INFERJECT 500 mg/10 ml I.V ENJEKSIYON/infüzyon için çözelti (1 adet) Klinik Özellikler
{ Demir Karboksimaltoz }
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
INFERJECT, aşağıda verilen durumlarda görülen demir eksikliğinin tedavisinde endikedir:
Gastrointestinal sistemden demir emiliminin bozulduğu durumlarda gelişen demir eksikliği anemisinde,
Aktif gastrointestinal kanaması olan hastalarda gelişen demir eksikliği anemisinde,
Total veya subtotal gastrektomili hastalarda gelişen demir eksikliği anemisinde,
Oral demir tedavisini tolere edemeyen demir eksikliği anemisi olgularında,
Oral demir tedavisine dirençli demir eksikliği anemisinde,
Hızlı bir şekilde demir sağlanması için klinik ihtiyacın olduğu durumlarda,
Eritropoetin (EPO) tedavisi alan diyalize bağımlı olan veya olmayan kronik böbrek yetmezliği hastalarında demir eksikliği varlığında,
Amerikan New York Kalp Birliği (NYHA)'nin evrelemesine göre Evre II ve üzeri kalp yetmezliği olan hastalarda, demir eksikliği (ferritin < 100 mcg/L) ve demir eksikliği anemisi durumlarında endikedir.
INFERJECT gebeliğin ilk 3 aylık döneminde önerilmemelidir. Gebeliğin ikinci ve üçüncü 3 aylık döneminde ise hekimin zorunlu bulduğu hallerde kullanılmalıdır.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
Pozoloji:INFERJECT uygulanması sırasında ve her bir uygulamayı takiben, aşırı duyarlılık reaksiyonlarının semptomları ve belirtileri açısından hastalar dikkatlice takip edilmelidir.
INFERJECT sadece anafilaktik reaksiyonları acilen değerlendirme ve yönetme eğitimi almış personelin varlığında, tüm resüsitasyon araçlarının sağlandığı yerlerde uygulanmalıdır. Her INFERJECT uygulamasını takiben hasta en az 30 dakika boyunca advers etkiler açısından gözlenmelidir (bkz. bölüm 4.4).
INFERJECT pozolojisi basamaklı yaklaşım ile takip edilir: (1) kişisel demir ihtiyacının belirlenmesi, (2) demir dozunun hesaplanması ve uygulanması, (3) demir verilmesi sonrası değerlendirmeler. Bu basamaklar aşağıda detaylı bir şekilde yer almaktadır:
basamak: Kişisel demir ihtiyacının belirlenmesi
INFERJECT ile kişisel demir ihtiyacı kişinin vücut ağırlığı ve hemoglobin (Hb) düzeyine göre belirlenir (bkz. Tablo 1)
Tablo 1: Demir gereksiniminin belirlenmesi
Hb | Vücut ağırlığı | |||
g/dL | mmol/L | <35 kg | 35- <70 kg | ≥70 kg |
<10 | <6,2 | 500 mg | 1500 mg | 2000 mg |
10- <14 | 6,2- <8,7 | 500 mg | 1000 mg | 1500 mg |
≥14 | ≥8,7 | 500 mg | 500 mg | 500 mg |
Demir eksikliği laboratuvar testleri ile mutlaka tespit edilmelidir (bkz. Bölüm 4.1).
4.3. Kontrendikasyonlar
INFERJECT kullanımı aşağıda belirtilen durumlarda kontrendikedir:
Ferrik karboksimaltoz kompleksine ya da INFERJECT'e ya da Bölüm 6.1'de listelenen bileşenlerinden herhangi birine karşı gelişen aşırı duyarlılık,
Diğer parenteral demir preparatlarına karşı bilinen aşırı duyarlılık,
Demir eksikliğinden kaynaklanmayan anemi, örneğin diğer mikrositik anemiler
Aşırı demir yüklenmesini ya da demir kullanımından kaynaklanan rahatsızlıkları gösteren kanıtlar olması
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Duyarlılık reaksiyonları
Parenteral olarak uygulanan demir ilaçları, ciddi ve potansiyel fatal anafilaktik/anafilaktoid aşırı duyarlılık reaksiyonlarına sebep olabilir. Parenteral demir komplekslerinin önceden sorunsuz seyreden dozlarından sonra da aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir. Kounis sendromuna ilerleyen hipersensitivite reaksiyonları (miyokard enfarktüsüne neden olabilen akut alerjik koroner arteriyospazm, bkz. Bölüm 4.8) bildirilmiştir.
Şiddetli astım, egzama veya diğer atopik alerji öyküsü ile ilaç alerjisi olduğu bilinen hastalarda risk artmaktadır. İmmun sistem hastalıkları ya da inflamasyon durumlarında (örn. sistemik lupus eritematozus, romatoid artrit) parenteral demir komplekslerine karşı aşırı duyarlılık reaksiyonlarında da artış olmaktadır.
INFERJECT sadece anafilaktik reaksiyonları acilen değerlendirme ve yönetme eğitimi almış personelin varlığında, tüm resüsitasyon araçlarının sağlandığı yerlerde uygulanmalıdır. Her INFERJECT uygulamasını takiben hasta en az 30 dakika boyunca advers etkiler açısından gözlemlenmelidir. Uygulama esnasında aşırı duyarlılık reaksiyonları veya intolerans belirtileri meydana gelirse tedavi hemen durdurulmalıdır. Akut anafilaktik/anafilaktoid reaksiyonları yönetmek için, kalp-solunum resüsitasyon araçları ve 1:1000 enjektabl/adrenalin çözeltisini de içeren malzemeler hazır bulundurulmaldır. Gerekli olduğu durumlarda, antihistaminikler ve/veya kortikosteroidler ek tedavi olarak verilebilir.
Hipofosfatemik osteomalazi
Tedavi sonrası osteomalaziye ve cerrahi dahil klinik müdahale gerektiren kırıklara yol açan semptomatik hipofosfatemi olguları bildirilmiştir. Miyalji ve kemik ağrılarının eşlik ettiği gittikçe artan yorgunluk yaşayan hastaların tıbbi destek talep etmeleri gerekmektedir. Yüksek dozlarda çok sayıda tedavi alan veya uzun süreli tedavi uygulanan ve hipofosfatemi açısından risk faktörleri taşıyan hastaların serum fosfat düzeyleri izlenmelidir. Dirençli hipofosfatemi olgularında, ferrik karboksimaltoz tedavisi gözden geçirilmelidir.
Karaciğer veya böbrek yetmezliği
Karaciğer işlev bozukluğu bulunan hastalarda, parenteral demir yalnızca dikkatli bir yarar/risk değerlendirmesi yapıldıktan sonra uygulanmalıdır. Parenteral demir aşırı demir yüklenmesinin tetikleyici ve kötüleştirici bir faktör olduğu karaciğer işlev bozukluğu hastalarında, özellikle Kütanöz Porfiri Tarda (PCT) vakalarında kullanılmamalıdır. Aşırı demir yüklenmesini önlemek için demir statüsünün dikkatle izlenmesi tavsiye edilir.
Kronik böbrek yetmezliğine bağlı hemodiyaliz hastalarında tek seferde 200 mg'dan daha fazla demir uygulamalarına ait güvenlik verileri bulunmamaktadır.
Enfeksiyon
bakteriyemisi
Akut veya kronik enfeksiyon, astım, egzema ya da atopik alerji vakalarında parenteral demir kullanırken dikkatli olunmalıdır. Devam eden bakteriyemisi bulunan hastalarda INFERJECT uygulamasının durdurulması tavsiye edilir. Kronik enfeksiyonlu hastalarda, eritropoiezin baskılandığı da hesaba katılarak bir yarar/risk değerlendirmesi yapılmalıdır.
Ekstravazasyon
INFERJECT uygulanırken paravenöz sızıntıyı önlemek için önlem alınmalıdır. Uygulama bölgesinde INFERJECT'in paravenöz sızıntısı derinin tahriş olmasına ve renginin kahverengiye dönüşmesine yol açar. Paravenöz sızıntı durumunda, INFERJECT uygulaması hemen durdurulmalıdır.
Pediyatrik popülasyon
INFERJECT'in çocuklarda kullanımı araştırılmamıştır. Bu nedenle 14 yaşın altındaki çocuklarda kullanımı önerilmemektedir.
Çocuklarda demir içeren ürünlerin yanlışlıkla alınması ölümcül zehirlenmeye yol açabilir. Çocukların erişemeyeceği yerlerde saklanmalıdır.
Bu tıbbi ürün her 10 ml'lik flakonda 55 mg sodyum ihtiva eder. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Diğer tüm parenteral demir preparatlarında olduğu gibi, INFERJECT, oral demir preparatlarıyla birlikte kullanıldığında oral demir absorbsiyonunu azaltabilir. Bu nedenle oral demir tedavisine INFERJECT uygulaması bittikten en erken 5 gün sonra başlanmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Bildirilmemiştir.
Pediyatrik popülasyon:
Bildirilmemiştir.
4.6. Gebelik ve laktasyon
Gebelik kategorisi: C
Bu gebelik kategorisine rağmen hekim, gebenin ilacı kullanıp kullanmaması konusundaki nihai kararını; gebelik haftasına, gebenin var olan/tespit edilen hastalığına ve diğer özelliklerine göre ayrıntılı yarar-risk değerlendirmesi yaparak vermelidir.
Risk kategorileri ilacın gebelikteki potansiyel riski konusunda sağlık personeline yardımcı olmakla birlikte, hekimin değerlendirmesi esastır.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar tedavi süresince etkili doğum kontrolü uygulamak zorundadırlar.
Gebelik dönemi
Gebe kadınlarda INFERJECT kullanımıyla ilgili veriler sınırlıdır (bkz. Bölüm 5.1). Bu nedenle gebelik sırasında kullanılmadan önce, dikkatli bir yarar/risk değerlendirilmesi yapılmalı ve açık bir biçimde gerekli değilse gebelik sırasında INFERJECT kullanılmamalıdır.
Hamileliğin ilk trimesterinde ortaya çıkan demir eksikliği anemisi, birçok vakada oral demir ile tedavi edilebilir. INFERJECT'in fetüs ve anne için olan potansiyel riskine karşılık yarar yönü ağır bastığı değerlendirilirse, tedavi ikinci ya da üçüncü trimester ile sınırlandırılmalıdır.
Parenteral demirlerin uygulanmasını takiben fetal bradikardi oluşabilir. Genellikle geçicidir ve annede aşırı duyarlılık reaksiyonunun bir sonucudur. Doğmamış bebek, parenteral demirlerin hamile kadınlara intravenöz uygulanması sırasında dikkatle izlenmelidir.
Hayvanlardan elde edilen veriler, INFERJECT'ten alınan demirin plasenta bariyerini geçebildiğini ve ilacın hamilelikte kullanımının fetüsün iskelet gelişimini etkileyebileceğini göstermektedir.
Laktasyon dönemi
Klinik çalışmalar, INFERJECT'ten insan sütüne demir transferinin ihmal edilebilir düzeyde (≤ %1) olduğunu göstermiştir. Emziren kadınlardan elde edilen sınırlı miktardaki veriler esas alındığında, INFERJECT'in emzirilen çocuk için bir risk teşkil etmesi çok zayıf bir olasılıktır.
Üreme yeteneği/Fertilite
İnsanlar üzerinde ya da klinik dışı üreyebilirlik çalışmalarından elde edilmiş veri bulunmamaktadır. Hayvan çalışmalarında INFERJECT tedavisinden sonra üreme yeteneğinin etkilenmediği gösterilmiştir.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
INFERJECT'in araç ve makine kullanma kabiliyeti üzerinde olumsuz etki olasılığı çok zayıftır.
4.8. İstenmeyen etkiler
Çok yaygın (≥ 1/10); yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1.000 ila <1/100); seyrek (≥1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)
Aşağıda bildirilen advers etkiler INFERJECT alan 8000'den fazla hastanın katıldığı klinik çalışmalardan ve pazarlama sonrası bildirilenlerden oluşmaktadır.
En sık bildirilen advers etki bulantı (vakaların %2,9'unda) olup, bunu enjeksiyon/infüzyon yeri reaksiyonları, hipofosfatemi, baş ağrısı, ateş basması, sersemlik ve hipertansiyon takip etmektedir. Enjeksiyon/infüzyon yeri reaksiyonları, yaygın olmayan veya seyrek bazı yan etkileri içermektedir.
En ciddi advers reaksiyon anafilaktoid/anafilaktik reaksiyondur (seyrek); ölümcül vakalar
gözlenmiştir (bkz Bölüm 4.4).
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Yaygın olmayan: Hipersentivite Seyrek: Anafilaktoid/anafilaktik olaylar
Metabolizma ve beslenme hastalıkları
Yaygın: Hipofosfatemi
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın: Baş ağrısı, baş dönmesi
Yaygın olmayan: Parestezi, tat alma duyusunda bozulma Bilinmiyor: Bilinç kaybı
Psikiyatrik hastalıkları
Seyrek: Anksiyete
Kardiyak hastalıklar
Yaygın olmayan: Taşikardi Bilinmiyor: Kounis sendromu
Vasküler hastalıklar
Yaygın: Ateş basması, hipertansiyon Yaygın olmayan: Hipotansiyon Seyrek: Flebit, senkop, presenkop
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları
Yaygın olmayan: Dispne
Seyrek: Bronkospazm
Gastrointestinal hastalıklar
Yaygın: Mide bulantısı
Yaygın olmayan: Kusma, dispepsi, abdominal ağrı, kabızlık, ishal Seyrek: Flatulans
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın olmayan: Kaşıntı, ürtiker, eritem, döküntü
Seyrek: Anjioödem, solukluk, vücudun uygulama bölgesi dışındaki diğer bölgelerinde cilt rengi değişikliği
Bilinmiyor: Yüz ödemi
Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları
Yaygın olmayan: Miyalji, sırt ağrısı, artralji, ekstremite ağrısı, kas spazmları
Bilinmiyor: Hipofosfatemik osteomalazi
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Yaygın: Enjeksiyon/infüzyon bölgesi reaksiyonları
Yaygın olmayan: Pireksi, bitkinlik, göğüs ağrısı, periferal ödem, kırıklık
Seyrek: Keyifsizlik, influenza benzeri hastalık (başlangıçları birkaç saat ile birkaç gün arasında değişebilir)
Araştırmalar
Yaygın olmayan: Alanin aminotransferaz artışı, aspartat aminotransferaz artışı, gama- glutamiltransferaz artışı, kan laktat dehidrojenaz artışı, kan alkalin fosfataz artışı
reaksiyonları.
gözlenmiştir.
Döküntü (yaygın olmayan), eritematöz döküntü, -jeneralize döküntü, maküler döküntü, makülo-papüler döküntü, pruritik döküntü (hepsi seyrek)
Enjeksiyon/infüzyon yerinde -ağrı, -hematom, -renk değişikliği, -ekstravazasyon, -iritasyon, -
reaksiyon (hepsi yaygın olmayan), -parestezi (seyrek)
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonların raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta:tufam@titck.gov.tr; tel:0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
INFERJECT'in, demir açığını kapatmak için gereken miktardan daha fazla miktarda uygulanması, depolama bölgelerinde demir birikimine ve sonuç olarak da hemosideroza yol açabilir. Serum ferritin ve transferrin doygunluğu gibi demir parametrelerinin izlenmesi,
demir birikimini teşhis etmede yardımcı olabilir. Eğer demir birikimi söz konusu olursa bir demir şelatörünün kullanılması düşünülebilir.
Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. | Deri Kanseri Deri kanseri çok rastlanan bir hastalıktır. Üç ana türü bulunur ;genelde kemirici ülser olarak bilinen bazal hücreli karsinom, yassı hücreli karsinom ve kötü huylu tümör. |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.Satış Fiyatı | 5769.29 TL [ 17 Dec 2024 ] |
Önceki Satış Fiyatı | 5769.29 TL [ 2 Dec 2024 ] |
Original / Jenerik | Original İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8699514750185 |
Etkin Madde | Demir Karboksimaltoz |
ATC Kodu | B03AC |
Birim Miktar | 1800 |
Birim Cinsi | MG |
Ambalaj Miktarı | 1 |
Kan ve Kan Yapıcı Organlar > Demir Eksikliği İlaçları |
İthal ( ref. ülke : Almanya ) ve Beşeri bir ilaçdır. |
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
---|---|---|
Eşdeğer bir ilaç bulunamadı |
Şizofrenlik Şizofrenliğin psikiatrik teşhisi hakkında çok fazla anlaşmazlık vardır. Bu sayfadaki bilgiler, şizofrenliğin teşhisi, nedenleri ve tedavisi hakkındaki faklı teoriler hakkında bilgi verecektir. |
|
Ağız Kanseri Ağız kanserinin en yaygın türleri, dudak, dil, dişetidir. Nadiren yanak içi veya damak bölgelerini de içine alır. |
|
Doğum Sonrası Depresyonu Doğum sonrası depresyonu, doğumdan sonra her on kadından biri tarafından tecrübe edilen stresli bir durumdur. |