Beher film tablet,
Metformine HCl 850 mg içerir.
Diabetes mellitus 'un aşağıda belirtilen şekillerinde kullanılır.
- Diyet ile normal bir vücut ağırlığının sağlanamadığı ve hipergliseminin önlenemediği ketonüri görülmeyen, yaşlı ve şişman diabetiklerde ve metaploretik diabette diyet ile birlikte,
- İnsülin ile tedavi edilen diabetteki kan glikoz düzeyinin oynak olduğu olgularda ve insüline dirençli diabette, insülin ile birlikte,
- Sülfonilüre türevi olan antidiabetiklerle iyi kontrol edilmeyen diabette, bu ilaçlarla kombine olarak.
Serum kreatinin düzeyinin (³1.5 mg/dL (erkeklerde), ³1.4 mg/dL (bayanlarda)), yüksek olduğu organik ve fonksiyonel böbrek yetmezlikleri, konjestif kalp ve ağır karaciğer yetmezlikleri, asidoz (ketosidoz, laktik asidoz) enfeksiyon ya da gangren gibi komplikasyonlar gösteren diabetiklerin tedavisi, alkolizm (akut ya da kronik), diabetik prekoma ve koma, tek ilaç olarak insüline bağlı diabetin, özellikle de jüvenil diabetin tedavisinde kontrendikedir.
Böbrek fonksiyonları bozuk olan yaşlı diabetiklerde GLUKOFEN dikkatle kullanılmalı, çocuklarda ise kullanılmamalıdır.
GLUKOFEN 'in sülfonilüre türevi antidiabetiklerle kombine edildiği durumlarda, hipoglisemi oluşabileceğinden, kan şekeri düzeyi uygun aralıklarla kontrol edilmelidir. İnsüline bağımlı oynak kan şekeri olan diabetiklere kan şekeri düzeyinin stabilizasyonunu temin amacıyla GLUKOFEN uygulanması, iki ilacın uygun oranlarının saptanması sürecinde hipoglisemi oluşması riskine karşı hastanelerde yapılmalıdır.
Gebelik, ameliyat ve angiografilerden önce ve bunalım sırasında, emzirme dönemi, dehidrasyon, yakın zamanlarda geçirilmiş miyokard enfarktüsü, hipoglisemi ile birlikte görülen durumlarda kullanılmamalıdır.Bulantı, kusma ve diyare gibi gastrointestinal yan etkiler doza bağımlı olarak ve daha çok tedavinin başlangıç evresinde görülebilir ve genellikle kendiliklerinden kaybolur. Söz konusu yan etkiler yine de giderilemezse Glukofen tedavisi durdurulur.
Nadiren ürtiker, halsizlik, kilo kaybı ve ağızda madeni tat gibi belirtiler görülebilir.
- Alkol, betablokerler ve MAO inhibitörleri GLUKOFEN 'in etkisini potansiyelize ederler. Alkol ayrıca laktik asidoz riskini arttırır.
- Bezofibrat ve klofibrat toleransını artırabilirler, ilacın etkisini çoğaltabilirler.
- Kortikosteroidler, diazoksit, bumetanid, furosemid ve tiazid grubu diğer diüretikler ve oral kontraseptifler antagonist etki göstererek dozun yeniden ayarlanmasını gerektirebilirler.
- Lityum tuzları glikoz toleransını azaltabilirler.
- Antikoagülanlarla etkileşebileceğinden birlikte kullanıldıkları durumlarda antikoagülan dozunun yeniden ayarlanması gerekebilir.
- GLUKOFEN B12 vitamininin emilmesini azaltabilir. Bu nedenle sürekli tedavi gören hastaların B12 vitamini düzeyleri yılda bir kez ölçülmelidir.
- GLUKOFEN, tek başına kullanıldığı zaman hipoglisemiye neden olmaz. Ancak insülin yada antidiyabetiklerin etkilerini artırabileceği unutulmamalıdır.
GLUKOFEN ile tedavi edilen hastalar alkol kullanmamalıdır.
Hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde, günlük doz, tok karnına 12 saat ara ile sabah ve akşam 1 tablettir. Metformin 'in günlük dozu, gerekirse bölünmüş dozlar halinde günde maksimum 3 gram 'a kadar yükseltilebilir.
DOZ AŞIMI:
Normal kan glikoz düzeyine rağmen, ketonüri varsa GLUKOFEN dozu azaltılır. Karbonhidrat verilir ve insülin uygulanır. Hasta zaten insülin kullanıyorsa dozu artırılır. Ağır zehirlenmelerde intravenöz yoldan dekstroz ve sodyum bikarbonat verilir. Gerekirse hemodializ ve peritoneal dializ uygulanır.
GLUKOFEN kullanan kişilerde, ürografi ve anjiografi gibi işlemler için intravenöz yoldan kontrast maddeler verilmesi akut böbrek yetmezliği yapabileceğinden, bu işlemlerden önce ve sonra 48 saat boyunca GLUKOFEN verilmemelidir.
|
Kalp Krizi Kalbe giden kan akışı durduğunda kalp krizi meydana gelir. |
|
Belsoğukluğu, Chlamydia ve Frengi Belsoğukluğu, bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Cinsel ilişki
yoluyla bulaşır ve dölyatağı boynunda, idrar yollarında, anüste, makatta ve
boğazda enfeksyona sebep olabilir. |