INTELENCE 100 mg 120 tablet Klinik Özellikler

Etravirin }

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar > Virüslere Karşı Direkt Etkili İlaçlar > Etravirine
Johnson & Jonhson Sıhhi Malzeme San. ve Tic.Ltd.Şti. | 6 July  2012

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    INTELENCE, diğer antiretroviral ilaçlar ile kombinasyon şeklinde, non-nükleozid revers transkriptaz inhibitörü (NNRTI) direnci olanlar dahil, antiretroviral tedavi görmüş erişkin hastalarda, insan immün yetmezlik virüsü tip 1 (HIV-1) enfeksiyonu tedavisinde endikedir (bkz. Bölüm 4.4, 4.5 ve 5.1).

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    Tedavi, HIV enfeksiyonu tedavisinde deneyimli bir hekim tarafından başlatılmalıdır.

    Pozoloji, uygulama sıklığı ve süresi:

    INTELENCE, mutlaka diğer antiretroviral tıbbi ürünler ile kombinasyon halinde verilmelidir. Önerilen etravirin dozu, yemek sonrası oral yolla günde iki kere 200 mg'dır (100 mg'lık iki tablet) (bkz. Bölüm 5.2).

    Unutulan dozlar:

    Eğer hasta bir INTELENCEdozunuolağanzamanındaalmamış ise, olağan doz zamanından

    sonraki 6 saat içinde almak koşuluyla INTELENCE'ı ilk öğününden hemen sonra mümkün

    olduğunca çabuk alması ve bir sonraki INTELENCE dozunu normal zamanında alması

    söylenmelidir.

    Eğer hasta bir INTELENCE dozunu olağan zamanından sonraki 6 saatten daha uzun süreyle almayı unutmuş ise, hastaya atlanan dozu almaması ve daha sonra olağan doz uygulama şemasına devam etmesi söylenir.

    Eğer hasta ilacını almasını takip eden 4 saat içinde kusarsa, mümkün olduğunca en kısa sürede sıradaki öğünde başka bir INTELENCE dozu alması gerekmektedir. Eğer hasta ilacı aldıktan 4 saat sonra kusarsa, hastanın sıradaki olağan doz uygulama şemasına kadar başka bir doz alması gerekmez.

    Uygulama şekli:

    Oral yoldan alınır.

    Hastalara tabletlerin su gibi bir sıvı ile birlikte, bütün olarak yutulması söylenmelidir. INTELENCE tableti bütün yutamayan hastalar, tabletleri bir bardak su içinde eritebilirler. Uygulamadan önce tıbbi ürünün dispersiyonu için uygulanacak talimatlar:

    Tabletlerini bütün olarak yutamayan hastalar, bir bardak suda eritip içebilirler. Bu durumda

    hastalar aşağıdaki şekilde bilgilendirilmelidir:

      Tabletleri 5 ml (bir çay kaşığı) suya ya da en azından ilacı kaplamaya yetecek miktarda su

      içerisine koyunuz,

      4.3. Kontrendikasyonlar

      Etravirin ya da Bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerin herhangi birine karşı aşırı duyarlı olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir.

      Elbasvir/grazoprevir ile birlikte kullanımı kontrendikedir. (bkz. Bölüm 4.5)

      4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

      Antiretroviral tedavi ile etkili viral baskılama sağlamanın cinsel yolla hastalık bulaştırma riskini önemli ölçüde azalttığı kanıtlanmış olsa da, riski tamamen ortadan kaldırmadığı göz ardı edilmemelidir. Bulaşmayı önlemek amacıyla, ulusal yönetmeliklere uygun tedbirler alınmalıdır. INTELENCE ideal olarak hastayı enfekte eden virüse etki gösteren başka antiretroviral ilaçlarla kombine edilmelidir (bkz. Bölüm 5.1).

      V90I, A98G, L100I, K101E/P, V106I, V179D/F, Y181C/I/V ve G190A/S mutasyonlarından 3 ya da daha fazlasını bulunduran viral suşların enfekte ettiği hastalarda etravirine karşı azalmış bir virolojik yanıt gözlenmiştir (bkz. Bölüm 5.1).

      Belirli mutasyonların veya mutasyonel örüntülerin (patern) önemine ilişkin çıkarımlar ek veri elde edildiğinde değişebilir, bu nedenle, direnç testi sonuçlarının analizi için mutlaka güncel yorumlama sistemlerine başvurulması önerilir.

      Etravirinin raltegravir veya maravirok ile kombine kullanımına ilişkin olarak ilaç-ilaç etkileşim verileri dışında (bkz. Bölüm 4.5) başka veri bulunmamaktadır.

      Şiddetli deri ve aşırı duyarlılık reaksiyonları:

      Etravirin ile şiddetli, potansiyel olarak hayatı tehdit edici, ölümcül deri reaksiyonları bildirilmiştir; klinik çalışmalarda Stevens-Johnson Sendromu ve eritema multiforme seyrek olarak (< %0.1) bildirilmiştir. Şiddetli deri reaksiyonları gelişmesi durumunda INTELENCE hemen kesilmelidir.

      Klinik veriler sınırlıdır ve NNRTI kullanımıyla ilişkili deri reaksiyonu öyküsü bulunan hastalarda deri reaksiyonlarının riskinde bir artış olabileceği göz ardı edilemez. Bu tür hastalarda, özellikle şiddetli deri reaksiyonu öyküsü olan hastalarda dikkat edilmelidir.

      Etravirin kullanımıyla, DRESS (eozinofili ve sistemik semptomların eşlik ettiği ilaca bağlı deri döküntüsü) ve TEN (toksik epidermal nekroliz) de dahil olmak üzere, bazen ölümcül olabilen şiddetli aşırı duyarlılık sendromu vakaları bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). DRESS sendromu döküntü, ateş, eozinofili ve sistemik tutulum (buna şiddetli döküntü veya ateşin eşlik ettiği döküntü, genel kırıklık hali, halsizlik, kas veya eklem ağrıları, içi su dolu deri kabarcıkları, oral lezyonlar, konjunktivit, hepatit ve eozinofili dahil olup bunlarla sınırlı değildir) ile karakterizedir. Semptomların ortaya çıkma süresi genellikle 3-6 hafta civarındadır ve vakaların çoğunda ilacın kesilmesi ve kortikosteroid tedavisine başlanması ile birlikte iyileşme görülür.

      Hastalar, şiddetli döküntü veya aşırı duyarlılık reaksiyonlarının görülmesi durumunda tıbbi tavsiye almaları konusunda bilgilendirilmelidir. Tedavi görürken aşırı duyarlılık tanısı alan hastalarda INTELENCE derhal kesilmelidir.

      Şiddetli döküntü başladıktan sonra INTELENCE tedavisinin kesilmesinin geciktirilmesi yaşamı

      tehdit edici boyutta bir reaksiyonla sonuçlanabilir.

      Aşırı duyarlılık reaksiyonları nedeniyle tedavisi durdurulan hastalarda, yeniden INTELENCE tedavisine başlanmamalıdır.

      Döküntü:

      Etravirin tedavisi ile döküntü gelişebildiği bildirilmiştir. Döküntüler sıklıkla hafif ile orta şiddette ve tedavinin ikinci haftasında ortaya çıkmıştır; 4. haftadan sonra ise seyrektir. Döküntü çoğunlukla kendini sınırlayıcı özelliktedir ve genel olarak tedaviye devam edildiğinde 1-2 hafta içinde kaybolur. INTELENCE kadınlara reçete edilirken, hekimler döküntü insidansının kadın hastalarda

      daha yüksek olduğunu unutmamalıdır (bkz. Bölüm 4.8).

      Yaşlılar:

      Geriyatrik hastalardaki deneyim sınırlıdır: Faz III çalışmalarda, 65 yaş ve üzerinde 6 hasta ve 56- 64 yaşlarında 53 hasta etravirin kullanmıştır. 55 yaş üzeri hastalarda advers olayların tipi ve insidansı, daha genç hastalarda görülenler ile benzerdir (bkz. Bölüm 4.2 ve 5.2).

      Hamilelik:

      Hamilelik süresince artmış etravirin maruziyeti nedeniyle, beraberinde bir ilaç kullanması gereken veya etravirin maruziyetini daha da arttırabilecek eşzamanlı hastalığı olan hamile hastalarda dikkat edilmelidir.

      Eşlik eden hastalığı bulunan hastalar:

      Karaciğer yetmezliği:

      Etravirin primer olarak karaciğerde metabolize ve elimine edilir; plazma proteinlerine yüksek oranda bağlanır. Serbest ilaç maruziyetine bağlı etkiler olabilir (bu konuda çalışma yapılmamıştır) ve bu yüzden orta şiddette karaciğer yetmezliği olan hastalarda dikkatli olunmalıdır. INTELENCE'ın farmakokinetik özellikleri şiddetli karaciğer yetmezliği (Child- Pugh skoru C) olan hastalarda araştırılmadığından, bu hasta grubunda kullanılması önerilmez (bkz. Bölüm 4.2 ve 5.2).

      Aynı zamanda HBV (hepatit B virüsü) veya HCV (hepatit C virüsü) ile enfekte olan hastalar: Mevcut veriler kısıtlı olduğundan, aynı zamanda hepatit B veya C virüsü ile enfekte olan hastalarda dikkatli olunmalıdır. Karaciğer enzimlerinde artış olasılığı riski göz ardı edilemez.

      Yağların redistrubisyonu (Yağların yeniden dağılımı):

      Antiretroviral kombinasyon tedavisi (KART), HIV enfeksiyonlu hastalarda vücut yağ dağılımında değişim (lipodistrofi) ile ilişkili bulunmuştur. Bu olayların uzun dönemli sonuçları henüz bilinmemektedir. Mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Viseral lipomatöz ile proteaz inhibitörleri (PI'lar) ve lipoatrofi ile nükleozid revers transkriptaz inhibitörleri (NRTI'lar) arasında bir bağlantı olduğu öne sürülmüştür. Daha yüksek lipodistrofi riski, ileri yaş gibi bireysel faktörler ve daha uzun süreli antiretroviral tedavi ve bununla ilişkili metabolik bozukluklar gibi ilaç ile ilişkili faktörler ile bağlantılı bulunmuştur. Bu nedenle, klinik muayenenin yağların yeniden dağılımına ilişkin fiziksel bulguların değerlendirilmesini de içermesi gerekmektedir (bkz.

      Bölüm 4.8).

      Kilo ve metabolik parametreler:

      Antiretroviral tedavi süresi boyunca kilo artışı, kan lipid seviyelerinde ve glukozda artış meydana gelebilir. Bu değişiklikler hastalık kontrolünün ve yaşam tarzının bir parçası olabilir. Kilo alımı için tedavi ile ilişkilendirilecek güçlü herhangi bir kanıt bulunmaz iken, lipidler için bazı vakalarda tedavi etkisine dair kanıtlar vardır. Kan lipidleri ve glukoz görüntülemesi için HIV tedavi kılavuzları referans alınır. Lipid bozuklukları klinik olarak uygun tedavi edilmelidir.

      İmmün yeniden yapılanma sendromu:

      KART başlandığında, şiddetli immün yetmezliği olan HIV enfeksiyonlu hastalarda, asemptomatik ya da rezidüel fırsatçı patojenlere karşı enflamatuvar bir reaksiyon ortaya çıkabilir ve ciddi klinik durumlara veya semptomların ağırlaşmasına yol açabilir. Bu gibi reaksiyonlar tipik olarak, antiretroviral kombinasyon tedavisinin ilk haftalarında ya da aylarında gözlenmiştir. Konuya ilişkin örnekler sitomegalovirüs retiniti, yaygınlaşmış ve/veya fokal mikobakteriyel enfeksiyonlar ve Pneumocystis jiroveci pnömonisidir. Enflamatuvar semptomlar değerlendirilmeli ve gerekli olduğunda tedavi başlatılmalıdır.

      İmmün reaktivasyon söz konusu olduğunda otoimmün hastalıkların (Graves hastalığı ve otoimmün hepatit gibi) da görüldüğü bildirilmiştir; ancak, bu tür hastalıkların başlama zamanı değişkendir ve bu olaylar tedaviye başlandıktan aylar sonra görülebilmektedir (bkz. Bölüm 4.8).

      Osteonekroz:

      Etiyolojisi birden çok faktöre (kortikosteroid kullanımı, alkol tüketimi, şiddetli immün supresyon, yüksek vücut kitle indeksi dahil) bağlı kabul edilse de, özellikle ilerlemiş HIV hastalığı ve/veya uzun süreli KART'a maruz kalan hastalarda osteonekroz vakaları bildirilmiştir. Hastalara eklem ağrısı, eklem sertliği veya hareket güçlüğü yaşamaları halinde tıbbi yardım almaları önerilmelidir.

      İlaçlarla etkileşim:

      Etravirine virolojik yanıtı önemli ölçüde bozabilecek belirgin bir farmakokinetik etkileşim (etravirinin EAA değerlerinde %76 azalma) nedeniyle, etravirinin tipranavir veya ritonavir ile kombine edilmesi önerilmez.

      Etravirinin, simeprevir, daklatasvir, atazanavir/kobisistat ya da darunavir/kobisistat ile kombinasyonu önerilmez (bkz. Bölüm 4.5).

      İlaçlarla etkileşim hakkında daha fazla bilgi için bölüm 4.5'e bakınız.

      Laktoz intoleransı ve laktaz yetmezliği:

      Her tablet 160 mg laktoz monohidrat içermektedir. Galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyonu gibi ender kalıtsal problemleri olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

      4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

      Etravirine maruziyet derecesini etkileyen tıbbi ürünler:

      Etravirin; sitokrom CYP3A4, CYP2C9 ve CYP2C19 tarafından metabolize edilir ve bunu metabolitlerin üridin difosfat glukuronozil transferaz (UDPGT) tarafından glukuronidasyonu izler. CYP3A4, CYP2C9 ya da CYP2C19'u indükleyen ilaçlar, etravirin klerensini artırarak etravirin plazma konsantrasyonlarında azalmaya yol açabilir.

      INTELENCE ile CYP3A4, CYP2C9 ya da CYP2C19'u inhibe eden ilaçların birlikte kullanılması, etravirin klerensini azaltabilir ve etravirin plazma konsantrasyonlarında artışa neden olabilir.

      Etravirin kullanımından etkilenen ilaçlar:

      Etravirin CYP3A4 enzimini zayıf şekilde indükler. INTELENCE ile primer olarak CYP3A4 tarafından metabolize edilen ilaçların birlikte alınması, bu ilaçların plazma konsantrasyonlarında azalmaya, dolayısıyla terapötik etkilerinin azalmasına veya etki sürelerinin kısalmasına neden olabilir.

      Etravirin CYP2C9 ve CYP2C19'un zayıf bir inhibitörüdür. Etravirin aynı zamanda, P- glikoproteininin de zayıf bir inhibitörüdür. Primer olarak CYP2C9 ya da CYP2C19 tarafından metabolize edilen ya da P-glikoproteini tarafından taşınan ilaçlar ile birlikte kullanılması, bu ilaçların plazma konsantrasyonlarında artışa neden olabilir ve dolayısıyla, bu ilaçların terapötik etkilerini artırabilir veya etki sürelerini uzatabilir ya da advers olay profillerini değiştirebilir.

      Bazı antiretroviral ve non-antiretroviral ilaçlar ile bilinen ve teorik etkileşimler aşağıda Tablo 1'de listelenmiştir. Tabloya tüm etkileşimler dahil edilmemiştir.

      Etkileşim tablosu

      Etravirin ile birlikte alınan tıbbi ürünler arasındaki etkileşimler Tablo 1'de sıralanmıştır (artış "↑", azalma "↓" ve değişiklik olmaması "↔", etkileşim çalışmasının yapılmamış olması "ND" ve

      Tablo 1: DİĞER TIBBİ ÜRÜNLER İLE ETKİLEŞİMLER VE DOZAJ ÖNERİLERİ

      Terapötik alanlara göre

      tıbbi ürünler

      İlaç düzeyleri üzerindeki

      etkiler

      En Küçük Kareler Ortalama Oran

      (%90 GA; 1,00 = Etki yok)

      Birlikte uygulamayla ilgili öneriler

      ANTİ-İNFEKTİFLER

      Antiretroviraller

      NRTI'lar

      Didanozin

      Günde tek doz 400 mg

      didanozin

      EAA ↔ 0,99 (0,79-1,25)

      CND

      C↔ 0,91 (0,58-1,42)

      etravirin

      EAA ↔ 1,11 (0,99-1,25)

      C↔ 1,05 (0,93-1,18)

      C↔ 1,16 (1,02-1,32)

      Didanozin ve etravirinin FK parametreleri üzerinde anlamlı bir etkisi görülmemiştir.

      INTELENCE ve didanozin kombinasyonu doz ayarlamaları yapılmaksızın

      kullanılabilir.

      Tenofovir disoproksil

      tenofovir

      Tenofovir ve etravirinin FK

      Günde tek doz 245 mg

      EAA ↔ 1,15 (1,09-1,21)

      parametreleri üzerinde

      C↑ 1,19 (1,13-1,26)

      anlamlı bir etkisi

      C↑ 1,15 (1,04-1,27)

      görülmemiştir.

      etravirin

      INTELENCE ve tenofovir

      EAA ↓ 0,81 (0,75-0,88)

      kombinasyonu doz

      C↓ 0,82 (0,73-0,91)

      ayarlamaları yapılmaksızın

      C↓ 0,81 (0,75-0,88)

      kullanılabilir.

      Diğer NRTI'lar

      Araştırılmamıştır, ancak diğer NRTI'ların (örn. abakavir, emtrisitabin, lamivudin, stavudin ve zidovudin) primer renal eliminasyon yoluna dayanılarak hiçbir etkileşim

      beklenmemektedir.

      Etravirin, doz ayarlamaları yapılmaksızın bu NRTI'ler ile birlikte kullanılabilir.

      NNRTI'lar

      Nevirapin Rilpivirin

      kullanımının yararı gösterilmemiştir. Etravirin ile efavirenz veya neviprapinin birlikte kullanımı, etravirinin plazma konsantrasyonunda anlamlı bir azalmaya ve etravirinin terapötik etkisinin azalmasına neden olabilir.

      Etravirin ile rilpivirinin birlikte kullanımı, rilpivirin plazma konsantrasyonlarında anlamlı bir azalmaya ve rilpivirinin terapötik etkisinin azalmasına

      neden olabilir.

      NNRTI'larin birlikte

      kullanılması önerilmez.

      HIV Proteaz İnhibitörler (PI)'lar – Güçlendirilmemiş (yani düşük doz ritonavir ile kombine

      kullanılmadan)

      İndinavir

      Etravirin ile indinavirin birlikte kullanımı, indinavirin plazma konsantrasyonunda anlamlı bir azalmaya ve indinavirin terapötik etkisinde azalmaya

      neden olabilir.

      INTELENCE'ın indinavir ile birlikte kullanılması önerilmez.

      Nelfinavir

      Araştırılmamıştır. Etravirin birlikte kullanımda nelfinavirinin plazma konsantrasyonlarını artırması

      beklenir.

      INTELENCE'ın nelfinavirin ile birlikte kullanılması önerilmez.

      HIV PI'lar – Düşük doz ritonavir ile güçlendirilmiş

      Atazanavir/ritonavir Günde bir kere 300/100 mg

      atazanavir

      EAA ↓ 0,86 (0,79-0,93)

      C↓ 0,62 (0,55-0,71)

      C↔ 0,97 (0,89-1,05)

      etravirin

      EAA↑1,30(1,18-1,44)

      C↑ 1,30 (1,17-1,44)

      INTELENCE ve

      atazanavir/ritonavir doz ayarlaması yapılmadan birlikte kullanılabilir .

      i:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

      Darunavir/ritonavir Günde iki kere 600/100 mg

      darunavir

      EAA ↔ 1,15 (1,05-1,26)

      C↔ 1,02 (0,90-1,17)

      C↔ 1,11 (1,01-1,22)

      etravirin

      EAA ↓ 0,63 (0,54-0,73)

      C↓ 0,51 (0,44-0,61)

      C↓ 0,68 (0,57-0,82)

      INTELENCE ve

      darunavir/ritonavir doz ayarlaması yapılmadan birlikte kullanılabilir (bkz. Bölüm 5.1).

      Fosamprenavir/ritonavir Günde iki kere 700/100 mg

      amprenavir

      EAA ↑ 1,69 (1,53-1,86)

      C↑ 1,77 (1,39-2,25)

      C↑ 1,62 (1,47-1,79)

      etravirin EAA ↔ C↔

      C↔

      INTELENCE ile birlikte kullanıldığında amprenavir/ritonavir ve fosamprenavir/ritonavir dozlarının azaltılması gerekebilir. Doz azaltımı için oral solüsyonun

      kullanılması düşünülebilir.

      Lopinavir/ritonavir (tablet)

      Günde iki kere 400/100 mg

      lopinavir

      EAA ↔ 0,87 (0,83-0,92)

      C↓ 0,80 (0,73-0,88)

      C↔ 0,89 (0,82-0,96)

      etravirin

      EAA ↓ 0,65 (0,59-0,71)

      C↓ 0,55 (0,49-0,62)

      C↓ 0,70 (0,64-0,78)

      INTELENCE ve

      lopinavir/ritonavir doz ayarlaması yapılmadan birlikte kullanılabilir.

      Sakinavir/ritonavir Günde iki kere 1.000/100 mg

      sakinavir

      EAA ↔ 0,95 (0,64-1,42)

      C↓ 0,80 (0,46-1,38)

      C↔ 1,00 (0,70-1,42)

      etravirin

      EAA ↓ 0,67 (0,56-0,80)

      C↓ 0,71 (0,58-0,87)

      C↓ 0,63 (0,53-0,75)

      INTELENCE ve

      sakinavir/ritonavir doz ayarlaması yapılmadan birlikte kullanılabilir.

      Tipranavir/ritonavir

      tipranavir

      EAA ↑ 1,18 (1,03-1,36)

      C↑ 1,14 (1,02-1,27)

      INTELENCE'ın

      tipranavir/ritonavir ile

      (bkz. Bölüm 4.4).

      etravirin

      EAA ↓ 0,24 (0,18-0,33)

      C↓ 0,18 (0,13-0,25)

      C↓ 0,29 (0,22-0,40)

      HIV PI'lar – Kobisistat ile güçlendirilmiş

      Atazanavir/kobisistat Darunavir/kobisistat

      Araştırılmamıştır. Etravirinin azanavir/kobisistat ya da darunavir/kobisistat ile birlikte kullanımı PI'ın ve/veya kobisistatın plazma konsantrasyonlarını düşürebilir. Bu da terapötik etkinin kaybolması ve direnç

      gelişmesi ile sonuçlanabilir.

      INTELENCE'ın simeprevir, atazanavir/kobisistat ya da darunavir/kobisistat ile birlikte kullanımı önerilmez.

      CCR5 Antagonistleri

      Maravirok

      Günde iki kere 300 mg

      Maravirok/darunavir/ ritonavir

      Günde iki kere 150/600/100 mg

      Maravirok

      EAA ↓ 0,47 (0,38-0,58)

      C↓ 0,61 (0,53-0,71)

      C↓ 0,40 (0,28-0,57)

      etravirin

      EAA ↔ 1,06 (0,99-1,14)

      C↔ 1,08 (0,98-1,19)

      C↔ 1,05 (0,95-1,17)

      maravirok*

      EAA ↑ 3,10 (2,57-3,74)

      C↑ 5,27 (4,51-6,15)

      C↑ 1,77 (1,20-2,60)

      * maravirok 150 mg b.i.d. ile

      kıyaslandığında

      INTELENCE ve bir PI ile kombine kullanımda maravirok için önerilen doz günde iki kez 150 mg'dır, ancak maravirok ile birlikte kullanılması önerilmeyen fosamprenavir/ritonavir için bu durum geçerli değildir.

      INTELENCE için doz ayarlaması gerekli değildir. Ayrıca bkz. Bölüm 4.4.

      Füzyon inhibitörleri

      Enfuvirtid

      Günde iki kere 90 mg

      etravirin*

      EAA ↔

      C↔

      Birlikte kullanıldıklarında INTELENCE veya enfuvirtid için herhangi bir

      araştırılmamıştır ve hiçbir etki

      beklenmez.

      * popülasyon farmakokinetik analizlerine göre

      İntegraz Zincir Transfer İnhibitörleri

      Dolutegravir

      Günde bir kere 50 mg

      Dolutegravir + darunavir/ritonavir günde bir kere 50 mg +

      günde iki kere 600/100 mg

      Dolutegravir + Lopinavir/ritonavir günde bir kere 50 mg +

      günde iki kere 400/100 mg

      dolutegravir

      EAA ↓ 0,29 (0,26-0,34)

      C↓ 0,12 (0,09-0,16)

      C↓ 0,48 (0,43-0,54)

      etravirin EAA ↔ C↔ C↔

      dolutegravir

      EAA ↓ 0,75 (0,69-0,81)

      C↓ 0,63 (0,52-0,77)

      C↓ 0,88 (0,78-1,00)

      etravirin EAA ↔ C↔ C↔

      dolutegravir

      EAA ↔ 1,11 (1,02-1,20)

      C↑ 1,28 (1,13-1,45)

      C↔ 1,07 (1,02-1,13)

      etravirin EAA ↔ C↔

      C↔

      Etravirin, dolutegravirin plazma konsantrasyonlarını önemli ölçüde azaltmıştır. Darunavir/ritonavir ya da lopinavir/ritonavirin birlikte uygulanması, etravirinin dolutegravir plazma konsantrasyonları üzerindeki etkisini azaltmıştır ve aynı etkinin atazanavir/ritonavir ile de azalması beklenmektedir.

      INTELENCE

      atazanavir/ritonavir, darunavir/ritonavir ya da lopinavir/ritonavir ile eşzamanlı olarak uygulanacaksa, yalnızca dolutegravir ile birlikte kullanılmalıdır. Bu kombinasyon doz ayarlaması yapılmadan kullanılabilir.

      Raltegravir

      Günde iki kere 400 mg

      raltegravir

      EAA ↓ 0,90 (0,68-1,18)

      C↓ 0,89 (0,68-1,15)

      INTELENCE ve raltegravir

      doz ayarlaması yapılmadan

      etravirin

      EAA ↔ 1,10 (1,03-1,16)

      C↔ 1,17 (1,10-1,26)

      C↔ 1,04 (0,97-1,12)

      ANTİARİTMİKLER

      Digoksin

      Tek doz 0,5 mg

      digoksin

      EAA ↑ 1,18 (0,90-1,56)

      CND

      C↑ 1,19 (0,96-1,49)

      INTELENCE ve digoksin doz ayarlaması yapılmadan birlikte kullanılabilir.

      INTELENCE ile kombine edildiğinde digoksin düzeylerinin izlenmesi

      önerilir.

      Amiodaron Bepridil Disopramid Flekainid

      Lidokain (sistemik) Meksiletin Propafenon

      Kinidin

      Araştırılmamıştır. INTELENCE'ın bu

      antiaritmiklerin plazma konsantrasyonlarını azaltması beklenir.

      Antiaritmikler INTELENCE ile birlikte kullanıldıklarında dikkatli olunmalı ve mümkünse

      terapötik konsantrasyon takip edilmelidir.

      ANTİBİYOTİKLER

      Azitromisin

      Araştırılmamıştır. Azitromisinin biliyer yoldan eliminasyonu nedeniyle, azitromisin ile INTELENCE arasında ilaç etkileşimi

      beklenmez.

      INTELENCE ve azitromisin doz ayarlaması yapılmadan birlikte kullanılabilir.

      Klaritromisin

      Günde iki kere 500 mg

      klaritromisin

      EAA ↓ 0,61 (0,53-0,69)

      C↓ 0,47 (0,38-0,57)

      C↓ 0,66 (0,57-0,77)

      14-OH- klaritromisin

      EAA ↑ 1,21 (1,05-1,39)

      Etravirin, klaritromisin maruziyetini azaltmıştır; ancak aktif metaboliti olan 14-OH-klaritromisin konsantrasyonlarını artırmıştır.

      14-OH-klaritromisinin,

      etravirin

      EAA ↑ 1,42 (1,34-1,50)

      C↑ 1,46 (1,36-1,58)

      C↑ 1,46 (1,38-1,56)

      kompleksine (MAK) karşı etkililiği az olduğundan bu patojene karşı etkililik değişebilir; bu nedenle MAK tedavisi için klaritromisine alternatif

      ilaçlar düşünülmelidir.

      ANTİKOAGÜLANLAR

      Varfarin

      Araştırılmamıştır. Etravirinin varfarinin plazma konsantrasyonlarını yükseltmesi beklenir.

      Varfarin INTELENCE ile kombine edildiğinde uluslararası normalize oranın (INR)

      izlenmesi önerilir.

      ANTİKONVÜLSANLAR

      Karbamazepin Fenobarbital Fenitoin

      Araştırılmamıştır. Karbamazepin, fenobarbital ve fenitoinin, etravirin plazma konsantrasyonlarını azaltması

      beklenir.

      Kombine edilmeleri önerilmez.

      ANTİFUNGALLER

      Flukonazol

      Günde bir kere 200 mg sabah

      flukonazol

      EAA ↔ 0,94 (0,88-1,01)

      C↔ 0,91 (0,84-0,98)

      C↔ 0,92 (0,85-1,00)

      etravirin

      EAA ↑ 1,86 (1,73-2,00)

      C↑ 2,09 (1,90-2,31)

      C↑ 1,75 (1,60-1,91)

      INTELENCE ve flukonazol doz ayarlaması yapılmadan birlikte kullanılabilir.

      İtrakonazol Ketokonazol Posakonazol

      Araştırılmamıştır.

      Güçlü bir CYP3A4 inhibitörü olan posakonazolün, etravirinin plazma konsantrasyonlarını artırabilir.

      İtrakonazolveketokonazol

      INTELENCE ve bu antifungaller

      doz ayarlaması yapılmadan birlikte kullanılabilir.

      i:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

      olmalarının yanında, aynı zamanda CYP3A4'ün substratıdırlar.

      İtrakonazol veya ketokonazol ile etravirin eş zamanlı sistemik kullanımı, etravirinin plazma konsantrasyonlarını artırabilir. Etravirin aynı anda itrakonazol veya ketokonazolün plazma

      konsantrasyonlarını azaltabilir.

      Vorikonazol

      Günde iki kere 200 mg

      vorikonazol

      EAA ↑ 1,14 (0,88-1,47)

      C↑ 1,23 (0,87-1,75)

      C↓ 0,95 (0,75-1,21)

      etravirin

      EAA ↑ 1,36 (1,25-1,47)

      C↑ 1,52 (1,41-1,64)

      C↑ 1,26 (1,16-1,38)

      INTELENCE ve

      vorikonazol doz ayarlaması yapılmadan birlikte kullanılabilir.

      ANTİMALARYALLER

      Artemeter/ Lumefantrin

      0, 8, 24, 36, 48 ve 60.

      saatlerde 6 doz, 80/480 mg

      artemeter

      EAA ↓ 0,62 (0,48-0,80)

      C↓ 0,82 (0,67-1,01)

      C↓ 0,72 (0,55-0,94)

      dihidroartemisinin

      EAA ↓ 0,85 (0,75-0,97)

      C↓ 0,83 (0,71-0,97)

      C↓ 0,84 (0,71-0,99)

      lumefantrin

      EAA ↓ 0,87 (0,77-0,98)

      C↔ 0,97 (0,83-1,15)

      C↔ 1,07 (0,94-1,23)

      etravirin

      EAA ↔ 1,10 (1,06-1,15)

      C↔ 1,11 (1,06-1,17)

      INTELENCE ve

      artemeter/lumefantrin bir arada kullanırken antimalaryal yanıtın yakından izlemi gerekir; çünkü artemeterin ve aktif metaboliti olan dihidroartemisin maruziyetinde önemli bir azalma antimalaryal etkililiği azaltabilir.

      INTELENCE için doz

      ayarlamasına gerek yoktur.

      i:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

      ANTİMİKOBAKTERİYELLER

      Rifampisin Rifapentin

      Araştırılmamıştır. Rifampisin ve rifapentinin etravirinin plazma

      konsantrasyonlarını azaltması

      beklenir.

      INTELENCE güçlendirilmiş bir PI ile kombine olarak kullanılmalıdır.

      Rifampisinin güçlendirilmiş PI'ler ile kombine kullanımı

      kontrendikedir.

      Kombinasyon önerilmemektedir.

      Rifabutin

      Günde bir kere 300 mg

      Güçlendirilmiş PI ile birlikte kullanım:

      Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır. Eldeki verilere dayanarak etravirinin maruziyetinde bir azalma beklenirken, rifabutinin ve özellikle de 25-O-desasetil- rifabutinin maruziyetinde bir artış beklenir.

      Güçlendirilmiş PI'sız kullanım (etravirin için önerilen endikasyon dışında):

      rifabutin

      EAA ↓ 0,83 (0,75-0,94)

      C↓ 0,76 (0,66-0,87)

      C↓ 0,90 (0,78-1,03)

      25-O-desasetil-rifabutin

      EAA ↓ 0,83 (0,74-0,92)

      C↓ 0,78 (0,70-0,87)

      C↓ 0,85 (0,72-1,00)

      etravirin

      C↓ 0,65 (0,56-0,74)

      Etravirin maruziyetinde azalma riski ve rifabutinin ve 25-O-desasetil-rifabutin maruziyetinde artış riski nedeniyle, INTELENCE güçlendirilmiş PI ve rifabutin ile birlikte kullanılırken dikkatli olunmalıdır.

      Virolojik yanıtın ve rifabutinle ilişkili advers reaksiyonların yakından izlenmesi önerilir.

      Kullanılacak rifabutin dozunu ayarlamak için ilgili güçlendirilmiş PI'nin ürün bilgisine bakınız.

      i:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

      C↓ 0,63 (0,53-0,74)

      BENZODİYAZEPİNLER

      Diazepam

      Araştırılmamıştır.

      Etravirinin, diazepamın plazma konsantrasyonlarını yükseltmesi beklenir.

      Diazepama alternatif ilaçların kullanımı düşünülmelidir.

      KORTİKOSTEROİDLER

      Dekzametazon (sistemik)

      Araştırılmamıştır. Deksametazonun etravirinin plazma konsantrasyonlarını azaltması beklenir.

      Özellikle kronik kullanımda sistemik dekzametazon dikkatli kullanılmalı veya alternatif ilaçlar

      düşünülmelidir.

      ÖSTROJEN-BAZLI KONTRASEPTİFLER

      Etinilestradiol

      Günde bir kere 0.035 mg Noretindron

      Günde bir kere 1 mg

      etinilestradiol

      EAA ↑ 1,22 (1,13-1,31)

      C↔ 1,09 (1,01-1,18)

      C↑ 1,33 (1,21-1,46)

      noretindron

      EAA ↔ 0,95 (0,90-0,99)

      C↓ 0,78 (0,68-0,90)

      C↔ 1,05 (0,98-1,12)

      etravirin EAA ↔a C↔a

      C↔a

      INTELENCE ile kombine edilmiş östrojen-bazlı ve/veya progesteron-bazlı kontraseptifler doz ayarlaması yapılmadan kullanılabilir.

      HEPATİT C VİRÜSÜNE (HCV) DOĞRUDAN ETKİLİ ANTİVİRALLER

      Ribavirin

      Araştırılmamıştır, ancak ribavirinin renal yoldan elimine edilmesi nedeniyle bir

      etkileşim beklenmez.

      INTELENCE ve ribavirin kombinasyonu doz ayarlaması yapılmadan

      kullanılabilir.

      Boseprevir

      Günde 3 kere 800 mg + 12 saatte bir 200 mg etravirin

      boseprevir

      EAA ↑ 1,10 (0,94-1,28)

      C↑ 1,10 (0,94-1,29)

      image

      Etravirinin farmakokinetik parametreleri ve boseprevirin C

      değerindeki azalmaların

      i:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

      klinik anlamı, etravirin

      EAA ↓ 0,77 (0,66-0,91)

      C↓ 0,76 (0,68-0,85)

      C↓ 0,71 (0,54-095)

      ve/veya boseprevirin de farmakokinetiğini etkileyebilen HIV antiretroviral ilaçlarla kombinasyon tedavisinde doğrudan değerlendirilmemiştir.

      Bu nedenle, HIV ve HCV supresyonu açısından klinik ve laboratuvar izlemlerinin

      artırılması önerilir.

      Daklatasvir

      Araştırılmamıştır. Etravirinin daklatasvir ile birlikte kullanımı daklatasvir konsantrasyonlarını

      düşürebilir.

      INTELENCE'ın daklatasvir ile birlikte kullanımı önerilmez.

      Elbasvir/grazoprevir

      Araştırılmamıştır. Etravirinin elbasvir/grazoprevir ile birlikte kullanımı elbasvirin ve grazoprevirin plazma konsantrasyonlarını düşürebilir. Bu da elbasvirin/grazoprevirin terapötik etkinin kaybolması

      ile sonuçlanabilir.

      Birlikte kullanımı kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3).

      Simeprevir

      Araştırılmamıştır. Etravirinin simeprevir ile birlikte kullanımı simeprevirin plazma konsantrasyonlarını

      düşürebilir.

      INTELENCE'ın simeprevir ile birlikte kullanımı önerilmez.

      BİTKİSEL ÜRÜNLER

      St John's wort (Hypericum perforatum)

      Araştırılmamıştır.

      St. John's Wort (Hypericum

      konsantrasyonlarını azaltması

      Kombinasyon önerilmez.

      i:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

      beklenir.

      HMG KO-A REDÜKTAZ İNHİBİTÖRLERİ

      Atorvastatin

      Günde bir kere 40 mg

      atorvastatin

      EAA ↓ 0,63 (0,58-0,68)

      CND

      C↑ 1,04 (0,84-1,30)

      2-OH-atorvastatin

      EAA ↑ 1,27 (1,19-1,36)

      CND

      C↑ 1,76 (1,60-1,94)

      etravirin

      EAA ↔ 1,02 (0,97-1,07)

      C↔ 1,10 (1,02-1,19)

      C↔ 0,97 (0,93-1,02)

      INTELENCE ve

      atorvastatin kombinasyonu herhangi bir doz ayarlaması yapmaksızın verilebilir, ancak atorvastatin dozunun klinik yanıta göre değiştirilmesi gerekebilir.

      Fluvastatin Lovastatin Pravastatin Rosuvastatin Simvastatin

      Araştırılmamıştır. Pravastatin ile etravirin arasında etkileşim beklenmez.

      Lovastatin, rosuvastatin ve simvastatin CYP3A4 substratıdırlar ve etravirin ile birlikte uygulanmaları HMG Ko-A redüktaz inhibitörünün plazma konsantrasyonlarının azalmasına neden olabilir.

      Fluvastatin ve rosuvastatin CYP2C9 tarafından metabolize edilirler ve etravirin ile birlikte uygulanmaları HMG Ko-A redüktaz inhibitörünün plazma konsantrasyonlarında artışa

      neden olabilir.

      Bu HMG Ko-A redüktaz inhibitörleri için doz ayarlaması gerekebilir.

      H-RESEPTÖR ANTAGONİSTLERİ

      Günde iki kere 150 mg

      image

      EAA ↓ 0,86 (0,76-0,97)

      antagonistleri ile doz

      CND

      C↓ 0,94 (0,75-1,17)

      ayarlaması yapılmadan

      birlikte kullanılabilir.

      İMMÜNSUPRESANLAR

      Siklosporin Sirolimus Takrolimus

      Araştırılmamıştır.

      Etravirinin siklosporin, sirolimus ve takrolimus plazma konsantrasyonlarını azaltması beklenir.

      Sistemik immünsupresanlar ile birlikte uygulanırken dikkatli olunmalıdır, çünkü INTELENCE ile birlikte uygulandıklarında siklosporin, sirolimus ve takrolimusun plazma konsantrasyonları

      etkilenebilir.

      NARKOTİK ANALJEZİKLER

      Metadon

      Günde bir kere kişiye özel olarak 60 mg ile 130 mg arası değişen dozlarda

      R (-) metadon

      EAA ↔ 1,06 (0,99-1,13)

      C↔ 1,10 (1,02-1,19)

      C↔ 1,02 (0,96-1,09)

      S (+) metadon

      EAA ↔ 0,89 (0,82-0,96)

      C↔ 0,89 (0,81-0,98)

      C↔ 0,89 (0,83-0,97)

      etravirin EAA ↔ C↔

      C↔

      INTELENCE ile bir arada uygulandığı sırada veya daha sonra klinik duruma göre metadon dozajında değişiklik yapılması gerekmemiştir.

      FOSFODİESTERAZ, TİP 5 (PDE-5) İNHİBİTÖRLERİ

      Sildenafil

      Günde bir kere 50 mg Tadalafil

      Vardenafil

      sildenafil

      EAA ↓ 0,43 (0,36-0,51)

      CND

      C↓ 0,55 (0,40-0,75)

      N-desmetil-sildenafil

      EAA ↓ 0,59 (0,52-0,68)

      CND

      PDE-5 inhibitörleri ile INTELENCE'ın birlikte kullanımında, arzulanan klinik etkiye ulaşabilmek için PDE-5 inhibitörünün dozunun ayarlanması gerekebilir.

      oğrulama Kodu: 1ZW56M0FyZW56Q3NRS3k0S3k0Z1Axak1U

      TROMBOSİT AGREGASYON İNHİBİTÖRLERİ

      Klopidogrel

      In vitro veriler etravirinin CYP2C19 üzerinde inhibitör özellikleri olduğunu göstermiştir. Bu nedenle etravirinin in vivo olarak da CYP2C19 inhibisyonu yaparak klopidogrelin aktif metabolitine metabolize olmasını inhibe etmesi mümkündür. Bu etkileşimin

      klinik ilişkisi gösterilmemiştir.

      Bir önlem olarak etravirin ile klopidogrelin birlikte kullanımı önerilmez.

      PROTON POMPASI İNHİBİTÖRLERİ

      Omeprazol

      Günde bir kere 40 mg

      etravirin

      EAA ↑ 1,41 (1,22-1,62)

      CND

      C↑ 1,17 (0,96-1,43)

      INTELENCE, proton pompası inhibitörleriyle doz ayarlaması yapılmadan

      birlikte kullanılabilir.

      SELEKTİF SEROTONİN GERİ ALIM İNHİBİTÖRLERİ (SSRI'lar)

      Paroksetin

      Günde bir kere 20 mg

      paroksetin

      EAA ↔ 1,03 (0,90-1,18)

      C↓ 0,87 (0,75-1,02)

      C↔ 1,06 (0,95-1,20)

      etravirin

      EAA ↔ 1,01 (0,93-1,10)

      C↔ 1,07 (0,98-1,17)

      C↔ 1,05 (0,96-1,15)

      INTELENCE, paroksetin ile doz ayarlaması yapılmadan birlikte kullanılabilir.

      Not: İlaç-ilaç etkileşim çalışmalarında farklı etravirin formülasyon ve/veya dozları kullanılmış ve benzer maruziyetler ile sonuçlanmıştır, bu nedenle bir formülasyon için anlamlı olan etkileşimler, diğerleri için de anlamlıdır.

      Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

      PediatrikpopülasyonZW56Q3NRS3k0S3k0Z1Axak1U

      Etkileşim çalışmaları yalnızca erişkinlerde gerçekleştirilmiştir.

      4.6. Gebelik ve laktasyon

      Gebelik kategorisi: B

      Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (kontrasepsiyon)

      Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar, tedavi süresince tıbben etkili olduğu kabul edilen doğum kontrol yöntemleri kullanmalıdır.

      Gebelik dönemi

      Genel bir kural olarak gebe bir kadında antiretroviral tedaviye karar verilirken ve HIV ile enfekte bir kadından doğacak yenidoğan bebeğe vertikal HIV bulaşma riskini azaltmak için, fetus güvenliliğini karakterize etmede gebe kadınlardaki klinik deneyim kadar hayvanlarda yapılan çalışmaların verilerinin de dikkate alınması gerekir.

      Gebe sıçanlarda plasentadan geçiş bildirilmiştir, ancak etravirinin gebe kadınlarda plasentadan geçip geçmediği bilinmemektedir. Hayvan çalışmaları gebelik, embriyonal/fetal gelişim, doğum veya doğum sonrası gelişim üzerinde doğrudan ya da dolaylı zararlı etki göstermemektedir (bkz. Bölüm 5.3). Hayvanlardaki çalışmalara dayanılarak, insanlarda malformasyon riski olası gözükmemektedir. Klinik veriler güvenlilikle ilgili kuşku oluşturmamasına karşın çok kısıtlıdır. Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.

      Laktasyon dönemi

      Etravirin anne sütüne geçer.

      Genel bir kural olarak, HIV ile enfekte annelerin HIV'in bulaşmasını önlemek için hiçbir koşulda bebeklerini emzirmemesi tavsiye edilir.

      Üreme yeteneği/Fertilite

      Etravirinin fertilite üzerindeki etkileri hakkında insanlara ilişkin veri bulunmamaktadır. Sıçanlarda, INTELENCE tedavisiyle çiftleşme ya da fertilite üzerinde herhangi bir etki bulunmamıştır (bkz. Bölüm 5.3).

      4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

      INTELENCE'ın araç ya da makinekullanmabecerileriüzerineetkisi ya hiç bulunmaz ya da ihmal

      edilebilecek düzeydedir. INTELENCE ile tedavi edilenlerde görülen somnolans ve vertigo gibi

      advers ilaç reaksiyonlarının plaseboyla benzer sıklıkta olduğu bildirilmiştir (bkz.

      Bölüm 4.8). INTELENCE'ın hastanın araç ya da makine kullanma becerilerini değiştirebileceği yönünde kanıt bulunmamaktadır, ancak advers ilaç reaksiyonu profili dikkate alınmalıdır.

      4.8. İstenmeyen etkiler

      Güvenlilik profili özeti

      Etravirin için tüm şiddetlerde bildirilen en yaygın (insidans ≥ %10) advers reaksiyonlar döküntü, diyare, bulantı ve baş ağrısıdır. Faz III çalışmalarda, herhangi bir advers reaksiyon nedeniyle tedaviyi sonlandırma oranları etravirin alan hastalarda %7,2 olmuştur. Tedavinin sonlandırılmasına yol açan en yaygın advers reaksiyon döküntüdür.

      Advers reaksiyonların tablo halinde listesi

      Etravirin ile tedavi edilen hastalarda rapor edilen advers reaksiyonlar Tablo 2'de özetlenmektedir. Advers reaksiyonlar, sistem organ sınıfı (SOC) ve sıklığa göre listelenmiştir. Her sıklık grubu içerisinde, advers reaksiyonlar azalan ciddiyet derecelerine göre verilmektedir. Sıklıklar aşağıdaki gibi tanımlanmıştır: çok yaygın (≥ 1/10), yaygın (≥ 1/100 ila < 1/10) ve yaygın olmayan (≥ 1/1.000 ila < 1/100), seyrek (≥ 1/10.000 ila < 1/1.000) ve çok seyrek (< 1/10.000).

      Tablo 2: Klinik çalışmalarda ve pazarlama sonrası deneyimlerde etravirin ile gözlenen

      Sistem Organ Sınıfı

      (SOC)

      Sıklık

      kategorisi

      Advers Reaksiyon

      Kan ve lenf sistemi hastalıkları

      yaygın

      trombositopeni, anemi, nötrofil sayısında azalma

      yaygın

      olmayan

      beyaz kan hücresi sayısında azalma

      Bağışıklık sistemi hastalıkları

      yaygın

      ilaç aşırı duyarlılığı

      yaygın

      olmayan

      immün rekonstitüsyon sendromu

      Metabolizma ve beslenme hastalıkları

      yaygın

      diyabet, hiperglisemi, hiperkolesterolemi, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) düzeyinde artış, hipertrigliseridemi,

      hiperlipidemi, dislipidemi, anoreksi

      Psikiyatrik hastalıkları

      yaygın

      anksiyete, uykusuzluk, uyku bozuklukları

      yaygın

      k1U

      advers reaksiyonlar

      olmayan

      kabuslar,

      sinirlilik, anormal rüyalar

      Sinir sistemi

      hastalıkları

      Çok yaygın

      baş ağrısı

      yaygın

      periferik nöropati, parestezi, hipoestezi,

      amnezi, somnolans

      yaygın

      olmayan

      konvülsiyon, senkop, titreme, hipersomni, dikkat

      bozukluğu

      Göz hastalıkları

      yaygın

      bulanık görme

      Kulak ve iç kulak

      hastalıkları

      yaygın

      olmayan

      Vertigo

      Kardiyak hastalıkları

      yaygın

      miyokard enfarktüsü

      yaygın

      olmayan

      atriyal fibrilasyon, angina pektoris

      Vasküler hastalıkları

      yaygın

      hipertansiyon

      Seyrek

      hemorajik inme

      Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal

      hastalıkları

      yaygın

      efor dispnesi

      yaygın

      olmayan

      bronkospazm

      Gastrointestinal

      çok yaygın

      diyare, bulantı

      hastalıkları

      yaygın

      gastroözofageal reflü hastalığı, kusma, karın ağrısı, karın şişliği, flatulans, gastrit, konstipasyon, ağız kuruluğu, stomatit, lipaz düzeyinde artış,

      kandaki amilaz düzeyinde artış

      yaygın

      olmayan

      pankreatit, hematemez, öğürme

      Hepato-bilier

      hastalıklar

      yaygın

      alanin aminotransferaz (ALT) düzeyinde artış,

      aspartat aminotransferaz (AST) düzeyinde artış

      yaygın

      olmayan

      hepatit, hepatik steatoz, sitolitik hepatit,

      hepatomegali

      Deri ve deri altı doku hastalıkları

      çok yaygın

      Döküntü

      yaygın

      gece terlemeleri, cilt kuruluğu, prurigo

      yaygın

      olmayan

      anjiyonörotik ödem, yüz şişliği, hiperhidroz

      seyrek

      Stevens-Johnson Sendromu, eritema multiforme

      çok seyrek

      toksik epidermal nekroliz, DRESS

      Böbrek ve idrar yolu

      hastalıkları

      yaygın

      böbrek yetmezliği, kandaki kreatinin düzeyinde

      artış

      Üreme sistemi

      ve meme hastalıkları

      yaygın

      olmayan

      jinekomasti

      Genel hastalıklar

      yaygın

      yorgunluk

      yaygın

      olmayan

      halsizlik

      Bazı advers ilaç reaksiyonlarının tanımı

      Döküntü

      Döküntü çoğunlukla hafif ile orta derecede, genel olarak maküler ile makülopapüler ya da eritematöz idi, çoğunlukla tedavinin ikinci haftasında ortaya çıktı ve 4. haftadan sonra seyrekleşti. Döküntü çoğunlukla kendini sınırlayıcı nitelikteydi ve genel olarak tedavinin

      devamıyla 1-2 hafta içinde ortadan kayboldu (bkz. Bölüm 4.4). DUET çalışmalarında INTELENCE kolundaki kadınlarda döküntü insidansı erkeklere kıyasla daha yüksekti (derece 2 döküntü sıklığı kadınlarda 9/60 [% 15,0] olarak bildirilmişken, bu sıklık erkeklerde 51/539 [% 9,5] olarak bildirilmişti; döküntüye bağlı tedaviyi sonlandırma sıklığı kadınlarda 3/60 [% 5,0] olarak bildirilmişken, bu oran erkeklerde 10/539 [% 1,9] idi) (bkz. Bölüm 4.4). Döküntüye bağlı tedavi sonlandırmalarında ya da döküntü şiddetinde cinsiyet farkı bulunmamıştır. Klinik veriler kısıtlıdır ve NNRTI ile ilişkili döküntü öyküsü olan hastalarda kutanöz reaksiyonların riskinde bir artış riski göz ardı edilemez (bkz. Bölüm 4.4).

      Lipodistrofi:

      HIV enfeksiyonlu hastalarda antiretroviral kombinasyon tedavisi, periferik ve fasiyal subkutan yağ kaybı, karın içi ve visseral yağ artışı, meme hipertrofisi ve dorsoservikal yağ (buffalo hörgücü) birikimi de dahil olmak üzere vücuttaki yağ dağılımının değişmesi (lipodistrofi) ile ilişkili bulunmuştur (bkz. Bölüm 4.4).

      Metabolik parametreler:

      Antiretroviral tedavi boyunca kilo ve kan lipid seviyeleri ve glukoz artabilir (bkz. Bölüm 4.4).

      İmmün Yeniden Yapılanma Sendromu:

      KART başlatıldığı sırada şiddetli immün yetmezliği olan HIV enfeksiyonlu hastalarda, asemptomatik ya da rezidüel fırsatçı enfeksiyonlara karşı bir enflamatuar reaksiyon ortaya çıkabilir (immün rekonstitüsyon sendromu). Otoimmün hastalıkların (Graves hastalığı ve otoimmün hepatit gibi) görülebileceği de bildirilmiştir; ancak, bu tür hastalıkların başlama zamanı değişkendir ve tedaviye başlandıktan aylar sonra ortaya çıkabilmektedir (bkz. Bölüm 4.4).

      Osteonekroz:

      Özellikle, genel olarak bilinen risk faktörlerine sahip olan, ilerlemiş HIV hastalığı bulunan veya uzun süreli KART alan hastalarda osteonekroz vakaları bildirilmiştir. Sıklığı bilinmemektedir (bkz. Bölüm 4.4).

      Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

      Pediatrik popülasyon (6 ile <18 yaş arası):

      Klinik çalışmalarda, pediatrik hastalarda gözlenen advers reaksiyonların sıklığı, tipi ve şiddeti, yetişkinlerde gözlenenler ile benzerlik göstermiştir. Döküntü, kadın hastalarda erkek hastalara kıyasla daha sık bildirilmiştir (≥ grad 2 döküntü, 64 kadının 13'ünde [%20,3] ve 37 erkeğin 2'sinde [%5,4] bildirilmiştir; döküntü nedeniyle tedavinin sonlandırılması 64 kadının 4'ünde [%6,3] bildirilirken, 37 erkeğin hiçbirinde [%0] bildirilmemiştir) (bkz. Bölüm 4.4). Çoğu kez döküntü hafif ila orta şiddetli ve maküler/papüler tipte olmuş ve tedavinin ikinci haftasında meydana gelmiştir. Döküntü çoğu zaman kendi kendini sınırlayıcı olup genellikle tedaviye devam edilerek 1 hafta içinde düzelmiştir.

      Başka antiretroviraller ile birlikte etravirin alan HIV-1 enfeksiyonlu çocuklar ve adolesanlarda etravirinin uzun dönemli güvenlilik profilini doğrulamayı amaçlayan pazarlama sonrası retrospektif bir kohort çalışmasında (N = 182), Stevens-Johnson Sendromu klinik çalışmalarda yetişkin hastalarda bildirilmiş olan insidansa (<%0,1) göre daha yüksek bir insidansla (%1) bildirilmiştir.

      Diğer Özel Popülasyonlar:

      Hepatit B ve/veya hepatit C virüsü ile ko-enfekte olan hastalar

      DUET-1 ve DUET-2'nin birleştirilmiş analizinde INTELENCE ile tedavi edilen ko-enfekte hastalarda karaciğer ile ilgili olay insidansı, plasebo verilen ko-enfekte hastalardakinden yüksek olma eğilimindeydi. INTELENCE bu hasta grubunda dikkatle kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 4.4 ve 5.2).

      Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

      Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye

      Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr, e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

      4.9. Doz aşımı ve tedavisi

      Etravirin ile semptomatik doz aşımı hakkında bilgi bulunmamaktadır, ancak INTELENCE'ın en sık görülen advers ilaç reaksiyonlarının yani döküntü, diyare, bulantı ve baş ağrısının en yaygın semptomlar olması mümkündür. Etravirin doz aşımı için spesifik bir antidot yoktur. INTELENCE doz aşımı tedavisi, hastanın vital bulguların izlenmesi ve klinik durumunun gözlemlenmesi dahil, genel destekleyici önlemlerden oluşur. Etravirin proteinlere yüksek oranda bağlandığı için, diyalizin aktif maddeyi önemli ölçüde uzaklaştırması mümkün görünmemektedir.

      Deri Kanseri Deri Kanseri Deri kanseri çok rastlanan bir hastalıktır. Üç ana türü bulunur ;genelde kemirici ülser olarak bilinen bazal hücreli karsinom, yassı hücreli karsinom ve kötü huylu tümör. Gıda Alerjisi Gıda Alerjisi Her yıl milyonlarca insan yiyeceklere alerji gösteriyor.