Özel stres koşullarında, kortikosteroid tedavisi gören hastalarda doz ayarlaması, stres koşullarına göre yapılmalıdır. Kortikosteroidler enfeksiyonların bazı belirtilerini maskeleyebilirler ve kullanımları esnasında hastalığa karışan enfeksiyonlarla karşılaşılması mümkündür. Bu durumlarda uygun bir antibiyotik terapisi düşünülmelidir. Yüksek dozlarda uzun süreli terapi esnasında elektrolit balansı değiştiği takdirde, sodyum ve potasyum alımı ayarlanmalıdır. Kortikosteroidler kalsiyum atılımını artırır. Kortikosteroid terapisi gören hastalar çiçek aşısı olmamalıdırlar. Diğer imünizasyon prosesi, özellikle yüksek dozda kortikosteroid alan hastalar için nörolojik komplikasyonlar ve azalan antikor yanıtının mümkün riskleri nedeniyle tatbik edilmemelidir. Aktif tüberkülozda Flantadin kullanımı, yalnızca fulminan veya dissemine tüberkülozla sınırlı olmalıdır, bu vakalarda da kortikosteroidin kullanımı uygun bir antitüberkülo tedaviyle birlikte sürdürülmelidir. Eğer kortikosteroidler latent tüberkülozlu veya tüberküline pozitif yanıt veren hastalara uygulanacaksa, sıkı kontrol altında tutulmaları gereklidir, çünkü hastalığın şiddetlenme olasılığı vardır. Uzun süreli kortikoterapi durumunda bu hastalar kemoprofilaksiye tabi tutulmalıdırlar. Kortizonun neden olduğu sekonder adrenokortikal renal yetmezlik dozun kademeli olarak azaltılmasıyla kontrol edilebilir.
Relatif yetmezliğin bu tipi terapinin ayarlanmasından sonra aylarca ısrarla devam edebilir. Bu periyodda ortaya çıkacak stresin her durumunda uygun bir hormanal terapi uygulanmaldır. Bu durumda mineral kortikoid salgılanması tehlikeye girebilir ve bu nedenle hormon tedavisiyle birlikte tuz ve/veya mineralkortikoid verilmelidir. . Hipoprotrombinemiden şikayetçi hastalarda kortikosteroidlere asetilsalisilik asit ilave edilmesinin önerilmesinde dikkatli olunmalıdır. Kortikoterapi esnasında çeşitli türlerde ruhi değişiklikler olabilir: Öfori, uykusuzluk, kişilik ve ruh halinin değişmesi, ağır depresyon, gerçek ve tipik psikoz semptomları. Kortikosteroidler pre-eksistent emosyonel instabilite veya psikoz eğilimini artırır. Hamilelikte kullanımı: Hamile kadınlarda ve çocukluğun erken dönemlerinde ürün sadece direkt doktor kontrolu altında gerçekten gerekli durumda uygulanmalıdır. Laktasyonda kullanımı: Glukokortikoidler süte geçer, yeni doğanda endojen steroid üretim inhibisyonuna neden olabilir ve gelişmenin supresyonuna neden olabilir. Çocuklarda kullanımı: Uzun süreli kortikoterapiye maruz çocuklarda gelişme ve büyümeyi durdurucu olabildiğinden sıkı kontrol altında kullanılmalıdır. Kortikosteroidler aşağıdaki durumlarda dikkatle kullanılmalıdır: Perforasyon riskli spesifik olmayan ülseratif kolit, abseler ve piyojen enfeksiyonlar, divertikül iltihabı, yakında geçirilmiş intestinal anastomaz, böbrek yetmezliği, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz, miyastenia gravis. Doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.
|
Astım Astımlı kişilerin akciğerlerindeki hava boruları (bronşlar) hassastır. Bu kişiler belirli tetikleyici faktörlere maruz kaldıklarında, hava boruları nefes almalarını güçleştirecek şekilde daralır. |
|
Travma Sonrası Bunalımı Travmatik bir olay, günlük olağan olayların dışında olan ve kişiyi derinden
rahatsız eden bir olaydır.Birçok olay böyle bir etki gösterebilir. |