FENOFRIN % 2.5 göz damlası çözelti Farmakolojik Özellikler

Fenilefrin Hcl }

Duyu Organları > MİDRİYATİKLER+SİKLOPLEJİKLER > Fenilefrin
Vem İlaç Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti | 29 November  2022

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup: Oftalmolojikler; midriyatikler ve sikloplejikler; sempatomimetikler ATC kodu: S01FB01

    FENOFRİN vazokonstriktör ve midriyatik etkisi nedeniyle lokal oküler bozukluklarda kullanılan bir alfa reseptör sempatetik agonistidir. Hızlı ve orta düzeyde uzatılmış etki gösterir ve çok az rebound vazodilatasyona yol açar. Sistemik yan etkiler yaygın değildir.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Genel özellikler

    Fenilefrin hidroklorür ile insanlarda farmakokinetik çalışmalar yapılmamıştır. Topikal oküler 100 mg/mL fenilefrin ile viskoz bir formülasyonla bir klinik çalışma raporlanmıştır.

    Emilim:

    Fenilefrin hidroklorür %2,5'in konjonktivaya topikal uygulamasını takiben maksimum midriyazis 15-60 dakika içerisinde meydana gelmiştir ve 3 saat içerisinde sonlanmıştır.

    Dağılım:

    100 mg/mL fenilefrin çoğu topikal oküler ilaçta olduğu gibi, sistemik olarak plazmada maksimum ortalama (SD) 10,2±7,9 ng/mL absorbe edilmiş olarak bulunmuştur. Bu seviyeler dozlamadan 10 dakika sonra gözlenmiştir. Bir saat sonra ortalama plazma konsantrasyonu 1,69±1,09 ng/mL'ye düşmüştür.

    Biyotransformasyon:

    Fenilefrin karaciğerde monoamin oksidaz (MAO) enzimi ile metabolize edilir. Metabolitleri ve biyotransformasyon yolağı tanımlanmamıştır.

    Eliminasyon:

    Fenilefrin ve metabolitleri idrar ile atılır.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Fenilefrin hidroklorür ile yapılan karsinojenite çalışmaları farelerde beslenme ile birlikte 2500 ppm'e kadar olan dozlarda ve sıçanlarda beslenmede 1250 ppm'e kadar olan dozlarda yapılarak tamamlanmıştır. Fenilefrin hidroklorür, erkek veya dişi fare ve sıçanlarda herhangi bir karsinojenik etki göstermemiştir.

    Asperger Sendromu Asperger Sendromu Asperger sendromu, otistik gurubun bir bölümü olan bir özürdür. Bu genelde, gurubun daha ”yüksek” tarafında yer aldığı düşünülen kişilere uygun bir tanıdır. Mesane Kanseri Mesane Kanseri Mesane kanseri her zaman mukozada başlar. Erken safhalarda bu tabakada sınırlı kalır ve hücre içindeki karsinom olarak nitelendirilir.