5 ml (1 ölçekte) .......120 mg Parasetamol ihtiva eder. Yardımcı maddeler: Şeker, Alkol, Metil Paraben,Propil paraben, Ponceau 4R, Esans Framboise.
Baş, diş ağrılarında, romatizmal ağrılarda, miyaljide, tonsilitte, soğuk algınlığından ileri gelen rahatsızlıklarda, antipiretik ve analjezik etkilidir. Aşı ve tonsillektomi sonrası rahatsızlıklarda da kullanılabilir.
Parasetamole karşı aşırı duyarlılık gösteren kimseler ile böbrek ve karaciğer rahatsızlığı olan kimselerde kullanılmamalıdır.
Karaciğeri etkileyen diğer ilaçlarla tedavi edilen hastalarda, hamile ve süt verenlerde doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Kalp, akciğer hastaları ile, anemisi olanlarda dikkatle kullanılmalıdır. Genel olarak 3 günden fazla süren ateş ve 5 günden fazla devam eden ağrılar için doktora başvurulmalıdır.
UZUN SÜRELİ KULLANIMA BAĞLI TOKSİSİTE İLE İLGİLİ BELİRTİLER:
Anemi, böbrek harabiyeti, peptik ülser dahil gastro-intestinal bozuklukl sisite, papiller nekroz görülür.
Doktorunuza danışmadan kullanmayınız. Çocukların ulaşamayacakları yerlerde, 25°C’nin altında ve ambalajında saklayınız.
Kullandıktan sonra kapağını sıkıca kapatınız. İlaca hassas kimselerde allerjik belirtiler görülürse de ilacı kesmekle bu belirtiler ortadan kalkar. Yüksek dozlarda alındığında hematolojik araz gösterebilir. Diğer pirazolon grubu analjeziklerde görülen kan tablosu bozukluğu çok daha hafiftir. Uzun süreli tedavilerde kan tablosunda bozukluk görülebilir. (Trombositopenik purpura, hemolitik anemi, agranülositoz).
Ayrıca yine yüksek dozlarda, hassas kimselerde kusma, gastrointestinal kanama, deri döküntüsü, karaciğer harabiyeti, serebral ödem, renal tübüler nekrosis, kalp aritmileri, ensefalopati, merkezi sinir sistemi stimülasyonu, anemi, methemoglobinüri görülebilir.
Tedavi dozunda belirlenememiştir. Yüksek dozda ve uzun süreli kullanımda antikoagülan ilaçların etkisini artırmaktadır. Uzun süreli ve yüksek dozlarda alınan parasetamol, kumarin, indandoin deriveleri ile, fenotiyazinlerle etkileşebilir, ürinez, 5-hidroksi indol asetik asit testinde yanlış pozitif sonuç verebilir. Alkol, barbitüratlar ve trisiklik antidepresanlar parasetamolun hepatotoksisitesini artırabilir.
3 aydan küçük bebeklerde kullanılması önerilmez.
Günde 3-4 defa;
3 ay - 1 yaş arası: 1/2 ölçek (60 mg)
1 - 4 yaş arası: 1/2-1 ölçek (60-120 mg)
4 - 8 yaş arası: 1,5 ölçek (180 mg)
8 - 12 yaş arası: 2 ölçek (240 mg)
Dozlar çocuğun yaşına ve kilosuna göre ayarlanır. Dozlar, her doz arasında 4 saat veya daha uzun aralık bırakılarak verilmelidir.
Genellikle uzun süreli tedavilerde küçük dozlar kullanılmalıdır.
24 saat içinde 4-6 defadan fazla tekrarlama yapılmamalıdır.
AŞIRI DOZ VE TEDAVİSİ:
İlacın toksik dozlarda alımından sonraki 2-3 saat içinde bulantı, kusma, karın ağrıları oluşur.
Methemoglobin; deri, mukoza, parmak tırnaklarında siyanoz, ağır vakalarda SSS stimulasyonu, daha sonra depresyon, stupor, hipotermi, çabuk soluma, düzensiz hızlı ve zayıf nabız, düşük kan basıncı, dolaşım yetmezliği, koma, hepatik nekroz, sarılık, geçiçi azotemi, renal tübüler nekroz, hipoglisemi, metabolik asidoz, serebral ödem görülebilir. İlaç henüz alınmışsa ipeka şurubu ile kusturma veya gastrik aspirasiyonu ve lavaj yapılmalıdır.
Antidot: Antidot olarak 16 saat içinde asetil sistein verilmelidir. Aktif kömür ve toz katartikler, oral verilen asetil sisteinin absorbsiyonu azaltabileceğinden bu maddelerin uygulanmasından kaçınılmalıdır, hemodializ, hemoperfüzyon yapılabilir. Peritoneal diyaliz etkisizdir.
|
Kalp Krizi Kalbe giden kan akışı durduğunda kalp krizi meydana gelir. |
|
Diyabet Hastalığı Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır. |