IMMUNORHO 300 mikrogram (1500 IU) / 2 ml IM enjeksiyon için liyofilize toz içeren flakon Klinik Özellikler
{ Insan Anti Rho (d) Immunoglobulini }
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
Doğurganlık çağındaki Rh(D) negatif kadınlarda Rh(D) immünizasyonunun önlenmesinde
Antenatal profilaksi
Planlanmış antenatal profilakside,
Aşağıdaki gebelik komplikasyonlarını takip eden antenatal profilakside:
Kürtaj/düşük/düşük tehlikesi, dış gebelik veya molar gebelik, intraüterin fetal ölüm (IUFÖ), antepartum kanamaların neden olduğu transplasental kanama (TPH), amniyosentez, koriyonik biyopsi, eksternal versiyon ve benzeri obstetrik manipülatif uygulamalar, invaziv müdahaleler, kordosentez, künt abdominal travmalar veya fetal terapötik müdahaleler.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
Anti-D immünoglobulin dozu, maruz kalınan Rh(D) pozitif kırmızı kan hücrelerinin seviyesine göre ve 0,5 mL Rh(D) pozitif kırmızı kan hücreleri veya 1 mL Rh(D) pozitif kanın, yaklaşık 10 mikrogram (50 IU) anti-D immünoglobulin ile nötralize olduğu bilgisine dayandırılarak belirlenmelidir.
İntramüsküler kullanım için insan anti-D immünoglobülinin dozu ve doz şeması, diğer resmi
ya da Üye Devletlerin kılavuzlarında yer alan öneriler dikkate alınarak belirlenmelidir.
Rh(D) negatif kadınlarda Rh(D) immünizasyonunun önlenmesinde:
Antenatal profilaksi: Genel önerilere uygun olarak, mevcut uygulanan dozlar 50 – 330
mikrogram veya 250 -1650 IU aralığındadır.
Planlanan antenatal profilaksi:
Gebeliğin 28 -30. Haftasında tek bir doz veya 28. ve 34. Haftalarda iki doz.
Gebelik sırasında gelişen komplikasyonlar sonrasında antenatal profilaksi:
Tek bir doz mümkün olan en kısa sürede ve 72 saat içinde uygulanmalı ve eğer
gerekirse, doz gebelik süresince 6-12 haftalık aralıklarla tekrarlanmalıdır.
Hafifçe çalkalayınız ve rekonstitüe edilmiş çözeltiyi şırınga ile çekiniz; iğneyi değiştiriniz ve enjeksiyonu yapınız.
4.3. Kontrendikasyonlar
olanlarda (bkz. Bölüm 6.1)
İnsan immünoglobulinlerine karşı aşırı duyarlılık, özellikle IgA'ya karşı antikor geliştiren hastalarda kontrendikedir.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Virüs güvenliğiIMMUNORHO insan plazmasından elde edilmektedir. İnsan plazmasından elde edilen ilaçlar, virüsler ve teorik olarak Varyant Creutzfeldt-Jacob (v-CJD) gibi, çeşitli hastalıklara yol açabilen enfeksiyon yapıcı ajanlar içerebilirler. IMMUNORHO'da Varyant Creutzfeldt-Jacob hastalığının bulaşma riski teorik olarak minimumken, klasik Creutzfeldt-Jacob hastalığının bulaşma riski hiçbir kanıtla desteklenmez. Alınan tüm önlemlere rağmen, bu tür ürünler halen potansiyel olarak hastalık bulaştırabilir.
Bu tip ürünlerin enfeksiyon yapıcı ajanları bulaştırma riski, plazma verenlerin belirli virüslere önceden maruz kalıp kalmadığının izlenmesi, belirli virüs enfeksiyonlarının halihazırda varlığının test edilmesi ve belirli virüslerin yok edilmesi ve/veya inaktivasyonu ile azaltılmıştır. Bütün bu önlemlere rağmen, bu ürünler hala potansiyel
olarak hastalık bulaştırabilirler. Ayrıca, henüz bilinmeyen enfeksiyon yapıcı ajanların
bu ürünlerin içerisinde bulunma ihtimali mevcuttur.
HIV, HBV, HCV gibi zarflı virüsler ve HAV gibi zarflı olmayan virüslerin etkisi için önlemlerin alınmasına dikkat edilmelidir. Parvovirüs B19 gibi zarflı olmayan virüslere karşı alınan tedbirler sınırlı sayıda olabilir. Parvovirüs B19 enfeksiyonu, gebelikte (fetal enfeksiyon) ve immün yetmezlik ya da kırmızı kan hücre üretiminde artış olan hastalarda tehlikeli olabilir (örn. Hemolitik anemi).
Doktor, bu ilacı hastaya reçete etmeden veya uygulamadan önce hastası ile risk ve yararları tartışmalıdır.
Ayrıca;
IMMUNORHO kullanılması gerekiyorsa hekim tarafından, hastalık yapıcı etkenlerin hastaya bulaşmasını önlemek için uygun aşıların (Hepatit A, Hepatit B vb.) yaptırılması önerilebilir.
Hastalar açısından IMMUNORHO her uygulandığında, hastayla ürünün arasındaki bağlantının korunabilmesi için, ürünün adı ve seri numarası kaydedilmelidir.
IMMUNORHO yalnızca intramüsküler uygulama içindir, intravenöz uygulanmamalıdır (şok
riski).
Doğum sonrası kullanılması halinde ürün anneye uygulanır. Yeni doğan bebeğe enjekte
edilmez.
İzlenebilirlik
Biyolojik tıbbi ürünlerin izlenebilirliklerini arttırmak için, uygulanan ürünün isim ve seri numarası açıkca kaydedilmelidir.
Hipersensitivite
Gerçek hipersensitivite reaksiyonları seyrektir fakat anti-D immünoglobuline karşı alerjik tipte cevaplar görülebilir.
IMMUNORHO düşük miktarda IgA içerir. Anti-D immnünoglobulin IgA eksikliği olan hastalarda başarıyla uygulanmasına rağmen, IgA eksikliği olan hastalarda IgA antikorları gelişme potansiyeli bulunmaktadır ve bu hastalarda IgA içeren plazma türevi tıbbi ürünlerin uygulanmasından sonra anafilaktik reaksiyon gelişebilir. Bu nedenle hekim tarafından IMMUNORHO ile tedavinin yararlarının aşırı duyarlılık reaksiyonları gelişmesi riskine karşı değerlendirilmesi gerekir.
Nadiren, insan anti-D immünoglobulini anafilaktik bir reaksiyon ile birlikte kan basıncında ani bir düşüşe sebep olabilir. Bu durum daha önceden immünoglobulin ile tedaviyi tolere etmiş hastalarda bile görülebilir.
Alerjik veya anafilaktik tipteki reaksiyon şüphesinde enjeksiyonun hemen kesilmesi gerekir.
Şok durumunda şok tedavisinde uygulanan standart medikal tedavi uygulanmalıdır.
Hemolitik reaksiyonlar
Uyuşmayan transfüzyon nedeniyle çok yüksek anti-D immünoglobulin dozu alan hastalar, hemolitik reaksiyon riskinden dolayı klinik olarak ve biyolojik parametreler açısından takip edilmelidir.
Tromboembolizm
Miyokard infarktüsü, felç, derin ven trombozu dahil arteriyel ve venöz tromboembolik olaylar ve pulmoner embolizm immünoglobulinlerin kullanımıyla ilişkilendirilmiştir. IMMUNORHO alan hastalarda tromboembolik olaylar gözlenmemiş olsa dahi, bu hastalar immünoglobulin kullanımından önce yeterli derecede hidrate edilmelidir.
Trombotik olaylar için önceden var olan risk faktörleri olan hastalarda (örn: hipertansiyon, diabetes mellitus ve vasküler hastalık ya da trombotik episod hikayesi, edinilmiş veya kalıtsal trombofilik bozuklukları olan hastalar, uzun süreli hareketsizlik dönemleri olan hastalar, şiddetli hipovolemik hastalar, kan viskozitesini arttıran hastalıkları olan hastalar), özellikle yüksek dozlarda IMMUNORHO reçete edildiğinde dikkatli olunmalıdır.
Hastalar, nefes darlığı, bir uzvun ağrısı ve şişmesi, fokal nörolojik defisitler ve göğüs ağrısı dahil tromboembolik olayların ilk belirtileri hakkında bilgilendirilmelidir ve semptomların başlangıcında derhal doktorları ile temasa geçmeleri tavsiye edilmelidir.
Serolojik testlere etkisi
İmmünoglobulin enjeksiyonundan sonra pasif olarak geçen antikorların hasta kanında geçici olarak yükselmesi serolojik testlerin yanıltıcı pozitif sonuç vermesine neden olabilir.
Antikorların, A, B, D gibi eritrosit antijenlerine pasif geçişi, özellikle annesi antenatal profilaksi alan Rh(D) pozitif bebeklerde kırmızı hücre antikorları için yapılan bazı serolojik testleri (örn. Coomb's testi) etkileyebilir.
Aşırı kilolu/Obez hastalar
Aşırı kilolu/obez hastalarda, intramüsküler uygulama durumunda olası etkililik azalması
durumu nedeniyle, intravenöz bir anti-D ürününün kullanılması önerilir.
Pediyatrik popülasyon
Pediyatrik popülasyon için özel önlemler veya izlem gerekli değildir.
Bu tıbbi ürün, her bir flakonunda maksimum 7,8 mg sodyum içermektedir. Her dozunda 1 mmol (23 mg)'den daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında sodyum içermediği kabul edilebilir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Canlı atenüe virüs aşıları
Canlı virüs aşısının etkililiği azalabileceğinden, canlı virüs aşılarıyla (örn. kızamık, kabakulak, kızamıkçık) aktif immünizasyon anti-D immünoglobulinin en son uygulamasından sonra 3 ay ertelenmelidir.
Eğer canlı virüs aşılamasından sonraki 2 – 4 hafta içerisinde anti-D immünoglobulin
uygulaması gerekirse, bu tür aşıların etkililiği azalabilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek veriler Pediyatrik popülasyon:
Pediyatrik popülasyonda spesifik etkileşim çalışmaları yapılmamış olmasına rağmen çocuklar
4.6. Gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/ Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Bu tıbbi ürün gebelikte kullanılır. IMMUNORHO hayvanlarda üreme üzerine çalışma yapılmamıştır.
Mevcut kanıtlar Rh(D) immünoglobulin (insan)'in fetusa zarar vermediğini veya alıcı annenin
gelecekteki gebeliklerine ya da üreme kapasitesine etkisi bulunmadığını ortaya koymaktadır.
Gebelik dönemi
İyi yönetilmiş epidemiyolojik çalışmalar Rh(D) immünoglobulin (insan)'in gebelik üzerinde ya da fetüsün/yeni doğan bebeğin sağlığı üzerinde advers etkilere neden olduğunu göstermemektedir.
IMMUNORHO gebelik döneminde kullanılabilir, ancak gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır.
Laktasyon dönemi
Anti D immünoglobulin anne sütüne geçer. IMMUNORHO emzirme döneminde
kullanılabilir.
Üreme yeteneği/ Fertilite
Mevcut kanıtlar Rh (D) immünoglobulin (insan)'in alıcı annenin gelecekteki gebeliklerine ya da üreme kapasitesine etkisi bulunmadığını ortaya koymaktadır. İnsan anti-D immünoglobulin ile edinilen klinik deneyimler, bu ilacın fertilite üzerinde herhangi bir zararlı etkisinin olmadığını öngörmektedir.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
IMMUNORHO'nun araç ve makine kullanım becerileri üzerine etkisi yoktur.
4.8. İstenmeyen etkiler
Güvenlilik profili özeti
Üşüme hissi, baş ağrısı, baş dönmesi, ateş, bulantı, kusma, alerjik reaksiyonlar, artralji, kan basıncında düşme ve orta dereceli bel ağrısı gibi advers reaksiyonlar nadiren meydana gelebilir.
Normal insan immünoglobulinleri, seyrek olarak, kan basıncında ani bir düşmeye yol açabilir ve izole vakalarda, hasta daha önceki uygulamalara hiçbir hipersensitivite göstermemiş olsa dahi, anafilaktik şok gelişebilir.
Enjeksiyon yerinde şu lokal reaksiyonlar ortaya çıkabilir: şişme, ağrı, kızarıklık, endürasyon, lokal sıcaklık artışı, kaşıntı, morarma ve döküntü.
Advers reaksiyonların tablosu
Advers reaksiyonlara ilişkin tablo, MedRA sistem organ sınıflandırmasına (SOC) ve tercih edilen terim seviyesine göre aşağıda sunulmuştur. Tabloda intramusküler yolla uygulanan insan anti-D immünoglobulini kullanımı ile ilişkili istenmeyen etkiler gösterilmektedir.
Klinik araştırmalardan elde edilen advers reaksiyonların sıklığı hakkında sağlam veri bulunmamaktadır.
Rapor edilen istenmeyen etkiler aşağıdaki sıklık derecesine göre listelenmiştir.
Çok yaygın (≥1/10); yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1.000 ila <1/100); seyrek (≥1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
MedRA Sistem Organ Sınıfı | Advers reaksiyonlar | Sıklık |
Bağışıklık sistemi hastalıkları |
Hipersensitivite, Anafilaktik şok |
Bilinmiyor |
Sinir sistemi hastalıkları | Baş ağrısı | Bilinmiyor |
Kardiyak hastalıklar | Taşikardi | Bilinmiyor |
Vasküler hastalıklar | Hipotansiyon | Bilinmiyor |
Gastrointestinal hastalıklar | Bulantı, Kusma | Bilinmiyor |
Deri ve deri altı doku hastalıkları | Deri reaksiyonu, Eritem, Kaşıntı, Pirürit | Bilinmiyor |
Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları | Artralji | Bilinmiyor |
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar | Ateş, Halsizlik, Üşüme hissi
Uygulama yerinde: şişme, ağrı, eritem, sertleşme, sıcaklık, pirürit, döküntü, kaşıntı |
Bilinmiyor |
Pediyatrik popülasyon
Bulaşıcı ajanlarla ilgili güvenlilik için bkz. Bölüm 4.4.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Doz aşımı sonuçları bilinmemektedir.
Parkinson Hastalığı Hastalık ilk kez 1817 de İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı “sallayıcı felç” olarak kaleme almış. | Ağız Kanseri Ağız kanserinin en yaygın türleri, dudak, dil, dişetidir. Nadiren yanak içi veya damak bölgelerini de içine alır. |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Kedrion Betaphar Biyofarmasötik İlaç San Ve Tic.A.Ş.Satış Fiyatı | 1963.23 TL [ 19 Nov 2024 ] |
Önceki Satış Fiyatı | 2009.63 TL [ 8 Nov 2024 ] |
Original / Jenerik | Original İlaç |
Reçete Durumu | Mor Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8680972009083 |
Etkin Madde | Insan Anti Rho (d) Immunoglobulini |
ATC Kodu | J06BB01 |
Birim Miktar | 300 |
Birim Cinsi | MCG |
Ambalaj Miktarı | 1 |
Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar > İmmünoglobülinler > AntiD (rh) İmmunoglobulin |
İthal ( ref. ülke : Italya ) ve Beşeri bir ilaçdır. |
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
---|---|---|
Eşdeğer bir ilaç bulunamadı |
Gıda Alerjisi Her yıl milyonlarca insan yiyeceklere alerji gösteriyor. |
|
Travma Sonrası Bunalımı Travmatik bir olay, günlük olağan olayların dışında olan ve kişiyi derinden rahatsız eden bir olaydır.Birçok olay böyle bir etki gösterebilir. |
|
Lösemi Kan Kanseri Lösemi, kan kanseridir ve vücudunun kan oluşturan dokularının hastalanması anlamına gelir. Birçok lösemi türü vardır; bazı lösemi türleri çocuklarda bazıları da yetişkinlerde sık görülür. |