FACTANE FAKTOR VIII 1000 IU 10 ml 1 flakon Klinik Özellikler
{ Anti Hemofilik Faktor VIII }
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
FACTANE, konjenital faktör VIII eksikliği olan hemofili hastalarında kanamaların tedavisi ve önlenmesinde, daha önceden tedavi görmüş ya da görmemiş, faktör VIII'e karşı inhibitörü olmayan hastalarda tedavi veya cerrahi girişim sırasında kanama epizodlarının önlenmesi için kullanılır.
5 Bethesda Ünitesinden (BU) daha az düzeyde faktör VIII inhibitörü (nötralizan antikor) gelişen hastalarda, eğer dolaşımdaki faktör VIII düzeyinde artış ve alınan klinik yanıt sürüyorsa, tedaviye devam edilebilir.
İnsan koagülasyon faktörü VIII, immün tolerans indüksiyonu yöntemi ile inhibitörlerin yok edilmesinde kullanılır.
FACTANE, von Willebrand hastalığında tek başına kullanılmaya yetecek miktarda von Willebrand faktörü içermemektedir.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
FACTANE ile tedavi, hemofili tedavisinde deneyimli bir doktor tarafından başlatılmalı ve denetlenmelidir.
Tedavi sırasında izleme
Tedavi süresince, pozolojiyi ve enjeksiyon sıklığını uyarlamak için faktör VIII seviyeleri izlenmelidir. Her bir hasta, farklı in vivo iyileşme ve yarılanma ömrü ile faktör VIII'e tedavi yanıtı açısından değişkenlik gösterebilir. Zayıf veya fazla kilolu hastalarda dozun kiloya göre ayarlanması gerekebilir.
Özellikle majör cerrahi girişimlerin olma ihtimaline karşı, replasman tedavisi, koagülasyon testleri de (plazma faktör VIII aktivitesi) yapılarak çok dikkatli bir şekilde izlenmelidir.
Plazma faktör VIII aktivitesinin analizi, 1 aşamalı kronometrik yöntemle veya kromojenik yöntemle gerçekleştirilebilir.
Pozoloji
Replasman tedavisinin dozları ve tedavi süresi, faktör VIII eksikliğinin şiddetliliğine, kanamanın yeri ve miktarı ile hastanın klinik durumuna bağlıdır.
Faktör VIII uygulamasında, uygulanan ünite sayısı, faktör VIII konsantreleri için DSÖ'nün (Dünya Sağlık Örgütü) standardına göre hesaplanan Uluslararası Ünite (IU) cinsinden ifade edilir.
Plazma faktör VIII aktivitesi, yüzde olarak (normal insan plazmasına göre) veya tercihen Uluslararası Ünite (IU) olarak (plazmada faktör VIII için uluslararası standarta göre) ifade edilir.
Faktör VIII aktivitesinin 1 Uluslararası Ünite (IU) değeri, 1 mL normal insan plazmasındaki faktör VIII miktarına eşdeğerdir.
4.3. Kontrendikasyonlar
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Virüs güvenliğiFACTANE insan plazmasından elde edilmektedir. İnsan plazmasından elde edilen ilaçlar, virüsler ve teorik olarak Varyant Creutzfeldt-Jacob (v-CJD) gibi, çeşitli hastalıklara yol açabilen enfeksiyon yapıcı ajanlar içerebilirler. FACTANE'da Varyant Creutzfeldt-Jacob hastalığının bulaşma riski teorik olarak minimum iken, klasik Creutzfeldt-Jacob hastalığının bulaşma riski hiçbir kanıtla desteklenmez. Alınan önlemlere rağmen, bu tür ürünler halen potansiyel olarak hastalık bulaştırabilir.
Bu tip ürünlerin enfeksiyon yapıcı ajanları bulaştırma riski, plazma verenlerin belirli virüslere önceden maruz kalıp kalmadığının izlenmesi, belirli virüs enfeksiyonlarının halihazırda varlığının test edilmesi ve belirli virüslerin yok edilmesi ve/veya inaktivasyonu ile azaltılmıştır. Bütün bu önlemlere rağmen, bu ürünler hala potansiyel olarak hastalık bulaştırabilirler. Ayrıca, henüz bilinmeyen enfeksiyon yapıcı ajanların bu ürünlerin içerisinde bulunma ihtimali mevcuttur.
HIV, HBV, HCV gibi zarflı virüsler ve HAV gibi zarflı olmayan virüsler için etkili önlemlerin alınmasına dikkat edilmelidir. Parvovirüs B19 gibi zarflı olmayan virüslere karşı alınan tedbirler sınırlı sayıda olabilir. Parvovirüs B19 enfeksiyonu, gebelikte (fetal infeksiyon) ve immün yetmezlik ya da kırmızı kan hücre üretiminde artış olan hastalarda tehlikeli olabilir (hemolitik anemi gibi).
Doktor, bu ilacı hastaya reçete etmeden veya uygulamadan önce hastası ile risk ve yararlarını tartışmalıdır.
Hastalar açısından FACTANE her uygulandığında, hastayla ürünün seri numarası arasındaki bağlantının korunabilmesi için, ürünün adı ve seri numarası kaydedilmelidir.
Faktör VIII inhibitörü bulunsun ya da bulunmasın, FACTANE ile hemofili A tedavisi hemotoloji uzmanı bir hekim tarafından yapılmalıdır.
Herhangi bir intravenöz protein ürünü ile ortaya çıkabileceği gibi, FACTANE tedavisinde de alerjik tipte aşırı duyarlılık reaksiyonları olabilir. Ürün, faktör VIII dışında eser miktarda insan proteini içerir.
Hastalar, ödem, ürtiker, yaygın ürtiker, göğüste sıkışma hissi, hırıltılı solunum, hipotansiyon ve anafilaksi gibi aşırı duyarlılık reaksiyonlarının erken belirtileri hakkında bilgilendirilmelidirler.
Eğer şok gelişirse, mevcut tıbbi standart tedaviler uygulanmalıdır.
İnhibitörler
Faktör VIII'e karşı nötralize edici antikor (inhibitörler) oluşumu, hemofili A hastalarının tedavisinde bilinen bir komplikasyondur. Bu inhibitörler genellikle faktör VIII prokoagülan aktiviteye yönelik olan IgG immünoglobülinleridir ve modifiye tetkik kullanılarak her ml plazmada Bethesda Ünitesi (BU) olarak ölçülür. İnhibitör gelişme riski, faktör VIII'e
maruziyetin yanı sıra hastalığın şiddeti ile ilişkilidir ve bu risk ilk 50 maruziyet gününde en yüksek seviyededir; ancak risk yaygın görülmemesine rağmen yaşam boyu devam eder.
İnhibitör gelişiminin klinik önemi inhibitör titresine bağlı olacaktır; düşük titreli inhibitörlerin, yüksek titreli inhibitörlere göre yetersiz klinik yanıt riski daha az olacaktır.
Genel olarak, koagülasyon faktörü VIII ürünleri ile tedavi edilen tüm hastalar, uygun klinik gözlem ve laboratuvar testleri ile inhibitörlerin gelişimi açısından dikkatle izlenmelidir. Eğer beklenen faktör VIII aktivitesinin plazma düzeylerine ulaşılamazsa veya yeterli doz ile kanama kontrol altına alınamazsa faktör VIII inhibitörü varlığı açısından test yapılmalıdır. İnhibitör düzeyleri yüksek olan hastalarda faktör VIII tedavisi etkili olmayabilir ve diğer tedavi seçenekleri dikkate alınmalıdır. Böyle hastaların tedavisi hemofili ve faktör VIII inhibitörleri tedavisi konusunda deneyimli hekimler tarafından yönlendirilmelidir.
Kardiyovasküler risk faktörleri olan hastalarda, faktör VIII ile ikame tedavisi kardiyovasküler riski artırabilir.
Eğer merkezi venöz erişim cihazı (MVEC-CVAD) gerekiyorsa, lokal enfeksiyonlar, bakteriyemi ve kateter bölgesi trombozu dahil MVEC ile ilgili komplikasyon riski düşünülmelidir.
FACTANE kullananlara uygun aşı yapılması (hepatit A, hepatit B) önerilir. Bu uyarılar ve önlemler hem yetişkinler hem de çocuklar için geçerlidir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
4.6. Gebelik ve laktasyon
Gebelik kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/ Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Hemofili A hemen hemen sadece erkeklerde görülen bir hastalıktır. Bu nedenle FACTANE'ın çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımına ilişkin özel bir öneri veya, tedavi sırasında veya sonrasında doğum kontrolünün gerekli olduğuna dair herhangi bir bilgi söz konusu değildir.
Gebelik dönemi
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/ ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim/ ve-veya / doğum/ ve-veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. Kısım
5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. FACTANE gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Laktasyon dönemi
Faktör VIII'in insan ya da hayvan sütü ile atıldığına ilişkin yetersiz/sınırlı bilgi mevcuttur. Faktör VIII'in süt ile atılmasına yönelik fizikokimyasal ve eldeki farmakodinamik/toksikolojik veriler nedeniyle anne sütü ile beslenen çocuk açısından bir risk olduğu göz ardı edilemez. FACTANE, laktasyon döneminde sadece kesinlikle gerekli ise kullanılmalıdır.
Üreme yeteneği /Fertilite
Faktör VIII ile üreme yeteneği üzerindeki etkisine ilişkin bilgi bulunmamaktadır.
İnsanlardaki üreme yeteneğini/ fertiliteyi etkileyip etkilemediği bilinmemektedir.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
FACTANE'ın araç ve makine kullanımı üzerine bilinen bir etkisine rastlanmamıştır.
4.8. İstenmeyen etkiler
Güvenlilik profili özeti
Aşırı duyarlılık ya da alerjik reaksiyonlar (bunlar arasında anjiyoödem, infüzyon bölgesinde yanma ve batma, titreme, sıcak basması, yaygın ürtiker, baş ağrısı; kurdeşen, hipotansiyon, letarji, bulantı, huzursuzluk, taşikardi, göğüste sıkışma hissi, karıncalanma, kusma, hırıltılı solunum yer alabilir) nadiren gözlenmiştir ve bazı olgularda şiddetli anafilaksiye kadar ilerleyebilir (şok dahil).
İlgili aşırı duyarlılık reaksiyonları ile birlikte, fare, sığır ve/veya hamster proteinine karşı antikor gelişimi çok nadiren gözlenmiştir.
FACTANE da dahil olmak üzere faktör VIII ile tedavi edilen hemofili hastalarında nötralize edici antikorlar (inhibitörler) gelişebilir (bkz. bölüm 5.1). Bu tür inhibitörler oluşursa, durum, yetersiz klinik yanıt şeklinde kendini gösterebilir. Bu vakalarda uzman hemofili merkezleriyle bağlantı kurulması önerilmektedir.
Bulaşıcı ajanlarla ilgili güvenlikle ilgili bilgi için bölüm 4.4'e bakınız. Advers reaksiyonların tablolaştırılmış listesi
Advers reaksiyonlar MedDRA sınıflandırmasına göre aşağıdaki tabloda sunulmuştur. Görülme sıklıkları aşağıdaki yaklaşıma göre değerlendirilmiştir:
çok yaygın (≥1/10), yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1.000 ila <1/100); seyrek (≥1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Advers reaksiyonlar, her bir sıklık grubunda azalan yaygınlık sırasına göre verilmiştir.
Advers reaksiyonların sıklıkları, FACTANE 100 IU / mL ve / veya 200 IU / mL ile tedavi edilen toplam 187 hasta ile 6 klinik çalışmadan elde edilen verilerden hesaplanmıştır.
MedDRA Standart Sistem Organ Sınıfı | Olumsuz reaksiyonlar (tercih edilen terimler) | Sıklık |
Kan ve lenf sistemi hastalıkları | Faktör VIII inhibisyonu | Yaygın olmayan (THG)* Çok yaygın (HTGH)* |
Bağışıklık sistemi hastalıkları | Hipersensitivite | Yaygın olmayan |
Sinir sistemi hastalıkları | Başağrısı | Yaygın |
Migren | Yaygın olmayan | |
Disguzi |
| |
Vasküler hastalıklar | Ateş basması | Yaygın |
Gastrointestinal hastalıklar | Mide bulantısı | Yaygın olmayan |
Kas-iskelet sistemi ve bağ dokusu hastalıkları | Ekstremitede ağrı | Yaygın olmayan |
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar | Enjeksiyon yerinde eritem |
Yaygın olmayan |
* Sıklık, ağır hemofili A hastalarının yer aldığı, tüm FVIII ürünleri ile yapılmış çalışmalara dayanmaktadır. TGH = Daha önce tedavi görmüş hastalar, HTGH = Daha önce hiç tedavi görmemiş hastalar
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
FACTANE ile doz aşımı vakaları bildirilmemiştir.
Farmakoterapötik grup: Antihemorajikler, Kan koagülasyon faktörleri ATC kodu: B02BD02
Etki mekanizması
Faktör VIII ve von Willebrand faktörü, farklı fizyolojik fonksiyonlara sahip iki molekülden oluşan bir kompleks oluşturur. Hemofili hastasına infüze edildiğinde faktör VIII, kan dolaşımındaki von Willebrand faktörüne bağlanır.
Aktive edilmiş faktör VIII, aktive faktör IX'un kofaktörü olarak hareket eder, faktör X'un aktive faktör X'a dönüşümünü hızlandırır.
Aktive edilmiş faktör X, faktör II'yi (protrombin) trombine dönüştürür. Trombin daha sonra fibrinojeni fibrine dönüştürür ve pıhtı oluşur.
Hemofili A, spontan veya kaza sonucu veya cerrahi travmanın bir sonucu olarak eklemlerde, kaslarda veya iç organlarda kanamalarla karakterize, cinsiyete bağlı kalıtsal bir faktör VIII: C
eksikliğidir. Yerine koyma tedavisi, faktör VIII'in plazma seviyesini arttırır, böylece faktör eksikliğinin geçici olarak giderilmesini ve kanama eğilimlerinin azalmasını sağlar.
FACTANE 100 IU/mL'de von Willebrand faktörü (antijen) miktarı yaklaşık 20 IU/mL'dir.
Yıllık kanama oranının (ABR) farklı faktör konsantreleri ve farklı klinik çalışmalar arasında karşılaştırılabilir olmadığı unutulmamalıdır.
Mesane Kanseri Mesane kanseri her zaman mukozada başlar. Erken safhalarda bu tabakada sınırlı kalır ve hücre içindeki karsinom olarak nitelendirilir. | Dış Gebelik Dış gebelik, her 100 gebelikten birini etkileyen, sık görülen ve ölüme sebep olabilecek bir durumdur. Bu, döllenen yumurta, rahimin dışına yerleşirse, oluşan bir durumdur. Gebelik ilerledikçe, ağrıya ve kanamalara sebep olur. |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Er-Kim İlaç Sanayi ve Tic. A.Ş.Geri Ödeme Kodu | A02910 |
Satış Fiyatı | 14745.6 TL [ 28 Jun 2024 ] |
Önceki Satış Fiyatı | 14745.6 TL [ 14 Jun 2024 ] |
Original / Jenerik | Jenerik İlaç |
Reçete Durumu | Turuncu Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8699538983552 |
Etkin Madde | Anti Hemofilik Faktor VIII |
ATC Kodu | B02BD02 |
Birim Miktar | 1000 |
Birim Cinsi | IU |
Ambalaj Miktarı | 1 |
Kan ve Kan Yapıcı Organlar > K Vitamini ve Diğer Hemostatikler > Koagülasyon Faktörü 8 |
İthal ( ref. ülke : Fransa ) ve Beşeri bir ilaçdır. |
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
---|---|---|
Eşdeğer bir ilaç bulunamadı |
Asperger Sendromu Asperger sendromu, otistik gurubun bir bölümü olan bir özürdür. Bu genelde, gurubun daha ”yüksek” tarafında yer aldığı düşünülen kişilere uygun bir tanıdır. |
|
Astım Astımlı kişilerin akciğerlerindeki hava boruları (bronşlar) hassastır. Bu kişiler belirli tetikleyici faktörlere maruz kaldıklarında, hava boruları nefes almalarını güçleştirecek şekilde daralır. |
|
Aşırı Alkol Kullanımı, Alkolizm Alkol bağımlılığı, alkol kullanımı ve alkol sorunları arasındaki farkı açıklamak güçtür. Örneğin, geçmişte alkol kullanmış olan bir kimsenin mutlaka alkol bağımlısı olması gerekmez. |