Diğer antienflamatuar ilaçlarda olduğu gibi etofenamat ile de anaflaktik reaksiyon nadiren bildirilmiştir. Diğer non-steroid antienflamatuar ilaçlarla çapraz hassasiyet ihtimali sebebiyle bu bileşiklere hassasiyet reaksiyonu olanlarda anaflaktik reaksiyon ortaya çıkma ihtimali daha fazla olabilir. Etofenamat ile anaflaktik reaksiyon görülenlerde adrenalin, antihistaminik ve/veya steroid gibi ilaçlarla uygun tedavi yapılmalıdır.
Etofenamat, gastrointestinal organ hastalığı (örn.: mide ve duodenum ülseri, ülseratif kolit, Crohn hastalığı) veya hikayesi olan hastalara sıkı gözetim altında verilmelidir.
Etofenamat ile tedavi esnasında görme bozukluğu husule gelen hastalarda oftalmolojik muayene yapılmalı ve takip edilmelidir.
Böbreğinde önceden kan akımı veya kan hacminde azalmaya yol açan durum olan hastalarda nonsteroid antienflamatuar tatbiki açık böbrek dekompansasyonunu ortaya çıkarabilir; bu durumda ilaç kesilmelidir. Kalp yetmezliği, karaciğer fonksiyon bozukluğu olan, diüretik alan ve yaşlı hastalarda bu reaksiyon riski fazladır.
Böbrek fonksiyonu bozuk olan hastalar yakından takip edilmelidir; etofenamat böbreklerle itrah edildiğinden muhtemelen doz azaltımı gerekebilir. Etofenamat tedavisindeki bazı hastalarda periferik ödem gözlendiğinden; kalp fonksiyonu tehlike hududunda, hipertansiyonu veya su retansiyonuna yatkınlık yapan diğer durumları olan hastalarda bu ilaç ihtiyatla kullanılmalıdır. Salisilatlar gibi etofenamat da trombosit fonksiyonunu inhibe eder ve kanama süresini uzatır.
Etofenamat verilen hastalarda protrombin zamanı ve kanama süresinin arttığı bildirilmiştir. Bu sebeple, antikoagülan tatbik edilen hastalara etofenamat verirken ihtiyatlı olmalıdır.
Etofenamat ile tedavi esnasında karaciğer fonksiyon bozukluğunu telkin eden işaret ve/veya belirtiler gösteren veya anormal karaciğer testi ortaya çıkan hastalarda daha ciddi karaciğer reaksiyonu gelişiminin delilleri için değerlendirme yapılmalıdır.
Bu gibi reaksiyonlar nadir olmasına rağmen, eğer karaciğer testi anormalliği devam eder, fenalaşırsa veya klinik belirtiler karaciğer hastalığının ilerlediğini telkin ediyorsa ya da eosinofili, döküntü gibi sistemik belirtiler ortaya çıkmışsa etofenamat kesilmelidir.
Etofenamat, reaksiyon yeteneğinde azalmaya sebep olabileceğinden araç ve makine kullananlar uyarılmalıdır.
|
Sırt Ağrısı Sırt ağrısı birden bire ortaya
çıkıp şiddetli (akut) olabilir veya zamanla gelişip daha uzun
süreli sorunlara (kronik) neden olabilir. |
|
Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur. |