FASTURTEC 1.5 mg/1 ml infizyonluk çözelti için toz içeren flakon ve çözücü içeren ampül Kısa Ürün Bilgisi
{ Rasburikaz }
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
FASTURTEC 1.5 mg/1 ml iv infüzyonluk çözelti için toz içeren flakon ve çözücü içeren ampül2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM
Rasburikaz 1.5 mg
Yardımcı maddeler için 6.1.’e bakınız.
Yardımcı maddeler için 6.1.’e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORMU
İnfüzyonluk çözelti için konsantre toz ve çözücü
Toz beyaz-kırık beyaz renkte ve pellet şeklindedir. Rekonstitüe edilmiş çözelti berrak ve renksizdir.
4.1. Terapötik endikasyonlar
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
FASTURTEC hematolojik malignitelerin kemoterapisi konusunda eğitim almış bir hekimin gözetimi altında uygulanmalıdır.
FASTURTEC yalnızca kemoterapinin başlangıcı sırasında veya kemoterapi başlangıcından hemen önce uygulanmalıdır; çünkü, bugün için, çoklu tedavi kürlerinde FASTURTEC kullanımını önerecek yeterli veri bulunmamaktadır.
FASTURTEC’in önerilen dozu 0.20 mg/kg/gün’dür. FASTURTEC, 50 ml 9 mg/ml (%0.9’luk) sodyum klorür çözeltisi içinde, günde bir kez, 30 dakikalık intravenöz infüzyon şeklinde uygulanmalıdır (bkz. bölüm 6.6).
FASTURTEC ile tedavi 7 güne kadar sürebilir. Kesin tedavi süresi, plazma ürik asit düzeylerinin uygun takibi ve klinik değerlendirmeye göre belirlenmelidir.
Uygulama şekli:
Rasburikaz uygulaması, sitoredüktif kemoterapiye başlanırken, zamanlama veya programlamada herhangi bir değişiklik yapılmasını gerektirmez.
Rasburikaz çözeltisi 30 dakikalık infüzyon şeklinde uygulanmalıdır. Olası bir ilaç geçimsizliğini önlemek amacıyla, rasburikaz çözeltisi infüzyonu, kemoterapötik ajanların infüzyonu için kullanılandan ayrı bir infüzyon setinden verilmelidir. Farklı bir infüzyon setinin kullanılması mümkün değilse, infüzyon seti, kemoterapötik ajanlar ve rasburikaz infüzyonu arasında, % 0.9’luk NaCl çözeltisiyle yıkanmalıdır. Uygulama ile ilgili talimatlar için bölüm 6.6’ya bakınız.
Rasburikaz in vitro ortamda ürik asidi degrade edebileceğinden, plazma ürik asit düzeyleri için kan örneği alınırken özel önlem almak gerekir ( bkz. bölüm 6.6).
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler: Böbrek / Karaciğer yetmezliği:
Böbrek veya karaciğer bozukluğu olan hastalar gibi özel hasta gruplarında doz ayarlamasına gerek yoktur.
Pediyatrik popülasyon:
Doz ayarlamasına gerek olmadığından, tavsiye edilen doz 0.20 mg/kg/gün’dür. Pivotal klinik çalışmalarda, 246 hasta (< 18 yaş) 1-8 gün boyunca ( çoğunlukla 5-7 gün) 0.15 mg/kg/gün veya 0.20 mg/kg/gün rasburikaz dozları ile tedavi edilmiştir. Etkinlik ve güvenlilik sonuçları uygun çıkmıştır.
Uzun dönem güvenlilik çalışmalarında, 1-24 gün boyunca (çoğunlukla 1-4 gün) 0.20 mg/kg/gün rasburikaz ile tedavi edilen 867 hastanın (< 18 yaş) bulguları, etkinlik ve güvenlilik açısından pivotal çalışmalarla tutarlılık göstermiştir.
Geriyatrik popülasyon:
4.3. Kontrendikasyonlar
- Ürikazlara veya ilacın içerdiği yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Diğer proteinler gibi rasburikaz da, insanlarda alerjik cevaplara neden olma potansiyeli taşır. FASTURTEC ile elde edilen klinik deneyim, hastaların, alerjik tipte istenmeyen etkilerin, özellikle anaflaksi dahil ciddi aşırı duyarlılık reaksiyonlarının başlangıcı açısından, yakın takibe alınması gerektiğini ortaya koymuştur (bkz. bölüm 4.8). Böyle bir durumda, tedaviye hemen ve süresiz olarak son verilmeli ve uygun tedaviye başlanmalıdır.
Atopik alerji hikayesi olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.
Bugün için, çoklu tedavi kürlerini önerebilmek için, tekrarlayan tedavi uygulanmış hastalardan elde edilen yeterli veri yoktur. Rasburikaz uygulanan sağlıklı gönüllülerde ve tedavi gören hastalarda, anti-rasburikaz antikorları saptanmıştır.
FASTURTEC kullanan hastalarda methemoglobinemi rapor edilmiştir. Methemoglobinemi gelişen hastalarda FASTURTEC uygulamasına hemen ve süresiz olarak son verilmeli ve uygun önlemler alınmalıdır (bkz. bölüm 4.8).
FASTURTEC kullanan hastalarda hemoliz rapor edilmiştir. Hemoliz gelişmesi durumunda, tedaviye hemen ve süresiz olarak son verilmeli ve uygun önlemler alınmalıdır (bkz. bölüm 4.8).
FASTURTEC uygulaması, ürik asit düzeylerini normal düzeylerin altına indirir. Bu mekanizma, hiperüriseminin bir sonucu olarak ürik asit kristallerinin böbrek tubuluslarında çökmesi nedeniyle oluşan böbrek yetmezliği gelişme olasılığını azaltır. Tümör lizisi, hiperfosfatemi, hiperkalemi ve hipokalsemiyle de sonuçlanabilir. FASTURTEC bu anomalilerin tedavisinde doğrudan etkili değildir. Bu nedenle hastalar yakından izlenmelidir.
FASTURTEC, miyeloproliferatif hastalıkları bulunan hipeürisemili hastalarda incelenmemiştir.
FASTURTEC ve allopürinolun birbiri ardınca kullanımını destekleyecek veri bulunmamaktadır.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
4.6. Gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Rasburikazın gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
Gebelik dönemi
Rasburikaz için, gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir. Rasburikazın anneye yönelik potansiyel yararın fetusa yönelik potansiyel riske baskın olduğu durumlar dışında gebelik sırasında kullanılmamalıdır.
FASTURTEC, gebelik sırasında kadınlarda kullanılmamalıdır.
Laktasyon dönemi
Rasburikazın insan sütü ile atılıp atılmadığı bilinmemektedir, bu nedenle emziren kadınlarda kullanılmamalıdır.
Üreme yeteneği/ Fertilite
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
4.8. İstenmeyen etkiler
FASTURTEC, ilerlemiş malignitelerin sitoredüktif kemoterapisine destek tedavisi şeklinde eşzamanlı olarak uygulanmaktadır; advers olayların nedenini değerlendirmek, altta yatan hastalık ve tedavisinden beklenen advers olayların anlamlı yükü nedeniyle, zordur. İlaca bağlı en önemli advers olaylar, başlıca döküntü ve ürtiker olmak üzere alerjik reaksiyonlardır. Hipotansiyon (<%1), bronkospazm (<%1), rinit (<%0.1) vakaları ve anafilaksi dahil (<%0.1) ciddi aşırı duyarlılık reaksiyonlarına (<%1) da FASTURTEC’in neden olduğu düşünülmektedir.
FASTURTEC seyrek olarak hemoliz ve methemoglobinemi gibi hematolojik bozukluklara neden olmuştur. Rasburikaz aracılığıyla ürik asidin allantoine enzimatik dönüşümü sırasında hidrojen peroksit açığa çıkmaktadır. G6PD eksikliği olan hastalar gibi risk altındaki hasta grubunda hemolitik anemi veya methemoglobinemi gözlenmiştir. 347 hastanın dahil olduğu klinik çalışmalarda, 3 hastada (< %1) hemolitik anemi gelişmiş, bu hastaların birinde G6PD eksikliği bulunduğu belirlenmiştir.
Ayrıca, klinik çalışmalarda rapor edilen ve FASTURTEC’in neden olduğu düşünülen 3. veya 4. derece advers etkiler sistem organ klasifikasyonuna ve görülme sıklığına göre aşağıdaki tabloda verilmiştir. Görülme sıklıkları şu şekilde tanımlanmıştır.
Yaygın: (> 1/100, < 1/10); Yaygın olmayan: (> | /1000, < 1/100) | |
Yaygın (> 1/100, < 1/10) | Yaygın olmayan (> 1/1000, < 1/100) | |
Sinir sistemi bozuklukları | Baş ağrısı | |
Gastrointestinal bozukluklar | Diyare Kusma Bulantı | |
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin durumlar | Ateş |
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Bir doz aşımı vakası bildirilmiştir.
FASTURTEC’in etki mekanizması göz önünde alındığında, doz aşımının, düşük veya belirlenemeyen plazma ürik asit konsantrasyonlarına ve artmış hidrojen peroksit üretimine neden olması beklenmektedir. Aşırı doz aldığından şüphe edilen hastalar hemoliz açısından izlenmeli ve FASTURTEC’in bilinen spesifik antidotu olmadığından, genel destekleyici önlemler alınmalıdır.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Antineoplastik tedavi için detoksifikasyon ajanları ATC kodu: V03AF07
İnsanlarda, pürin katabolizmasının son basamağı ürik asittir. Sitoredüktif kemoterapi sırasında, büyük miktarda habis hücrenin lizise uğramasını takiben plazma ürik asit düzeylerinde ortaya çıkan akut yükselme, ürik asit kristallerinin böbrek tubuluslarında çökmesine bağlı olarak, böbrek fonksiyonunun bozulmasına ve böbrek yetmezliğine neden
olabilir. Rasburikaz, ürik asidin allantoine enzimatik oksidasyonunu katalize eden, çok kuvvetli bir ürikolitik ajandır (allantoin, suda eriyebilen ve böbrekler aracılığıyla kolaylıkla idrarla atılan bir üründür).
Ürik asidin enzimatik oksidasyonu, stokiometrik olarak hidrojen peroksit açığa çıkışıyla sonuçlanır. Normal düzeyin üzerindeki hidrojen peroksit artışı, endojen antioksidanlar aracılığıyla elimine edilebilir. Bu nedenle, hemoliz riski yalnızca G6PD eksikliği ve kalıtımsal anemi hastalarında söz konusudur.
Sağlıklı gönüllülerde, FASTURTEC’in 0.05 mg/kg - 0.20 mg/kg doz aralığında uygulanması sonucunda, plazma ürik asit düzeylerinde doza-bağlı belirgin azalma gözlenmiştir.
Önerilen dozların uygulandığı randomize, karşılaştırmalı bir Faz III çalışmasında, FASTURTEC’in allopürinole kıyasla anlamlı düzeyde daha hızlı bir etki başlangıcına sahip olduğu gösterilmiştir. İlk dozdan 4 saat sonra, başlangıç plazma ürik asit konsantrasyonlarına göre ortalama yüzde değişikliği açısından, FASTURTEC grubunda -%86.0 ile, allopürinol grubuna kıyasla (-%12.1) anlamlı fark saptanmıştır (p<0.0001).
5.2. Farmakokinetik özellikler
Emilim:
Rasburikazın 0.20 mg/kg/gün dozunda infüzyonunu takiben, kararlı duruma 2-3 gün içinde ulaşılır. Rasburikazın beklenmedik ölçüde bir birikimi gözlenmemiştir.
Dağılım:
Hastalarda saptanan dağılım hacmi 110-127 ml/kg arasında olup, fizyolojik vasküler hacimle karşılaştırılabilir düzeydedir.
Farmakokinetik çalışmalara alınan hastaların çoğunu çocuklar ve ergenler oluşturmuştur. Bu sınırlı verilere göre, klerensin çocuklarda ve ergenlerde, yetişkinlere kıyasla daha yüksek olduğu (%35), bu durumun da, ilacın sistemik dolaşıma geçen miktarını düşürdüğü düşünülmektedir.
Rasburikaz bir proteindir ve bu nedenle;
1) Proteinlere bağlanması beklenmez.
2) Metabolik parçalanması diğer proteinlerle aynı yolu izler (peptid hidrolizi gibi).
3) İlaç-ilaç etkileşmeleri beklenmez.
Biyotransformasyon:
Metabolizmanın peptid hidrolizi ile gerçekleştiği kabul edildiğinden, karaciğer fonksiyon bozukluğunun farmakokinetik özellikleri değiştirmesi beklenmez.
Eliminasyon:
Rasburikazın klerensi 3.5 ml/saat/kg ve eliminasyon yarılanma ömrü 19 saattir.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Güvenilirlik farmakolojisi, tekrarlayan doz toksisitesi ve genotoksisite ile ilgili konvansiyonel çalışmalardan elde edilen preklinik verilerde, insanlar için özel bir tehlike gösterilmemiştir. Standart hayvan modellerinde endojen ürat oksidaz bulunması, preklinik çalışmaların yorumlanmasını güçleştirmiştir.
Rasburikazın tavşanlarda insan dozunun 10, 50 ve 100 katına eşdeğer dozlarda ve sıçanlarda insan dozunun 250 katına eşdeğer dozda uygulandığında teratojenik olduğu gösterilmiştir.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER
6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Toz
Alanin
Mannitol
Disodyum fosfat dodekahidrat Disodyum fosfat dihidrat Sodyum dihidrojen fosfat dihidrat
Çözücü
6.2. Geçimsizlikler
Bu tıbbi ürün bölüm 6.6’da belirtilenler dışında, diğer tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır. Olası ilaç geçimsizliklerini önlemek amacıyla, rasburikaz infüzyonu, kemoterapötik ajanların uygulanması amacıyla kullanılandan farklı bir infüzyon setinden verilmelidir. Farklı bir infüzyon seti kullanılması mümkün değilse, kemoterapötik ajanlar ve rasburikaz uygulamaları arasında, infüzyon seti % 0.9’luk NaCl çözeltisiyle yıkanmalıdır.
İnfüzyon için filtre kullanılmamalıdır.
Geçimsizlik olasılığı nedeniyle, seyreltme için dekstroz çözeltisi kullanılmamalıdır.
6.3. Raf ömrü
36 ay
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
Enjeksiyonluk toz: 2-8°C’de buzdolabında saklayınız. Dondurmayınız.
Işıktan korumak için orijinal ambalajında saklayınız.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
3 adet 1.5 mg rasburikaz içeren flakon ve 3 adet 1 ml çözücü içeren ampul ile
Toz kauçuk tapa ile kapanan 3 ml’lik, Tip I, şeffaf, cam flakonlarda, çözücü ise 2 ml’lik, Tip
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Rasburikaz, ambalaj içinde sunulan 1 ml’lik çözücünün tamamı ile rekonstitüe edilmelidir. 1.5 mg/ml rasburikaz konsantrasyonuna rekonstitüe edilen çözelti daha sonra 9 mg/ml (% 0.9’luk) sodyum klorür intravenöz çözeltisi ile seyreltilmelidir.
Rekonstitüsyonla çözeltinin hazırlanması
Bir ampul çözücü içeriği, bir rasburikaz flakonuna eklenir, daha sonra, kontrollü ve valide edilmiş aseptik koşullarda, çok yavaş bir şekilde döndürülerek karıştırılır.
Flakonu çalkalamayınız.
Kullanım öncesinde çıplak gözle inceleyiniz. Sadece partikül içermeyen, berrak çözeltiler kullanılmalıdır.
Yalnızca tek kullanım içindir, kullanılmayan çözelti atılmalıdır.
Çözücü, koruyucu madde içermez. Bu nedenle, rekonstitüe edilerek hazırlanan çözelti, kontrollü ve valide edilmiş aseptik koşullarda seyreltilmelidir.
İnfüzyon öncesi seyreltme:
Gerekli olan rekonstitüe çözelti miktarı, hastanın vücut ağırlığına bağlıdır. Bir uygulama için gerekli olan rasburikaz miktarını elde etmek için birkaç flakon kullanılması gerekebilir. Bir ya da daha fazla flakondan alınan gerekli miktar rekonstitüe çözelti hacmi, 50 ml çözelti elde edecek şekilde 9 mg/ml (%0.9’luk) NaCl çözeltisi ile seyreltilir. Infüzyon için elde edilen nihai çözeltideki rasburikaz konsantrasyonu hastanın vücut ağırlığına bağlıdır.
Rekonstitüe edilerek hazırlanan çözelti koruyucu madde içermez. Bu nedenle seyreltilen çözelti hemen infüzyon yoluyla uygulanmalıdır.
Infüzyon:
Nihai çözelti 30 dakikalık infüzyon yoluyla uygulanmalıdır. Kan örneklerinin muamelesi:
Bir hastanın ürik asit düzeyinin izlenmesi gerektiğinde, örnek alınırken, ürik asidin ex vivo degradasyonunu minimum düzeye indirebilmek için, örnek alım prosedürü sıkı şekilde takip edilmelidir. Kan, daha önce soğutulmuş ve antikoagülan olarak heparin içeren tüplere alınmalıdır. Örnekler bir buzlu-su banyosu içine yerleştirilmelidir. Plazma örnekleri, hemen, daha önceden soğutulmuş bir santrifüj makinesiyle (4°C) hazırlanmalıdır. Son olarak, plazma bir buzlu-su banyosunda saklanmalı ve ürik asit analizi 4 saat içinde yapılmalıdır.
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelik"lerine uygun olarak imha edilmelidir.
Rahim Boyu ( Serviks ) Kanseri Rahim boynu (serviks) kanseri 35 yaş altı kadınlarda görülen vakalarda meme kanserinden sonra ikinci sırayı alır.Serviks kanserinin gelişmesi yıllarca sürebilir. | Deri Kanseri Deri kanseri çok rastlanan bir hastalıktır. Üç ana türü bulunur ;genelde kemirici ülser olarak bilinen bazal hücreli karsinom, yassı hücreli karsinom ve kötü huylu tümör. |
Mide Kanseri Mide kanseri genellikle mideyi tümüyle kaplayan ve mukus üretmekle görevli hücrelerde başlar. Bu kanser tipine adenokarsinom denir. |
|
Belsoğukluğu, Chlamydia ve Frengi Belsoğukluğu, bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Cinsel ilişki yoluyla bulaşır ve dölyatağı boynunda, idrar yollarında, anüste, makatta ve boğazda enfeksyona sebep olabilir. |
|
Diyabet Hastalığı Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır. |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Sanofi Sağlık Ürünleri Ltd.ŞtiGeri Ödeme Kodu | A09227 |
Satış Fiyatı | 4255.08 TL [ 19 Nov 2024 ] |
Önceki Satış Fiyatı | 4255.08 TL [ 8 Nov 2024 ] |
Original / Jenerik | Original İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8699809260016 |
Etkin Madde | Rasburikaz |
ATC Kodu | V03AF07 |
Birim Miktar | 1,5/1 |
Birim Cinsi | MG/ML |
Ambalaj Miktarı | 3 |
Çeşitli İlaçlar > Diğer Tüm İlaçlar > Rasburikaz |
İthal ( ref. ülke : Yunanistan ) ve Beşeri bir ilaçdır. |