4.Olası yan etkiler nelerdir ?
Tüm ilaçlar gibi INHIBACE’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Ciddi reaksiyonlar:
Eğer anjiyoödem adı verilen ciddi bir reaksiyon yaşarsanız, İNHİBACE kullanmayı bırakınız ve hemen doktorunuza gidiniz.
Belirtiler şunlar olabilir:
Yüz, boyun, dudak ve ağzın aniden şişmesi. Bu nefes alma ve yutkunmada zorluğa yol açabilir.ACE inhibitörleri ile ilgili olarak bildirilen kan rahatsızlıkları:- Kırmızı kan hücresi sayısının düşük olması (anemi). Belirtiler arasında, yorgunluk, cildin soluklaşması, göğüste kanat çırpma gibi hissedilebilecek hızlı veya düzensiz kalp atışı (çarpıntı) veya nefes daralması bulunmaktadır.
- Beyaz kan hücresi sayısının düşük olması. Belirtiler arasında, enfeksiyon sayısında artış, örneğin ağızda, dişeti, boğaz ve akciğerde bulunmaktadır.
- Kanınızdaki trombosit sayısının düşük olması. Belirtiler arasında, cildin kolay morarması ve burun kanaması bulunmaktadır.
Olası diğer yan etkiler Yaygın (10’da l’den az)
Baş dönmesi hissiÖksürükBulantıYorgunluk hissiBaş ağrısıYaygın olmayan (100’de l’den az)
Anjiyoödem (yüz, dil, dudak, boğaz ya da sindirim sisteminin aniden şişmesi)Düşük kan basıncı. Halsizlik, baş dönmesi ve sersemlik hissedebilirsiniz ve bulanık görme ve bayılmaya yol açabilir. Bazı hastalarda kan basıncının aşırı düşüşü inme ve kalp krizi riskini artırabilir.Görme bozukluğuGüçsüzlükBaş dönmesiKalp atış hızında artışÇarpıntıKendini hasta hissetmeGöğüste ağrı hissiNefes almada güçlük, nefesin kesilmesi ve göğüste sıkışma hissiBurun tıkanıklığı veya burun akıntısı ve hapşırma (rinit)Ağız kuruluğu veya şişliğiAğız içinde iltihapİştah kaybıTat alma bozukluğuİshal ve kusmaCilt döküntüsü (şiddetli olabilir)Kas krampları veya kas ve eklemlerde ağrıİmpotens (cinsel güçsüzlük)Aşırı terlemeKızarma (flushing)Uyku bozukluklarıSeyrek (1000’de l’den az)
Beyaz ve kırmızı kan hücreleri veya trombosit sayılarındaki düşüşleri gösteren kan testleri (anemi [kansızlık], nötropeni [kandaki parçalı hücre sayısında azalma], agranülositopeni, trombositopeni)Anaflaksi (Vücudun alerji oluşturan maddelere karşı verdiği çok şiddetli yanıt, ani aşırı duyarlılık)Serebral iskemi (beyine yeterince kan gitmemesi), geçici iskemik atak (beyine giden damarların geçici tıkanması sonucu oluşan geri dönüşümlü bir tür felç), iskemik inme (kan basıncı çok fazla düşerse ortaya çıkar)Periferal nöropati (duyu kaybı)Düzensiz kalp atımıKalp kriziİntersitisyel akciğer hastalığıSistemik lupus eritematozus benzeri hastalık (değişik belirtileri olan iltihabi bir bağ dokusu hastalığı, ateş, güçsüzlük, kas krampları veya kas ve eklemlerde ağrı ile belirtileri ortaya çıkabilir.)El ve ayakta karıncalanma, uyuşmaHırıltılı solunumBurun, yanaklar ve gözlerin arkasında doluluk hissi ve zonklama şeklinde ağrı (sinüzit)Dil iltihabı (glossit)Pankreas iltihabı. Belirtiler arasında, sırtınıza doğru yayılan midede şiddetli ağrı bulunmaktadır.Karaciğerleriniz çalışmasındaki değişiklikler (kan testleri ile gösterilir)Karaciğer problemleri (hepatit gibi) veya karaciğer hasarıCiddi cilt reaksiyonları (cildin kabarması veya soyulması gibi)Işığa duyarlılıkSaç dökülmesiTırnak düşmesiBöbrek işlevi bozukluğu, böbrek yetmezlik, bazı kan değerlerinde değişiklikler (kanda kreatinin, üre, potasyum gibi değerlerin artması, sodyumun azalması gibi) proteinüri (kanda protein bulunması), nefrotik sendrom (bir böbrek hastalığı), nefrit (böbrek iltihabı)Erkeklerde göğüs büyümesiYan etkilerin raporlanması
Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi“ ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)‘ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edilnilmesine katkı sağlamış olacaksınız.
Yüksek Tansiyon
Hipertansiyon sürekli anormal derecede yüksek olan kan basıncıdır. Tansiyon
atardamarlarınızdaki kanın basıncıdır.
Astım
Astımlı kişilerin akciğerlerindeki hava boruları (bronşlar) hassastır. Bu kişiler belirli tetikleyici faktörlere maruz kaldıklarında, hava boruları nefes almalarını güçleştirecek şekilde daralır.