GLUCAGEN HYPOKIT 1 mg 1 flakon Klinik Özellikler

Glucagon Hcl }

Endokrin Sistem > KALSİTONİNLER > Glucagon hcl
Novo Nordisk Sağlık Ürünleri Tic. Ltd. Şti. | 27 May  2011

4.1. Terapötik endikasyonlar

Terapötik endikasyon

İnsülin tedavisi gören diyabetli hastalarda oluşabilen ciddi hipoglisemik reaksiyonların tedavisi.

Diyagnostik endikasyon

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Dondurularak kurutulmuş ürünü beraberindeki çözücü ile bölüm 6.6’da tarif edildiği şekilde

çözünüz.

Erişkin hastalar için doz:

1 mg uygulanır.

Pediyatrik hastalar için doz:

1 mg (25 kg üzeri veya 6-8 yaş üzerindeki çocuklar ) veya 0.5 mg (25 kg altı veya 6-8 yaşın altındaki çocuklar) uygulanır.

Uygulama şekli:

Subkutan/deri altına veya intramüsküler/kas içine enjeksiyon şeklinde uygulanır. Hasta normalde 10 dakika içinde cevap verecektir. Hasta tedaviye yanıt verdiğinde, hipogliseminin tekrarlamasını önlemek ve karaciğer glikojenini yeniden depolamak için oral karbohidrat verilir. Eğer hasta 10 dakika içinde yanıt vermezse, intravenöz/ven içi glukoz verilmelidir.

Ciddi hipoglisemili hastaların tümü için tıbbi yardım gereklidir.

Diyagnostik endikasyon (Motilitenin inhibisyonu)

GlucaGen sağlık personeli tarafından uygulanmalıdır. 0.2-0.5 mg intravenöz/ven içi enjeksiyonu takiben etkisi 1 dakika içinde başlar ve etki süresi incelenen organa bağlı olarak 5 ila 20 dakika arasındadır. 1-2 mg intramüsküler/kas içi enjeksiyon sonrası etkisi 5-15 dakika sonra başlar ve etki süresi organa bağlı olarak yaklaşık 10-40 dakika sürer.

Eğer uygulanan diyagnostik işlem için uygun ise, işlemin tamamlanmasını takiben oral karbohidrat verilmelidir.

4.3. Kontrendikasyonlar

- Glukagon veya laktoza karşı aşırı duyarlılık.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Terapötik endikasyon

Sekonder bir hipogliseminin oluşumunu önlenmek için hasta tedaviye yanıt verdiğinde karaciğer glikojenini yeniden depolamak için oral karbohidratlar verilmelidir.

Diyagnostik endikasyon

Diyagnostik işlemler doğrultusunda glukagon verilen kişiler, özellikle açlık durumunda iseler sorun yaşayabilirler. Bu durumlarda bulantı, hipoglisemi ve kan basıncı değişiklikleri bildirilmiştir. Diyagnostik işlemlerin tamamlanmasını takiben, eğer uygulanan diyagnostik prosedüre uygunsa, açlık durumunda olan hastalara oral karbohidratlar verilmelidir. İnceleme

sonrası hastanın aç olması gerekiyorsa veya ciddi hipoglisemi durumunda, intravenöz/ven içi glukoz verilmesi gerekebilir.

Glukagon insüline karşı antagonist olarak etki göstermektedir ve insülinoma hastalarında GlucaGen kullanılırsa dikkatle izlenmelidir. Aynı şekilde, glukagonoması olan hastalar da dikkatle izlenmelidir.

Kardiyak hastalığı olduğu bilinen yaşlı hastalarda veya diyabetli hastalardaki endoskopik veya radyografik prosedürlerde ek olarak GlucaGen kullanıldığında da hastalar dikkatle izlenmelidir.

GlucaGen intravenöz/ven içi infüzyon şeklinde verilmemelidir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

İnsülin: Glukagona karşı antogonistik olarak etki etmektedir.

İndometazin: Glukagon kan glukozunu yükseltici etkisini kaybedebilir veya paradoksal olarak hipoglisemi bile oluşturabilir.

Varfarin: Glukagon, varfarinin antikoagülan etkisini artırabilir.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi B’dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

Glukagon insan plasenta bariyerini geçmez. Diyabetli hamile kadınlarda glukagon kullanımı bildirilmiştir, hamileliğin gidişatı ve fetüs ve yeni doğanın sağlığı ile ilgili zararlı bir etkisi bilinmemektedir.

Sınırlı sayıda gebelikte maruz kalma olgularına ilişkin veriler, GlucaGen Hypokit’in gebelik üzerinde ya da fetusun/yeni doğan çocuğun sağlığı üzerinde advers etkileri olduğunu göstermemektedir. Bugüne kadar herhangi önemli bir epidemiyolojik veri elde edilmemiştir.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelişim / doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir (bkz. kısım 5.3).

Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.

Laktasyon dönemi

Glukagon kandan oldukça hızlı temizlenir (başlıca karaciğerle) (t1/2= 3-6 dakika); böylece ciddi hipoglisemik reaksiyonların tedavisini takiben emziren annelerin sütüne geçen miktar oldukça düşük olacaktır. Glukagon sindirim sisteminde yıkıldığı ve bozulmamış formu absorbe edilemediğinden, çocuklarda herhangi bir metabolik etki oluşturmayacaktır.

Üreme yeteneği/Fertilite

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanımı üzerine etkileri araştıran çalışmalar yapılmamıştır.

4.8. İstenmeyen etkiler

Klinik çalışmalar ve/veya pazara veriliş sonrasındaki deneyimlerde GlucaGen tedavisiyle ilişkili olduğu kabul edilen istenmeyen etkilerin sıklığı aşağıda verilmektedir. Klinik çalışmalarda gözlenmeyen ancak, spontan olarak raporlanan istenmeyen etkiler “çok seyrek” olarak verilmiştir. Pazardaki kullanımı süresince bildirilen advers ilaç reaksiyonları çok seyrektir (<1/10.000). Ancak, pazara sunuş sonrası deneyimler az bildirilmektedir ve bu raporlama oranı bu bilgi ışığında değerlendirilmelidir. 16 yıldan uzun bir periyotta tahmin edilen tedavi sayısı 46.9 milyondur.

4.8. İstenmeyen etkiler

in sınıflandırılmasında aşağıdaki sıklık grupları kullanılmıştır:

Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100), seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000), çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Terapötik endikasyon

İmmün sistem bozuklukları:

Çok seyrek: Anafilaktik reaksiyon/şok içeren aşırı duyarlılık reaksiyonları

Gastrointestinal bozukluklar:

Yaygın: Bulantı Yaygın olmayan: Kusma Seyrek: Karın ağrısı

Diyagnostik endikasyon

İmmün sistem bozuklukları:

Çok seyrek: Anafilaktik reaksiyon/şok içeren aşırı duyarlılık reaksiyonları

Metabolizma ve beslenme bozukluları:

Yaygın olmayan: Hipoglisemi*1

Kardiyak bozukluklar:

Çok seyrek: Bradikardi*2, Taşikardi*2

Vasküler bozukluklar:

Çok seyrek: Hipotansiyon*2, Hipertansiyon*2

Gastrointestinal bozukluklar:

Yaygın: Bulantı Yaygın olmayan: Kusma Seyrek: Karın ağrısı

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Aşırı dozun advers etkileri bildirilmemiştir. Bölüm 4.8’e bakınız.

Onaylanmış dozlar büyük ölçüde aşıldığında, serum potasyum değeri azalabilir; eğer gerekiyorsa takip edilmeli ve düzeltilmelidir.

Şizofrenlik Şizofrenlik Şizofrenliğin psikiatrik teşhisi hakkında çok fazla anlaşmazlık vardır. Bu sayfadaki bilgiler, şizofrenliğin teşhisi, nedenleri ve tedavisi hakkındaki faklı teoriler hakkında bilgi verecektir. Lösemi Kan Kanseri Lösemi Kan Kanseri Lösemi, kan kanseridir ve vücudunun kan oluşturan dokularının hastalanması anlamına gelir. Birçok lösemi türü vardır; bazı lösemi türleri çocuklarda bazıları da yetişkinlerde sık görülür.