FLIXOTIDE inhaler 50 mcg 120 doz inhaler Saklanması
{ Flutikazon Propiyonat }
Solunum Sistemi > Diğer İnhalanlar (solukla içeri çekilen ilaçlar) > Flutikazon Glaxo Smith Kline İlaçları San.Ve Tic.A.Ş | Güncelleme : 17 May 2013Nefesinizi rahatça yapabildiğiniz kadar dışarı veriniz, ağızlığı ağzınıza dişlerinizin arasına yerleştiriniz. Ve dudaklarınızıetrafında kapatınız fakat ağızlığı ısırmayınız.
Ağzınızdan nefes almaya başlar başlamaz inhalerin tepesini aşağı bastırarak düzenli ve derin nefes alırken FLIXOTIDE'ı püskürtünüz.
Nefesinizi tutarken inhaleri ağzınızdan çıkarınız, parmağınızı inhaler tüpünün tepesinden çekiniz. Nefesinizi rahatça tutabildiğiniz kadar tutunuz.
Eğer daha fazla doz alacaksanız inhaleri dik tutmaya devam ediniz ve 3 'ten 7 'ye kadar olan basamakları tekrarlamadan önce yarım dakika kadar bekleyiniz.
Ardından, ağzınızı su ile çalkalayıp tükürünüz.
Ağızlığın kapağını sıkıca itip yerine oturtarak kapatınız.
ÖNEMLİ:
5, 6 ve 7. aşamalarda acele etmeyiniz. İnhalerinizi kullanmadanönce mümkün olduğu kadar yavaş nefes almaya başlamanız önemlidir. İlk kullanmaya başladığınız zamanlarda birkaç kez ayna önünde pratik yapınız. İnhalerin tepesinden veya ağzınızın kenarından sis çıktığını görürseniz 2 . basamaktan itibaren işlemleri tekrarlayınız.
Eğer doktorunuz inhalerinizi farklı şekilde kullanmanızı tavsiye ettiyse dikkatle bu talimatlara uyunuz. Bir sorununuz varsa doktorunuzadanışınız.
Çocuklar:
Küçük çocukların yardıma ihtiyacı olabilir ve yetişkinlerininhaleri kullanmalarınayardım etmesi gerekebilir. Çocuklarınefesini dışarı vermeye ve nefes alırken inhaleri püskürtmeye teşvik ediniz. Tekniği beraberce deneyiniz. Daha büyük çocuklar veya elleri kuvvetli olmayan kişiler inhaleri iki elleri ile tutabilirler. İki işaret parmağınızı inhalerin tepesine iki başparmağınızı ağızlığın altına koyunuz.
Temizleme:
İnhalerinizin haftada en az bir kez temizlenmesi gereklidir.
Ağızlığın kapağını çıkarınız.
Aerosol tüpü plastik kısımdan çıkarmayınız.
Kuru bir bez veya mendil ile ağızlığın içini ve dışını siliniz.
Ağızlık kapağını yerleştiriniz.
METAL AEROSOL TÜPÜ SUYA BIRAKMAYINIZ.
Değişik yaş grupları: Çocuklarda kullanımı:
Astım tedavisinde:
4 yaş ve üzeri çocuklar: Günde 2 kez 50 - 200 mikrogram.
1-4 yaş arası çocuklar: Günde 2 kez 100 mikrogram.
Bazı küçük çocuklarda ara parça cihazı kullanmaya ihtiyaç duyulabilir. Doktorunuz veya hemşireniz bu konuda yardımcıolacaktır.
İnhaleriniziara parça cihazının inhaler yerine yerleştiriniz.
Maske ara parça cihazının ağız kısmına takılır.
Ara parça cihazının maskeli kısmı çocuğun ağız ve burnunu iyice içine alacak şekilde yerleştirilir. İlaç ara parça cihazının içine püskürtülür ve çocuk ağızdan derin derin nefes alıp verir.
Yaşlılarda kullanımı: Yaşlılarda doz ayarlamasıgerekli değildir.
Özel kullanım durumları:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği: Karaciğer ve böbrek bozukluğunda doz ayarlaması gerekli değildir.
Eğer FLIXOTIDE Inhaler'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekendendaha fazla FLIXOTIDE Inhaler kullandıysanız:
FLIXOTIDE Inhaler'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
FLIXOTIDE Inhaler'i kullanmayı unutursanız
Doktorunuz atlanan dozun ne zaman uygulanacağına karar verecektir.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
FLIXOTIDE Inhaler ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler
FLIXOTIDE Inhaler tedavisi yavaş yavaş azaltılmalı ve doktor gözetimi olmadan aniden kesilmemelidir. Tedavinin aniden kesilmesi kendinizi kötü hissetmenize ve kusma, bulantı, baş ağrısı, yorgunluk, iştah kaybı, kan şekerinde düşme ve nöbet gibi belirtilere neden olabilir.
Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, FLIXOTIDE Inhaler'in içeriğinde bulunan maddelereduyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Eğer aşağıdakilerden biri olursa, FLIXOTIDE Inhaler'i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
Alerjik reaksiyonlar – Ciltte alerji (aşırı duyarlılık reaksiyonları), yüz ve boğazda şişme (anjiyoödem), solunum belirtileri (nefes darlığı (dispne) ve/veya bronşların daralması (bronkospazm),ani alerjik tepkiler (anafilaktik reaksiyonlar) ve yutmada zorluk
Ani hırıltılı nefes alma ve göğüs ağrısı veya gerginliği Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin FLIXOTIDE'a karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Nefes almanız veya hırıltılı solunumunuz kötüleşirse mümkün olan en kısa sürede doktorunuzu bilgilendiriniz.
Nefes darlığınız ve hırıltılı solunumunuz, yeni ilacınızı kullanmanıza karşın, birkaç günde kötüleşirse veya diğer inhale ilacınızın kullanımını artırdığını fark ederseniz derhal doktorunuzu bilgilendiriniz.
Bu ilacı alan çoğu insan bu ilacın hiçbir soruna yol açmadığını fark eder. Tüm ilaçlarda olduğu gibi, bazı insanlar bu ilacın yan etkilere neden olduğunu görebilir.
Diğer yan etkiler
Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sınıflandırılmıştır: Çok yaygın: 10 hastanın en az birinde görülebilir.
Yaygın: 10 hastanın birindenaz, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir. Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek: 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir. Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.
Bilinmiyor: Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.
Çok yaygın
Ağızda ve boğazda pamukçuk (kandidiyazis)*
Yaygın
Ses kısıklığı*
Ciltte çürük (kontüzyon)
KOAH'lı hastalarda pnömoni (akciğerlerde enfeksiyon)
FLIXOTIDE kullanırken aşağıdaki belirtilerden birisini yaşarsanız hekiminize bildiriniz. Bu belirtiler akciğer enfeksiyonu belirtileri olabilir:
Ateş veya titreme
Mukus üretiminde artış, mukus renginde değişiklik
Artmış öksürük veya nefes alma güçlüğünde artış
Yaygın olmayan:
Deride aşırı duyarlılık reaksiyonları
Seyrek
Yemek borusunda bir tür mantar hastalığı (özefajiyal kandidiyazis)
Çok seyrek
Sırtta kambura benzer yağ birikimi, yüzde yuvarlaklaşma, aşırı kıllanma ve özellikle bel ve leğen kemiklerinde kemik erimesi belirtileri ile görülen bir hastalık (Cushing sendromu), Cushing sendromunda görülenlere benzer özellikler (Cushingoid özellikler)
Böbreküstü bezi baskılanması (adrenal supresyon)
Büyümede gecikme
Uyku bozuklukları
Kemik mineral yoğunluğunda azalma
Göze perde inmesi (katarakt)
Göz içi basıncının artması (glokom)
Kan şeker düzeylerinde artış (hiperglisemi)**
Genelde çocuklarda,
Endişe (anksiyete)
Uyku bozuklukları
Aşırı ve yoğun etkinlik ya da hareketlilikte olma durumu (hiperaktivite)
Uyaranlara karşı aşırı duyarlı olma durumu (irritabilite) dahil davranış değişiklikleri
Tek bir akciğerde hava yollarının geçici olarak daralması (paradoksal bronkospazm)
Hazımsızlık (dispepsi)
Eklem ağrısı (artralji)
Anjiyoödem (başlıca yüzde ve orofarinkste ödem), solunum belirtileri (dispne ve/veya bronkospazm) ve anafilaktik reaksiyonlar
Bilinmiyor
Ruhsal çöküntü (depresyon), saldırganlık (agresyon) (çoğunlukla çocuklarda)
Burun kanaması
Bulanık görme
* Bazı kişilerde ses kısıklığı, yutma güçlüğü veya ağızda vey a b o ğa zd a v e n a d i r e n yemek borusunda pamukçuk (kandidiyazis) gelişebilir. FLIXOTIDE Inhaler'in kullanımını takiben ağzın su ile çalkalanması ve her dozdan sonra tükürmek yardımcı olabilir. Bu durumu doktorunuza söyleyiniz, ancak aksi söylenmedikçe tedaviyi bırakmayınız.
** Çok nadir durumlarda kan şekerinizin miktarında artış (hiperglisemi) olabilir. Eğer şeker hastalığınız varsa kan şekeri seviyenizin daha sık izlenmesi ve genel şeker hastalığı tedavisinde olası bir ayarlama yapılmasıgerekebilir.
Bazı hastalarda, özellikle bu tür ilaçları daha yüksek dozlarda alanlarda şu yan etkilere rastlanabilir: yuvarlak yüz, kemik yoğunluğu kaybı, göz sorunları ve çocuklarda büyümenin yavaşlaması. Bazı hastalarda artan morarma görülebilir.
Çok nadiren ilacı alan kişi endişeli hissedebilir, uyku bozukluğu yaşayabilir veya artan sinirlilik (özellikle çocuklarda) fark edebilir.
Aşağıdaki durumlarda mümkün olan en kısa sürede doktorunuzla konuşunuz:
7 gün FLIXOTIDE kullandıktan sonra nefes darlığınız veya hırıltılı solunumunuz düzelmiyor veya kötüleşiyorsa,
Siz veya çocuğunuz yüksek dozda inhale steroid kullanıyor ve karın ağrısı, bulantı, ishal, baş ağrısı veya sersemlik gibi belirsiz semptomlarla iyi hissetmiyorsanız. Bu durum, mide rahatsızlığı veya viral enfeksiyon gibi bir enfeksiyon sırasında oluşabilir. Steroidinizin aniden kesilmemesi önemlidir, çünkü bu durum astımınızı daha da kötüleştirebilir ve ayrıca vücut hormonlarında sorunlara neden olabilir.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan etkilerin raporlanması
Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi“ ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.
FLIXOTIDE Inhaler'in saklanması
FLIXOTIDE Inhaler'i çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
30°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Donmaktan ve direkt güneş ışığından koruyunuz.
Basınçlı aerosol tüp içinde bulunan inhale ürünlerin çoğunda olduğu gibi, bu ilacın etkisi aerosol tüp soğuk olduğunda azalabilir. Eğer tüp çok soğuksa kullanmadan önce tüpü plastik parçadan çıkarıp bir kaç dakika ellerinizin içinde tutarak ısıtınız. Isıtmak için asla farklı bir yöntem kullanmayınız.
Metal tüp basınçlıdır. 50°C'den yüksek sıcaklıklara maruz bırakmayınız. Aerosol tüp tamamen boş olsa bile delinmemeli, kırılmamalı veya yakılmamalıdır.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Ambalajındaki son kullanma tarihinden sonra FLIXOTIDE Inhaler'i kullanmayınız. Bu tarihte ilk iki rakam ayı, son dört rakamyılı gösterir.
Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.
Ruhsat sahibi: GlaxoSmithKline İlaçları San. ve Tic. A.Ş.
Levent – İstanbul
Üretim yeri: Glaxo Wellcome Production, Evreux/Fransa
Bu kullanma talimatı .../ / tarihindeonaylanmıştır.