
Yaygın: Baş ağrısı, uyuşukluk
Yaygın olmayan: Sersemlik
Seyrek: Parestezi (Yanma, batma, gıdıklanma veya karıncalanma gibi anormal his)
Gastrointestinal hastalıklar:
Yaygın: Bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi gastrointestinal semptomları
Deri ve deri altı doku hastalıkları:
Seyrek: Döküntü, kaşıntı, ürtiker
Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları:
Yaygın olmayan: Miyalji Seyrek: Artralji
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:
Çok yaygın: Enjeksiyon bölgesinde kızarıklık ve ağrı, yorgunluk
Yaygın: Enjeksiyon bölgesinde şişlik, halsizlik, enjeksiyon bölgesi reaksiyonları (sertleşme gibi), ateş (≥37,5°C)
Yaygın olmayan: Grip benzeri semptomlar Pazarlama sonrası veriler Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar:
Bilinmiyor: Menenjit
Kan ve lenf sistemi hastalıkları:
Bilinmiyor: Trombositopeni
Bağışıklık sistemi hastalıkları:
Bilinmiyor: Anafilaksi, anafilaktoid reaksiyonlar ve serum hastalığı benzeri reaksiyonlar dahil alerjik reaksiyonlar.
Sinir sistemi hastalıkları:
Bilinmiyor: Ensefalit, ensefalopati, konvülsiyonlar, felç, nevrit (Guillain-Barré sendromu, optik nevrit ve multiple skleroz dahil) nöropati, hipoestezi,
Vasküler hastalıklar:
Bilinmiyor: Hipotansiyon, vaskülit
Deri ve deri altı doku hastalıkları:
Bilinmiyor: Anjiyonörotik ödem, liken planus, eritema multiforme
Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları:
Bilinmiyor: Artrit ve kas zayıflığı
11 ile 15 yaş arası hastalarda yapılan karşılaştırmalı çalışmada ENGERIX B Erişkin 20 ïg'ın iki doz aşılama şeması ve ENGERIX B Pediyatrik 10 ïg'ın üç doz aşılama şeması arasında lokal ve genel semptomların sıklığı birbirine benzer bulunmuştur.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Pazarlama sonrası gözlem çalışmalarında doz aşımı vakaları bildirilmiştir. Doz aşımından sonra rapor edilen yan etkiler, normal aşı uygulamasından sonra raporlananlar ile benzer olmuştur.
Depresyonu Anlamak Depresyon farklı kişileri farklı biçimlerde etkiler. Duygusal veya fiziksel olmak üzere geniş alanda belirtilere sebep olabilir.Depresyona neler sebep olur? | Parkinson Hastalığı Hastalık ilk kez 1817 de İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı “sallayıcı felç” olarak kaleme almış. |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Glaxo Smith Kline İlaçları San.Ve Tic.A.ŞSatış Fiyatı | 728.36 TL [ 8 Nov 2024 ] |
Önceki Satış Fiyatı | 728.36 TL [ 1 Nov 2024 ] |
Original / Jenerik | Original İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8699522967216 |
Etkin Madde | Hepatit B Aşısı |
ATC Kodu | J07BC01 |
Birim Miktar | 20 |
Birim Cinsi | MCG |
Ambalaj Miktarı | 1 |
Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar > AŞI KOMBİNASYONLARI > Hepatitis b, purified antigen |
İthal ( ref. ülke : Yunanistan ) ve Beşeri bir ilaçdır. |
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
---|---|---|
Eşdeğer bir ilaç bulunamadı |
Aşırı Alkol Kullanımı, Alkolizm Alkol bağımlılığı, alkol kullanımı ve alkol sorunları arasındaki farkı açıklamak güçtür. Örneğin, geçmişte alkol kullanmış olan bir kimsenin mutlaka alkol bağımlısı olması gerekmez. |
|
Deri Kanseri Deri kanseri çok rastlanan bir hastalıktır. Üç ana türü bulunur ;genelde kemirici ülser olarak bilinen bazal hücreli karsinom, yassı hücreli karsinom ve kötü huylu tümör. |
|
HIV ve Aids HIV, Human Immunodeficiency Virus’dür (İnsanlarda Bağışıklık Sistemini Bozan Virüsdür). Bu virüs AIDS hastalığına sebep olur. |