5 ml 1 ölçek; Difenhidramin hidroklorür 12,5 mg
Yardımcı Maddeler : Şeker, Alkol, Metil paraben, Pounceau 4R, Esans Framboaz içerir.
- Antihistaminik olarak, saman nezlesi gibi mevsimlik allerjik rinitiste, tozlu solunum veya yiyeceklerden oluşan allerjik konjunktivitte, komplike olmayan hafif allerjik deri reaksiyonlarında, akut safhası kontrol altına alındıktan sonra anafilaktik reaksiyonların tedavisinde Epinephrine ile birlikte yardımcı tedavide kullanılır.
- Vasıtalarda hareket nedeniyle oluşan rahatsızlıkların koruyucu tedavisinde,
- Yaşlılıkta bazı potent ajanlara karşı tahammülsüzlük gösteren parkinsonizm (ilaçların neden olduğu dahil) vakalarında kullanılır. Yine diğer yaş gruplarında oluşan hafif parkinsonizm vakalarında da santral etkili antikolinerjik ajanlarla birlikte de kullanılır.
- Ayrıca gece uykularına yardımcı olarak gerektiğinde kullanılabilir.
Antihistaminiklere karşı hassasiyeti olanlarda, prematürelerde ve yeni doğmuş bebeklerde, süt veren annelerde kullanılmamalıdır.
Bu ürünü kullanırken difenhidramin içeren başka ilaçlar (dahilen ve haricen) kullanmayınız.
Tüm antihistaminikler gibi dar açılı glokomlularda, peptik ülserlilerde, pilor-duodenal obstrüksiyonu olanlarda, hipertrofik prostatlılarda çok dikkatli kullanılmalıdır.
Çocuklarda ve bebeklerde mental depresyon veya exitasyona sebep olabilir. Dikkatli kullanılmalı, özellikle yüksek dozda kullanmaktan kaçınmalıdır. Hamilelerde iyi kontrol edilmiş yeterli çalışma olmadığı için mecbur kalmadıkça kullanılmamalıdır.
Yine diğer antihistaminik ilaçlar gibi altmış veya daha yukarı yaşlılarda yorgunluk, sedasyon ve hipotansiyon yapabilir. Genel olarak Difenhidramin hidroklorür, atropin benzeri etki yaptığından, astım dahil aşağı solunum yolu hastalıklarında, glokomlularda, hipertroidlilerde, hipertansiyonlularda ve ileri kardiovasküler hastalığı olanlarda dikkatli kullanılmalıdır. Fenotral şurup uyuşukluk yapar, ancak alkol, hipnotik sedatif ve trankilizan ilaçlarla birlikte alındığında bu etkinin artacağı unutulmamalı ve gerekmedikçe birlikte alınmamalıdır.
Fenotral şurup kullanıldığında uyuşukluk olabileceğinden vasıta kullananlar, tehlikeli yüksek yerde çalışanlar ve torna vb. gibi dikkat gerektiren alet ve makinaları kullananlar bu gibi işleri yaptıkları sürece ilacı kullanmamalıdırlar.Epilepsi ve myastenia gravis hastalarında dikkatle kullanılmalıdır.Genel olarak antihistaminikler gibi uyuşukluk, ürtiker, döküntü, ışığa hassasiyet, ağız, burun kuruluğu, fazla terleme yapabilir. Bazen hipotansiyon, çarpıntı, ekstrasistol ve baş ağrısına neden olabilir. Yüksek dozda alındığında yorgunluk, koordinasyon bozukluğu, bulanık görme, solunum sisteminde kuruluk, balgam kıvamının artması, zorlukla idrar yapma ve sinirsel konvülsiyon olabilir. Hemolitik anemi, trombositopeni, agranülositoz, epigastrik sıkıntı, anoreksi, bulantı, diyare, konstipasyon gibi gastrointestinal rahatsızlıklar görülebilir.
MAO inhibitörleri ile birarada kullanılmamalıdır. MAO inhibitörleri antihistaminiklerin antikolinerjik etkisini artırıp, etki süresini uzatırlar.
Yetişkinlerde günde 3-4 defa, 2-4 ölçek (25-50 mg) verilebilir. Gece uykularına yardımcı olmak için gerektiğinde yatma zamanı 4 ölçek (50 mg) verilir. Vasıta tutmalarına karşı 30 dakika önce tam doz tavsiye edilir.
Çocuklara: 12 yaşından küçük çocuklara günde 3-4 defa, 1-2 ölçek (12,5-25 mg) verilir. Maximum günlük doz 300 mg’ı kesinlikle geçmemelidir. Dozun ayarlanmasında, vücut ağırlığına göre günlük doz 5 mg/kg/24 saati geçmemelidir. Bu miktar bölünmüş dozlarda verilmelidir.
12 yaşından küçük çocuklara uyku amacıyla antihistaminik verilmez.
DOZ AŞIMI VE TEDAVİSİ :
Yüksek miktarlarda alındığında diğer antihistaminik preparatlarda olduğu gibi merkezi sinir sistemi depresyonu veya aşırı stimülasyonu görülebilir. Bu gibi durumlarda hasta derhal kusturulmalı, gastrik lavaj yapılarak aspirasyonu temin edilmelidir. Hipotansiyonu yükseltmek için vazopresörler kullanılabilir. Stimülan ilaçlar ise kullanılmamalıdır.
|
Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. |
|
Astım Astımlı kişilerin akciğerlerindeki hava boruları (bronşlar) hassastır. Bu kişiler belirli tetikleyici faktörlere maruz kaldıklarında, hava boruları nefes almalarını güçleştirecek şekilde daralır. |